grecka - 3959 przepisów (strona:144/264)

Faszerowane ziemniaki na grilla. 13235

wspomniałam wcześniej żeberka marynowane w miodzie oraz ostrym chili, wraz z ziołami. Oraz klopsiki nadziewane na fetą To wszystkiego zawsze robimy nasz ulubiony sos na bazie jogurtu greckiego, świeżego koperku, soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz przetartego czosnku, wszystko razem zmieszane. Mam nadzieję, że ten wpis będzie dla was inspiracją do naszego ulubionej przez Polaków dziedziny jak grilowanie :). Pozdrawiam Basia

Basia w kuchni
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 178

żółty 2 jajka ugotowane na twardo kilka zielonych oliwek kapary w zalewie  piórka czerwonej cebuli 5-6 filecików anchois 1 puszka tuńczyka w oleju świeża bazylia ( u mnie grecka)  sos oliwa musztarda dijon kilka kropel soku z cytryny sól  pieprz A jak to zrobić: Sałatę umyć i osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu

Kuchnia w opałach
Mocha smoothie z truskawkami, czyli genialny koktajl kawowo-truskawkowy 256

ciut zmodyfikowaną wersję - mocha. Zamiast espresso użyłam kawy rozpuszczalnej. Połączenie truskawek i kawy jest iście zaskakujące, ale naprawdę wyborne! SKŁADNIKI (na 2-3 koktajle) truskawki (użyłam 2 garście) jogurt grecki

Zofiana
PLACUSZKI KEFIROWE Z TRUSKAWKAMI 976

śniadanie do szkoły albo pracy. Możecie je zrobić tez z jagodami, borówkami, malinami czy jeżynami. A poza sezonem z mrożonymi owocami. SKŁADNIKI: 300 g kefiru (opcjonalnie jogurtu naturalnego lub greckiego) 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (w zdrowszej wersji - pełnoziarnistej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki oleju roślinnego (użyłam rzepakowego) szczypta soli

Słodko-Słony Świat Ilony
Parfait z kokosowo-orzechową granolą i owocami 333

deser z mrożonego kremu, choć głównie z inicjatywy mieszkańców Ameryki Północnej podawany jest w wersji na maksa uproszczonej, jogurtowej. Parfait z granolą kokosowo-orzechową i owocami 150g gęstego jogurtu greckiego pół szklanki granoli (przepis niżej) truskawki, jagody lub borówki amerykańskie cytryna, cukier puder Zanim zabierzemy się do przygotowywania deseru, myjemy owoce i osuszamy je papierowym ręcznikiem. Truskawki kroimy w ćwiartki

wcinaj to
Kurczak w sosie curry z gruszkami 196

gustu. Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1/2 cebuli czerwonej - 1 ząbek czosnku - kawałeczek imbiru - przyprawa curry, sól, pieprz kolorowy - 1 kostka rosołowa - pół kubka śmietany 18% lub jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 2 gruszki - makaron penne   Najpierw rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Następnie kroimy kurczaka w kostkę, wrzucamy i dusimy wszystko razem

Kuchenne Wariacje
Kurczak w sosie paprykowo-porowym 391

jogurtem. Danie lekkie i smaczne.   Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula czerwona - 1 por - 1 papryka zielona - 1 marchewka - 1 łyżka masła - 1/2 kubeczka jogurtu typu grecki - przyprawy – pieprz, sól, przyprawa do kurczaka - makaron muszelki   W pierwszej kolejności rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę dusimy do zeszklenia. Następnie kroimy kurczaka w kostkę, wrzucamy

Kuchenne Wariacje
Muffinki waniliowo rumowe 196

składniki: Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 1/4 szklanki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - 1/2 jogurtu naturalnego (ja dałem grecki) - 1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego - 1 łyżka aromatu rumowego - 1 łyżka aromatu waniliowego   Najpierw przesiałem mąkę do której dodałem cukier i sodę, a następnie wymieszałem. Zrobiłem małe wgłębienie

Kuchenne Wariacje
Tarta z botwinką i ricottą 170

ricottą Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 pęczek botwinki - 1 opakowanie sera ricotta 250 g - 180 g jogurtu greckiego - 3 jajka - sól, pieprz Forma na tartę 24 cm . W pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę

Kuchenne Wariacje
Seler naciowy 156

cynk i żelazo. 100g tego warzywa to tylko 32 kcal". Przepisy z selerem naciowym Lasagne z selerem naciowym Pomidorowy gulasz wieprzowy z selerem naciowym Mintaj pod pomidorowo-ziołową kołderką Grecka zupa fasolowa Pomidorowa "na rauszu" Koktajl ananasowy fit Zobacz także: Przepisy z kurkami Przepisy z ryżem Przepisy z poziomkami

Wiem co jem
Truskawkowe tiramisu w wersji light 114

ulubiony przeze mnie deser postanowiłam tym razem nieco odchudzić. Słodkie biszkopty zastąpiłam granulowanymi otrębami truskawkowymi. Zrezygnowałam też z jajek i śmietany. Zamiast tego serek mascarpone wymieszałam z jogurtem greckim, a cukier zastąpiłam syropem klonowym. Nie mogło oczywiście zabraknąć w tym deserze świeżych truskawek i likieru truskawkowego. Całość świetnie się komponuje, jest lekko słodka i pachnie cudnie truskawkami. Najlepiej przygotować

Wiem co jem
Tiramisu pomarańczowe 147

piernikowe (moje ulubione). Teraz przyszła kolej na pomarańczowe. Podobnie jak w przypadku tiramisu truskawkowego jest to wersja lekko odtłuszczona. Dodawaną zazwyczaj do serka mascarpone śmietanę kremówkę zastąpiłam jogurtem greckim. Biszkopty nasączyłam własnoręcznie zrobionym likierem pomarańczowym, a całość posypałam starta gorzką czekoladą.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Przekładaniec z kaszy manny i porzeczek 159

kasza manna ugotowana na mleku z dodatkiem masła i kakao. Ja jeszcze wzbogaciłam ją suszoną żurawiną. Druga to zagęszczony mus porzeczkowy, a trzecia to mieszanka śmietany i jogurtu greckiego z galaretką porzeczkową. Znika błyskawicznie. „ Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka owocowa z otrębami 140

otrębami śliwkowymi. Znalazło się w niej między innymi ulubione ostatnio przeze mnie mango i kiwi. Do tego pomarańcza, banan i pestki granatu. Całość doprawiona delikatnym sosem na bazie jogurtu greckiego i soku ananasowego. Polecam.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Porzeczkowe lody jogurtowe 333

lodów na bazie świeżych owoców nie zamarzają tak mocno i w zasadzie od razu po wyjęciu z zamrażarki można je nakładać. Ich podstawowym składnikiem jest jogurt naturalny typu greckiego. Wystarczy zmiksować te dwa składniki, ewentualnie dosłodzić miodem i baza do lodów gotowa. Bez sztucznych aromatów, konserwantów i surowych jajek, których wiele osób się obawia w przypadku domowych lodów. Czytaj więcej

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania