Deser z mrożonych owoców - ciasto bezglutenowe 204chciałam je użyć na raz. Owoce mogą być różne. Jakie akurat są w lodówce. 1 kg mrożonych jeżyn, paczka mrożonych ( 500 gram)truskawek duży jogurt naturalny grecki firmy Zott ( ma 10% tłuszczu i przepadam za mim) xylitol po 2 łyżki na każdą warstwę lub cukier 2 opakowania żelatyny ekstrakt waniliowy Pierwsza warstwa Do wysokiego
AZgotuj!
Bezglutenowy biszkopt z jogurtowym musem truskawkowym 198łyzce mąki a na końcu proszek do pieczenia. Całość przelewj do tortownicy. Piecz ok 45 minut w 180 stopniach. Wyjmij i wystudź. 500 gram świeżych truskawek duże opoakowanie greckiego jogurtu ( u mnie Zott - jest najlepszy) 2 opakowania żelatyny w płatkach ( żelatyny przygotuj na 1 litr płynu) 3 łyżki ksylitolu mała śmietanka 36% Zblenduj truskawki. Ubij smietankę z cukrem bądź
AZgotuj!
Ciasto z borówką amerykańską 230osób które, liczą kalorie jest to świetny wybór. Smak ciasta jest wyjątkowy. Składniki: Spód - 400g herbatników o smaku czekoladowym - około 200g masła Masa borówkowa - 600 ml jogurtu greckiego - 150 ml śmietanki kremówki 36% - 4 łyżki cukru - 2 łyżki soku z cytryny - 4 czubate łyżki żelatyny - 1/4 szklanki gorącej wody - 3 szklanki borówek Masa z serka mascarpone
Pan i Pani Smith w kuchni
Szaszłyki z serem halloumi, kurczakiem i warzywami 239Halloumi to rodzaj sera solankowego półtwardego pochodzenia greckiego . Od dawien dawna wytwarzany jest z surowego mleka owczego i koziego , obecnie także z dodatkiem mleka krowiego . Ser ten jest bardzo podobny do mozzarell i. Biały, elastyczny, może być nieco gumowaty. Świetnie nadaje się do grillowania. Ja wykorzystałam go do szaszłyków, aby je trochę urozmaicić;) Składniki (9 szaszłyków): - 2 filety z kurczaka
Corner With Recipes
Energetyczny koktajl malinowy 189taki koktajl jako jeden z posiłków, dający energię i sycący. Do tego świetny utwór: Seven Devils - Florence And The Machine . Składniki (1 duża szklanka): - koszyczek malin (ok.250 g) - jogurt grecki 200 g - 7 łyżek wody gorącej wody, 1 torebka zielonej herbaty - 2 łyżki płatków owsianych - 1 łyżka miodu (opcjonalnie) - kilka kostek lodu (opcjonalnie) Zieloną herbatę zalać gorącą wodą, parzyć
Corner With Recipes
Bananowo-żurawinowy koktajl 195Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki (1 duża szklanka): - 2 banany - 150 g jogurtu greckiego - 0,5 szklanki płatków owsianych - garść żurawiny - lód (opcjonalnie) Obrane banany podzielić na mniejsze części. Wymieszać wszystkie składniki i zblendować. Można schłodzić przed podaniem
Corner With Recipes
Gulasz wieprzowy wg Jamiego Olivera 209tego przepisu (lekko zmodyfikowanego przeze mnie) smakuje prawie jak wołowina i naprawdę rozpływa się w ustach. Jamie w swojej książce napisał, że tego typu gulasze są ważnym elementem kuchni greckiej. W Grecji jeszcze nie byłam, ale chętnie spróbowałabym takiego gulaszu w jakiejś klimatycznej restauracyjce... Rozmarzyłam się, ale chciałam napisać o czym ważnym ;) Właśnie tym przepisem chciałabym rozpocząć akcję Jamie Oliver
Corner With Recipes
Chlebek z truskawkami 179szklanka szklanki mąki razowej - u mnie żytnia, 0,5 szklanki mąki krupczatki ) - 2 łyżki otrąb (np. żytnich) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 szklanka jogurtu greckiego - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 0,5 szklanki oleju rzepakowego - 2,5 szklanki pokrojonych truskawek (w tym jedna do ozdoby) Wymieszaj mąkę, otręby, proszek do pieczeni, sól. W osobnej misce ubij
Corner With Recipes
Placki cukiniowe 203też wyjdzie fajnie :). Inny pomysł na placki z cukinią tutaj . Placki cukiniowe Składniki: - 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii - 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 2 jajka - 4 łyżki greckiego jogurtu naturalnego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka, ostra - olej rzepakowy do smażenia Startą cukinię posól i odczekaj, aż puści wodę. Odsącz z wody
Corner With Recipes
Tort z kaszy jaglanej z kremem limonkowo-kokosowym z truskawkami 213stopniach ok. 30-35 minut. Ostudź, wyjmij z tortownicy i upiecz drugi spód w ten sam sposób. Krem limonkowy ( źródło ): - 3 limonki - 9 łyżeczek żelatyny - 300 g jogurtu greckiego - 400 g mleczka kokosowego (niesłodzonego) - 100 g cukru pudru trzcinowego - 200 g śmietany 30-36% Limonki umyj i sparz. Zetrzyj z nich skórkę, a potem wyciśnij sok. Bardzo dokładnie rozpuść żelatynę
Corner With Recipes
Tosty francuskie z malinami i czekoladą 169łyżeczki), aż do zarumienienia. Później bardzo ostrożnie można dosmażyć boki naszego tosta, uważając przy tym żeby nasz tost się nie zniszczył. Gotowego tosta francuskiego można podać z śmietaną, jogurtem greckim czy po prostu cukrem pudrem, smacznego
tost z dżemem
Grillowana cukinia z czosnkowym dipem 242grillowana podawana z dipem czosnkowym. Polecam jako pyszną, niskokaloryczną przekąskę :) SKŁADNIKI 1 średnia cukinia (około 200g) 2 łyżki pikantnej oliwy (lub zwykła oliwa+szczypta chili) 3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku kilka listków mięty świeżo mielony pieprz sól morska PRZYGOTOWANIE Cukinię przekrawamyy na pół, po czym kroimy w dość grube słupki. Solimy i skrapiamy
Moje Kuchenne Rewelacje
Wilgotny placek z cukinii na słodko 187cukinii 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 20g WPC 80 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru trzcinowego 2 jajka 4 łyżki jogurtu greckiego Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Odsączamy ją na sitku. Do miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem. Kolejno dodajemy jogurt i pozostałe składniki
Truskawkowa Fiesta
SURÓWKA Z KALAREPY I JABŁKA 188przygotowania, lekka, pełna witamin suróweczka z kalarepki i jabłka. Lubicie?Surówkę podałam na talerzu PARYS- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 2 kalarepki 1 jabłko sól,pieprz 3 łyzki jogurtu greckiego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Jabłko i kalarepki obrać, pokroić w słupki.Przełożyć do salaterki. Jogurt wymieszać z octem i miodem, doprawić
Z Majeczką w kuchni
Tartaletki z owocami i mascarpone 167fasole. Piec przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć fasole i papier i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić, wyjąć z formy. Nadzienie: 125 g mascarpone 80 g jogurtu greckiego łyżeczka cukru dowolne owoce Mascarpone zmiksować z jogurtem i cukrem do uzyskania gładkiej masy. Nałożyć na upieczone ciasto, udekorować owocami. SMACZNEGO
Moja Galeria Smaku