pełna witamin ale też pożywna więc wystarczy za cały obiad. To jedno z niewielu dań, które gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze. Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 1 kg fileta z kurczaka 2 cebule 2 marchewki cukinia 3 czerwone papryki cukinia 1 kg młodych małych ziemniaczków 3 łyżki przecieru pomidorowego liście laurowe(...)pokroić w paski, cukinię w półplasterki, marchewki w plasterki. Ziemniaki obrać. W rondlu rozgrzać olej a następnie wsypać słodką i ostrą paprykę, podsmażyć chwilę. Dodać cebulę i mięso, obsmażyć szybko na dużym ogniu. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania podlać wodą. Pod koniec gotowania dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaziaren ziela angielskiego, Wykonanie; Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin. Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko:) /źródło "Kuchnia"/ Przepis bierze udział
Anioły w kuchnidodatkiem mięsa, jak i w wersji warzywnej. Szybkie, proste i smaczne danie, idealne kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Makaron smażony z jajkiem po chińsku Składniki: 200-250 g chińskiego makaronu błyskawicznego 1 pierś z kurczaka 1/2 pęczka zielonej cebulki ½ marchewki ½ papryki ½ papryczki chilli 1 cm korzenia imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki ziaren sezamu 3 jajka 1 łyżka oleju(...)smaków 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego pieprz cytrynowy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą 5-smaków, jasnym sosem sojowym, ostrygowym i pieprzem cytrynowym. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew, papryczkę, imbir, czosnek i paprykę kroimy na bardzo drobną kosteczkę. W woku rozgrzewamy olej roślinny i podsmażamy kurczaka. Następnie wyciągamy go z woka
Mania GotowaniaŁyżka mąki Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, lubczyk Przygotowanie Na kurczaku, marchewce (kostka), porze (półplastry), zielu, liściu, lubczyku ugotować wywar. Dodać brokuła, ryż. Po około 10minutach zabielić i zagęścić. Dodać natkę i doprawić do smaku. Gotować do miękkości warzyw i ryżu. Smacznego
Kulinarne blogowanieBardzo dobrze smakuje z makaronem spaghetti jak również jako farsz do lasagny. Idealnie nadaje się również do faszerowania warzyw. Sos jest gotowy po 30 min, jednak po dłuższym czasie gotowania jest jeszcze lepszy. Składniki dla 4-5 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 większe cebule, 5-6 ząbków czosnku, świeża bazylia ( lub suszona), 2 łyżeczki(...)cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam oregano i ziołami prowansalskimi. Jak cebulka się zeszkli dodaję mięso i marchewkę pokrojoną w cienkie paseczki . Przyprawiam solą i pieprzem. Smażę aż się mięso zarumieni. Następnie dodaję pomidory w puszcze i koncentrat. Gotuję na małym ogniu najlepiej ok. 1,5-2 godzin. Przed samym końcem dodaję garść świeżej, posiekanej bazylii. Makaron gotuję
Passion of Cookingpieczarek; 50 g pora; 1 cebula czerwona; 30 g marchewki; 1 jajko; papryka mielona słodka, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól; 2 ząbki czosnku. Dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek; otręby pszenne; ząbek czosnku. Zaczynamy ! Na samym początku gotuję soczewicę w dwóch szklankach wody, oczywiście uprzednio ją płucząc
Życie na widelcuWarzywa oczyścić i umyć , pokroić i dodać do mięsa.Dodać przyprawy i gotować a małym ogniu do miękkości mięsa [ usunąć szumowiny]. Ugotowane mięso wyjąć, lekko przestudzić, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Wywar przecedzić przez sitko, lekko przestudzić, marchewkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do gorącego wywaru dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać
Moje domowe kucharzeniekostka rosołowa, jeśli używacie) sól pieprz Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki umyć, obrać i pokoić w kostkę. Całość wrzucić do garnka, zalać zimną wodą (ok. 1,5-2 l). Dodać ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę bulionową i liść laurowy. Gotować przez około(...)minut na wolnym ogniu. Botwinkę umyć, buraczki obrać, całość drobno posiekać. Wrzucić do zupy i gotować do miękkości (ok. 15 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać na gorąco, ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Smacznego! Wyliczenia: botwinka 2,50 zł marchewka 1,05 zł ziemniaki 0,30 zł czosnek 0,50 zł cytryna
Obiad za dychędania przy jednym gotowaniu( + oczywiście sałatka z warzyw ). Kupuję duże ( mega dużą ćwiartkę z kurczaka) i gotuję na niej bulion. A mięso podaję w sosie ( z reguły różne wariacje na temat potrawki). Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku(...)zrumienią tak by pojawił się na nich naturalny karmel. Włożyć mięso , opieczone warzywa z przyprawami , grzybek i lubczyk do garnka. Zalać 4 szklankami wody. Dodać przyprawę do zup i gotować godzinę. Gdy mięso jest miękkie wyjąć z wywaru *. Wywar przecedzić. Lekko ostudzić , a potem usunąć skórę, chrząstki i kości. Warzywa podzielić na te do sałatki i resztę ( nie potrzebne wyrzucić
Buniabaje w kuchnijest ten siekany. mięso na wywar 1/2-3/4 słoiczka szczawiu (użyłam z Dagomy ) (*) 5-6 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 łyżki śmietany 18% jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu) Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego
Di gotujeuczeni w czasach dynastii Han, 206 pne – 220 rne, do suszenia zboża, a nie do gotowania, ale dopiero za panowania dynastii Ming 1368–1644, wok osiągnął swój nowoczesny kształt i umożliwił szybkie gotowanie na gorącym oleju.Smażenie z mieszaniem to metoda gotowania polegająca na wrzuceniu warzyw, mięs, do woka na bardzo gorący olej, którego jest nie wiele, uczenie podają(...)Rozgrzej dość mocno wok, wlej oliwę i wrzuć cebulę, chwilę podsmaż. 🛠️ Dodaj czosnek, kapustę i marchewkę, często mieszając, smaż całość, aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana. 🛠️ W międzyczasie wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, curry, dopraw solą i pieprzem. 🛠️ Wlej mieszankę do kapusty, wymieszaj, gotuj, aż płyny odparują. 🛠️ Dodaj posiekaną kolendrę i prażone orzechy, skrop sokiem z limonki, wymieszaj, zjadaj
RafalCookłeb i inne kawałki pozostałe z filetowania, obraną i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, przekrojoną na pół marchewkę, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy niewielką ilością zimnej wody, lekko solimy i pieprzymy i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 20 minut. Na patelni ( o grubym dnie i z przykrywką) rozgrzewamy łyżkę masła, a następnie obsmażany
Miód i pieprztwarde części. Wrzuć do cebuli i czosnku. Zwiększ nieco ogień i smaż 5-7 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodaj marchewkę. Duś kolejnych kilka minut. Do pomidorów wlej szklankę wody i wsyp proszek na sos. Dokładnie wymieszaj. Gotuj 2-3 minutki. Zamiast sosu możesz dać mały koncentrat pomidorowy i przyprawy w ilości wg uznania: sól, pieprz, bazylię. Do naczynia
Anioszek w kuchniłyżka mąki 1 szklanka mleka 2 łyżki masła pęczek koperku sól morska i świeżo mielony pieprz Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut. W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior
Moja Delicjamięso. Cebulę kroimy w pół plasterki, dodajemy do mięsa. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Zieloną paprykę kroimy w kosteczkę, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i kroimy w kółeczka, pieczarki w plasterki. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy wodą, dokładnie mieszamy, gotujemy. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy przyprawą
VioletoweKucharzenie