Dzisiaj pomysł na : - pyszne zdrowe lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane ! :) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych górskich 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego 2 jajka garść orzechów włoskich pół jabłka kilka truskawek ( około 4/5) garść rodzynek Przygotowanie: 1. Płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce
Zdrowo kolorowo lifestylowokrabowych i lekkich sałatek. SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu w kształcie ryżu (250g) 1 opakowanie paluszków krabowych (surimi) 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy świeży koperek ser żółty (opcjonalnie) jogurt grecki / śmietana majonez musztarda pieprz kolorowy sól cukier do smaku (opcjonalnie) WYKONANIE Paluszki krabowe kroimy w kostkę wraz z ogórkiem i ewentualne serem żółtym. Szatkujemy koperek. W naczyniu łączymy kukurydzę
Zofianabrokuł 1 op. sera feta 3 pomidory 4 ugotowane na twardo jajka 1 pęczek rzodkiewki Sos : 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu 1 ząbek czosnku 200 ml jogurtu typu greckiego do smaku sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Składniki na sos łączymy dokładnie ze sobą. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. W kostkę kroimy pomidory, ser feta
kgwjanczewowygrał Kamil Szulc z Restauracji Jan w Bełchatowie VII Olimpiada Kawy wygrał Mariusz Szyszka z Green Caffe Nero "Kulinarny Talent 2015" Roberta Sowy wygrał Łukasz Dzikowski X Festiwal Kuchni Greckiej Theofilosa Vafidisa wygrał Paweł Kubera – Restauracja Dobra Truskawka "Gotuj Lokalnie" Marcina Budynka wygrały Ewa Starzak-Jankowska oraz Agnieszka Maciejska Najdłużej zatrzymałem się przy stoisku Trzy Znaki Smaku. Jest to europejski
Parowar Facetawięc dodałam 2 łyżki majonezu. Dodatkowo jak postał w lodówce jego konsystencja odrobinkę stała się gęstsza. Ja ten sos dopisuję do stałego menu :) Składniki: 1/2 opakowania dużego jogurtu typu greckiego 3-4 duże ząbki czosnku garść liści świeżej bazylii 1-2 łyżki majonezu sól szczypta cukru Wykonanie: Wyrobię się w jednym zdaniu? :) Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam
Blondynka GotujeSkładniki: (nie podaję proporcji, zależą one od naszych upodobań) pierś z kurczaka (równie dobrze możemy wykorzystać gotowane mięso z rosołu, bez skóry) pomidorki koktajlowe ser feta ziemniak majonez jogurt grecki czosnek świeżo zmielony pieprz bulion warzywny do ugotowania piersi Wykonanie: Pierś gotujemy w bulionie warzywnym. Studzimy, kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy al dente, w wodzie
Walijskie PichceniePolecam serdecznie! Myślę, że taka koncepcja zaskoczy niejednego! :) Składniki ( mała tortownica) : -> 150g s uszonych daktyli -> 75g płatków owsianych -> 1 serek mascarpone -> 1/2 opakowania jogurtu greckiego -> 1 łyżeczka miodu -> Sok z połowy cytryny -> 1 pomarańcza Wykonanie ; Daktyle kroimy na drobniejsze kawałki żeby ułatwić pracę blenderowi. Przekładamy je do miski i dodajemy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!łąkowej zieleniny" zainteresowałam się rok temu, kiedy to przygotowałam dla Was wpis " Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej ". Skupiłam się wtedy na zbieraniu liści mlecza, z których przygotowałam grecką hortę vrasta oraz francuską sałatkę . W tym roku nabrałam ochoty na spróbowanie pokrzywy, dlatego uzbrojona w koszyk i rękawiczki ochronne wybrałam się na wieś. Znalezione przeze mnie roślinki ( zdjęcie
Chilli Czosnek i Oliwasię oprzeć pokusie i go zakupiłam okazał się bardzo smaczny i polecam go wszystkim którzy go jeszcze nie jedli ;] Składniki: - 1 torebka ryżu jaśminowego - 200g malin - 3 łyżki jogurtu greckiego - 2łyżki cukru Wykonanie: Do małego garnuszka wrzucamy maliny zasypujemy je cukrem i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, po przestygnieciu dodajemy jogurt i mamy gotowy sos ;] Ryż gotujemy według przepisu
Tanio szybko zdrowowakacjach na wyspie Zakynthos wspominałam już kiedyś przy okazji przepisu na grecką bruschettę . Dziś prezentuję sałatkę, którą zaproponował mi kelner - Sakis w naszej ulubionej tawernie Zepos w miejscowości Kalamaki. Od tamtej pory to moja ulubiona sałatka. Składniki Sałata (ja użyłam lodowej, ale świetnie się sprawdza gotowa mieszanka sałat) małe pomidorki ogórek papryka puszka anchoives bułka kapary parmezan oliwa
Kulinarne Inspiracjewarto po kupieniu na kilka dni położyćgo na parapecie. Mójmelon czekał na swoją chwilę prawie tydzień, pogoda sprzyjała, a dobra rada się sprawdziła! Owoc był pyszny! Do tego oryginalna grecka Feta - bardzo ważne, żeby byla oryginalna, wszelkie polskie substytuty w tym daniu się nie sprawdzają. Składniki: Dojrzały melon Opakowanie Fety Przygotowanie: Melona i Fetę pokroić w dość grubą kostkę, nadziewać
Kulinarne InspiracjeWraz z wiosną nadszedł czas na zmianę jadłospisu- na bardziej 'light'- może zmianę zacznij od tej sałatki? :))) Od razu dodam, że nie jest to tradycyjna sałatka grecka, ale jedynie jej kombinacja- feta, pomidory oraz oliwki są bez zmian, jedynie pominęłam ogórka i od siebie dodałam mix sałat, szczypiorek i podsmażoną pierś z indyka. Sałatka bardzo prosta, bardzo smaczna i zazwyczaj
Kraina Miodem Płynącapomidory w kostkę. Przyprawiamy i ugniatamy do połączenia. Formujemy kotleciki, układamy na blasze wyłożonej papierze i pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut. Podajemy z dipami (np. jogurt grecki +suszone pomidory + oliwki+bazylia) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
CoolinarniePLlanym cieście wykonywany co roku przez moja mamę. Ciasto jest z gatunku tych zawsze się udających i zawsze smacznych. Jako że dziś czeka nas jeszcze robienie "ryby po grecku" bez zbędnych wstępów zabieram się do opisania przepisu. Składniki ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 1/2 kostki palmy 3/4 szklanki mąki ziemiaczanej 3/4 szklanki mąki
Lubczyk i Waniliawyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12 minut. Wystudzić. Masa serowa: 600 g twarogu, zmielonego minimum dwukrotnie 250 g jogurtu greckiego 3 duże jajka 100 g białej czekolady 1 duży budyń śmietankowy Delecta Orange curd: 1 duża pomarańcza 1 jajko 1 żółtko 50 g cukru 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa śmietanowa
Domowa cukiernia Ewy