pewno wielu z Was gotuje w niedzielę rosół z kurczaka. Często nie macie pomysłu jak wykorzystać takiego kurczaka? Dam Wam pewną radę. Część z Was je na pewno gotowanego kurczaka, część obtacza go w bułce tartej a ja robię z niego burgery, które można podać zarówno w bułce lub tradycyjnie z ziemniakami. Na pewno będą Wam smakować Składniki: - 1 noga(...)kurczaka - kilka marchewek gotowanych - 1 pietruszka gotowana - trochę natki z pietruszki - 1 jajko - bułka tarta - 2 bułki - oliwa lub olej do smażenia Najpierw wyciągamy kurczaka i warzywa z rosołu i odsączamy no chyba że zrobiliśmy to zaraz po ugotowaniu rosołu. Marchewkę i pietruszkę rozgniatamy widelcem na małe kawałki. Do miseczki wrzucamy kurczaka obranego z kości i drobno pokrojonego. Następnie dorzucamy
Kuchenne WariacjePewnie nie ma domu w którym nie zostają co trochę kawałki gotowanego kurczaka z rosołu ( lub innej zupy gotowanej na kurczaku ).Oczywiście można je po prostu włożyć do zupy , dać komuś do zjedzenia w ramach dojadania lub najprościej - zrobić kurczaka w potrawce . Tylko ile można w kółko tak samo ? ,, Drobnicę" - czyli obrane od kości strzępki przerabiam na farsz
Buniabaje w kuchnikaszą bulgur i gotowanym kurczakiem Składniki kapusta czerwona 2 gotowane udka kurczaka (ok. 500 g) szklanka kaszy bulgur cebula masło natka pietruszki 500 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie Z kapusty usuwamy zeschnięte lub nadpsute liście. Nacinamy przy głąbie tak by liście nie popękały ,zdejmujemy największe liście. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i wkładamy liście. Zdejmujemy z ognia
R'n'G KitchenGotowany kurczak nie musi być nudny. Ilość potraw jakie robię z ugotowanego w rosole kurczaka jest już olbrzymia. Wszelkiego rodzaju potrawki, kurczak obsmażany, krokiety , farsze itd.Najłatwiej jednak odlać po prostu odrobinę mocnego rosołu, dodać masło, szczyptę mąki by zagęścić i zioła.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikurczaka 80 g wątróbki drobiowej 30 g kaszy manny 300 ml wody (do gotowania ćwiartek kurczaka) 1 jajko 14 g mieszanki "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Ćwiartki z kurczaka gotujemy (w 300 ml wody) do miękkości, aż mięso będzie ugotowane. W drugim garnku przez 5 minut gotujemy wątróbkę (w dowolnej ilości wody, potem ją wylewamy). Ćwiartki oddzielamy od kości(...)mielimy razem w wątróbką w maszynce na oczkach 3 mm lub mniejszych. Do wywaru po kurczaku wsypujemy kaszę i szybko i dokładnie mieszamy. Wlewamy do zmielonego mięsa i dodajemy mieszankę przypraw. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy jajko i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż jako połączy się z resztą. Masa będzie dość rzadka, ale potem zgęstnieje. Przekładamy ją do słoików
Marder&Marder Manufacturepierś z kurczaka ( ok. 30 dkg ) -4 jajka -5 ogórków konserwowych -1 marchew -puszka groszku konserwowego -kawałek pora -przyprawa curry -sól, pieprz, majonez -kilka suszonych pomidorów ( opcjonalnie ) Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego i curry. Razem z kurczakiem , tylko krócej gotujemy marchew. W tej samej wodzie gotujemy makaron "sznurki". Na twardo gotujemy jajka. Odsączamy groszek
Maminek kulinarnykolację z chlebem. Kapusta kiszona a’la bigos, polecam Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej garść suszonych grzybów 250 ml rosołu 3 małe kiełbasy mięso gotowane z 1/2 kurczaka 1 op. passaty pomidorowej 330 ml domowa lutenica marchew, seler i cebula gotowana z rosołu sól, pieprz. liść laurowy, ziele angielskie garść suszonych śliwek Poszatkowaną drobno kiszoną kapustę(...)wkładamy do garnka, wlewamy rosół, dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Kiełbaski kroimy w kostkę, a mięso z gotowanego kurczaka rozdzielamy na mniejsze kawałki, gotowane warzywa dusimy widelcem, wszystko dodajemy do garnka z kapustą. Wlewamy passate pomidorową, lutenicę, oraz pokrojone drobno suszone śliwki, dusimy na małym ogniu kolejne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDanie często goszczące w szpitalach i uzdrowiskach. Szczególnie wersja gotowana tego dania. Zdarzyło mi się jeść takiego właśnie kurczaka w Nałęczowie na turnusie rehabilitacyjnym. Bardzo smaczne danie(...)proste do przygotowania. Moim zdaniem warto, aby gościło na naszych stołach, ponieważ jest lepsze i zdrowsze od kurczaków smażonych i ociekających tłuszczem. Jeżeli jesteście na diecie możecie przyrządzić wersję gotowaną. Kurczaka po prostu gotujecie w małej ilości wody lub bulionu, później dodajecie śmietanę (jogurt) oraz chrzan, trzymacie na ogniu tyle by zgęstniało i voilà! Składniki 1 cebula 2-3 ząbki
