Pyszna surówka za słodkich marchewek, podkręcona wyrazistym, ostrym w smaku chrzanem. Bardzo, bardzo ją lubię, moja rodzina również. Sprawdzona przez pokolenia. Polecam!!! Składniki
Rozpustne gotowanieJeszcze kilka lat temu pomyślałabym marchewka i ciasto? A jednak, mama wysłała przepis i namówiła do zrobienia. I kolejne wielkie podziękowania dla wspaniałej matulki - ciasto jest
NA MOIM TALERZUprzegotowanej, chłodnej wody 5 łyżek mąki żytniej 4-5 ząbków czosnku 4-5 liści laurowych 6-7 ziaren ziela angielskiego Przepis na żurek: 1 pęczek włoszczyzny: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, 1 cebula, 2 ząbki czosnku 1, 5 litra dobrej wody przyprawy: 2-3 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 ziarna jałowca, 1 łyżeczka soli(...)suszonymi grzybkami i wszystkimi przyprawami umieszczam w garnku, zalewam wodą i gotuję 30 minut. Bulion przecedzam. Dodaję do niego białą, surową kiełbasę i gotuję przez kolejne 15 minut. Do garnka wrzucam również pokrojone dwie marchewki i jedną pietruszkę z bulionu. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Następnie dodaję wstrząśnięty zakwas oraz chrzan ze słoiczka. Zupę gotuję kolejne 15 minut
Mango Papajaduże udka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera listek laurowy, ziele angielskie 4 ziarenka, przyprawa do flaków pieprz , słodka papryka majeranek 1 łyżka masła 1 łyżka czubata mąki Mięso wymoczyć, umyć, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Dodać włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy i sól, gotować na malutkim ogniu. Udka wyjąć(...)sitko, do drugiego garnka. Udka oddzielić od kości, pokroić w kawałki, żołądki i serca pokroić w paseczki, wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu. Zagotować, do gotujących się flaczków dodać przyprawę do flaków, paprykę, roztarty majeranek, pokrojoną marchewkę i pietruszkę z rosołu. Jeśli nie mamy przyprawy do flaków, można dodać: imbir mielony lub mały kawałek utartego korzenia imbiru, pieprz, paprykę
Radość kipiąca uśmiechem.posiekanej natki pietruszki Marchewkę kroimy w plasterki lub kostkę. Wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Dorzucamy cukier, połowę masła, sól i pieprz. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut do momentu zmięknięcia marchewki. Jeśli marchewka zmiękła, a cały płyn nie wyparował to wylewamy go. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Przed podaniem dorzucamy do marchewki masło oraz pietruszkę
Kolizje Smakówszczawiowa. Składniki: pęczek szczawiu 1 duża marchewka 1 pietruszka 10 dkg selera cebula 3 liście laurowe 3-5 ziele angielskie 2 łyżki masła 1/2 szklanki "mleka" z kiszonych nerkowców" - może również być śmietana 4 jajka zielona cebulka Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obieram i myję. Zalewam 2 litrami wody i gotuję około 30 minut z dodatkiem ziela(...)laurowego i łyżki masła. W tym czasie obieram i płuczę szczaw. Obrany wkładam do garnka i na łyżce masła podduszam aż uzyska lekko brązowy kolor. Gotuję jajka na twardo. Wyjmuje warzywa z wywaru, marchewkę miksuję ze szczawiem, pozostałe warzywa odkładam. Zmiksowany szczaw i marchewkę dodaje do wywaru, mieszam i podgrzewam około 2-3 minut. Następnie dodaję "mleko" z kiszonych nerkowców
Magiczna kuchnia Dariicebule - majonez - kostka rosołowa (można zastąpić solą) - pieprz Zanim zabierzemy się za komponowanie naszego gwoździa wieczoru, w ruch idą dwa garnki - w jednym będziemy gotować ziemniaki w mundurkach, w drugim zaś obrane całe marchewki z dodatkiem kostki rosołowej, lub zamiennie soli. W międzyczasie kroimy matiasy w małą kostkę, tak samo traktujemy cebulę. Gdy ziemniaki będą ugotowane, obieramy je ze skórki
Kulinarne zapędy Kokosaszklanka czarnego ryżu 2-3 łyżki oleju 3-4 łyżki sosu sojowego natka pietruszki lub świeża kolendra Ryż opłukać pod zimną wodą i gotować ok pół godziny w 2 szklankach wody. Marchewkę pokroić w plastry ( nie za cienkie ), cebulę w piórka, bakłażana w grubą kostkę, paprykę w grube kawałki, cukinię w pół plastry, tofu w kostkę. Na rozgrzanym
