danie jest doskonałą alternatywą dla ryby po grecku. Mąż twierdzi, że lepsze :) a powstało po trzydniowej nieobecności w domu, w celu spożytkowania warzyw zalegających w lodówce :) totalna improwizacja, a już zamówiona na Boże Narodzenie :) Świetnie sprawdzi się na stole świątecznym czy sylwestrowym, a także na domowych przyjęciach czy piątkowym obiedzie. No i przede wszystkim ryby są bardzo zdrowe i powinniśmy
Kolorowy Przepisownikmoże coś z kuchni greckiej? Pyszny gyros z baraniny z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami na pewno przypadnie Wam do gustu
Milion SmakówMussaka czyli grecka zapiekanka z bakłażanów z dodatkiem ziemniaków, mięsa mielonego i pomidorów pod sosem śmietanowo-serowym. Przepis pochodzi z książeczki kucharskiej Tupperware
Milion SmakówMcDonald w Egipcie ma je w swoim menu pod nazwą McFalafel. Podawane są na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Tym razem proponuję zjeść je z dodatkami na sposób grecki
Milion SmakówKolejna wersja pulpetów z mięsa mielonego, tym razem po grecku. Dodatek serka sałatkowego i oliwek ze szczyptą cynamonu odmieni zwykłe mielone w bardziej wyrafinowany posiłek i pozwoli odkryć nowe smaki. Danie idealnie sprawdzi się kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, ale chcemy zjeść coś konkretnego:) Przepis z małymi zmianami pochodzi z lidlowej książki Pascal kontra Okrasa
Milion Smakówgrecki sos na bazie ogórka i jogurtu to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań z grilla, smażonych czy pieczonych mięs a także wędlin i jajek. Szybki do przygotowania, smaczny i podkreślający smak potraw do których jest dodatkiem
Milion SmakówKebaby z mięsa mielonego grillowane na patykach to tradycyjne greckie danie. Robi się je zazwyczaj z baraniny lub jagnięciny. Moja wersja tego dania jest z wieprzowiny, ale smakuje równie wyśmienicie. Kebaby można podać jako obiad czy kolację ze swoimi ulubionymi dodatkami albo spożywać same jako przekąskę
Milion SmakówTradycja gotowania pilaw sięga już XVI i XVII wieku. Jego początki wywodzą się z Azji. Następnie zawędrował do Europy, gdzie trafił na stoły greckie a później nawet na polskie, by dziś stać się daniem u nas niemal zapomnianym. Pilaw przypomina dość mocno włoskie risotto czy hiszpańską paelle. Podstawową różnicą jest tutaj to, że do w odróżnieniu od tych dań zamiast
Milion SmakówPachnący wiosną pyszny sos na bazie świeżego ogórka i jogurtu. Smakiem przypomina nieco tzatziki ale zamiast świeżej mięty mamy tutaj koperek. Idealnie pasuje do dań kuchni greckiej oraz wszelkich dań na bazie drobiu i warzyw
Milion Smakówodpoczywał już na dnie szuflady zostały przeze mnie "ubrane". Przyznam że z dodatkiem nutelli i posiekanych orzechów było im do twarzy. Składniki 2 jaja 1 szkl. jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) 1/3 szkl. mleka około 1,5 szkl. mąki 6 łyżek cappuccino orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru 5 łyżeczek cukru waniliowego
Kuchenne aromatyPlacuszki są mega dobre i szybkie. Przepis oryginalny z bloga Grażyny macie tutaj TUTAJ . Składniki około 1,5 szkl. mąki 2 jaja 1 szkl. jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) 1,5 łyżki posiekanych listków mięty 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia opcjonalnie - mleko do rozrzedzenia ciasta Sposób Do miski wbijamy
Kuchenne aromatydwóch stron na rumiano . Farsz: pęczek zielonych szparagów ,gotujemy 4 minuty ,potem przelewamy zimną wodą . Jeden filet z kurczaka ,kroimy na paski ,doprawiamy i smażymy na rumiano. Dodatkowo: jogurt grecki słonecznik prażony liście botwinki oliwa
Ladylaura.dobrze mieszamy. Smażymy na oleju na złocisty kolor z obu stron albo pieczemy w 200 C przez 15 minut. Placuszki najlepiej smakują z sosem czosnkowym bądź jogurtem greckim. Smacznego
Niezły Młynekostrożnie papier z ciastem. Wkładam do piekarnika i piekę do zrumienia ciasta w 200 st C. Podaje z sosem chrzanowym. SMACZNEGO :) Zapraszam po specjały Kuchni Greckiej
Takie tam pichcenieŚmietanowiec z galaretkami na upalne dni, śmietanę możemy zastąpić jogurtem greckim. Można dodać również owoce Śmietanowiec z galaretkami Składniki: MASA ŚMIETANOWA śmietana 18 % - 3 opak po 400 ml bita śmietana - 1 opak galaretka cytrynowa - 2 opak cukier puder - 0,5 szkl DODATKOWO herbatniki - 1 opak galaretka pomarańczowa - 1 opak galaretka wiśniowa 1 opak galaretka cytrynowa - 1 opak Sposób
Kuchnia Danusi