grecka - 3959 przepisów (strona:170/264)

Makaron w sosie grzybowym i mięsem z indyka 121

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża łyżka masła 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku pęczek kopru 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 250 g podgrzybków mrożonych w całości - 5,99 zł - kupiłam w LIDLU 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka owoców jałowca 1 liść laurowy świeżo zmielony czarny pieprz sól himalajska

ClauditteMissCooking
Naleśniki gryczane z twarożkiem, konfiturą i gorącymi malinami 185

ochotę zacząć dzień takim śniadaniem?:) szklanka mąki gryczanej 1 1/4 szklanki mleka 2 duże jajka szczypta soli odrobina oleju do natłuszczania patelni 200 g chudego twarożku 2 łyżki jogurtu greckiego 8 łyżek niesłodzonej konfitury np. z owoców leśnych szklanka malin 2 łyżki miodu cynamon do posypania opcjonalnie cukier puder Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Lekko natłuszczamy patelnię (najlepiej

Mienta blog
Grzyby, chaczapuri i sos 115

Składniki: 300g grzybów leśnych 1 duża cebula 300g mąki 100 ml mleka 200ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, suszonych drożdży sól, pieprz szczypta chilli 2 łyżki oleju starty żółty ser ( ile się chce ) Przygotowanie: Grzyby podsmażyć z posiekaną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z gałką, szczyptą soli, pieprzu, drożdżami, chilli i mlekiem

Gaździnka warzy
Chaczapuri z wędzonym boczkiem 154

pieprzu 100ml mleka ciepłego 1/2 kostki fety żółty ser kilka plasterków wędzonego boczku  1 cebula kilka plasterków szynki  kilka suszonych pomidorków Sos: gęsty jogurt naturalny ( fajny jest grecki ) mały ząbek czosnku koperek, natka pietruszki, szczypiorek ( opcjonalnie ) kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Boczek pokroić w małą kosteczkę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pokrojoną

Gaździnka warzy
Kotleciki z Soli w koperkowym sosie 177

Składniki: 500g fileta z Soli por pęczek pietruszki fasolka szparagowa sól, pieprz do smaku sok z cytryny jajko Sos: jogurt grecki sól, pieprz ząbek czosnku koperek świeży troszkę cukru Surówka: kapusta kiszona marchewka cebula sol, pieprz 3 łyżki oleju Przygotowanie: W misce wymieszać posiekaną pietruszkę, pora, zmiksowaną rybę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Fasolkę ugotować

Gaździnka warzy
Kotlety jaglane z Solą 142

kaszy jaglanej 150 g Soli średnia marchewka pół pęczka natki pietruszki kilka suszonych pomidorów 2 jajka 100 g fasolki szparagowej 4 łyżki bułki tartej Sos 180 g jogurtu greckiego kilka kropel cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz pół pęczka posiekanego koperku  Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Solę i pomidory pokroić

Gaździnka warzy
Ciasto z soi 241

mieliłam soi dokładnie. I smakowało jak by było z orzeszkami. Polecam, przepyszne :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki ugotowanej soi 2 jajka cukier waniliowy 2 łyżki oleju 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki brązowego cukru łyżeczka proszku 1/2 cytryny (sok) Wykonanie: Jajka oddzielić. Soję zmielić, ale na grubo. Żółtka rozetrzeć z cukrem. Dodać olej, cukier waniliowy i jogurt. Piane ubić

Moje pyszne gotowanie
KOPEREK, SZCZYPIOREK, PIETRUSZKA ...SOS 130

szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek pietruszki 2-3 jajka ugotowane na twardo 1-2 łyżek musztardy 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego sól, pieprz do smaku. Zioła drobno siekamy, dodajemy majonez, musztardę, śmietanę lub jogurt. Mieszamy jajkami startymi na tarce z najdrobniejszymi oczkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy

KUCHARNIA
Chaos i róg obfitości. Bread cones. 141

wyjęciu z piekarnika, lekko przestudzić i usunąć metalowe foremki. Nadziewać dowolną pastą, sałatką czy zamienić w fantazyjnego hot-doga:) Smacznego! *cytaty pochodzą z Mitologii Jana Parandowskiego oraz Mitów Greckich dla dzieci i młodzieży **pomysł na bułki-rożki pochodzi z tej strony (klik) *** przepis na ciasto do bułek pochodzi z tej strony (klik

KUCHARNIA
TU I TAM nr 19. Pasta nie jedno ma imię. Pappardelle e maltagliati. List o szczęściu. 178

kupon materiału, czeka na skrojenie. Pasta fresca.  A przy stolnicy Amber i ja. Zobaczcie co wyszło spod naszych rąk.  Czy wiecie, że słowo maccheroni (makaron) pochodzi od greckiego słowa macarios oznaczającego szczęśliwy ? Niezmiennie zachwyca mnie to, jak słowa i ich historia potrafią pięknie definiować zjawiska, przedmioty, a przede wszystkim jedzenie. Zapyta ktoś, ale co ma wspólnego zwykły makaron

KUCHARNIA
Spanakopita z pokrzywą, bo wszystko się kręci wokół zieleni 158

zakręciły w głowie, że i ja zakręciłam pokrzywami.  Połączyłam je z fetą, nałożyłam na płaty filo i skręciłam w wielkiego ślimaka.   Tak powstała moja majowa wersja greckiej spanakopity , choć wyglądem bardziej przypomina bułgarską banicę . I choć co do nazwy można się sprzeczać, to smak jest bezsprzecznie genialny! A zatem ruszajcie do ogrodów pokręcić się wokół zieleni

KUCHARNIA
TU I TAM nr 30. Czas na toast! Wpadniecie na drinka? 143

marnować, oszczędzać, tracić, zabijać go i tęsknić za nim. Dla pasterskiego ludu Nuer z południowego Sudanu czas jest tot lub moi - "mokry" lub "suchy" - zależnie od pory roku. Dla greckiego poety Hezjoda czas jest zbiorem zbóż, gdy śpiewa kukułka i osłabieniem męskich popędów u schyłku lata, gdy "kozy są najtłustsze, a wino najsmaczniejsze".  Czas odmierzany przez zegar porusza się

KUCHARNIA
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 176

spotkać. Przy takiej ilości światła i ciepła nie ma mowy o smutkach. A jeśli można jeszcze skubnąć (chyba można? my skubaliśmy bez ogródek) przy pracy listki stewii, boskiej rukoli, greckiej bazylii czy uspokajającej melisy, to przyznacie, że to raj na ziemi!  Dwie wielkie hale (wkrótce dołączy trzecia) produkują rocznie ok. 10 mln ziół!  Na stoły smakoszy, do wielkich

KUCHARNIA
Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 149

botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb z garnka z suszonymi pomidorami Galette z truskawkami, kremem z octu balsamicznego i lodami bazyliowymi

KUCHARNIA
Słodko - Ostry Sos Chili 255

czerwone średnie, 1 żółta średnia, 4 zielone małe) 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru (ja użyłam 1 łyżeczkę mielonego) 200 g cukru 125 ml octu winnego greckiego (0,5 szklanki) 375 ml wody (1,5 szklanki) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej  Skworcu 1 łyżeczka soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Papryczki umyłam, osuszyłam, pozbyłam się gniazd nasiennych

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania