gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:54/261)

Pasztet z indyka z żurawiną 92

Składniki: 5 łyżek suszonej żurawiny, 150 ml czerwonego wina, 3 łyżki cukru, 1,5 l bulionu drobiowego, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 marchewki (średnie), 1 pietruszka, 600 g piersi z indyka,  300 g wątróbki drobiowej,  1 bułka kajzerka, 2 jajka,  sól i pieprz,  gałka muszkatołowa,  zioła prowansalskie, 1 żółtko,  3 łyżki(...)całość, do momentu rozpuszczenia się cukru. Zestawić z palnika. Wsypać żurawinę i odstawić do namoczenia. Bulion zagotować, wrzucić pociętą na mniejsze kawałki pierś z indyka, obrane marchewki, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować całość na małym ogniu do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Pierś z indyka i warzywa wyjąć na talerz, a do bulionu wrzucić umytą wątróbkę i gotować

Świat Domowej Kuchni
Zupa szparagowa 157

cebula 5 łyżek kaszy manny koperek sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę razem z marchewką. Całość zalać bulionem, zagotować. Dodać ziemniaki, gotujemy 10 minut. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć główki. Do zupy dodać łodygi szparagów, gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy kaszę manną, główki

magiczna kuchnia Kasi
Zupa kalafiorowa 169

sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki, cebulę pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę, podsmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy kalafior i gotujemy do miękkości warzyw.    Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem 88

byli głodni… Odnieśli talerze… „Proszę pani, dziękujemy, to było… niewiarygodnie pyszne…normalnie, człowiek tak nie gotuje…” Gotuje, gotuje… Składniki: 1 skrzydełko z kurczaka 1 marchewka 200g czerwonej soczewicy 6-7 pomidorów 2 cebule 2 ziemniaki 1 papryka czerwona lub żółta 200g serka mascarpone 50-70g parmezanu rozmaryn sól, pieprz ocet balsamiczny

Raj dla Podniebienia
Zupa pieczarkowa 124

smalcu lub oleju 1 łyżka mąki - u mnie bezglutenowa sól, pieprz biały Do garnka wlać wodę lub bulion, dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz marchewkę startą na tarce jarzynówce. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków. W międzyczasie pieczarki oczyścić z ziemi (nie płukać! bo wciągną wodę) i pokroić na równe, raczej grube plasterki - 3-4 mm grubości

Ze smakiem bez glutenu
Karp w galarecie - najprostszy 179

płat karpia marchewka pietruszka kawałek selera pół cebuli sól pieprz 3 łyżeczki żelatyny sok z cytryny Włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 min następnie wkładamy płat karpia (jeśli nie mamy pewności czy uda nam sie go w całości wyłowić przygotowujemy sobie np koszyk do frytek) tak przygotowaną rybę wkładamy do wywaru i na wolnym ogniu gotujemy

Gotowanie jest łatwe
Zupa grzybowa 155

bierzącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dusimy na maśle, dodajemy grzyby. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękości. Wlewamy śmietanę, dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 5-10 min. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Makaron zalewamy

Kulinarne życie
Sos słodko-kwaśny do słoików 177

garnka, posolić i wstawić na gaz. Odstawione w rondelku gniazda nasienne zagotować, po czym przetrzeć je przez sito do reszty pomidorów. 2. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w półplasterki i dodać do pomidorów. Gotować razem ok 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w paseczki paprykę i gotować jeszcze ok 10-15 minut. 3. Ananasy pokroić w kawałki i razem

Kto ugości moich gości?
Zupa krem z cukinii 178

sól, pieprz    Przygotowanie: U dko zalać w garnku wo dą i zagotować razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Cukinię, obrane ziemniaki i oczyszczona marchewkę pokroić w kostkę i dołączyć do gotującego się mięsa. Gotować po d przykryciem z niewielką ilością wo dy do miękkości warzyw. Wyjąć kurczaka, obrać ze skórki i o dłączyć mięso o d kości

ChilliJemy
Barszczyk dla niemowlaka. Rozszerzanie diety. 164

łyżka soku z cytryny pieprz Ziemniaka kroimy w słupki, marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojonego ziemniaka i startą marchewkę oraz liścia laurowego i ziele angielskie. Gotujemy dopóki ziemniaki nie zmiękną. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy na ćwierć talarki. Z garnka wyjmujemy liscia i ziele. Pokrojonego buraka wrzucamy do gotujących się ziemniaków

MamaOskarka
Zupa marchewkowa, wino-prezent 197

obecnie panującą pogodę. Składniki: 1 cebula olej 3-4 marchewki 2-3 ziemniaki ok. 150 ml mleczka kokosowego sól, curry Drobno pokrój cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone w większe kawałki ziemniaki i marchewki. Zalej wodą nieco ponad powierzchnią warzyw. Gotuj do miękkości (ok. 10-15 minut). Dodaj pozostałe składniki i wszystko zblenduj/zmiksuj (ewentualnie dolej przegotowanej wody, jeśli zupa

Qlinarnie i Qlinarnie
Rozgrzewający krem z marchewki i pietruszki z mleczkiem kokosowym 82

czerwona cebulka mleczko kokosowe 165 ml sól, pieprz 2,5 łyżeczki imbiru 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki 30%    Marchewki i pietruszki  kroimy na cząstki i gotujemy w bulionie aż całkiem zmiękną. Międzyczasie podsmażamy cebulkę na maśle i dodajemy do bulionu. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy na krem w robocie kuchennym. Następnie dodajemy przyprawy

noteskulinarnyfiga
Poniedziałkowy "fit" - Krem brokułowy z prażonymi migdałami 150

łyżki kukurydzy 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do garnka wkładamy brokuły i pokrojone marchewki. Całość zalewamy małą ilością wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw (ok 15-20 minut). Po ugotowaniu dodajemy kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie miksujemy na krem. Płatki migdałowe prażymy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Aksamitny krem dyniowy z cukinią i pistacjami z nutą rozmarynu 216

brzeg.W rondlu zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać pokrojony miąższ dyni, ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu, smażyć na małym ogniu. Po 5 minutach dodać bulion, harisę oraz marchewkę i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać serek Almette, zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem.Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno

SzczyptaSmaQ
SCHAB W SOSIE KOPERKOWO-MARCHEWKOWYM 50577

mąkiśmietana 18%koperekWykonanie:Schab kroimy na cm plastry. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ponad schabem ok 2cm. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, startą na drobnych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy odrobiną vegety. Gotujemy ok 1h, do miękkości schabu. Zaciągamy odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Dodajemy śmietankę 18% wcześniej zahartowaną sosem i dosypujemy sporą ilość koperku - świeżego lub mrożonego

Walijskie Pichcenie
Zupa jarzynowa 354

której znajdowały się: kalafior, brokuł oraz mała marchewka (można użyć również świeżych warzyw). Dodatkowo dodałam do niej zieloną fasolkę szparagową i ziemniaki. Wyszła bardzo smaczna. Nadaje się zarówno na obiad jak i kolację. Post Zupa jarzynowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pomidorowo warzywny mix 118

marchewki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowy ,sól 1 litr bulionu mięsnego śmietana na wierzch Seler ,pietruszkę ,marchewki ,por pokroić i zalać bulionem. Zacząć gotować. Pokrojoną cebulkę zeszklić i dodać do garnka. Wrzucić czosnek i resztę przypraw. Gotować prawie do miękkości. Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki pokroić i dodać do zupy .Wlać zawartość puszki

Kulinarny karnet Christophera
Rozgrzewający krem z kalafiora z chili 205

kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy różyczki kalafiora, zmniejszamy nieco ogień i jeszcze przez chwilę podsmażamy/podduszamy. Warzywa przekładamy do garnka, dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z ognia, blendujemy i przyprawiamy, a na koniec dodajemy olej. Dokładnie mieszamy i smacznego ! insertCookd("7d0a2e70ab4cb8ec9c3232d077aa53d3

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z makaronem i pestkami dyni 162

natka, tymianek, oregano,estragon sól, pieprz mielony prawdziwy łyżka miodu łyżeczka musztardy około 4 - 5 łyżek oleju z pestek dyni Przygotowanie : Pomidory obrać ze skórki, ugotowaną marchew pokroić w kostkę, pomidory również Brokuł gotować krótko, osączyć, podzielić na małe różyczki, umyte papryki pokroić w kostkę Świeżo ugotowaną kukurydzę po ostudzeniu podzielić na ziarnka, a ugotowany makaron dobrze osączyć i ostudzić

Proste Potrawy
Makaron z sosem koperkowym 176

koper, wymieszać i na chwilę postawić na ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zamiast jajka można dodać 2 łyżki dobrej, tłustej śmietany. Marchewkę po obraniu kroimy w długie paski, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła, soli i cukru. Taki sos zapewne byłby wspaniałym dodatkiem do ryby smażonej, ale w wersji minimalistycznej też

Proste Potrawy
Krupnik z kaszą bulgur 145

płynie) Obrane i pokrojone pieczarki poddusić na oliwie razem z cebulą.Kaszę przepłukać na sicie dodać do pieczarek, wymieszać, wlać ok. 2 litry wody. Dodać startą marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę i przyprawy. gotować ok 15-20 minut. Pd koniec gotowania dorzucić gałązki selera i pietruszki. Zdjąć z ognia, dodać fasolę i koperek. Pozostawić na chwilę pod przykryciem. Doprawić

Praktyczna pl
Roladki z marchewką 366

delikatne i miękkie w środku a farsz bardzo pozytywnie mnie zaskoczył . Jedne z najlepszych roladek jakie jadłam! Gorąco POLECAM Post Roladki z marchewką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Zupa cukiniowa 151

duże cukinie 2 marchewki 1 litr bulionu pół pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki śmietany 16% sól, pieprz Cukinie umyć i pokroić na plastry, a marchewki obrać i pokroić na kawałki. Do gotującego się bulionu dodać oba warzywa i gotować kilka minut, aż będą miękkie. Następnie dodać posiekaną natkę i wszystko razem zmiksować. Doprawić pieprzem, solą i śmietaną. Podawać

wyzwania kuchenne
Sałatka jarzynowa z warzyw z zupy 145

Sałatka z warzyw z zupy :) Co zwykle robisz z warzywami, które gotują się w wywarze na zupę? Otóż marchewka, pietruszka i seler, jeśli są ugotowane, a nie rozgotowane, stanowią świetną bazę na pyszną sałatkę! Zwłaszcza, że już same w sobie przesiąknięte są przyprawami, które zazwyczaj dodajemy do wywaru (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, lubczyk itp). Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
GALARETKI DROBIOWE. 325

zaległości i dodać pozostałe potrawy. GALARETKI DROBIOWE. /od mamy;/ na 9 szklaneczek 250 ml 4  tzw. "rosołowe" z kurczaka włoszczyzna : 3 marchewki, pół selera, 3 pietruszki, por 1,5 l wody opakowanie żelatyny sól, pieprz Gotuję kurczaka do miękkości wraz z włoszczyzną. Mówiąc po krótce: przyrządzam rosół. Następnie wyjmuję mięso wraz z warzywami, a rosół przecedzam przez sito(...)ognia i studzę, aż będzie całkowicie zimna. mięso z rosołu marchew z rosołu puszka zielonego groszku 5 jajek puszka kukurydzy Jajka gotuję na twardo, zalewam zimną wodą i obieram. Kukurydzę i groszek odsączam z zalewy,marchewkę kroję w plasterki, a mięso oddzielam od kości. Na dno każdej szklaneczki wkładam połowę jajka. Zasypuję kukurydzą, układam warstwę kurczaka, a na to dodaję

W kuchni Karmel-itki
Zupka shrekowa ;) 158

kurczaka kostka rosołowa 2 marchewki korzeń selera brokuły cebula szczypiorek bazylia pieprz ziołowy sól papryka ostra i słodka   Wykonanie:  Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy marchewkę i selera, pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy razem z kostką rosołową, aż warzywa będą miękkie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, dorzucamy do bulionu. Jak warzywa będą już miękkie, dodajemy podzielonego

Czerwona Porzeczka
Zupa czosnkowa z grzankami. 80

potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen. Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera(...)pietruszkę. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień, gotujemy warzywa przez kolejne 10 minut. Następnie dodajemy ząbki czosnku i pokrojona cebulę. Gotujemy kolejne 10 minut. Na zakończenie dodajemy serek mascarpone i przyprawiamy solą i pieprzem. Zawartość garnka miksujemy blenderem ręcznym. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami. Miseczka zupy czosnkowej z dodatkiem pietruszki , marchewki , grzanek, natki , cebuli , serka mascarpone i ziemniaków

Zdrowy Styl Joanny
Obiad na szybko - ryba z marchewką curry 131

szybko, czyli ryba  w panierce z ziemniakami i duszonymi w curry marchewką i pietruszką. Szybko i zdrowo! Składniki : -filet z morszczuka - jajko - bułka tarta - ziemniaki - świeża natka pietruszki - odrobina masła - marchew - pietruszka - curry - sól -pieprz - olej roślinny Przygotowanie : 1. Ziemniaki obrać, po czym gotować w osolonej wodzie przez około 25 minut. 1. Rybę rozmrozić(...)następnie obtoczyć w jajku i w bułce tartej, po czym smażyć przez około 10 minut. 3. Obrać marchew i pietruszkę, następnie pokroić w talarki i gotować w osolonej wodzie około 15 minut. 3. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę obtoczyć w przyprawie curry, następnie doprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu około 10 minut. 4. Do ugotowanych ziemniaków dodać odrobinę

