gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:92/261)

Zupa rybna 195

selera łyżka oliwy z oliwek łyżka posiekanej natki pietruszki kurkuma sól, pieprz Sposób przygotowania: Rybę opłukujemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Marchewki, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy. W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy krótko warzywa. Dodajemy bulion, przyprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą  i całość zagotowujemy. W patelni

Menu Zdrowia
Cukinia faszerowana farszem z kaszą jaglaną 219

smaku DODATKOWO -3 średnie cukinie -200g sera żółtego -oregano  Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odsączamy z niej wodę. Do osobnego garnka dajemy troszkę oleju około 3 łyżki i dajemy pokrojoną cebulkę oraz pieczarki, całość podsmażamy.  Następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę, mieszamy i dusimy chwilkę, dodajemy mięso, i dusimy, jak z mięsa wyjdzie woda

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kremowa zupa pomidorowa 120

drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Pietruszkę i marchewkę trzemy na grubych oczkach. Czosnek drobno siekamy, wrzucamy do cebuli razem z marchewką i pietruszką i podsmażamy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 15 minut do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy, gotujemy ok. 10 minut. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie. Całość

Kulinarne życie
Ozór wołowy w sosie chrzanowym 176

sklepie ozór wołowy nie miejcie oporów aby go kupić, można z niego wyczarować pyszne danie. Składniki: 1 ozór wołowy 2 marchewki Kawałek korzenia selera Pietruszka Sól Pieprz ziarnisty Liść laurowy Ziele angielskie Woda Sos Wywar z gotowania Chrzan tarty ze słoika Śmietana słodka 18% Mąka Wykonanie: Ozór oczyszczamy ( niekiedy trzeba usunąć ślinianki )  i moczymy kilka godzin w wodzie (można

Smaki Ewy
Smażony ryż z kurczakiem 725

patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekaną papryczkę chili. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i  w plasterki pieczarki. Chwilę przesmażamy i dodajemy mrożony groszek. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy, aż groszek będzie miękki. Równocześnie na drugiej patelni smażymy pokrojone w kostkę i oprószone solą i pieprzem piersi

Kulinarne przygody Gatity
Poniedziałkowy "fit" - krem marchewkowy z kurczakiem 137

średniej wielkości marchewki 2 ziemniaki 100  g filetu z kurczaka imbir  sól kawałek pora  grzanki razowe   Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Warzywa przekładamy do garnka i przykrywamy wodą. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie miksujemy. Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do zmiksowanych warzyw. Doprawiamy solą. Wstawiamy na ogień

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
galaretka z kurczaka z fasolką czerwoną... 176

zebrać "szumy" gotować z włoszczyzną na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw - wywar będzie klarowny do galaretki pod koniec gotowania dodać vegetę i maggi przestudzone mięso pokroić w kostkę, dodać odsączoną fasolkę czerwoną i pokrojoną marchewkę żelatynę na litr wywaru rozpuścić w 3/4 litra gorącego rosołu i wlać do mięsa do smaku dodać pieprz, natkę pietruszki i wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa pomidorowa z ziarnami i makaronem fusilli 173

oliwa z oliwek, -papryka -laseczka wędzonego kabanosa -fusilli Malma -porządna garść ziarenek od Ziarenkowo Słoneczne Pola lub Euforia Pierś z kurczaka, marchewkę pokrojona w kostkę , cebulę,papryke pokrojoną na części włóż do garnka z grubym dnem i gotuj rosół na małym ogniu w niewielkiej ilości wody,tak by pokryło składniki.Następnie zmiksuj wszystko, dodaj sos pomidorowy , łyżkę oliwy z oliwek

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa botwinka 151

litra wody pęczek botwinki szczypta kwasku cytrynowego 1 mały kubek śmietany sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo szczypiorek Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z kurczakiem, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości warzyw. Botwinkę moczymy w zimnej wodzie i dokładnie płuczemy. Małe buraczki kroimy w kostkę, wrzucamy do gotujących się warzyw, dodajemy kwasek

