razem zjedliśmy ją z bitkami wołowymi. Ten duet mnie nie urzekł. Drugie podejście – kotlety mielone. Już lepiej. My stwierdził, że ta sałatka świetnie sprawdzi się do mięsiwa z grilla. Spróbujemy przy najbliższej okazji, może coś w tym jest. A prawda jest taka, że ta sałatka najbardziej smakowała mi prosto z miski, bez dodatków. Gusta są różne, może akurat komuś(...)buraki, ale ostatecznie pokroiłam je po prostu w małą kostkę. Mimo, że do buraków w formie kostek nigdy nie byłam przekonana, jeżeli chodzi o sałatki. Myślę czy jednak na grilla nie zrezygnuję z kostki. A może pokroję je w drobną kostkę? Zobaczę. Jeżeli jesteście fanami sałatek z buraków, koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. Jest naprawdę jedyny w swoim rodzaju. Dopiszę
Kardamonovykażda. Obecnie dodatkowo mamy możliwość delektowania się młodymi ziemniakami, więc nie było wyjścia. Powstało coś mega pysznego. Czemu boczek? Mam znajomych którzy za każdym razem, kiedy spotkamy się na grillu, pytają czy zrobiłam ziemniaki z boczkiem. Tylko raz była odpowiedź twierdząca, a tak to cały czas się nad nimi pastwię. Więc gdy sobie wymyśliłam sałatkę ziemniaczaną do ogniska, pomyślałam(...)potem znalazłam w lodówce resztkę rukoli i plany się trochę zmieniły. Rukola też fajnie całość uzupełniła. Uważam jednak, ze rozmaryn byłby dużo lepszy. Może pokombinuję coś na najbliższego ekipowego grilla. Zaraz to sobie zapiszę. A, i jeszcze jedno. Zdjęcie. To akurat było robione telefonem, więc różni się nieco od reszty. Na wakacjach rozładowała mi się bateria w aparacie, więc przez
Kardamonovybiałą kiełbasą, papryką i cebulą wyczarowałam na naszych tegorocznych wakacjach. Pisałam Wam już wcześniej, że postanowiłam nadrobić zaległości grillowe na blogu i praktycznie dzień w dzień, robiliśmy coś z grilla. I na jednym z nich były właśnie szaszłyki. Jeżeli chodzi o przyprawy, to najłatwiej jest oczywiście dodać jakąś mieszankę grillową. Jeżeli macie jakąś sprawdzoną lub robicie swoją, po prostu(...)ziołami prowansalskimi. Tez było spoko. Kiełbasy już same w sobie były dość fajnie przyprawione, więc nie trzeba było kombinować z jakimś skomplikowanym doprawianiem. W ogóle dzisiaj przed nam kolejny grill. Wszyscy napalili się na kaszanki z kiszoną kapustą . Ja zresztą też. Poza nimi, przywiozę jeszcze dwie sałatki i taką jakby przystawkę, którą wiele lat temu jadłam u mojej rodziny
Kardamonovykuminu. Nie kombinowałam zbytnio, zrobiłam z tego pastę. To cudo świetnie sprawdziło się jako dodatek do pieczywa, super weszło też we wrapach z pełnoziarnistą tortillą. A, no i grill. Zapomniałam. Wzięłam mały słoik tej pasty ze sobą na grilla. I chyba przepadło gdzieś w nadmiarze dóbr na stole, bo nikt nawet nie otworzył tego słoika. Zabrałam więc pastę ze sobą
KardamonovyKolejny cudak, którego zrobiliśmy przy okazji skromnego, dwuosobowego grilla (no dobra, trzyosobowego). Niby fajnie, ale takimi pysznościami lubię się dzielić z większą ilością zainteresowanych. Jak wszystko się dobrze ułoży, fetę ugrilluję ponownie za jakieś 2 tygodnie. Bo warto. Naprawdę. I nie interesują mnie żadne problemy z laktozą, kazeiną czy innym białkiem. Robię i już. Już od bardzo dawna przymierzałam się(...)Posypujemy go mieszanką przypraw. Wokół niego układamy połówki umytych pomidorów koktajlowych, które dodatkowo można doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Folię szczelnie zamykamy, paczuszkę wykładamy na średnio rozgrzany grill. Grillujemy 10-15 minut. Kiedy feta będzie miękka, jest gotowa. Artykuł Grillowana feta pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyOjeej, pyszna. Idealna do obiadu, do grilla, nawet jako drugie śniadanie. Powoli można się już rozglądać za porządnymi kapustami, bo tak jeszcze ze cztery tygodnie temu było dość słabo. Kapusty już były, ale wyglądały i smakowały nie tak jak trzeba. Szukajcie oczywiście polskich warzyw. Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą powstała (jak to u mnie bywa), bo została(...)bardzo słonecznym popołudniem, wiec wyszło jak wyszło. Poprawię je przy najbliższej okazji. Zróbcie koniecznie tę surówkę. I gwarantuję, że będziecie do niej wracać. Ja ją zrobię na najbliższego ekipowego grilla. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie tekst poniżej. Parę słów jeszcze na temat diety. Będę musiała wklejać takie informacje prawie pod każdym przepisem
Kardamonovybyło, gdyby się zepsuła. Skład ma piękny, nie ma żadnych ulepszaczy, jedynym konserwantem jest cukier, który jest na szarym końcu składu (cudownie). Jakiś czas temu wybieraliśmy się na grilla do znajomych, postanowiłam że przywiozę do nich jakiś sos. I stanęło na barbecue. Z konfiturą. Jak smakował sos? Próbowany prosto z gara – super. Finalnie jednak na grilla nie dojechaliśmy
Kardamonovypomidorów, druga – tytułowe tabbouleh z kaszą jaglaną. Z tego co pamiętam oryginał jest z bulgurem, a że tego użyć nie mogłam, użyłam jaglanej. Sałatka była dodatkiem do grilla. Dla mnie – w punkt. Chociaż przyznam się Wam szczerze, że ta z bulgurem jest smaczniejsza, taka prawda. Tabbouleh została zjedzona w sumie na dwa razy – do grilla
Kardamonovydodać do niego trochę majonezu. Możecie również jogurt zastąpić kwaśną śmietaną – też będzie super. W ogóle ten sos oczywiście świetnie sprawdzi się także jako dodatek do potraw z grilla. Ja chyba zrobię go ponownie za jakieś dwa tygodnie. Wtedy to wyjeżdżamy z My i Tolą na drugą (krótką) część wakacji. Jedziemy w to samo miejsce co dwa lata temu(...)temu i za rok (tak to się pewnie skończy :)). Mamy tam swój niewielki drewniany dom, jest milion drzew, grill. Tam się zawsze wyżywam kulinarnie (grillowo). Uskutecznię to także w tym roku, co prawda z ograniczeniami (związanymi z dietą My), ale jednak. O, właśnie, może przysiądę w tym tygodniu i zrobię sobie rozpiskę co będę tam gotować. Muszę przewertować bloga
Kardamonovyktórej będzie królować wieprzowina (ojeej, do pasztetu sprawdzi się świetnie). Jak się uprzecie można ten sos dodać do przyrządzonej wcześniej ryby lub po prostu jako dodatek do potraw z grilla. Do dzisiejszego przepisu użyłam chrzanu ze słoika, ale w sezonie chrzanowym na pewno użyję świeżego. Okolice Świąt Wielkanocnych? O tak, zdecydowanie. Wrócę na pewno do niego na początku kwietnia. Jeżeli(...)bardzo. Miał być chrzan, ulubiony majonez, nabiał, podstawowe przyprawy i odrobina soku z cytryny. Kiedy będę robiła ten sos do ryb, dodam do niego poszatkowany koperek. Do potraw z grilla? Może czosnek, natkę pietruszki, zobaczę. Przeszły mi teraz przez myśl także kapary. Zaraz to sobie wszystko zapiszę, żeby mi nic nie umknęło. Wy też kombinujcie. W ogóle teraz przyszło
KardamonovyDziś przedostatni post świąteczny. Jutro albo pojutrze opublikuję jeszcze przepis na jedną sałatkę i robię sobie przerwę. Przerwę tak do wtorku, potem może wjadę z czymś na grilla, zobaczę. Niby świątecznie mam jeszcze jakieś pomysły, ale chyba zapał mi się skończył. Poza tym od paru dni czuję się średnio na jeża, a to też nie pomaga. Ogórki faszerowane twarożkiem(...)czymś w miarę wiosennym i tak oto jest. Jestem przekonana, że sezonowe ogórki zrobią z tego naprawdę pyszna przekąskę. Przekąskę idealnie pasującą do zimnej płyty, na śniadanie, nawet na grilla. Jeżeli chodzi o rodzaj ziół jakich użyłam to klasycznie mamy tam koperek, natkę pietruszki i szczypiorek. Dorzuciłam jeszcze kapkę suszonego czosnku niedźwiedziego, możecie z niego zrezygnować, jeżeli nie macie
