gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:52/261)

Letnia sałatka - bób z marchewką i bekonem 193

Składniki (dla dwóch osób): 1/2 woreczka bobu 1 marchewka 3 plastry wędzonego boczku 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki soli      + sos (3 łyżki śmietany 18%, 1 ząbek czosnku) 1. Bób wrzucamy do osolonej i posłodzonej cukrem wrzącej wody. Gotujemy 15 - 20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną(...)wodą i obieramy (nie jest to konieczne, ponieważ łupinki są bardzo zdrowe, ale ja ich wyjątkowo nie lubię :)) 2. W czasie gdy nasz bób się gotuje, przygotowujemy resztę składników. Przy pomocy obieraczki, wycinamy z marchewki "makaron". Bekon smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (nie ma potrzeby dodawania, ponieważ bekon jest bardzo tłusty) aż się zarumieni i odsączamy na ręczniku papierowym

My Culinary Art
Zupa pomidorowa z kurczakiem i makaronem 218

filet z kurczaka 1 marchewka kawałek pora kawałek selera 3 szklanku bulionu  1 szklanka makaronu pełnoziarnistego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki kukurydzy (niekoniecznie) 3 łyżki śmietany  sól, pieprz, zioła, papryka słodka Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy(...)kurczaka i smażymy aż kurczak będzie gotowy. Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Do garnka natomiast wrzucamy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, selera i pora. Przesmażamy kilka minut po czym dolewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą w 3/4 ugotowane. Wówczas dodajemy do zupy makaron. Całość gotujemy aż warzywa i makaron będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat

My simple kitchen
Schab w ziołach z brukselką 214

brukselki 2 marchewki 1 cebula 1 kostka bulionowa 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę kroimy drobno. Marchewki ucieramy na tarce do jarzyn. Rozgrzewamy w rondlu olej i smażymy razem przez 7-10 minut. Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance gorącej wody

Moje Kuchenne Rewelacje
Serca duszone i kasza jaglana na kremie z fenkułu 148

laurowy i ugotować do miękkości. Kaszę jaglaną ugotować w prop 1:2 posolić do smaku i w ostatniej fazie gotowania dodać masło. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny. Serca wyjąć, przestudzić i pokroić w plastry. Marchewkę wyjąć (przyda się do dekoracji) Wyłowić ziele angielskie i listek laurowy i zmiksować blenderem cały fenkuł z niewielką ilością wywaru

Gotowanie jest łatwe
Curry z kurczakiem i warzywami na czarnym ryżu podane 198

łyżki oleju  2-3 łyżki masła 3-4 łyżki sosu sojowego natka pietruszki lub świeża kolendra Ryż opłukać pod zimną wodą i gotować ok pół godziny w 2 szklankach wody. Marchewkę pokroić w plastry ( nie za cienkie ),  cebulę w piórka, bakłażana w grubą kostkę, paprykę w grube kawałki, cukinię w pół plastry, tofu w kostkę. Na rozgrzanym oleju

Jemy Pijemy
Fasolka zamknieta w słoiku 155

słoika! Żeby nie czuła się samotna zaprośmy jej do towarzystwa pomidory, cebulkę i jeszcze marchewkę. Dla pikanterii dodajmy trochę przypraw. I tak powstała moja wersja potrawki z fasolki, która sprawdzi się w domu gdzie mieszka zapracowana mama i często nie ma czasu na długie gotowanie. Wystarczy, że tylko ugotuje ziemniaczki bądź dowolną kaszę, otworzy taki słoik z potrawką, podgrzeje(...)sparzyć, obrać ze skórki. Obraną cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i chwilę gotować  bez przykrycia, na wolnym ogniu, do lekkiego odparowania wody. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, w całości fasolkę szparagową. Dodać sól, ocet, cukier, szczyptę chili. Zamiast sproszkowanej chili można użyć jedną papryczkę ostrą

