wiemy, że niezaspokojona nie odejdzie. Ja w takich chwilach gotuję rosół. Tak, rosół:)! Taki, który wolno pyrka na wolnym ogniu przez cały wieczór, który potrafi wyleczyć przeziębienie i ogrzać zmarzlucha po zimowym spacerze. Taki rosół koniecznie musi być ugotowany na kurze, albo na kurczaku, a tak się składa, że najszybszy pasztet robi się właśnie z kurczaka(...)Pasztet drobiowy 1 kg kurczaka (u mnie 4 ćwiartki) 40dag wątróbek drobiowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, lub wykorzystujemy mięso z rosołu. Ważne aby mięso bardzo łatwo odchodziło od kości. Wątróbkę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę i czosnek koimy
Zapiski Młodej Żonysmażone (pieczone) a nie gotowane. I to właśnie przyprawy nadają im ten niesamowity orientalny smak a smakują niesamowicie - polecam! SAMOSY łatwe ok 1 h ok 10 sztuk Składniki ciasto: 1/2 kg mąki z ciecierzycy - u mnie pszenna gorąca woda sól 1 łyżka oleju nadzienie: 4 ziemniaki 2 garści marchewki z groszkiem 1/2 piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki kuminu curry garam(...)solą i wlewamy wodę i łyżkę oleju. Wody dajemy tyle aż z ciasta powstanie elastyczna kula - ciasto powinno być gładkie, odchodzić od dłoni. Odstawiamy. Ziemniaki i marchewkę z groszkiem gotujemy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę posypujemy curry, pieprzem i solą - smażymy. Kolendrę i kmin mielimy w młynku. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Łączymy z pozostałymi składnikami i przyprawami
sierotka maRysia w kuchniPrzygotowanie kurczaka i ziemniaków trwa tylko kilka minut, a potem jedzonko piecze się samo, zaś w międzyczasie można przygotować surówkę, albo zająć się czymś nie mającym nic wspólnego z gotowaniem :) Kurczak pieczony z ziemniakami Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka przyprawa do grilla czosnek granulowany majeranek otarty kilka niedużych ziemniaków podobnej wielkości 2-3 łyżki oleju sól Wykonanie: Przygotowałam dwa naczynia
Kuchenne zapiski Edytyczerwonego ryżu Skworcu 1/2 papryki czerwonej 1/2 czerwonej cebuli 30 g orzeszków piniowych Skworcu 1 pomidor sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Filet z kurczaka gotujemy w bulionie lub wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub po prostu wykorzystujemy mięso z rosołu. Ugotowane mięso kroimy na małe kawałki. Ryż czerwony gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidomowego przecieru ogórkowego 170 g śmietany 18% 2,5 litra bulionu Sól Pieprz Ziele angielskie Liść laurowy 1 łyżka Vegety Mięso gulaszowe zalewamy bulionem. Ja użyłam przygotowanego wcześniej (z gotowanego kurczaka i warzyw). Dodajemy Vegetę, ziele angielskie i liść laurowy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Warzywa dokładamy
VioletoweKucharzenienami, czas wrócić do rzeczywistości. Praca, uczelnia, magisterka - dzień jak co dzień. Na gotowanie też czas znaleźć trzeba. Przygotowanie sajgonek do najszybszych niestety nie należy. Za to zdecydowanie nadrabiają smakiem. Polecam je na obiad, przekąskę lub drugie śniadanie w pracy. SAJGONKI Z KURCZAKIEM (składniki na 14 sztuk) Składniki: - opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk) - 1 niewielka pierś kurczaka
Zgrabne Gotowanieciągu tygodnia, zaś psuje się na weekend? Na niepogodę polecam talerz gęstego, aromatycznego krupniku z kaszy perłowej na kurczaku. Krupnik z kaszy perłowej na kurczaku Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 litry wody sól 4 ziela angielskie liść laurowy 4 czubate łyżki kaszy jęczmiennej perłowej 15 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler utarte na dużych oczkach, por posiekany w kosteczkę(...)będzie mniej tłusta), opłukałam je, zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, lekko posoliłam i gotowałam do miękkości na wolnym ogniu. W połowie gotowania kurczaka dodałam kaszę, bardzo dobrze wypłukaną na sicie pod bieżącą wodą. Ziemniaki obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Kiedy kasza była miękka, wyjęłam z wywaru mięso, natomiast dodałam startą włoszczyznę
