grecka - 3959 przepisów (strona:159/264)

Halloumi w sezamowej panierce na sałatce z rukoli 228

kiedyś? Jeśli nie, to serdecznie Was namawiam! Dla mnie i mojego Męża halloumi to prawdziwy klejnot wśród śródziemnomorskich serów. Dotąd jeździliśmy po niego specjalnie do sklepu z produktami greckimi, ale ostatnio odkryliśmy go w sprzedaży w Auchanie. Cieszę się, że ten przysmak jest coraz bardziej dostępny i może częściej gościć na moim stole :) Na blogu pokazywałam Wam już przepisy

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielony Krem 292

gorącym bulionem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.  Następnie miksujemy zawartość garnka na gładki krem, dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową - ilość według upodobań. Ponownie mieszamy. Do dekoracji użyłam jogurtu greckiego. Smacznego

Chocolate Stop Tempting
Sos tzatziki 149

smakuje też z pasztetem drobiowym . Tzatziki robię tak, że łączę śmietanę, jogurt naturalny, czosnek i świeży ogórek. Składniki: 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego (może być typu greckiego) 1 ząbek czosnku (choć ilość ząbków to tak naprawdę sprawa indywidualna), można go zastąpić czosnkiem granulowanym 1 nieduży świeży ogórek Ogórek obrać (jeśli są duże pestki w środku to należy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
"Słodkie środy" - Tarta z rabarbarem bezą i migdałami 139

Tarta z rabarbarem bezą i migdałami  SKŁADNIKI: ciasto: 1 ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 100 g masła 1 ½ łyżki jogurtu greckiego beza: 3 białka 90 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 450 g rabarbaru 2 łyżki cukru płatki migdałowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Naleśniki z nadzieniem owocowym 158

SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli olej do smażenia 1 pomarańcza 2 jabłka 4 mandarynki 1 łyżka cukru pudru 200 ml jogurtu greckiego 50 g czekolady PRZYGOTOWANIE: W misce lub w robocie kuchennym łączymy ze sobą mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli. Po wymieszaniu dodajemy do masy łyżkę oleju , wtedy ciasto nie będzi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chałka drożdżowa 186

chałki 500 g mąki 8 g drożdży suchych 50 g masła 100 ml mleka 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 1 jajko 200 g jogurtu greckiego    kruszonka:   50 g masła 50 g cukru pudru 100 g mąki PRZYGOTOWANIE:  Masło roztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Surówka z selera naciowego i jabłka 237

soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego jedzonka. 5 - 6 łodyg selera naciowego 1 jabłko 1 łyżka uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu sól  pieprz Seler umyć i pokroić w poprzek na cienkie kawałeczki. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące do selera. Ziarno słonecznika uprażyć

Kuchcik gotuje
Walentynkowy Eton Mess 199

Polecam! Składniki na 2 wysokie pucharki: 500 g truskawek 300 g schłodzonej śmietany 36% * 75 g bez 2 łyżeczki cukru pudru * W wersji "fit" połowę śmietany można zastąpić jogurtem greckim. 250 g truskawek lekko rozgnieść widelcem, wymieszać z 1 łyżeczką cukru. Śmietanę ubić, pod koniec dodać 1 łyżeczkę cukru. Bezy połamać na mniejsze kawałki i dodać do śmietany. Delikatnie wymieszać

maniapieczenia
Surówka z selera z rodzynkami 286

Lekka surówka z selera, jabłek i rodzynek to zdrowy dodatek do dań mięsa lub rybki. Składniki: seler korzeniowy 2 jabłka garść rodzynek 2-3 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu cukier, sól, pieprz sok z cytryny Seler i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z rodzynkami i jogurtem, przyprawić do smaku i schłodzić

wyzwania kuchenne
Pączki z budyniem 219

żółtek (z dużych jaj) - 3 czubate łyżki cukru do wypieków - 50g masła - 30g drożdży suchych (lub 60g świeżych) - szklanka – 250ml letniego mleka - ½ szklanki -125ml jogurtu naturalnego (dałam grecki) - ½ łyżeczki soli (dałam waniliową ) - 2 łyżki alkoholu (dałam wódkę) Masa budyniowa: - 2 budynie waniliowe bez cukru (1 op. po 40g) - 4 łyżki cukru - 3 i 1/3 szklanki mleka - 50g masła

mojewypiekiinietylko
Dip z pieczonych buraków z jogurtem greckim i za'atarem 189

Składniki: 900 g średniej wielkości buraków (po upieczeniu i obraniu powinno zostać 500 g) 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 papryczka chili, bez pestek, drobno posiekana 250 g greckiego jogurtu 1 i 1/2 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżka za'ataru  sól Do podania: 2 dymki, drobno posiekane 15 g uprażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych

Smakowity Blog Kulinarny
Krupnik polski na skrzydełkach drobiowych 358

zaczyna się ładnie rozklejać  Wyłowić skrzydełka,wystudzić.Odzielić mięso od kości,pokroić drobno,dorzucić do krupniku.Na koniec dodać pieprz do smaku.Podając zupę można przyozdobić ją kleksem jogurtu greckiego,lub kwaśnej śmietany.Jeśli nie masz ziół z letnich zapasow,możesz dodać suszonych,a do smaku ziołowej przyprawy wegetariańskiej (bez glutaminianu sodu i innych polepszaczy).Wyregulować gęstość zupy dodatkiem wody.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ROLADKI Z TORTILLI NA SAŁATCE 266

ogórek wąż pokrojony w podłużne długie plastry kilka liści sałaty masłowej sałatka: 1 papryka żółta puszka kukurydzy 1 ogórek wąż 2 pomidory 1 czerwona cebula sól,pieprz jogurt grecki 2 łyzki Wykonanie: Na placki tortilli wykładamy sałatę, układamy podłużne plastry ogórka, na to polędwicę. Ciasno zwijamy, wpinamy wykałaczkami co kilka cm, kroimy na grube plastry. Składniki sałatki drobno kroimy, mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Biało-czerwony deser. 178

Roman","serif";} Składniki: 5 łodyg pokrojonego na kawałki rabarbaru 3 łyżki soku malinowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody pół łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 1 duży jogurt grecki 2 łyżki żelatyny szklankę musli 2 łyżki miodu  Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Blachę spryskujemy wodą i przykrywamy pergaminem. Mieszamy musli z miodem, układamy na blasze. Przykrywamy drugim kawałkiem

Symfonia smakowa
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem. 239

Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka  350 g świeżego lub mrożonego szpinaku 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 2 łyżki serka mascarpone sól pieprz łyżka masła olej do smażenia   Przygotowanie: Fileta z kurczaka oczyszczamy z błonek i lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz wlewamy jogurt i dodajemy serek . W osobnym naczyniu rozgrzewamy masło i umieszczamy szpinak. Doprawiamy

Symfonia smakowa