Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 3 żółtka 125 g masła 4 pełne łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 1 litr jogurtu naturalnego (odradzam grecki) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 białka 1 szklanka borówek leśnych 1/2 szklanki malin 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: 1. Składniki na spód łączymy, zagniatamy
Kuchnia domowa Aniłyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 225 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego 2 jabłka 30 g orzechów włoskich lub pekan Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Orzechy siekamy na kawałki. Masło ucieramy na puch. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii
Made By Mom And Sonduże opakowanie jogurtu greckiego średni ogórek 2 łyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku sól i pieprz Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy na sitku. Solimy, zostawiamy na 5 min i ponownie odciskamy. Do jogurtu dodajemy ogórek, koperek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do mięs i warzyw
Atlas Smakówdodajemy pomidory i cukinię, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy kiełbasę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta. Inspiracja: greckie Spetsofai wg Filozofii Smaku
Atlas Smakówleśnych grzybów 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany ( można użyć również śmietanki 30 % lub jogurtu greckiego ) 1/3 szklanki bulionu warzywnego sól i pieprz natka pietruszki Grzyby dokładnie oczyszczamy nożykiem lub ewent. szybko myjemy w zimnej wodzie. Grzyby kroimy - kapelusze i nóżki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy
Atlas SmakówSkładniki: 1 duży banan 2 szklanki truskawek 4 łyżki jogurtu greckiego light Wykonanie: Oczyszczone owoce wsypujemy do głębokiego naczynia, dodajemy jogurt i miksujemy blenderem. SMACZNEGO
The Sweet DamselSkładniki: Pierś z kurczaka Mix sałat Rukola Rzodkiewka kiełki rzodkiewki Pomidorki koktajlowe Jogurt grecki light przyprawa do drobiu Fit-up przyprawa do sałatek Fit-up przyprawa Secrets of India Bombaj Masala (Kotanyi) Przygotowanie: Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Obsypać przyprawą do drobiu Fit-up oraz przyprawa Secrets of India Bombaj Masala (Kotanyi). Podsmażyć na patelni z jedną łyżeczką oliwy
The Sweet Damseloleju. Dolać ok. 1,5 szklanki wody , dodać przyprawy i posiekane zioła. Smażyć na małym ogniu , następnie zaprawić ( 1 płaska łyżka mąki, 1 łyżka jogurtu naturalnego greckiego, kilka łyżek wody- wszystko dokładnie wymieszać, żeby uniknąć grudek
The Sweet Damselskładniki: 1 ogórek koperek (można również dodać troszkę natki pietruszki) ok 200g jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól i pieprz kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Ogórka umyć, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, posiekać koperek i dodać do jogurtu. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, oliwę z oliwek oraz
The Sweet DamselPyszny, zdrowy- TRUSKAWKOWY!!! A do tego bardzo syty i orzeźwiający :) Truskawki Jogurt grecki 2 łyżeczki miodu kilka kostek lodu Wszystkie składniki miksujemy z kilkoma kostkami lodu :) Polecam dodać również troszkę soku z cytryny i świeżą miętę
The Sweet Damselbrokuły i móc swobodnie je zawinąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, do momentu, kiedy ciasto będzie mieć ładny złoty kolor. Polecam podawać z sosem: Pół szklanki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Posiekana natka pietruszki i koperek 1 ogórek starty na małych oczkach tarki Sól i pieprz Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Sos odstawić
The Sweet Damseldoświadczenia, że każdy piekarnik może piec inaczej J Polewę użyłam tą, co zawsze - uwielbiam ją J 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 łyżki kakao 2 łyżki śmietany/jogurtu greckiego W rondelku rozpuścić masło z cukrem, dodać kakao i śmietanę. Wymieszać dokładnie do uzyskania kremowej masy. Na polewie poukładać jagody
The Sweet DamselSkładniki: Grzyby leśne 1 duża cebula duży jogurt grecki lub śmietana 18% natka pietruszki sól i pieprz 2-3 łyżki oleju 3 ziarenka ziela angielskiego 1-2 ząbki czosnku Przygotowanie: Dokładnie oczyszczone i umyte grzyby pokroić w kostkę. Podgotować przez kilka minut w garnku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, następnie dodać podgotowane grzyby wraz z niewielką ilością
The Sweet Damselodstawić na ok godzinkę. Następnie smażymy mięso na teflonowej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Można podawać z ryżem, frytkami, chlebkiem pita lub pieczonymi ziemniaczkami. Sos: ok 200-300 g jogurtu greckiego' 2 ząbki czosnku troszkę świeżej drobno posiekanej natki pietruszki (może być suszona) sól i pieprz Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie
The Sweet Damselcukru 1 jajko 75 g masła 1 łyżka kakao masa jagodowa: 3 szklanki jagód umytych i osączonych 40 g żelatyny 1/3 szklanki wody 330 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 300 ml serka homogenizowanego waniliowego 250 ml śmietanki 30% kilka łyżeczek cukru 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo: 300 ml śmietanki 30% kropla aromatu waniliowego 2-4 łyżeczki cukru
MarciochaKucharzy