grecka - 3959 przepisów (strona:150/264)

Limonkowo-arbuzowe orzeźwienie w miętowo-bazyliowej glazurze 204

okrąg. Następnie włożyć do środka okrągły biszkopt, który ma być podstawą deseru.    Mus jogurtowo-limonkowy: 1,5 łyżki stołowej żelatyny w proszku; 75 ml wody; 300 g greckiego jogurtu; 50 g świeżo wyciśniętego soku z limonki; skórka starta z 4 limonek; 150 g cukru pudru; 300 g ubitej śmietany 30%; kilka kropelek zielonego barwnika spożywczego (opcjonalnie); Żelatynę zalać

In my kitchen
Tort makowy z musem jogurtowo-czekoladowym 171

około 45-50 minut. Upieczone ciasto wystudzić.   Składniki na mus: 130 g białej czekolady; 10 g żelatyny; 2 jaja; 2 łyżki cukru; 500 g jogurtu naturalnego (u mnie grecki); 400 ml śmietany 30%; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1 cukier waniliowy); Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofalówce. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Jaja z cukrem ubić

In my kitchen
Deser z brzoskwiniami 269

deser zawsze mi smakuje i to z każdymi owocami, które akurat są w domu:) Jest szybki, pyszny i efektowny. Polecam:) Składniki: brzoskwinie (mogą byż też z puszki); jogurt grecki lub bałkański; ciastka owsiane Digestive lub inne; Wykonanie: Sposób wykonania taki sam jak tutaj . Deser przygotowałam bez cukru. Wyszedł bardzo dobry, nie za słodki i nie za kwaśny:) Wytarczyła "słodkość

In my kitchen
Rogaliki mleczno-maślane 169

Kamea z Porcelana Bogucice. Składniki: 500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 7 g suszonych drożdży 65 g roztopionego masła 180 ml ciepłego mleka 1 łyżka jogurtu naturalnego ( u mnie grecki) 1 duże jajko 3 płaskie łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli Do posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka mak Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże

Ala piecze i gotuje
Sos tahini czyli طحينة 243

najlepsza jest pasta z lekko prażonych ziaren sezamu. Na Bliskim Wschodzie jest to obowiązkowy dodatek do wielu potraw. Składniki 1/2 szklanki pasty tahini   3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub 1/2 szklanki wody   1/4 szklanki soku z cytryny (ewentualnie nieco więcej, jeśli ktoś lubi bardzo kwaskowy smak)   3 ząbki czosnku   2 łyżki oliwy (opcjonalnie, jeśli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka jajeczna z rzeżuchą 227

puszki 100 g szynki 1 ogórek  kiszony 1/2 czerwonej cebuli zielony szczypior (z 2 szalotek) spora garść  rzeżuchy sos 2  łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy z estragonem oliwa z oliwek sól pieprz przygotowanie Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Szczypior pokroić, ogórki, cebulę, szynkę - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez

Stare Gary
Szuba – ukraińska sałatka z buraków i śledzi 2621

под шу́бой” - w dosłownym tłumaczeniu „śledź pod kożuchem/futrem”. Sałatka zyskała popularność w latach 70-tych XX wieku, choć legenda głosi, że recepturę w 1918 roku opracował kupiec-restaurator greckiego pochodzenia Anastazy Bogomiłow, żeby pogodzić przy stole klasy społeczne, które powinny staż po jednej stronie. W tamtych czasach ze względu na niestabilna sytuację polityczną panował głód, a różne klasy miały

Trzeci talerz
Kurczak z selerem w tempurze i surówką marchewkową 216

patelni z obu stron, po czym wycisnąć na patelnię sok z pomarańczy. Trzymać na ogniu do zredukowania sosu. Chrzanowa surówka z marchwi: kilka marchewek 3 czubate łyżeczki jogurtu typu greckiego (można oliwę; chodzi o dodatek tłustego składnika, by witamina A z marchwi mogła się rozpuścić) 2-3 czubate łyżeczki tartego chrzanu Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Weekendy w domu i ogrodzie
Wytrawne muffinki ze szpinakiem 113

pół łyżeczki soli 200 g sera typu feta pół puszki kukurydzy łyżeczka startego imbiru łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 3 łyżki rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku pół szklanki mleka 200 g jogurtu greckiego (pół dużego kubka) 4 łyżki oliwy 3 jajka Ser pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mąki z solą, proszkiem do pieczenia, czosnkiem i imbirem. Mokre składniki (jajka, mleko, jogurt, oliwa) zmiksować

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierś kurczaka w panierce z zatarem i surówką z selera 239

sól mielony pieprz suszony czosnek Pierś pokroić na kawałki, roztłuc młotkiem i posypać przyprawami. Odłożyć do lodówki, by mięso przeszło smakiem przypraw. Surówka : pół selera korzeniowego 100 g jogurtu greckiego duża garść suszonych żurawin Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać żurawinę oraz jogurt. Wymieszać i odstawić na czas smażenia kotletów. Można ewentualnie lekko posłodzić. Latem pokropić starty seler

Weekendy w domu i ogrodzie
Bliniarz, ciasto ziemniaczane a la babka ziemniaczana 430

stopni C. Gdy ciasto ładnie odchodzi od krawędzi blachy i ma przypieczone boki, wyjąć z pieca. Kroić na kawałki i podawać odwrócone np. z jogurtem naturalnym lub greckim. Placek jest bardzo smaczny również po odgrzaniu następnego dnia. Trzeba jednak wyjąć go z blachy np. na duży talerz, bo łatwo przechodzi zapachem blachy

Weekendy w domu i ogrodzie
Zielona zupa krem 206

oczywiście świeży Zielona zupa krem mrożony groszek (100g) zielona część pora łyżeczka zielonej czubrycy duży ząbek czosnku łyżka octu ryżowego lub sok z cytryny sól,pieprz jogurt naturalny lub grecki łyżka płatków migdałowych (uprażonych) woda łyżka masła Zagotować groszek i brokuły w szklance wody. Por pokroić na grubsze kawałki. Poddusić na maśle (nie smażyć) i dodać do zupy. Gdy warzywa

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron w sosie carbonara 152

garście makaronu 3 plastry boczku wędzonego pół sporej cebuli 2 ząbki czosnku 2 żółtka (dodałam żółtko i jajko, bo żal mi było jajek z dzisiejszego zbioru) czubata łyżka jogurtu greckiego spora garść parmezanu sól pieprz grubo mielony Boczek pokroić na kawałki i podsmażyć na suchej patelni. Jeśli wytopi się zbyt dużo tłuszczu, odlać. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z wędzoną makrelą i dynią 175

kilka liści sałaty lodowej 2 łodygi selera naciowego 80 g wędzonej makreli kawałek dyni pół łyżeczki zataru marynowany imbir 2 liście pietruszki olej do smażenia Sos: 2 łyżeczki jogurtu greckiego łyżeczka musztardy sarepskiej starty ząbek czosnku (lub dwa) pieprz oliwa  1. Sałatę porwać na kawałki. 2. Seler obrać z włókien i pokroić w grubszą kostkę. Dodać do sałaty

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa fasolowa z burakiem 180

czosnku ok. 20 cm podsuszonej kiełbasy jałowcowej 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego rozmaryn (ok. łyżeczki po pokrojeniu) sól, pieprz listki pietruszki naciowej (lub natka pietruszki) szczypiorek jogurt grecki Obrać warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, imbir  wrzucić w całości do ok. litra wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować. fasola borlotti Pokroić w kostkę kiełbasę jałowcową i wrzucić

Weekendy w domu i ogrodzie