Mr. TasteWykonanie: Kurczaka dokładnie myjemy, zalewamy wodą, tak, by był cały przykryty. Ja trafiłam na dużego kuraka, prawie 2 kg, żaden dostępny garnek mu nie podołał, dlatego trochę wystaje :) Kurczaka gotujemy, a w wolnym czasie opalamy imbir oraz cebulę. Pamiętam, że gdy byłam małą dziewczynką babcia w ten sposób opalała cebulę do rosołu. Dla ułatwienia wpierw nabijam kolejno cebule na widelec(...)palniku i kontynuuję ten proces już bez użycia widelca. Z cebuli zdejmujemy wierzchnią warstwę, przekrajamy na pół. Podobnie postępujemy z korzeniem imbiru. W tym czasie kurczak zacznie się gotować zmniejszamy ogień. Na wierzchu wywaru pojawi się biała piana - szumowiny, które przy pomocy łyżki zdejmujemy z zupy. Gdy wywar jest znów klarowny, dodajemy do niego przyprawy - pieprz i kolendrę
Taste Of My Dayzupę jarzynową (ja swoją kupiłam w Biedronce, były w niej: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka, por) słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy z netto) woda jogurt naturalny do zabielenia Sposób przygotowania: Kurczaka gotujemy w litrze wody, aż będzie miękki (przynajmniej dwa razy wymieniamy wodę, żeby pozbyć się piany która powstaje podczas gotowania) gotowego kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbardzo smaczny i wcale nie taki niezdrowy (jakby się wydawało) pomysł na szybką kolację, czy lunch. Dają bardzo duży wachlarz możliwości. Na jednym z blogów znalazłam przepis na przygotowanie kurczaka gotowanego w mleku, a później smażonego i następnego dnia przepis już był w realizacji :) A o to efekt - burger z piersią kurczaka, sałatą, pomidorem i pikantnym sosem chili. Kanapki bardzo(...)pół. Tak żeby otrzymać cztery zbliżonej wielkości kawałki dość wąskie, długie i cienkie. 2. W rondelku zagotować mleko z pieprzem cayenne i solą. Gdy zacznie wrzeć dodać kurczaka i gotować 4-5 min, aż mięso zmieni kolor na szary. 3. Wyjąć z wywaru mlecznego i chwilę ostudzić. Do miski wsypać oba rodzaje mąki i paprykę. W drugiej miseczce roztrzepać jajko
DefinicjaSmakuuzupełnić wpisy na blogu o kilka świetnych, smacznych i szybkich sałatek. A że przyszła pora na tanie truskawki, postanowiłam je wykorzystać do sałatki. Dzisiaj proponuje przygotować szybką sałatkę z gotowanym kurczakiem, truskawkami i serem brie. Wykorzystałam mięso z rosołu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać grillowane mięso z kurczaka. Nie stosowałam tutaj soli, jedynie do doprawienia wykorzystałam ocet(...)rondelku ocet balsamiczny z cukrem, aż się cukier całkowicie rozpuści, a sos się lekko zredukuje i zgęstnieje. Utworzy się słodki i gęsty sos balsamico. Pyszny do sałatek. kawałek gotowanego udźca kurczaka (z rosołu) 3 truskawki kawałek sera brie lub pleśniowego garść sałaty karbowanej czarny pieprz Na talerzu kładziemy porwaną sałatę. Układamy na niej plasterki truskawek. Mięso z kurczaka rozdrabniamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędziesiątkę. Polecam i zapraszam : Składniki:3-4 piersi z kurczaka3-4 marchewki1 puszka groszku500 ml śmietanybulion z piersi z kurczakasól, pieprz, papryka20 gr masła3-4 łyżki mąkinatka pietruszkiWykonanie:Gotujemy piersi z kurczaka w garnku. Woda przykrywa mięso- doprawiamy(...)robimy przy rosole. Gotujemy 30 min.Marchew kroimy w słupki.W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i szybko mieszamy by nie powstały grudki.Zalewamy polową rosołu , na którym gotowaliśmy kurczaka. Mieszamy. Zciagamy z gazu. Nalewamy śmietanę i miksujemy na aksamitna masę blenderem. Kładziemy na gaz, dajemy marchew, zagotowujemy i zmniejszamy gaz- gotujemy około 10 min, od czasu do czasu mieszając. Kroimy
Smaki EdytySałatka Rodos to jedna ze znanych sałatek śródziemnomorskich . W oryginalnym przepisie używa się wędzonego indyka , lecz z braku laku można go zastąpić np. wędzonym lub gotowanym kurczakiem . Składniki Indyk wędzony 300g (lub wędzony kurczak, mięso gotowane (w rosole)) Ogórek wężowy 1 duży (w oryginale jest on obrany, ja nie obierałam) Czarne oliwki […] The post Sałatka Rodos appeared first
Kulinarne Przebojerodzaju sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i od święta. Można przygotować i coś wyszukanego, i resztkowego. Dzisiaj coś pół na pół. Przyczynkiem do zrobienia sałatki był pozostały gotowany kurczak - pierś. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SAŁATKA Z MAKARONEM GRYCZANYM I GOTOWANĄ PIERSIĄ KURCZAKA Składniki: - ugotowana pierś z kurczaka - 1/2 opakowania makaronu gryczanego - 2-3 marynowane papryczki chilli - 2-3 papryki konserwowe - 1 cebula czerwona - 1 puszka białej fasoli - 2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy
Życie zamknięte w smaku