Cześć! Odrzuciłam ciężkie desery na rzecz takich jak ten. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę – bierzesz domową granolę , ulubione owoce, jogurt grecki i laskę wanilii. Tak niewiele potrzeba do szczęścia. Składniki (2 większe lub 4 małe porcje): 1 – 1,5 szklanki domowej granoli (z tego przepisu) + odrobina do posypania 2 – 4 garście malin 2 – 4 garście borówek jogurt(...)najłatwiej wyjąć wszystkie nasionka. Ziarenka wanilii wymieszaj wraz z jogurtem greckim. Laski wanilii możesz wykorzystać do zrobienia domowego ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego . Na dno szklanek wyłóż borówki, granolę, następnie dodaj jogurt waniliowy, granolę i maliny. Udekoruj płatkami kokosowymi. Smacznego
Moja pasja smakuSposób przygotowania 1. Truskawki blendujemy na gładki mus. 2. Mus truskawkowy mieszamy z płatkami owsianymi. 3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Granolę pieczemy w 150 stopniach C przez ok. 30-40 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać). 5. Do granoli dodajemy podprażone migdały, wiórki kokosowe i posiekaną żurawinę. Granola truskawkowa jest bogata w: - błonnik
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachtych przyjemności rezygnować, tłumacząc się chęcią dbania o figurę czy aspektami zdrowotnymi. Dzisiaj przepis na deser idealny dla każdego, bo zdrowy i bez cukru. Mleko kokosowe Mrożone wiśnie Granola czekoladowa (lub inna) Miód (syrop klonowy lub inny syrop smakowy) Laska wanilii Tapioka Mięta do dekoracji Tapiokę moczymy w mleku kokosowym, najlepiej przez całą noc. Na 100ml mleka jedna łyżka(...)cały czas mieszając gotujemy ok 15 minut. Przekładamy do naczynia, w którym deser będzie serwowany i odstawiamy aż ostygnie i stężeje. Na mleczną warstwę dodajemy płatki, ja użyłem gotowej granoli czekoladowej, może użyć dowolnej, najlepiej zrobionej samemu. Wiśnie z tapioką zagotowujemy podobnie jak mleko, cały czas mieszając. Gdy całość zgęstnieje przekładamy na granolę. Mięta do dekoracji. Pyszny i przede wszystkim
MarcinChefprzygotowania 1. Banany z dodatkiem kakao blendujemy na gładki mus. 2. Mus bananowo-czekoladowy mieszamy z płatkami owsianymi. 3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Granolę pieczemy w 150 stopniach C przez ok. 30-40 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać). 5. Do granoli dodajemy rozdrobnione orzechy i pokruszoną gorzką czekoladę. Granola czekoladowa jest bogata
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachteż jest pyszne. Dzisiaj mam dla Was muffinki własnie z ciasta marchewkowego . Przepis nieco zmodyfikowałam i dodałam sporą ilość uprażonych włoskich orzechów. Do dekoracji wykorzystałam lukier cytrynowy i granolę, która okazała się idealnym dodatkiem. Babeczki wyszły odpowiednio wilgotne i lekko chrupiące od orzechów i granoli. Składniki na około 16 sztuk (w zależności od wielkości): ok. 400 g marchwi 4 jajka(...)włoskich orzechów (bez skorupek) 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szklanki mąki pszennej dodatkowo: lukier cytrynowy granola Orzech posiekać nożem, ale niezbyt drobno. Uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać wystudzone orzechy, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko razem wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaGranola to mieszanina płatków zbożowych, orzechów, rodzynek lub suszonych owoców z cukrem lub miodem, pieczona do chrupkości. Oczywiście można ją wzbogacać innymi składnikami jak siemię lniane, słonecznik, sezam. Granola jest lekko słodka, chrupiąca, idealna na śniadanie z mlekiem lub jogurtem. U mnie również podjadamy ją bez dodatków, gdy nachodzi nas ochota na przekąskę. W sklepach znajdziemy duży wybór musli(...)granoli, lecz zwykle w składzie znajdziemy cukier i niepotrzebne ulepszacze. Domowa jest o niebo smaczniejsza. Polecam! Domowa granola z bakaliami Składniki: 3 szklanki płatków owsianych, orkiszowych lub jęczmiennych (najlepiej po 1 szklance z każdego rodzaju) pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki wiórków kokosowych pół szklanki posiekanych orzechów laskowych (lub innych) pół szklanki rodzynek pół szklanki
Smak mojej kuchniJeżeli dbacie o linię i staracie się unikać nadmiernej ilości cukru to zachęcam do przygotowania domowej, pełnej bakalii granoli z płatkami gryczanymi. Taka granola będzie idealna jako dodatek do jogurtu, kefiru czy sałatki owocowej. Składniki: 1,5 szklanki płatków gryczanych błyskawicznych 3/4 szklanki orzechów laskowych (100 g) 1/3 szklanki jasnego sezamu 1/3 szklanki ziaren słonecznika 1/3 szklanki płatków kokosowych(...)przez 10 minut i po upływie czasu zwiększyć temperaturę do 180 ºC i piec jeszcze niecałe 10 minut. Należy pamiętać o tym, aby podczas pieczenia granolę, co jakiś czas przemieszać ze sobą. Gdy bakalie lekko się zarumienią to formę wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Przygotowaną granolę wymieszać z rodzynkami i całość przesypać do plastikowego/szklanego pojemnika. Przechowywać w zamkniętym naczyniu
UgotowaćDomowa, kawowa granola zaskakuje głębią aromatu i smaku. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt porażająco smaczny. Artykuł KAWOWA GRANOLA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEGranola to fajny chrupiący dodatek do np. jogurtu, mleka czy serka wiejskiego. Można z jej dodatkiem przygotować zdrowy deser. Niestety należy uważać na przemysłowe granole, gdyż niektóre z nich pełnią tylko funkcje smakowe, mają dużo cukru, mało błonnika, mało owoców czy orzechów. Granolę, którą proponuję zrobiłam głównie z orzechów włoskich i jabłek. Całość sowicie doprawiona cynamonem. Zawiera dużo błonnika(...)tarce z dużymi oczkami i wymieszaj jeszcze raz. Przesyp na blaszkę do pieczenia i piecz około 40 minut w 180 º C mieszając co 5-10 minut aż granola będzie chrupiąca
wysmienityCześć. Dziś mam dla Ciebie deser, który pokochałam od pierwszej łyżeczki. Gwarantuję, że Ty też go pokochasz. Połączenie domowej granoli z orzechami i cynamonem w towarzystwie musu owocowego z truskawek, malin, wiśni i porzeczek oraz jogurtu waniliowego. Można podać jako śniadanie lub deser. Podobny deser przygotowała jedna z ekip na warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział jakiś czas temu(...)Były to warsztaty zorganizowane z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Stąd inspiracja. Składniki (2 większe lub 4 małe porcje): 1 – 1,5 szklanki domowej granoli (z tego przepisu) + odrobina do posypania 200 – 250 g ulubionych mrożonych owoców 2 płaskie łyżki brązowego cukru jogurt grecki (jeśli robisz porcję dla 2 osób – użyj małego, jeśli
Moja pasja smakuCześć. Ostatnio jedna z czytelniczek bloga zapytała jak zrobić domową granolę? Uznałam, że to świetny pretekst do zrobienia wpisu. Dziś mam dla Ciebie przepis na granolę z orzechami i cynamonem. Składniki możesz dowolnie modyfikować. Powiem Ci jedno – ta granola robi się sama. Chwila moment i masz słoiczek ulubionej granoli. Możesz ją jeść z mlekiem, jogurtem, owocami lub jeśli masz
Moja pasja smakuGranola na śniadanie to najlepszy początek dnia. Jest znacznie smaczniejsza od tradycyjnej owsianki, a wszystko dlatego, że składniki poddane są obróbce termicznej wydobywającej smak i aromat. Bogactwo różnorodnych bakalii sprawia, że granola jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Świetnie smakuje z mlekiem albo jogurtem. Polecam! 200 g płatków owsianych 200 g płatków jęczmiennych 100 g ziaren słonecznika(...)się wilgotna i taką przełożyć do formy do pieczenia albo na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min. Co około 10 minut granolę należy przemieszać, jak tylko zacznie się przypiekać z wierzchu. Należy obserwować i uważać, aby się nie spaliła. Gorącą granolę przycisnąć deską do krojenia i z obciążeniem pozostawić do całkowitego wystudzenia
https:KKuchniaMniamJabłka trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. 2. Tarte jabłka łączymy z płatkami owsianymi, zarodkami i cynamonem. 3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Granolę pieczemy w 160 stopniach C przez ok. 30-40 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać). 5. Do granoli dodajemy orzechy i żurawinę. Granola jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpół i do jednej zamiast miodu dodaliśmy również banany. Oprócz smaku, który był bardziej bananowy niż piernikowy, raczej niczym się nie różniły. Idąc tym tropem, postanowiliśmy zastąpić miód w granoli, która jest jednym z naszych ulubionych śniadań. Okazało się, ze granola wyszła bardzo smaczna i niczemu nie ustępuje swojej tradycyjnej wersji. Dzięki temu nasze śniadania są lżejsze, bez zbędnego(...)Pieczemy z termoobiegiem (wtedy zaczynamy od 170 stopni) lub z funkcją góra/dół. Po włożeniu do piekarnika od razu zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Co około 10 min granolę należy przemieszać, aby piekła się równomiernie. Przy takiej ilości powinno wystarczyć 30 min. Jeśli jednak nie wszystkie płatki będą suche, wydłużamy czas o 10 min, kontrolując, by się nie przypaliła
Kuchnia od dwojganaturalny środek niosący ulgę podczas migreny. Dla mnie to przede wszystkim ulubiona przyprawa do jesiennych wypieków, ale także do kawy, grzanego wina, pieczonych warzyw czy mięs. Marchewkowe muffiny z granolą to propozycja deserowo-śniadaniowa. Przepis dziecinnie prosty w przygotowaniu. Ciasto wzbogacone oczywiście cynamonem, który poza wspomnianymi właściwościami zdrowotnymi podobno jest także afrodyzjakiem. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki oleju pistacjowego z olejem rzepakowym Oliwier lub rzepakowego 2 jajka 1/2 szklanki granoli przepis +dodatkowo do posypania muffinek 1 szklanka startej marchewki 1 starte jabłko Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i granolę. W drugim naczyniu mieszamy
Smakowity Blog Kulinarny