Kuchenne zapiski Edytyłyżki prażonych ziarenek "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA , 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z pomarańczy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Filet z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmuję i kroję w kostkę. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam na mniejsze kawałki. Pomarańcze obieram ze skóry, filetuję usuwając błonki. 2. Sałatę delikatnie mieszam
Tradycyjna kuchnia KasiBułki razowe z poprzedniego wpisu podałam z burgerami z bobu i kurczaka (gotowanego). Bułki oczywiście można kupić, najlepsze będą grahamki. Nie polecam jednak włączania piekarnika w taką patelnię. Ja swoje piekłam jeszcze przed upałami. Składniki: 300 g ugotowanego bobu w łupinach 2 ugotowane piersi z kurczaka 1 duże jajko 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól
Czerwień i błękitSkładniki: pomidorki koktajlowe 3 plastry sera gouda 3 kawałki ulubionego topionego serka 100g sera koziego 100g gotowanego kurczaka puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu sól pieprz Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Wielki apetytdoprawiając solą I pieprzem do smaku.Gdy rosół jest gotowy, na rozpuszczonym maśle szklimy poszatkowaną cebulę - ok 3 min. Dodajemy pokrojone warzywa "podsmażamy " około 5 min. Dodajemy rosół z kurczaka. Gotujemy pod przykryciem ok 10-15 min do momentu jak warzywa będą miękkie. Dodajemy przecier ogórkowy lub starte ogórki z zalewą ogórkową. ( Uważajmy z zalewą, by zupa nie była
Smaki Edytykilku sposobów na wykorzystanie mięsa ugotowanego w rosole. Wcześniej na blogu pojawił się przepis na kotleciki (przepis) . Pojawiła się też zapiekanka (przepis) . A jakie Wy robicie dania z gotowanym kurczakiem . Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: mięso z ugotowanego kurczaka (wykorzystałam mięso z udek i piersi
O kuchni z uczuciemogórek, 1 łyżka oleju, sól, pierz, Sos: 1,5 łyżki Wielkopolskiego Oleju Lnianego SEMCO, 3 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmuję i kroję w kostkę. Cukinię kroję w plastry. Oprószam solą oraz pieprzem. Cukinie skrapiam olejem i układam na rozgrzanym grillu. Grilluję po około(...)minuty z każdej strony. 2. Pomidorki cherry przekrawam na pół. Ogórka obieram i kroję w półplasterki. 3. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam.Do sałaty dodaję kurczaka, cukinię, pomidorki oraz ogórka. Delikatnie mieszam wszystkie składniki. 4. Sos: Olej lniany mieszam z sokiem z cytryny, cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Do przygotowania sosu do sałatki wykorzystałam Wielkopolski
Tradycyjna kuchnia KasiUwielbiam drób z owocami ( zresztą inne gatunki mięs też ).Jakoś wyjątkowo pasuje mi zestawienie słodyczy owoców i ostrych przypraw w zestawieniu z pieczonym ( duszonym , czy gotowanym ) kurczakiem. A już szczególnie lubię dodatek brzoskwiń do drobiu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipojedynczy filet z piersi kurczaka, 3 łyżki pestek z dyni, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę i kroję na mniejsze kawałki. Winogrona obieram z kiści. Pomidor malinowy kroję w ósemki. Ogórek obieram i kroję w kostkę. Pestki dyni prażę
Tradycyjna kuchnia Kasi