Tematem warsztatów była oliwa z oliwek extra vergine, bez której żaden włoski, hiszpański czy grecki szef kuchni nie może się obejść w kuchni, gdyż jest ona nieodzownym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Popularność oliwy nieustannie rośnie i przenosi się na kraje spoza basenu Morza Śródziemnego. Oliwa to po prostu sok wyciśnięty z oliwek, który pozyskuje się w wyniku mechanicznego tłoczenia, pozbawiony
Smakowity Blog Kulinarnymłodych buraczków z liśćmi) 1 pęczek rzodkiewek (6-7 sztuk + do dekoracji) 1 duży ogórek szklarniowy lub 2 mniejsze 1 ogórek małosolny (lub kiszony) 350 ml jogurtu naturalnego lub greckiego odtłuszczonego (duże opakowanie) 250 ml wody (1 szklanka) 500 ml maślanki naturalnej 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1-2 duże ząbki czosnku sok z połowy cytryny 1-3 łyżeczki
Poezja smakuwołowiną. Ta propozycja mocno mnie zaskoczyła. Farsz składał się z mielonej wołowiny i mielonej piersi z kurczaka z dodatkiem mięty. Super smak. A do tego sos na bazie jogurtu greckiego z karmelizowanym masłem i płatkami chilii. Super smak ! Krem brulee z lawendą. Krem smakował, jak budyń. Lawenda nadała mu oryginalnego aromatu. Ogólnie bardzo dobry deser, nie za słodki. Kurs
Mój Smak na Życiewarzywnym rarytasem ;) Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego light 1 duży pęczek zielonych szparagów 15 małych pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz 3 łyżki startego parmezanu 5 łyżek jogurtu greckiego light - można zastąpić bałkańskim Do dzieła: Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, równocześnie ustawiamy piekarnik do nagrzania na 200*C. Przed pieczeniem blanszujemy szparagi, czyli zanurzamy je we wrzątku
Spektrum Smakuprzepis :) Składniki: Placki: 1 nieduża cukinia (ok. 300g.) 1 średnia cebula czerwona 4 łyżki mąki 2-3 jajka odrobina oliwy do smażenia sól Sos: 150g jogurtu naturalnego 150g jogurtu greckiego świeżo mielony pieprz kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku lub 1 pomidor Do dzieła: Ciasto przygotowujemy tak samo, jak w przepisie na Placek z sosem . Nieobraną, umytą cukinię przecieramy przez
Spektrum Smakuminutowy lunch, zapraszam na śniadanie! Dziś na salonach gości smakołyk z nasionami Chia! Składniki: 3 łyżeczki nasion Chia 300ml mleka 0,5% 1/3 kostki chudego twarogu 2 łyżki jogurtu greckiego light 1 plaster ananasa 1 łyżeczka słodziku (ja od dawna polecam Sussina Gold powder) Do dzieła: Nasiona zalewamy mlekiem, najlepiej wieczorem poprzedniego dnia, tak aby nasiąkły. Jeśli się zagapicie - zalejcie
Spektrum Smakubyło, że ktoś co nam imputuje ” I to jest najpiękniejsze we współczesnej seksualności: to, co robimy, zależy tylko i wyłącznie od nas”. Czyli jak uprawiamy sex grecki (bo teraz to się tak ładnie nazywa, abstrahując obecną sytuację Greków, to od dupy strony to raczej na dobre im to nie wyszło ;-)) to jesteśmy wolne, a jak nie to zakłamane
greenscarfogórków gruntowych. Podaję go do dań mięsnych, najczęściej tych z grilla. Dlatego sos tzatziki kojarzy mi się z ciepłym, letnim weekendem :) Składniki: 1 ogórek gruntowy 1 średni jogurt grecki 4 ząbki czosnku 1/4 pęczka świeżego koperku sól pieprz Wykonanie: Koperek siekamy, dodajemy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu. Ogórka ścieramy na szatkownicy o grubych oczkach, solimy
Smak mojego domuostudź. Następnie pokrój na kawałki (około 2 cm) i zalej emulsją. Schłódź i podawaj po kilku godzinach, najlepiej będzie jeśli przygotujesz ją dzień wcześniej. Proponuję podawać z innymi greckimi przystawkami, na przykład: fasolią gigantes lub tzatzikami z miętą cytrynową . Smacznego
Kuchnia bezglutenowa LoliGrecka pasta z sera feta i pieczonej czerwonej papryki z dodatkiem suszonych pomidorów i szczypty chilli. Kremowa i lekko pikantna, świetna do kanapek lub grzanek. Składniki: 200 g sera feta 2 czerwone papryki kilka suszonych pomidorów z zalewy papryczka chilli sok z cytryny 2 ząbki czosnku Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, przekroić
wyzwania kuchennegęstego sosu i podaje się na nim wszystko co z morza czyli ośmiornice z grilla czy kalmary albo mątwę.Również białe ryby podawane są na tym pysznym bakłażanowym puree.Typowe greckie duszone dania z wołowiny lub z baraniny w sosie pomidorowym podaje się również na tym smakowitym sosie. Puree po wystygnięciu gęstnieje bo ale wciąż jest pyszne i znakomicie sprawdza się
Sztuka gotowania w/g Samirystrzał w dziesiątkę :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki płatków orkiszowych 1/3 szklanki wiórków kokosowych 100 g białego sera chudego 2 duże łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego 2 jajka 3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru ok 15 czereśni SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ser, jogurt, jajka i erytrol/ksylitol/cukier miksujemy blenderem na gładką masę, jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać więcej jogurtu
DefinicjaSmakuzapraszam na rewelacyjne lody bazyliowe. Zróbcie, a nie będziecie żałować. Domowe lody bazyliowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 250 g mascarpone 250 g jogurtu greckiego 100 g drobnego cukru 30 g świeżej bazylii Wykonanie: Jogurt i mascarpone powinny być zimne. Z łodyżek bazylii odrywamy listki i wkładamy je do blendera, dodajemy cukier i blendujemy. Do miski
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki soli Krem kokosowy: 1 szklanka wiórków kokosowych 250 g serka kremowego np. Philadelphia (2 opakowania) 500 g mascarpone (2 opakowania) 1/3 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (w oryginale było 2 i 1/2) 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciasto: Do ciasta
Poezja smakusię zrumienił. W międzyczasie ugotuj ryż po persku (kliknij w link) czyli z szafranem i berberysem oraz przygotuj sałatkę z przepisu poniżej: Sałatka z jogurtu i fety 250 ml greckiego jogurtu 100 g sera feta, u mnie owcza 2 łyżki posiekanej mięty, liście 1 łyżka oliwy Pokrój drobno liście pieprzowej mięty. Jeśli masz zwykłą miętę możesz ją równie dobrze zastosować
codojedzenia