Jemy Pijemyzupę szczawiową z jajkiem, ziemniakami i marchewką. Prosty przepis z którym każdy sobie poradzi. Czas przygotowania : 2 godziny Ilość porcji: 4- 6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 3.5 litra wody 400 g żeberek surowych 4 podudzia kurczaka 2 duże pęczki szczawiu (lub 2 słoiki) 700 g ziemniaków 3 marchewki 2 pietruszki 1 por 1 mały(...)żeberka pokrojone na mniejsze kawałki. Dodajemy warzywa, marchew, por, seler i pietuszkę. Cebulę opalamy na gazie lub patelni. Zalewamy całość wodą i dodajemy przyprawy pieprz, ziele, liście laurowe i gotujemy na delikatnym ogniu przez 1,5 godziny. 2. W tym czasie możemy ugotować jajka na twardzo oraz posiekać umyty szczaw i obrać ziemniaki. Ziemniaki następnie kroimy w niedużą kostkę
karolgotujeziele angielskie listek laurowy Przygotowanie klasyczne: Rozgrzej większy rondel z łyżką oleju na średnim ogniu, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Wlej bulion, włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i łodyżki botwinki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut, następnie dodaj kalafior i gotuj kolejne 15 aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodaj listki botwinki i gotuj kolejne 10 minut(...)Wlej śmietankę i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty i podawaj. Przygotowanie (TC): Do misy TC wyposażonej w mieszadło włóż cebulę, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i łodyżki botwinki i uruchom program P1 slow cook na 5 minut, następnie wlej bulion, uruchom program P2 slow cook
karmelowyżyczę :)) Składniki: makaron spaghetti 2 filety z kurczaka 1 średnia cukinia 1/2 butelki gotowego sosu pomidorowego (u mnie z bazylią) 2 większe marchewki 1 cebula sól różowa roszponka cheddar olej kokosowy do smażenia Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę, startą na tarce marchewkę. Jak marchewka zmięknie, dodaję pokrojone filety z kurczaka
kruche babeczkiNastępnie przełożyć je go garnka i zalać zimną wodą tak aby były nią przykryte, dodać łyżkę soli oraz octu. Od momentu zagotowania się wody, gotować 10 minut. Pieczarki odcedzić przestudzić i wymieszać je z marchewką, gorczycą, liśćmi laurowymi, pieprzem, cebulą i zielem angielskim. Przełożyć do słoika. W między czasie przygotować zalewę. Zalewa: 250 ml octu 750 ml wody
Krakowskie smaki Anipyyyysznnnaa... :))) SKŁADNIKI: 900 g bobu (mrożonego lub świeżego) 700 g ziemniaków ( użyłam młodych) 5 łyżek oliwy z oliwek 2 cebule średnie 2 ząbki czosnku 1,5 litra wody 3 marchewki średnie 1 pietruszka (korzeń) 0,5 średniego selera 10 cm kawałek pora 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego lubczyka 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki pół(...)sekund. Do wrzącej wody przełóż cebulę z czosnkiem i pozostałą po smażeniu oliwę, dodaj bób, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj całość 15 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w większą kostkę ziemniaki, marchewkę w plasterkach, pietruszkę i seler w słupkach oraz krążki pora. Dosyp sól, pieprz, paprykę i lubczyk. Gotuj zupę jeszcze 20 minut do miękkości warzyw
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki (dla dwóch osób): 1/2 woreczka bobu 1 marchewka 3 plastry wędzonego boczku 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki soli + sos (3 łyżki śmietany 18%, 1 ząbek czosnku) 1. Bób wrzucamy do osolonej i posłodzonej cukrem wrzącej wody. Gotujemy 15 - 20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną(...)wodą i obieramy (nie jest to konieczne, ponieważ łupinki są bardzo zdrowe, ale ja ich wyjątkowo nie lubię :)) 2. W czasie gdy nasz bób się gotuje, przygotowujemy resztę składników. Przy pomocy obieraczki, wycinamy z marchewki "makaron". Bekon smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (nie ma potrzeby dodawania, ponieważ bekon jest bardzo tłusty) aż się zarumieni i odsączamy na ręczniku papierowym
My Culinary Artfilet z kurczaka 1 marchewka kawałek pora kawałek selera 3 szklanku bulionu 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki kukurydzy (niekoniecznie) 3 łyżki śmietany sól, pieprz, zioła, papryka słodka Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy(...)kurczaka i smażymy aż kurczak będzie gotowy. Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Do garnka natomiast wrzucamy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, selera i pora. Przesmażamy kilka minut po czym dolewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą w 3/4 ugotowane. Wówczas dodajemy do zupy makaron. Całość gotujemy aż warzywa i makaron będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat
My simple kitchen