Kuchenne innowacje
Zupa grochowa z chipsami z wędzonego boczku - grochówka 150

średnia marchewka 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku  1/2 cebuli 1 listek laurowy,  3 ziela angielskie 1 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, curry 4 kromki chleba 1 łyżka masła 20 dag wędzonego boczku w plastrach Do garnka z zimną wodą włóż  cebulę, listek laurowy, ziele angielskie,  wypłukany na sicie oraz odsączony groch i gotuj pod przykryciem(...)minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,  obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę  oraz posiekany ząbek czosnku. Dodaj sól i curry (ilosc według Twojego uznania). Gotuj przez około 20 - 25 minut w tym czasie przygotowując  chipsy z plastrów boczku (boczek pokrój w długie paski,  wysmaż na rozgrzanej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Papryka faszerowana ryżem i warzywami. 136

selera naciowego. Przepyszne danie, które szczerze Wam polecamy.   Faszerowana biała papryka (4 osoby) 4 duże białe papryki 1 woreczek ryżu parboiled 1 marchewka 1/4 selera 1 mała kalarepa pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma, ostra papryka Gotujemy w lekko osolonej wodzie woreczek ryżu razem z łyżeczką kurkumy. Odstawiamy do przestygnięcia, a w międzyczasie marchewkę i seler ucieramy na tarce o małych

vegetanie
Sałatka śledziowa z ziemniakami i czerwoną fasolą 82

jabłko 1 szalotka 2 duże ogórki kiszone 2-3 ziemniaki 1 łyżka soku z cytryny majonez sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki szoruje i gotuje. Ostudzone ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Groszek z marchewka, czerwoną fasolę osączam na sicie z zalewy. Szalotkę i obrane jabłko kroję w drobną kostkę.  Śledzia i ogórki również

magiczna kuchnia Kasi
Kolorowy makaron 134

marchewki mały brokuł 20 dag pieczarek lub innych grzybów przyprawy typu sól, pieprz, curry 1 pomidor 1/2 papryki czerwonej 3 łyżki śmietany WYKONANIE Makaron gotuje w osolonej wodzie. Tak, jak lubimy. Przelewamy zimną wodą. Marchewkę obieramy, strugamy w paski, brokuł dzielimy na małe różyczki, paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki w paski. Do szerokiego garnka wlewamy szklankę wody, wrzucamy warzywa

W kuchennym oknie Ewy
Pasztet drobiowy z żurawiną 84

pasztet drobiowy z żurawiną (keksówka 27x11cm): 1,2 kg udek z kurczaka 600 g wątróbki drobiowej 2 średnie marchewki niewielka pietruszka niewielki kawałek selera 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g suszonej żurawiny 2 jajka szklanka wywaru z gotowania udek sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Cebule kroimy w plastry. Wątróbkę płuczemy i osuszamy. Oba składniki podsmażamy(...)Udka przekładamy do garnka, zalewamy około 2 l zimnej wody i zagotowujemy. Zbieramy ścięte białko, czyli tak zwane „szumowiny” i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, płaską łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i listków laurowych. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godz. Następnie mięso i warzywa wyjmujemy z rosołu i pozostawiamy do ostudzenia. Kiedy udka będą chłodne

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto marchewkowo-dyniowe na Halloween 547

znajdziecie tutaj. Składniki: Ciasto: 250g mąki 150g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 110g roztopionego masła 100g marchewki startej na grubych oczkach 300g miąższu z dyni ( by uzyskać taką ilość miąższu z dyni należy kupić dynie o wadze około 600g) Polewa: 100g białej czekolady 150g serka homogenizowanego(...)kostek ciemnej czekolady Dekoracja: 100g czekolady gorzkiej 55ml miodu Nieco białej i ciemnej czekolady Przygotowanie ciasta zaczynamy od dyni. Obieramy ją, kroimy na kawałki i gotujemy około 10 minut. Następnie studzimy i miksujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Następnie jajka wraz z cukrem trzcinowym i waniliowym ubijamy w mikserze na puszystą pianę. Powoli dolewamy roztopione masło ciągle ubijając

Kolizje Smaków