grill - 12274 przepisów (strona:117/819)

Surówka z białej kapusty i pora 96

dodać na przykład wędzonego kurczaka i odrobinę majonezu. Powstaje prosta i pyszna sałatka np. na imprezę. Surówka z kapustą i porem świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla. Z młodej, wiosennej kapusty jest po prostu genialna. W sam raz na rozpoczęcie sezonu na pieczone z grilla. Surówka z kapusty jest wręcz idealna do dań z rusztu. Warto

Kuchnia Na Wypasie
Karkówka z grilla 74

bandzie. Do mięsiwa zrobiłam salsę z pomidorami, ogórkami, papryką i innymi dobrociami. Myślę, że niedługo wrzucę przepis i na nią, jest idealnym dodatkiem, nie tylko do potraw z grilla. Składniki: 1 kg karkówki 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 4 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżeczka chili w proszku sól (opcjonalnie) Rozdrobniony czosnek mieszamy(...)resztą składników marynaty. Plastry mięsa marynujemy 24 godziny. Grillujemy wg własnych upodobań, od czasu do czasu można posmarować mięso marynatą. Artykuł Karkówka z grilla pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sos z fety i suszonych pomidorów 65

nami fajny weekend. Pracowity, ale spędzony w tak dobrym towarzystwie, że zmęczenie aż tak bardzo nam nie doskwiera. W piątek grill. W głowie już od jakiegoś czasu zaczęły powstawać pomysły na sosy do grilla. Jeden z nich publikuję dziś, nad drugim muszę poważniej przysiąść, trawa… te sprawy… zresztą, zobaczycie. Piątkowo, byłam szczęśliwą posiadaczką pięciu paszczaków do testowania

Kardamonovy
Ziemniaki z pesto 59

Przed nami grill, znając życie, z toną mięsa. Zajadam się teraz sałatką z kuskusem, warzywnymi resztkami z lodówki i fetą. Uwielbiam. A w misce, dochodzą do siebie ziemniaki z pesto. Znowu pesto. Tym razem z ziemniakami. Wiem, że jestem nudna z opisami, dotyczącymi dodatków do grilla, ale nic na to nie poradzę, że znowu coś do niego pasuje. Jeżeli chodzi

Kardamonovy
Kofty z grilla 76

wspominałam wcześniej, w sobotę odwaliliśmy grilla. Miałam do pomocy dwie niewiasty, które chyba bardziej z grzeczności (przynajmniej jedna – Aga, pozdrawiam) niż z chęci, skrzętnie mi towarzyszyły w kuchni. Obiecałam również wrzucić tutaj nazwy koftów, które wymyśliła Mona – „mielone z kija” i „puloki” (tutaj polecam zasięgnąć do słownika gwary śląskiej). Wyszły przepysznie, polecam do nich(...)patyczki do szaszłyków. Grillujemy do zrumienienia ze wszystkich stron, ale nie za długo, żeby mięso pozostało w środku soczyste. Przed grillowaniem, kofty można skropić odrobiną oliwy. Artykuł Kofty z grilla pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Bakłażany z grilla 65

wiem jak Wy, ale ja nie potrafię raczyć się jedynie mięsnym grillem. Mięso jest ok, ale nie korzystać z warzyw w sezonie, to najnormalniejsza zbrodnia. Ja, nie chcąc popełniać żadnych zbrodni, parę tygodni temu zgrillowałam bakłażana. Dodatek orzechów był trochę przypadkowy. Jedna z niewiast powiedziała, że bakłażana nie lubi i nie zje. Musiałam ją czymś zachęcić, chociaż do spróbowania. Posypałam(...)stron olejem i posypujemy za’atarem i solą. Grillujemy do zrumienienia. Na koniec posypujemy rozdrobnionymi i podprażonymi orzechami ziemnymi i liśćmi mięty.  Artykuł Bakłażany z grilla pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Ziołowa sałatka z fasolą 72

Pierwszą opcję tej sałatki, z innymi ziołami, zrobiłam jakieś dwa tygodnie temu do grilla. Były w niej majeranek i tymianek, podjadałam ją z opiekanym chlebem. Była super. Zdjęcie jednak wyszło tak do bani, że nie chciałam się nim z Wami dzielić. Poza tym użyłam nie tej fasoli, na której mi zależało. Uparłam się na flażoletkę. Dopiero dziś udało mi się(...)kupić. Poprawiłam więc przepis, zmieniłam zdjęcie i jest. Gotową sałatkę porządnie schłodźcie i podajcie do grilla.  Czy wiecie, że warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Nie? No to już wiecie.  Składniki: 1 puszka fasoli (ja użyłam flażoletki z Bonduelle) 1 łyżka poszatkowanej

Kardamonovy
Sałatka z ziemniakami i fetą 64

Wczoraj odbiliśmy sobie zaległe urodziny My i Bro. To była najlepsza impreza w tym roku. Grill, trochę basenu, pingpong i cała reszta klasycznej nudy. Na większą ilość ludu najwygodniej jest zrobić parę sałatek, jakieś sosy i „oczywiście” mięsiwo z grilla. Wszystko zostało zjedzone do ostatniej kostki pomidora, to cieszy. Sałatka z ziemniakami i fetą, która wczoraj była gwiazdą

Kardamonovy
Sałatka z ziemniakami, porem i ogórkami konserwowymi 64

Sałatka zrobiona pod grilla. Parę tygodni temu spakowaliśmy córę, grilla, piwo bezalkoholowe, czerymoję i inne takie i machnęliśmy obiad nad jeziorem. Sałatka została pochłonięta równie szybko jak piwo.  Składniki: 8 średnich ziemniaków 4 ogórki konserwowe biała część pora 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach

Kardamonovy
Sosy do potraw z grilla 76

Podrzucam Wam komplet sosów, jakie mam na blogu, które nadają się na grilla. Sami wybierzcie na co macie ochotę. 1. Tzatziki z chrzanem: Składniki: 2 ogórki gruntowe mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka chrzanu (jeżeli używacie świeżego, zmniejszcie ilość) 2 ząbki czosnku pół pęczka koperku sól pieprz   Ogórki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsypujemy odrobiną(...)łyżeczki mielonego imbiru szczypta mielonej chili Wszystkie składniki wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, dolejcie więcej wody.   Artykuł Sosy do potraw z grilla pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami 74

Parę dni temu opublikowałam przepis na sos zielonej bogini . W tym samym dniu, do potraw z grilla, zrobiłam raitę. Szukałam przepisów na ciekawe sosy do grilla i wyszperałam właśnie te dwa. Raita to indyjski sos jogurtowy z ogórkami, który jest z jednej strony bardzo łagodny, ale z drugiej bardzo aromatyczny, jest dość dziwaczny. Plus dodatek kuminu i świeżej kolendry

Kardamonovy
Sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą 63

udało mi się zerwać młodą cukinię dosłownie tydzień temu. Nasze wakacje na Podlasiu obfitowały między innymi właśnie w takie cudawianki. Jak wakacje, chałupa dla siebie i piękna pogoda to grill. Jak grill to zawsze u mnie jakaś zielenina. Tym razem na stół wjechała sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą. W ogóle nigdy nie jadłam młodej cukinii, którą spokojnie

Kardamonovy
Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i żurawiną 73

chyba ostatni wakacyjny post. Wakacyjny, czyli zrobiony na wakacjach, żeby nie było. Tę sałatkę wchłonęliśmy do grilla na Podlasiu. Rukola oczywiście własnoręcznie zebrana z pola. Do sałatki dodałam także młodego małego pora (także z pola), ale pewnie ciężko będzie Wam go teraz dostać, dlatego w składnikach jest dymka. Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i żurawiną jest trochę za bardzo intensywna(...)smaki do takiego samodzielnego dziubania (przynajmniej dla mnie), ale jako dodatek jest super. Z tego co pamiętam, zjadłam ją z tostami z grilla i sałatką z młodej cukinii . Nic więcej do szczęścia nie potrzebowałam. Nawet piwo przemyciłam. Składniki:  2 spore garści rukoli 8 suszonych pomidorów z zalewy garść suszonej żurawiny zielona część dymki 2 łyżki obranych ziaren słonecznika

Kardamonovy
SZASZŁYKI Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ, JABŁKA I CEBULI 67

Dziś kolejna propozycja na wykorzystanie wątróbki drobiowej a mianowicie szaszłyki z dodatkiem jabłka i cebuli. Można je upiec zarówno w piekarniku jak i na grillu lub patelni grillowej. Smaczne i aromatyczne, swoim smakiem zachwycą każdego amatora podrobów. Ja przyznam, że wątróbkę drobiową uwielbiam i lubią z nią kombinować, aby się nie znudziła :)  Składniki: * około 500 g wątróbki drobiowej(...)zmianę mięso, jabłko i cebulę. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec szaszłyki około 25- 30 minut. Po upieczeniu posypać mięso solą, majerankiem i papryką mieloną. W przypadku grillowania na grillu postępować tak samo jak podczas pieczenia w piekarniku. Najpierw upiec a na końcu przyprawić

Zrób to smacznie
Przegrzebki zawijane w boczku 99

rozgrzałem do temperatury 175 stopni C. Blaszkę wyłożyłem papierem do pieczenia. Plasterki boczku rozłożyłem na blaszkę i piekłem 15 minut, aż do momentu uzyskania złocistego koloru. Odstawiłem do ostygnięcia. Grilla rozgrzałem do średniej temperatury. Przegrzebki ze wszystkich stron doprawiłem solą i mieszanką przypraw. Każdego przegrzebka zawinąłem w plaster boczku i przekłułem szpikulcem, tak by boczek się nie odwinął. Rozgrzanego grilla

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania