gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:98/261)

Wielkanocny żur na wędzonce 102

litra wody, 300 g boczku wędzonego lub 500 g wędzonych kości wieprzowych lub żeberek, włoszczyzna: 1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, kawałek pora, 2 gałązki natki, przyprawy: 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki suszonego majeranku, 500 g białej kiełbasy (surowej lub parzonej), 300 g kiełbasy wiejskiej, 3 ząbki czosnku(...)zagotowanego wywaru, posolić, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę. Dodać ponakłuwaną w kilku miejscach białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dodać kiełbasę wiejską i gotować przez 10 minut. Dodać rozgniecione obrane ząbki czosnku oraz chrzan. Gotować przez minutę, odstawić z ognia i doprawić w razie potrzeby solą

Świat Domowej Kuchni
Zupa krem z dyni i papryki 144

smażenia Sól i pieprz do smaku Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną marchewkę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Warzywa zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego lub wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy dynię - obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę. Wszystko zalewamy resztą

Korniszonki
Pieczarki w sosie śmietanowym 247

pszennej i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Powstałą mieszankę wlać do pieczarek.Całość gotować jeszcze przez około 5 minut, stale mieszając.Na koniec przyprawić pieprzem i solą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatku marchewki można zrezygnować.Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami.Pieczarki wyśmienicie smakują

Gospodyni Miejska
20 przepisów na obiad jesienią! 160

Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną na parze. Podsmażaną razem z szynką wędzoną na surowo. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam na niejeden jesienny obiad! WIĘCEJ 13. PIECZONE MARCHEWKI Z KOMOSĄ RYŻOWĄ! Pewnego wieczora coś mnie tchnęło i postanowiłam upiec sobie marchewki, zazwyczaj robię to wiosną, kiedy młode(...)marcheweczki pieczone z piekarnika to dosłownie rarytas. Chciałam uzyskać marchewki o smaku korzennym, lekko słodkie, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Połączenie ich z komosą ryżową i prażonymi migdałami okazało się strzałem w dziesiątkę. WIĘCEJ  14.  FRYTKI Z BATATÓW! DIETETYCZNE FRYTKI Z PIEKARNIKA! Zdrowe, smaczne, aromatyczne i znikające w okamgnieniu... WIĘCEJ 15. NOWY POMYSŁ NA LECZO! Zapowiadany

SMYKWKUCHNI
CHUTNEY z Polskim akcentem 223

należy z odrobiną wody karmelizować,  następnie wrzucić pocięte w kosteczki jabłko, dolać ocet i sos sojowy. Marchewkę obieramy i tniemy w wąskie paseczki, blanszujemy. Po czym dorzucamy do jabłek. Pomidora tniemy w kosteczkę i na sam koniec dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego

Luźna Kuchnia
Kurczaczki wielkanocne z jajek 83

naszego gustu. Serdecznie zapraszam do skorzystania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); kurczaczki wielkanocne – składniki: 4 jajka 2 plasterki szynki konserwowej 2 łyżki majonezu szczypiorek sól i pieprz do smaku ugotowana marchewka ( niezbyt miękka ) ziarenka pieprzu kurczaczki wielkanocne – wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ugotować na twardo w wodzie solonej dość mocno, aby nam dobrze odeszły żółtka. Jajka przekroić na 2/3 wysokości(...)wyciskamy kształtując kurczaczka. Z ziarenek pieprzu robimy oczka. Marchewkę kroimy w trójkąciki, aby zrobić kurze łapki, a także dziobek z trójkącika. Aby zrobić grzebyczek należy plasterek marchewki przeciąć na połowę i na okrągłej części wyciąć trójkąciki. Wierzch kapelusika trochę nacinamy i w to miejsce wkładamy delikatnie grzebyk z marchewki. W ten sposób, grzebyk będzie się trzymał. Ozdobić szczypiorkiem. Również szczypiorek

Olcia gotuje!
Zupa z fasolką szparagową i indykiem 70

treściwiej dodałam też mielone mięso z indyka i ziemniaki. Miałam też wywar gotowany na mięsie, zabieliłam całość śmietanką i wyszło bardzo pysznie, wszak tłuszcz nośnikiem smaku jest. Bardzo mi smakowała. Zupa fasolowa z fasolką szparagową i indykiem Składniki: 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła połowa pora 2 marchewki 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 2 litry wywaru (mięsny albo(...)pokroić w plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce, ząbek czosnku posiekać. W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać marchewkę i pora, smażyć ok 5 minut mieszając. Warzywa lekko zgarnąć na boki, dodać mięso i czosnek, smażyć ok 5-10 minut, rozdzielając mięso na mniejsze kawałki, wszystko dobrze zmieszać i zalać wywarem, dodać liście laurowe i ziele, posolić. Gotować 10 minut

Smaczny zeszyt
Krupnik warzywny z ryżem 182

Krupnik możemy gotować na wiele sposobów, klasyczna wersja to taka z kaszą jęczmienną, ale modyfikacje są tutaj bardzo wskazane. Warto zmienia coś, dodawać nowego, innego żeby zupy nabrały nowego wymiaru. Dzisiejsza zupa jest taka typowo vege, bo na bulionie warzywnym.  Ale czasami przychodzi też czas krupniku na kurczaku, udkach, skrzydłach indyczych. Składniki: - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/4 korzenia selera(...)czarny pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, świeża natka pietruszki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy kroimy w kostkę. Cebule również obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa wkładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem i zielem. Gotujemy około 20 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy

Życie zaczyna się w kuchni
Burgery ryżowe 137

smak zaskoczy zatwardziałych mięsożerców, bo są pyszne! Spróbujcie sami i dajcie znać co o nich myślicie. Składniki: 125 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Ben's 1 cebula 1 marchewka 6 pieczarek 2 łyżki oleju 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka ziaren kolendry pęczek szczypiorku 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 jajko sól pieprz Bułki: 450 g mąki pszennej(...)Dodatkowo: sałata roszponka kiełki brokułów pomidor ogórek konserwowy sos seczuański chili fusion Uncle Ben's Przygotowanie: Ryż gotujemy 20 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy do niej drobno pokrojone pieczarki i drobno startą marchewkę. Wszystko razem smażymy około 10 minut. Przyprawiamy utartym w moździerzu kuminem i kolendrą oraz solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Gęsina z warzywami i pomarańczą przygotowana w wolnowarze 95

zapewni zawsze ciepły i gotowy do podania posiłek. Wbudowany timer zatrzymuje gotowanie po ustalonym czasie, a następnie przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, aby zachować potrawę gorącą i gotową do spożycia. Inne informacje dotyczące parametrów wolnowaru, można znaleźć na stronie polskiego dystrybutora Crock-Pot® . Więcej na temat wolnego gotowania – slow cooking – wolniej znaczy smaczniej – znajdziecie również(...)imbir i 2 łyżki gęsiego wytopionego tłuszczu. Do dużej miski wrzucamy ziemniaki, marchewkę i cebulę, dodajemy piersi. Całość obtaczamy przygotowanym sosem miodowo – sojowym, solimy i pieprzymy. W misie wolnowaru Crock-Pot® układamy warzywa, dodajemy kawałki pomarańczy, gałązki rozmarynu a na wierzch kładziemy gęsinę. Ustawiamy czas gotowania na około 5 -6 h na poziomie LOW. Po 5 godzinach sprawdzamy danie

Tajemnice Smaku
Zupa kalafiorowa z pęczakiem 110

ziemniaki   1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora  2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz Opcjonalnie: zielenina do posypania Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz po 3-5 minutach gotowania - opłukaną kaszę. Około 7-10 minut przed końcem

Di gotuje
PONIEDZIAŁKOWE PORZĄDKI W LODÓWCE 141

Zastanawiałam się jak nazwać  tą potrawę: misz-masz... ,chłopska patelnia..., jadło z patelni? I postanowiłam, że będą to : Poniedziałkowe Porządki W Lodówce :-)Bo  

Walijskie Pichcenie
KUJAWSKI KAPUŚNIAK 200

właśnie pogoda bardziej jesienna niż letnia, więc zachciało nam się kwaśnego kapuśniaczku:)Była już na blogu kwaśnica - a dziś będzie kapuśniak :-) taki kujawski, tradycyjny, taki z dodatkiem kaszy - jaki gotowało się u mnie w domu :) Różnica między kwaśnicą a kapuśniakiem jest następująca: "Kwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem(...)kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub tylko z chlebem.Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty.Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapusniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą" (wikipedia)Uwielbiam kapuśniak... taki domowy na żeberkach i kiszonej kapuście. Ten który robię jest tak pożywny, gęsty

Walijskie Pichcenie
Flaki na rosole wołowym 133

kulek ziela angielskiego, sól, pieprz Flaki: - 90 dag flaków pokrojonych; - 2 marchewki; - 1 pietruszka; - 1 duża cebula; - kawałek selera; - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki, płaska łyżeczka ostrej papryki, 0,5 łyżeczki kurkumy, sól, majeranek Wykonanie: Do garnka włożyć składniki na rosół, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na małym ogniu bez przykrycia, do miękkości mięsa. Gotowy rosół przelać

dom-agi.pl
C - Jarzynowa zupa na winie;) 161

kukurydzy z puszki 1/3 groszku z puszki koperek  2 łyżki przecieru pomidorowego sól, curry, imbir Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki cebuli i cukini oraz oczyszczone z nasion papryczki pokroiłam w paski i włożyłam do garnka. Zagotowałam, zmiejszyłam ogień i gotowałam do miękkości, pod koniec dodając przecier pomidrowy, kukurydzę,groszek i koper oraz doprawiając przyprawami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania