pół łyżeczki soli 200 g sera typu feta pół puszki kukurydzy łyżeczka startego imbiru łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 3 łyżki rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku pół szklanki mleka 200 g jogurtu greckiego (pół dużego kubka) 4 łyżki oliwy 3 jajka Ser pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mąki z solą, proszkiem do pieczenia, czosnkiem i imbirem. Mokre składniki (jajka, mleko, jogurt, oliwa) zmiksować
Weekendy w domu i ogrodziesól mielony pieprz suszony czosnek Pierś pokroić na kawałki, roztłuc młotkiem i posypać przyprawami. Odłożyć do lodówki, by mięso przeszło smakiem przypraw. Surówka : pół selera korzeniowego 100 g jogurtu greckiego duża garść suszonych żurawin Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać żurawinę oraz jogurt. Wymieszać i odstawić na czas smażenia kotletów. Można ewentualnie lekko posłodzić. Latem pokropić starty seler
Weekendy w domu i ogrodziestopni C. Gdy ciasto ładnie odchodzi od krawędzi blachy i ma przypieczone boki, wyjąć z pieca. Kroić na kawałki i podawać odwrócone np. z jogurtem naturalnym lub greckim. Placek jest bardzo smaczny również po odgrzaniu następnego dnia. Trzeba jednak wyjąć go z blachy np. na duży talerz, bo łatwo przechodzi zapachem blachy
Weekendy w domu i ogrodzieoczywiście świeży Zielona zupa krem mrożony groszek (100g) zielona część pora łyżeczka zielonej czubrycy duży ząbek czosnku łyżka octu ryżowego lub sok z cytryny sól,pieprz jogurt naturalny lub grecki łyżka płatków migdałowych (uprażonych) woda łyżka masła Zagotować groszek i brokuły w szklance wody. Por pokroić na grubsze kawałki. Poddusić na maśle (nie smażyć) i dodać do zupy. Gdy warzywa
Weekendy w domu i ogrodziegarście makaronu 3 plastry boczku wędzonego pół sporej cebuli 2 ząbki czosnku 2 żółtka (dodałam żółtko i jajko, bo żal mi było jajek z dzisiejszego zbioru) czubata łyżka jogurtu greckiego spora garść parmezanu sól pieprz grubo mielony Boczek pokroić na kawałki i podsmażyć na suchej patelni. Jeśli wytopi się zbyt dużo tłuszczu, odlać. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony
Weekendy w domu i ogrodziekilka liści sałaty lodowej 2 łodygi selera naciowego 80 g wędzonej makreli kawałek dyni pół łyżeczki zataru marynowany imbir 2 liście pietruszki olej do smażenia Sos: 2 łyżeczki jogurtu greckiego łyżeczka musztardy sarepskiej starty ząbek czosnku (lub dwa) pieprz oliwa 1. Sałatę porwać na kawałki. 2. Seler obrać z włókien i pokroić w grubszą kostkę. Dodać do sałaty
Weekendy w domu i ogrodzieczosnku ok. 20 cm podsuszonej kiełbasy jałowcowej 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego rozmaryn (ok. łyżeczki po pokrojeniu) sól, pieprz listki pietruszki naciowej (lub natka pietruszki) szczypiorek jogurt grecki Obrać warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, imbir wrzucić w całości do ok. litra wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować. fasola borlotti Pokroić w kostkę kiełbasę jałowcową i wrzucić
Weekendy w domu i ogrodziesernika, ale jest zdecydowanie bardziej wilgotny i lekki. Ilość cukru jest dopasowana do moich upodobań, Składniki (na formę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm) : 3 duże jogurty greckie 3 budynie śmietankowe bez cukru 6 jajek 1,5 opakowania cukru waniliowego 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru Zmiksować jogurty, żółtka, budyń i cukier waniliowy. Dodać olej. Ubić białka
Weekendy w domu i ogrodzieSpróbujcie. Wychodzi pyszna! 'jogurtowa babka czekoladowa z czekoladową polewą' Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową!): * ciasto: - 125g masła - 1/2 - 3/4 szklanki drobnego cukru - 2 jajka - 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej - 1/2 szklanki kakao * polewa: - 100 ml mleka - 100g czekolady (min. 70% kakao) - 1 łyżka cukru
CookYourselfwierzch położyć lekko skarmelizowane truskawki czy brzoskwinie. Będzie pysznie! 'orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi' Składniki (na keksówkę o wymiarach: 8x24 ): - 1 op gęstego greckiego jogurtu (340g) - 3 jajka - 1/4 szklanki cukru (50-60g) - 2,5 czubatej łyżki mąki pszennej - sok 1 średniej cytryny - skórka z 1 średniej cytryny - szczypta soli - 0,5 szklanki
CookYourselfmożecie przygotować sam kokosowy farsz. 'kokosowo-ananasowe rożki z francuskiego ciasta' Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego - 2 łyżki gęstego jogurtu (może być greckiego, naturalnego) - 100g wiórków kokosowych - 3/4 szklanki drobno posiekanego ananasa z puszki - 1/3 szklanki ciepłej wody - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1 rozkłócone jajko Mleko skondensowane, razem z jogurtem wlać do garnuszka
CookYourselfbardzo). Çılbır czyli jajka w koszulkach na czosnkowym jogurcie na podstawie książki Vegetarian Mediterranean Cooking Beverley Jollands ze zmienionymi proporcjami Składniki (dla 2 osób): 250 g jogurtu typu greckiego 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki masła 1 łyżeczka papryki Aleppo, płatków chilli lub słodkiej papryki w proszku sól i pieprz Przygotowanie: Wymieszaj jogurt
Chilli Czosnek i Oliwakoncentratu 1 kartonik przecieru pomidorowego 3cm kawałek imbiru 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler lub połówka dużego curry kurkuma bazylia kostka rosołowa 1l wody Dodatki: ser żółty jogurt grecki Wykonanie Marchew, selera oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Następnie wrzucamy do dużego garnka z niewielką ilością oleju i podsmażamy ok 5 min. Po tym czasie dodajemy pomidory
Panda i jej światpiwa (ja użyłam Żywca portera) 170g margaryny 4 szklanki kakao 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru brązowego 2 łyżki sody oczyszczonej 2 jajka 2/3 szklanki jogurtu greckiego Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blachy wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem. Masło z piwem podgrzać, ale tylko do rozpuszczenia masła. Następnie dodać kakao i mieszać aż do uzyskania jednolitej
Panda i jej świat