Kardamonovypołączenie mieszanki sałat z pomidorami, ogórkiem zielonym, fetą i kukurydzą. I jak widzicie w tytule, zrezygnowałam z ogórków. W zanadrzu mam jeszcze jeden przepis na sałatkę do potraw z grilla, w której pomidory i ogórki już są, postanowiłam więc dziś z tych drugich zrezygnować. Kusił mnie jeszcze prażony słonecznik, ale ostatecznie też nie ma go w sałatce. Jak wszystko dobrze(...)laptopa, więc w miarę na bieżąco będę wrzucać posty podczas majówki. O ile internet w ogóle zaskoczy. Sałatka z pomidorami, fetą i kukurydzą świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla. Będzie też pysznym drugim śniadaniem, które to sobie dzisiaj zaserwujemy. Bo to są smaki i mojego męża i naszej córki. O mnie nawet się nie rozpisuję, wiecie jak jest. Jeżeli
Kardamonovytrochę koperku i dla odmiany wsypię porządną garść uprażonych pestek słonecznika. Wyszło super. Zupełnie zwyczajnie. Surówka z młodej kapusty i kukurydzy świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla, do wiosennego obiadu – do tego mięsnego i tego wegetariańskiego. W ogóle pojutrze wyjeżdżamy z Tolą w góry i właśnie sobie pomyślałam, że zabierzemy ze sobą główkę kapusty i zrobimy(...)niej jakąś pyszną surówkę na grilla. Może z kukurydzą i słonecznikiem? Jest duża szansa. No właśnie, a propos. Bo znowu nie będzie mnie parę dni tutaj. Wyjeżdżam z Tolą z moimi przyjaciółmi na parę dni i postanowiłam nie wozić ze sobą żadnych talerzy/misek, nie robić zdjęć, oddać się wiosce i moim ulubionym ludziom. Dzisiejszy wpis jest ostatni w tym tygodniu
Kardamonovyschabowe to polecam wam wypróbować boczniaki jak schabowe. A dzisiaj bardzo prosta i szybka wersja. PRZEPIS BOCZNIAKI SMAŻONE JAK KOTLETY Składniki: 300g boczniaków sól pieprz czosnek granulowany przyprawa do grilla bułka tarta grubo mielona może być panko olej do smażenia Jak zrobić boczniaki smażone jak kotlety: Najpierw boczniaki oczyszczamy – ja umyłam je delikatnie pod strumieniem bieżącej wody. Następnie boczniaki otrzepujemy(...)wody, ale specjalnie ich nie osuszamy. Potem oprószamy solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do grilla z obu stron. Następnie każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej. Potem smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron. Artykuł Boczniaki smażone jak kotlety pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota SmakujeMagda Sezon grillowy w pełni, u mnie właściwie co weekend jakieś pieczyste pojawia się na grillu -to jest standard. Ale próbuje je urozmaicać i podawać je z ciekawymi dodatkami, żeby mimo ciężkiego mięsa mieć na talerzu coś odświeżającego, w sezonie letnim najlepiej z masą warzyw. Sałatka makaronowa, podawana na zimno to rewelacyjny dodatek, wiec na pewno kilka w tym sezonie(...)fetą. Do tego bardzo odświeżający, mocno cytrusowy dressing – to jest właśnie fajne, odświeżające, lekkie przełamanie do mięsa o którym mówiłam i które lubię. Próbujcie, dzielcie się, urządzajcie grilla, a nawet jeśli nie – spróbujcie tej sałatki, bo nawet sama jest świetna, np. na lunch, do pracy czy na piknik. Składniki (na 4 duże porcje): szklanka makaronu orzo 2 średnie
Smaczna Strona