Jajka w sosie koperkowym 231koszulce.Skladniki na sos koperkowy:250 ml bulion warzywnego3-4 lyzki koperku(u mnie mrozony)1 lyzka maki krupczatki(instant)szczypta cukru,sol,pieprz do smaku2-3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietanyszczypta cukruWykonanie: Bulion zagotowac.Dodac koperek i przyprawy.Z dwoma lyzkami zimnej wody wymieszac make i zagescic sos.Zestawic z ognia.Dodac jogurt lub smietane.Wymieszac trzepaczka balonowa.Gdy smietane bedziemy dodawac do potrawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny rosół na giczy wołowej-Rindfleischsuppe 255mięso z poprzerastaną tkanką łączno-kolagenową po prostu wyśmienite.Wołowina posiada spore ilości kolagenu.Ten odżywi nasze chrząstki stawowe tzn. "naoliwi" nasze trzeszczące stawy i poprawi strukturę skóry. Kolagen z greckiego znaczy: cola-klej,genno-rodzić.Rindfleischsuppe z użyciem Beinschebe to klasyk niemieckiej kuchni.Lekka,smakowita zupa z dodatkiem świeżych warzyw.Gości w codziennej kuchni ,ale sprawdzi się też idealnie gdy zawitają
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sztuka mięsa w sosie musztardowym 283Niezwykle proste,smaczne i trochę zapomniane danie.Robi się właściwie samo, przy okazji gotowania rosołu (przepis tutaj) otrzymujemy dwa dania jednocześnie. Jemy bardzo dietetyczne, gotowane mięso
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mały przewodnik szparagowy i białe szparagi ze smażonym dorszem 192Szparagowy czas zaczac.Krotki sezon,bo trwajacy od polowy kwietnia do 24 czerwca mozemy troche przedluzyc,kupujac wczesniej ukazujace sie w sprzedazy szparagi greckie i hiszpanskie.ROZROZNIAMY 3 RODZAJE SZPARAGOW: 1)biale-to te najbardziej popularne.Kolor uzyskuja przez uprawe w specjalnych kopcach.Biale szparagi maja zdrewniale ,lykowate lodygi dlatego musimy je obierac .Specjalnym nozykiem do szparagow lub zwyklym obierakiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zielone szparagi z jajkiem sadzonym i grzanką 208Szparag z jajkiem to polaczenie smakowe- idealne.Nadaje sie zarowno na wykwintne sniadanie,jak i lekki posilek obiadowy.Nazwa szparaga pochodzi z jezyka greckiego asparagus czyli mlody ped.Kariere szparaga rozpoczeli 4500 lat temu Rzymianie.To wlasnie z Wloch szparag wyruszyl na podboj Europy.Tak przywedrowal do Niemiec.Dzis Niemcy sa wielbicielami szparagow.To one wiosna obejmuja panowanie na tutejszych stolach.Przyznam sie szczerze,ze dopiero
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tartaletki orkiszowe z rabarbarem,malinami i stewią 185Pierwszy rabarbar !Nie moglam sie powstrzymac przed kupnem.Od razu wiedzialam do czego go zuzyje.Tak powstaly dzisiejsze tatraletki.Dodatek mrozonych malin,bardzo uszlachetnil smak rabarbarowej tarty.Bardzo pyszne ,bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 213używałam cukru,dlatego teraz do sosu musiałam dodać łyzeczkę miodu .Gdy sos jest mało wyrazisty w smaku dodać łyżeczkę ciemnego octu balsamicznego.Gdy lubisz jasne sosy możesz dodać jogurt grecki lub śmietanę do zabielenia.Nie dodawalam.Na końcu całość przetrzeć przez sitko,jeśli sos ma być idealnie gładki.Podgrzać z odłożonymi ,pokrojonymi kawałkami schabu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa kalafiorowa z makaronem-wegeteriańska 203Przepyszna,lekka i delikatna w smaku zupa kalafiorowa.Ugotowana tylko na wywarze z warzyw,bez wywaru miesnego.Wlasciwie wszystkie moje zupy sa bezmiesne,oprocz rosolu,grochowki i krupniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spitzkohl-młoda kapusta duszona w śmietanie 318zadnej zasmazki.Uwazam ,ze bylby to za ciezki dodatek do mlodej kapusty.Skladniki na 4 porcje:mloda kapusta (u mnie Spitzkohl)maly kubek 200g kwasnej smietany(dalam tym razem jogurt grecki) lub creme fraiche1/4 szklanki wody do podlaniapeczek koperku-duzo,jak najwiecej!1 lyzka maki1 lyzka octu winnego lub soku z cytrynysol,bialy pieprzPrzygotowanie: Wierzchnie liscie z kapusty odrzucic.Przekroic kapuste
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z kalarepy z lubczykiem-wegeteriańska 212Znacie zupe z kalarepki ?Jesli nie,to koniecznie wyprobujcie.Naprawde warto.Ma bardzo subtelny,wrecz wyrafinowany,delikatny smak.Poznalam go dopiero zeszlego roku,gdy w ogrodku wychodowalam caly zagon
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z rzodkiewek 202Rzodkiewki w tym roku obrodzily nadzwyczajnie.Wilgoci im nie brakowalo.Jesli znudzily sie Wam w plasterkach jako dodatek do kanapek,mam inna propozycje - surowke z rzodkiewek? Znacie? Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z kalarepy i kalafiora 223Zapraszam na pyszna letnia zupe,szczegolnie wszystkich liczacych kalorie i dbajacych o linie.Zupa z mlodych warzyw - kalarepki,kalafiora i marchewki.Zdrowa,lekka,bez zasmazki,dodatku maki,jedynie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flawonoidy-kolorowa wartosc warzyw i owocow 209komorki roslinne przed chorobami i szkodliwym dzialaniem slonca,grzybow i insektow.Przeniesione do organizmu czlowieka moga pelnic podobna role jak witaminy.Flawonoidy to jeden z typow substancji fotochemicznych ( nazwa pochodzi od greckiego slowa phyto-roslina),ktore znajduja sie w roslinach.Jest ich okolo 8000,z tego 500 juz dobrze poznane i opisane. Wystepuja min. w owocach (szczegolnie cytrusowych),warzywach (np.pomidor,brokul,szpinak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażan faszerowany mięsem i kaszą jaglana 217Mieso mielone doskonale komponuje sie z delikatnym smakiem baklazana. Sprawdzi sie jako danie obiadowe lub bedzie swietna kolacja.Dodatek ugotowanej kaszy jaglanej sprawi,ze nadzienie miesne bedzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki czekoladowo-orzechowe z jeżynami-najlepsze 211Skladniki na 12 muffinek:200 g maki i 50 g mielonych orzechow laskowych 2 lyzeczki proszku do pieczenia1 lyzeczka sody2 lyzki kakao1 jajko120 g cukru80 ml oleju250 g jogurtu greckiego+100 g serka Philadelfia na wierzch do ozdoby1 lyzka cukru waniliowego150 -200 g jezynWykonanie:Piekarnik nastawic na 180°C.Forme muffinkowa wylozyc papilotkami do pieczenia.Make,proszek do pieczenia sode,cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!