chciałam je użyć na raz. Owoce mogą być różne. Jakie akurat są w lodówce. 1 kg mrożonych jeżyn, paczka mrożonych ( 500 gram)truskawek duży jogurt naturalny grecki firmy Zott ( ma 10% tłuszczu i przepadam za mim) xylitol po 2 łyżki na każdą warstwę lub cukier 2 opakowania żelatyny ekstrakt waniliowy Pierwsza warstwa Do wysokiego
AZgotuj!łyzce mąki a na końcu proszek do pieczenia. Całość przelewj do tortownicy. Piecz ok 45 minut w 180 stopniach. Wyjmij i wystudź. 500 gram świeżych truskawek duże opoakowanie greckiego jogurtu ( u mnie Zott - jest najlepszy) 2 opakowania żelatyny w płatkach ( żelatyny przygotuj na 1 litr płynu) 3 łyżki ksylitolu mała śmietanka 36% Zblenduj truskawki. Ubij smietankę z cukrem bądź
AZgotuj!osób które, liczą kalorie jest to świetny wybór. Smak ciasta jest wyjątkowy. Składniki: Spód - 400g herbatników o smaku czekoladowym - około 200g masła Masa borówkowa - 600 ml jogurtu greckiego - 150 ml śmietanki kremówki 36% - 4 łyżki cukru - 2 łyżki soku z cytryny - 4 czubate łyżki żelatyny - 1/4 szklanki gorącej wody - 3 szklanki borówek Masa z serka mascarpone
Pan i Pani Smith w kuchniHalloumi to rodzaj sera solankowego półtwardego pochodzenia greckiego . Od dawien dawna wytwarzany jest z surowego mleka owczego i koziego , obecnie także z dodatkiem mleka krowiego . Ser ten jest bardzo podobny do mozzarell i. Biały, elastyczny, może być nieco gumowaty. Świetnie nadaje się do grillowania. Ja wykorzystałam go do szaszłyków, aby je trochę urozmaicić;) Składniki (9 szaszłyków): - 2 filety z kurczaka
Corner With Recipestaki koktajl jako jeden z posiłków, dający energię i sycący. Do tego świetny utwór: Seven Devils - Florence And The Machine . Składniki (1 duża szklanka): - koszyczek malin (ok.250 g) - jogurt grecki 200 g - 7 łyżek wody gorącej wody, 1 torebka zielonej herbaty - 2 łyżki płatków owsianych - 1 łyżka miodu (opcjonalnie) - kilka kostek lodu (opcjonalnie) Zieloną herbatę zalać gorącą wodą, parzyć
Corner With RecipesRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki (1 duża szklanka): - 2 banany - 150 g jogurtu greckiego - 0,5 szklanki płatków owsianych - garść żurawiny - lód (opcjonalnie) Obrane banany podzielić na mniejsze części. Wymieszać wszystkie składniki i zblendować. Można schłodzić przed podaniem
Corner With Recipestego przepisu (lekko zmodyfikowanego przeze mnie) smakuje prawie jak wołowina i naprawdę rozpływa się w ustach. Jamie w swojej książce napisał, że tego typu gulasze są ważnym elementem kuchni greckiej. W Grecji jeszcze nie byłam, ale chętnie spróbowałabym takiego gulaszu w jakiejś klimatycznej restauracyjce... Rozmarzyłam się, ale chciałam napisać o czym ważnym ;) Właśnie tym przepisem chciałabym rozpocząć akcję Jamie Oliver
Corner With Recipesszklanka szklanki mąki razowej - u mnie żytnia, 0,5 szklanki mąki krupczatki ) - 2 łyżki otrąb (np. żytnich) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 szklanka jogurtu greckiego - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 0,5 szklanki oleju rzepakowego - 2,5 szklanki pokrojonych truskawek (w tym jedna do ozdoby) Wymieszaj mąkę, otręby, proszek do pieczeni, sól. W osobnej misce ubij
Corner With Recipesteż wyjdzie fajnie :). Inny pomysł na placki z cukinią tutaj . Placki cukiniowe Składniki: - 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii - 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 2 jajka - 4 łyżki greckiego jogurtu naturalnego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka, ostra - olej rzepakowy do smażenia Startą cukinię posól i odczekaj, aż puści wodę. Odsącz z wody
Corner With Recipesstopniach ok. 30-35 minut. Ostudź, wyjmij z tortownicy i upiecz drugi spód w ten sam sposób. Krem limonkowy ( źródło ): - 3 limonki - 9 łyżeczek żelatyny - 300 g jogurtu greckiego - 400 g mleczka kokosowego (niesłodzonego) - 100 g cukru pudru trzcinowego - 200 g śmietany 30-36% Limonki umyj i sparz. Zetrzyj z nich skórkę, a potem wyciśnij sok. Bardzo dokładnie rozpuść żelatynę
Corner With Recipesłyżeczki), aż do zarumienienia. Później bardzo ostrożnie można dosmażyć boki naszego tosta, uważając przy tym żeby nasz tost się nie zniszczył. Gotowego tosta francuskiego można podać z śmietaną, jogurtem greckim czy po prostu cukrem pudrem, smacznego
tost z dżememgrillowana podawana z dipem czosnkowym. Polecam jako pyszną, niskokaloryczną przekąskę :) SKŁADNIKI 1 średnia cukinia (około 200g) 2 łyżki pikantnej oliwy (lub zwykła oliwa+szczypta chili) 3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku kilka listków mięty świeżo mielony pieprz sól morska PRZYGOTOWANIE Cukinię przekrawamyy na pół, po czym kroimy w dość grube słupki. Solimy i skrapiamy
Moje Kuchenne Rewelacjecukinii 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 20g WPC 80 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru trzcinowego 2 jajka 4 łyżki jogurtu greckiego Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Odsączamy ją na sitku. Do miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem. Kolejno dodajemy jogurt i pozostałe składniki
Truskawkowa Fiestaprzygotowania, lekka, pełna witamin suróweczka z kalarepki i jabłka. Lubicie?Surówkę podałam na talerzu PARYS- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 2 kalarepki 1 jabłko sól,pieprz 3 łyzki jogurtu greckiego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Jabłko i kalarepki obrać, pokroić w słupki.Przełożyć do salaterki. Jogurt wymieszać z octem i miodem, doprawić
Z Majeczką w kuchnifasole. Piec przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć fasole i papier i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić, wyjąć z formy. Nadzienie: 125 g mascarpone 80 g jogurtu greckiego łyżeczka cukru dowolne owoce Mascarpone zmiksować z jogurtem i cukrem do uzyskania gładkiej masy. Nałożyć na upieczone ciasto, udekorować owocami. SMACZNEGO
Moja Galeria Smaku