Kulinarne przygody Gatity
Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem 204

umyć, obrać i drobno pokroić. Kaszę namoczyć ok. 1 godz. i ugotować z 3 szklankami wody przez ok. 20 min. Cebulę, marchewkę i pietruszkę lekko podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Do ugotowanej kaszy dodać warzywa i kukurydzę. Gotować jeszcze ok. 10- 15 min, a następnie garnek zwinąć w ręcznik i utrzymać w cieple ok. 1 godz. Kurczaka pokroić, podsmażyć

Moniki Smakołyki
Zupa brokułowa z grzankami i chili 178

ziele angielskie sól mordka słodka śmietana 36 %– 50 mililitrów grzanki czosnkowe włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) Przygotowanie: 2 oskrobane i umyte marchewki kroimy, wraz z pietruszką i selerem, nieważne jak, gdyż będziemy warzywa potem miksować na krem. Gotujemy w 750 ml wody z solą, rozgniecionym zielem angielskim, ziarnami kolorowego pieprzu ok. 15 minut. Umyty brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do warzyw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żurek na domowym zakwasie 264

cieple cały tydzień ;)  Gdy Nasz zakwas się ustoi możemy przejść do sedna sprawy, czyli gotowania żurku . Do tego potrzebować będziemy: - 1,5 l wody - 0,5 l domowego zakwasu  - pęczek włoszczyzny (pół selera, pół pora, dwie pietruszki, cztery marchewki) - 2 listki laurowe - ziele angielskie - 4 ziarenka - 3 pętka surowej białej kiełbasy - 6 jaj ugotowanych na twardo - majeranek, pieprz

Sajkofanka smaku
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. 889

szczypiorku posiekana natka pietruszki 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Makaron z zupek rozkruszam w misce. Dodaję odcedzone groszek i marchewkę, a kukurydzę  wraz z zalewą. Odstawiam na jakiś kwadrans, aby makaron częściowo wchłonął płyn*.  Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram skorupki i siekam w drobną kostkę. Wędlinę lub mięso także kroję w kosteczkę, a białą część pora

W kuchni Karmel-itki
Kurczak z warzywami pieczony w rękawie 372

osoby dbające o linię, ale także kuchennych leni. Ps. przypominam, że do piątku do godziny 22 możecie oddawać głosy w akcji „gotowanie za głosowanie” . Składniki na 2 porcje: 4 podudzia/pałki itp. 450g mrożonych warzyw (u mnie marchew, brokuł i kalafior) Rękaw do pieczenia 2 łyżki oleju Łyżka przyprawy węgierskiej do kurczaka Kamis lub innej sól Tymianek suszony Przygotowanie: Kurczaka

Fabryka pomysłów
Zupa zimowa 166

duże marchewki kawałek selera 2 pietruszki 1 duża cebula 2-3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżka tymianku  płaska łyżka oregano sól, pieprz, cukier śmietana do zabielenia masło do smażenia Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy ziele i liście laurowe, zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru. Gotujemy

Pobite gary Barbary
Zupa ogórkowa 93

widzicie na załączonym obrazku każdy ma swój patent na zupę ogórkową. Ile ludzi tyle sposobów. Jestem bardzo ciekawa, jak gotujecie swoją :) Składniki: ok. 2,5-3 l wody ok. 700 g kiszonych ogórków (może być troszkę więcej) 4-5 średnich marchewek 2 średnie pietruszki 1/2 małego selera 7-9 średnich ziemniaków 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego(...)selera myjemy, obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlewamy 2,5-3 litry wody, dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie, dorzucamy starte warzywa i gotujemy aż będą prawie miękkie. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. W tym czasie kiszone ogórki ścieramy na tarce (o dużych oczkach), a potem podsmażamy je na patelni

MyCookBook.pl
Sałatka ryżowa z brokułem, tofu, awokado i bazylią 171

świeżo mielony pieprz - 80g tofu naturalnego - 1 pomidor malinowy - 1 ogórek gruntowy - kawałek dojrzałego awokado - ½ marchewki - kilka zielonych oliwek - natka pietruszki - 4 duże liście świeżej bazylii - ½ łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Następnie rozłożyć na płaskim talerzu i zostawić do przestudzenia - Brokuła ugotować na parze (ok 4 min), następnie

Wegańska kuchnia orientalna
Smażony ryż z warzywami 2306

często gościł  na Waszych stołach. Zaczynamy: Składniki: 6-8 podudzi  z kurczaka 1 maly brokuł 3 marchewki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 250 gr ryżu długoziarnistego sól, pieprz Wykonanie: W garnku gotujemy ryż- około 15-20 min, lub jak będzie miękki. Myjemy udka, oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze

Smaki Edyty
Gulasz wieprzowy z pieca 200

jednogarnkowe. Są proste w przygotowaniu i niewymagające. Nie zawsze mam ochotę stać w kuchni godzinami,   choć kocham gotować dla bliskich. Dla miłośników mięsa na słodko propozycja na prosty i szybki obiad :) Polecam. Składniki: 60 dag mięsa wieprzowego, 2 cebule, 2 marchewki, 1 puszka ananasów, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kardamonu 2 centymetry świeżego imbiru(...)oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Całość smażymy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone w kostkę wraz z syropem. Całość solimy, pieprzymy oraz dodajemy curry, kurkumę, kardamon i starty imbir. Po zagotowaniu gulasz zamykamy i wkładamy do pieca na 1 godzinę. Pieczemy w  temperaturze 180 ° C. Po tym czasie  dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę gotujemy

Delicious Titbits
Biały barszcz 132

marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera (ok 30g) - 2 łyżki siekanego pora - 200-250ml śmietany 18% - 2- 3 łyżki mąki do zagęszczenia - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki chrzanu ze słoika (ostrego), 3 ząbki czosnku, łyżeczka octu. Przygotowanie: Ugotować wywar z udka. Dodać zielę i liść laurowy. Do gotującego się wywaru

Kulinarne blogowanie
Zupa pomidorowa z soczewicą 206

ochota. Idealna na obiad lub  lancz po długim spacerze. Soczewica jest rzadko stosowana w polskich kuchniach, częściej sięgamy po fasole, groch i  bób. Pragnę Was zachęcić do gotowania  potraw z jej udziałem. Soczewica jest bardzo bogata w białko, ale także ważnego dla serca potasu i potrzebnego w czasie ciąży  kwasu foliowego, dlatego może  się znaleźć(...)cebula,  1 ząbek czosnku,  1 l bulionu  drobiowego, (można użyć warzywnego) włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por) 1 papryczka chili, sól, pieprz,  pół łyżeczki  mielonych nasion kolendry, oliwa z oliwek (do smażenia) Przygotowanie: W bulionie gotujemy  soczewice do miękkości, dodajemy pomidory  i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie całość miksujemy

cookpl
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 269

smaczny i warto wypróbować przepis . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego 300 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych 200 g boczku gotowanego 300 g pieczarek 200 g cebuli 2 jajka 50 g bułki tartej kawałek korzenia selera (80 g) 2 marchewki (150 g) 1 korzeń pietruszki (100 g) przyprawy : 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich do smaku : sól , pieprz(...)garnka z mięsem dodaję obrane i umyte warzywa : marchew , seler , pietruszkę . Całość zalewam wodą tak żeby mięso i warzywa były przykryte , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję przez około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Po ugotowaniu mięsa przecedzam i odstawiam do wystudzenia . Do przygotowania pasztetu użyje tylko mięsa i warzyw a wywar wykorzystam do przygotowania

Uwaga Babcia Gotuje
PILAF Z RYŻEM I MARCHEWKĄ 146

wodą i gotujemy pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn (bez otwierania i mieszania). Dzięki takiej technice gotowania, ziarenka ryżu przechodzą aromatem przypraw, nie sklejają się i pozostają osobno.  Proste, zwyczajne, ale bardzo smaczne danie. Z pożywną, pełną białka ciecierzycą, plasterkami marchewki i suszonymi morelami. Można podać je jako samodzielne danie (z ulubioną sałatką) lub jako dodatek do mięs(...)czosnek i marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Smażymy, często mieszając, przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.  Dodajemy ryż oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Wrzucamy posiekane morele i odsączoną ciecierzycę. Mieszamy i smażymy 1-2 minuty. Dolewamy gorący bulion lub wodę, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką.  Redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 15 minut

cool and minty