gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:99/261)

Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka) 1323

kostkę. Jajka na twardo rozdrabnia się za pomocą specjalnego siekacza do jajek. Czasami dodajemy do sałatki groszek konserwowy lub mrożony (ja nie lubię, ale Piotrek uwielbia), bywa, że dodajemy gotowaną szynkę, albo soczyste jabłko. Jeśli sałatka ma być zjedzona od razu to dodajemy również cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką musztardy najczęściej sarepskiej, ale może być musztarda stołowa, oraz obowiązkowy dodatek(...)śledzie marynowane, taka sałatka śledziowa świetnie smakuje. Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka)   3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 dużego selera, 5 szt ziemniaki, 4 szt ogórki kiszone, 1 łyżka musztarda sarepska, 5 łyżki majonez Winiary, 5 szt. jajka gotowane, 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki czerwonej, do smaku sól pieprz Warzywa myjemy i gotujemy bez obierania ze skóry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) 208

płotek, czy okoni które zdążyliśmy przygotować, ja przygotowałam zupę rybną. Zupy rybne często gotujemy, a np. taka zupa rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Niestety nie miałam świeżej papryki, wykorzystałam to co było pod ręką: oczywiście 3 świeżo złowione płotki, 2 marchewki, 1 cebulę, 2 pomidory, sos chili Winiary, sól prowansalską i ognistą mieszankę przypraw. Zamiast(...)odcinamy głowy, płetwy i ogony. Umytą marchewkę kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę, doprawiamy sola i ognistą mieszanką przypraw, dusimy razem na 1 łyżce masła. Dodajemy pokrojone pomidory i trochę sosu chili, dusimy aż pomidory lekko odparują. Zalewamy 750 ml wody i zagotowujemy, dodajemy pokrojone ryby i 3 łyżki grillowego frykasu i gotujemy na małym ogniu co najmniej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz ukraiński 205

ukraińskiego "od zera" trwa kilka dni - 4 dni wcześniej trzeba nastawić zakwas. Osiem godzin przed przystąpieniem do gotowania zupy trzeba też namoczyć fasolę (jeśli nie chcecie użyć takiej z puszki). Składniki (na duży garnek): ok. 800 g żeberek 2 cebule 2 marchewki 2 duże buraki 2 spore ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera korzeniowego 400 g białej fasoli 1/8 główki(...)sól Sposób przygotowania: Buraki umyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 45 minut. Odlać wodę, w której moczyła się fasola, zalać świeżą i gotować do miękkości. Żeberka (używam trójkąta, nie paska) umyć, i w drugim, dużym garnku zalać ok. 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać liście laurowe, ziele angielskie, grzyby i 1 nieobraną cebulę

W SMAK
Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem 253

najmniej 2 godz., a najlepiej na całą noc. Orzeszki prażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Marchewki kroimy w słupki, dymkę w piórka, minikolby kukurydzy w spore krążki, a szczypior siekamy. Siekamy także natkę i orzechy, ale dość grubo. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (będzie to ok. 30 min.). Zamarynowane mięso wrzucamy na mocno rozgrzaną(...)miękkości. Kiedy wieprzowina zmięknie, dodajemy marchew, kukurydzę i dymkę. W razie potrzeby dolewamy troszeczkę wody i dalej dusimy. Teraz już cały czas pilnujemy i uważamy, by nie rozgotować warzyw. Marchewka powinna zostać al dente. A już na pewno nie możemy dopuścić do sytuacji, kiedy zacznie tracić kształt i się rozpadać. Tak drobno pokrojone warzywa nie potrzebują dużo czasu, więc nawet

Ratunku obiad
Zapiekanka warzywna 210

łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - ząbek czosnku, - 1/4 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem (ok. 114 g), - 2 łyżki kukurydzy konserwowej (ok. 30 g), - 1/4 szklanki wody, - łyżeczka masła (ok. 5 g), - łyżka koperku (ok. 8 g), - przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, domowa kostka bulionowa. Sposób przygotowania 1. Gotujemy ziemniaki. 2. Mielimy mięso z piersi kurczaka. 3. Drobno pokrojoną cebulę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Perliczka pieczona w garnku rzymskim 203

1 perliczka pieprz czarny pieprz biały szczypta hyzopu szczypta mięty oliwa sól 1 jabłko 2 marchewki Perliczkę myjemy , nacieramy oliwą, i posypujemy przyprawami, odstawiamy na ok

Gotowanie jest łatwe
Udka z warzywami z frytownicy 119

4 podudzia (pałki) 6 małych ziemniaków 4 małe buraczki ćwikłowe 2 marchewki sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1 łyżka oliwy szczypta oregano szczypta mięty szczypta lubczyku

Gotowanie jest łatwe
Pęczakowe kaszotto z warzywami 349

błonnik i białko niż kasze rozdrobnione. Składniki: kasza pęczak, 1 szklanka cukinia marchewka pieczarki, 5 sztuk kawałek kapusty białej papryczka chilli pojedyncza pierś z kurczaka olej przyprawy (curry, bazylia, oregano, papryka ostra, pieprz czarny, sól) Wykonanie: Szklankę kaszy przez kilka godzin moczymy w chłodnej, przegotowanej wodzie. Następnie gotujemy. Woda powinna przewyższać kaszę o jedną wysokość, czyli jeśli w rondelku warstwa

Taste Of My Day
Krzepiąca zupa 159

kmin i paprykę, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2 minuty.  Dodaj kukurydzę i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć marchewkę, po chwili ziemniaki, a na końcu cukinię. Wlej bulion, przykryj garnek i zostaw do zagotowania. Kiedy to nastąpi, wsyp kaszę jaglaną. Gotuj wszystko na średnim ogniu, z odsuniętą przykrywką przez ok. pół godziny.  W międzyczasie przygotuj pomidora- pokrój

Gotowanie to kochanie
PRZEPIS: PYSZNA ZUPA OGÓRKOWA NA KURCZAKU (ROSOLNIK) 252

tego specjału. Poniżej klasyczny przepis na zupę ogórkową na kurczaku tzw. rosolnik, jaki kiedyś gotowały nasze babcie. Samki dzieciństwa - przepis na domową zupę ogórkową. Zupa ogórkowa przepis. Zupa ogórkowa na kurczaku - składniki potrzebne do jej przygotowania: 4 skrzydełka z kurczaka (po 1 na porcję) 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 400g ziemniaków 300-350g ogórków kiszonych

Moja Książka Kucharska
Kotlety z grochu z kaszą bulgur 186

obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanej oliwie. Surówka: Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić. Marchewkę i żółtą paprykę zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić i przelać wrzątkiem. Składniki połączyć i polać sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, majonezu i 1 łyżeczki chrzanu cytrynowego. Kaszę gotuje się tak samo jak ryż. Całość posypać natką pietruszki. Smacznego

Anioły w kuchni
Zupa ogórkowa na maśle 263

pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Seler, marchewkę, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Seler obrać. Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w słupki.Jarzyny włożyć do garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę i po upływie powyższego(...)czasu włożyć do garnka i gotować do ich miękkości.W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić na rozgrzanym na patelni maśle.Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać do zupy podduszone na maśle ogórki. Jeśli zupa okaże się za mało słona lub kwaśna, należy dodać do niej soku z kiszenia ogórków.W miseczce wymieszać śmietanę z łyżką

Gospodyni Miejska
Barszcz a'la ukraiński 101

wieprzowe mięso. Powiem Wam, że te smażone wraz z cebulą buraki nadają zupie rewelacyjny smak. Barszcz a'la ukraiński Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 3 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 5 średnich ziemniaków 2 litry wody  1 puszka białej fasoli 350 g buraków  olej lub smalec do smażenia  1 łyżeczka soku(...)sól pieprz  szczypta cukru 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy mięso. Marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki  obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa, oprócz ziemniaków wrzucamy do garnka z mięsem i gotujemy przez 40 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Podudzia wyjmujemy z zupy. Kawałki

Kulinarne przygody Gatity