garść listków świeżej bazylii, garść natki pietruszki, gałązka lubczyku, 2 łyżki oleju rzepakowego cytryna bazylia, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, 2 łyżki kopiaste jogurtu naturalnego typu greckiego, 500 ml bulionu. Przygotowanie: Cebulę kroimy w paski, cukinię w kostkę lub plasterki. Najlepiej, żeby był to młoda cukinia, żeby miała skórkę miękką, ponieważ jej nie musimy obierać i dzięki
Moniki SmakołykiJestem zafascynowana kuchnią Grecką, dlatego też w najbliższym czasie będę chciała podzielić się z Wami przysmakami, które miałam przyjemność spróbować podczas moich tegorocznych wakacji. Pasta fava porwała moje serce podczas wycieczki na wyspę Santorini. Tam w maleńkim miasteczku Oia zatrzymaliśmy się na lunch. Na przystawkę wybrałam właśnie pastę fava podaną z pszennym pieczywem. Lekka, a jednocześnie pożywna, bogata w pełnowartościowe
W kuchni Katiejajko 1 ząbek czosnki 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki chilli 2 szczypty soli świeży cząber do posypania ozdobienia Dip jogurtowy : kilka łyżek jogurtu greckiego tymianek, chilli i świeży cząber do posypania Przygotowanie (25 minut bez pieczenia) : - od kalafiora odkrawamy twarde części pozostawiając tylko różyczki. Różyczki wkładamy do robota kuchennego (ważne żeby robot nie zrobił
Pora na pora i pomidorapłatki owsiane i ponownie wymieszać. Na sam koniec wsypać poziomki i delikatnie wymieszać z całością. Zapiekać około 30 minut. Gotową pieczoną owsiankę podawać z ulubionymi dodatkami, np. z jogurtem greckim czy lodami. *opcjonalnie; można dać więcej, zamienić na inną substancję słodzącą lub po prostu pominąć
tost z dżememprzygotowanie tzatzików. Potrzebuję co najmniej 2 kilogramy, wtedy wychodzi spora miska i każdy jest zadowolony. Składniki: minimum 2 kg ogórków 0,5 kg zmielonego sera białego 400 ml jogurtu greckiego 3-4 ząbki czosnku sól 2-3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do miski i mocno posolić (około 1 czubatej łyżki). Wymieszać
na moim stole...jakiś smaczny deser. Dziś zapraszam Was na szybką i lekką propozycję - mrożony deser z malinami. Spróbujcie. ... uwielbiam maliny, potrafią wzbogacić każdą kulinarną propozycję Składniki: 120 g jogurtu naturalnego typu greckiego 4 łyżki malin kilka listków świeżej mięty 3-4 gałki ulubionego serbetu, np. owocowego (z mojego przepisu) , brzoskwiniowego lub mango opcjonalnie miód do smaku Przygotowanie: Sorbet wyciągamy z zamrażalnika chwilę
Słodkie okruszkitego wyszło! Sernik morelowy z musem malinowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm) spód: 200 g ciasteczek oreo z nadzieniem 30 g masła masa serowa: 750 g jogurtu greckiego 250 g mascarpone 100 g cukru 500 g moreli 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki kisielu morelowego (proszek) mus malinowy: 250 g malin 1 łyżeczka ekstraktu
Pożeraczka, czyli raz adobrzesobie lodów bez jajek jest też przepis na domowe lody ananasowe. Domowe lody ananasowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia Składniki: 250 g mascarpone 150 g jogurtu greckiego 80 g drobnego cukru 250 g świeżego dojrzałego ananasa Wykonanie: Jogurt i mascarpone powinny być zimne. Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w kostkę wkładamy do blendera i blendujemy. Do miski
Kulinarne przygody Gatityzima w sklepach tylko sztucznie pędzone ogórasy , a dodatkowo oszczędza nasz cenny jak zawsze czas. Wystarczy tylko odkręcić pokrywkę , zlać sok i dodać łyżkę , albo dwie gęstego jogurtu , najlepiej greckiego ..i to wszystko sos gotowy . Wyraźnie czosnkowy , wystarczająco pikantny , no można sypnąć ciut pieprzu jeśli ktoś lubi , pasuje do wszystkiego Składniki na około 2 szt , 250 ml słoiczków : 6 ogórków
Ogrodnik w podróżySkładniki: 50 dag mąki pszennej 300 ml ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka oleju Farsz: 1 litr jagód 10 dag cukru Sos: gęsty jogurt (grecki) lub śmietana 18% cukier puder do smaku Sposób wykonania: Jagody delikatnie płuczemy na sitku. Gdy przeschną oprószamy je cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wodę, olej i sól. Zagniatamy miękkie, sprężyste ciasto, które nie powinno
Qchnia po prostuwegetarian. Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy, jest łatwostrawna i odświeżająca. Chłodnik z botwinki to potrawa kuchni polskiej i litewskiej. Składniki: - 1 litr maślanki - 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego - 1 pęczek botwinki z buraczkami - 1 ogórek sałatkowy - 2 ząbki czosnku - pęczek koperku - szczypiorek - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - jajka ugotowane na twardo
mojewypiekiinietylkosuchego patyczka około 35 do 40 minut. Gotowego murzynka w słoiku podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie było to ubite mleczko kokosowe, ale również świetnie spisze się jogurt grecki czy ubite mascarpone, smacznego
tost z dżememchłodniki. U mnie dziś gości chłodnik z botwinki, do którego zachęcam was ze względu na smak i proste wykonanie. Składniki: 0,5 l maślanki 0,5 l jogurtu typu greckiego 0,5 kg botwiny 2 łyżki octu 1 średni ogórek pęczek rzodkiewki 0,5 pęczka szczypiorku 0,5 pęczka koperku sok z 0,5 cytryny sól cukier Buraczki z botwiny
Konrad Gotujemoże nie smakować ??? Jeśli chodzi o jogurt to ja akurat użyłam brzoskwiniowego , ale możemy jego smak dopasować też do używanych owoców , albo skorzystać z jogurtu naturalnego (nie greckiego) Składniki : Na formę 28 x 24 cm Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki (280g) pół kostki zimnego masła (125g) 1/3 szklanki cukru (70g) czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka
Malinowa Kawiarenkalekko wbić paznokieć. Składniki : Kotlety gruba cukinia o wciąż miękkiej skórce sól pieprz ziołowy 2-3 jajka bułka tarta olej do smażenia Surówka kalarepka 3-4 łyżki jogurtu greckiego Kalarepkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię (ze skórą) pokroić na plastry grubości 2-4 mm. Każdy plaster cukinii rozbić tłuczkiem. Doprawić cukinię, posypując solą i pieprzem ziołowym. Rozgrzać olej
Weekendy w domu i ogrodzie