Kulinarne przemyslenia
Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki 195

kuchni smakuje nasza zupa. Pokonaliśmy 3 inne zespoły, które przygotowały zupy kremy: porową, z białych warzyw i dyniową. Piotrek i ja otrzymaliśmy dyplom za ugotowanie najsmaczniejszej zupy podczas wspólnego gotowania zup z Przyjaciółmi Winiary Przepisy na Zupy Ogórkowe przygotowywane przez Piotra: Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na szybko Ogórkowa na skrzydełkach Pyszna zupa ogórkowa, przygotowana na przez Piotra(...)laurowe, sól i pieprz do smaku 2 łyżki koperku PRZYGOTOWANIE: Wodę zagotowujemy z solą, pieprzem liściem laurowym. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i gotujemy ok. 10 minut. W między czasie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, warzywa dusimy na maśle i dodajemy do garnka z kurczakiem. Paprykę kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pieczony wg Jamiego Olivera 148

kurczaka wg pomysłu Jamiego Olivera. Jamie do swojego kurczaka wkłada, obgotowaną wcześniej z ziemniakami, cytrynę. Dzięki takiemu zabiegowi kurczak jednocześnie gotuje się w środku i opieka z zewnątrz. Dodatkami do tak pieczonego kurczaka są ziemniaczki, pyszna cebula oraz marchewka pieczona ze skórką pomarańczy. Pychotka! Składniki: 1 kurczak (mój miał wagę 1,6 kg) 700 g ziemniaków 350 g marchewki(...)będzie już upieczony, wyjąć go z piekarnika i zostawić chwilę by odpoczął. Można włączyć funkcję grill w piekarniku by podpiec ziemniaki i marchewkę. Ja zostawiłam je na kolejne 5 minut. Smacznego! Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj sprytnie jak Jamie

Moja Galeria Smaku
Zupa pieczarkowa 153

obowiązkowo z makaronem, który sprawia, ze staje się ona bardziej syta ;) Polecam wszystkim ten przepis. Składniki: ćwiartka z kurczaka 300g pieczarek cebula marchewka liść laurowy ziele angielskie sól 3 łyżki śmietany 18% dowolny makaron Mięso gotujemy z cebulą, liściem laurowym i zielem ok godzinę. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy je (najlepiej na masełku wydobywają z siebie(...)tedy niezwykły aromat), marchewkę kroimy w talarki, wrzucamy wszystko do zupy, doprawiamy, chwilkę podgotowujemy i wrzucamy makaron. Śmietanę dajemy do szklanki, dodajemy trochę naszego wywaru(żeby się nam nie ścięła), i wylewamy do zupy, gotujemy, aż makaron zrobi się miękki

Idę coś wszamać
Filet z indyka z sosem z botwinki i młodymi ziemniaczkami 128

łyżka masła + 1 łyżka masła do smażenia marchewki i groszku sól, pieprz łyżka syropu z Agawy 5-6 młodych ziemniaczków 1/2 pęczka koperku 2 marchewki 1/2 puszki groszku Filety z indyka doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na parze razem z ziemniakami (młode ziemniaki 25 minut, filety z indyka 15 minut). W tym czasie kroimy marchewkę w kostkę i dusimy

Mango Papaja
Pyszna ogórkowa z mięsem gulaszowym 103

litra bulionu Sól Pieprz Ziele angielskie Liść laurowy 1 łyżka Vegety Mięso gulaszowe zalewamy bulionem. Ja użyłam przygotowanego wcześniej (z gotowanego kurczaka i warzyw). Dodajemy Vegetę, ziele angielskie i liść laurowy.  Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Warzywa dokładamy do gotującego się mięsa. Po 30 minutach dokładamy przecier ogórkowy

VioletoweKucharzenie
Pasztet z indyka z żurawiną 92

Składniki: 5 łyżek suszonej żurawiny, 150 ml czerwonego wina, 3 łyżki cukru, 1,5 l bulionu drobiowego, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 marchewki (średnie), 1 pietruszka, 600 g piersi z indyka,  300 g wątróbki drobiowej,  1 bułka kajzerka, 2 jajka,  sól i pieprz,  gałka muszkatołowa,  zioła prowansalskie, 1 żółtko,  3 łyżki(...)całość, do momentu rozpuszczenia się cukru. Zestawić z palnika. Wsypać żurawinę i odstawić do namoczenia. Bulion zagotować, wrzucić pociętą na mniejsze kawałki pierś z indyka, obrane marchewki, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować całość na małym ogniu do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Pierś z indyka i warzywa wyjąć na talerz, a do bulionu wrzucić umytą wątróbkę i gotować

Świat Domowej Kuchni
Zupa szparagowa 157

cebula 5 łyżek kaszy manny koperek sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę razem z marchewką. Całość zalać bulionem, zagotować. Dodać ziemniaki, gotujemy 10 minut. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć główki. Do zupy dodać łodygi szparagów, gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy kaszę manną, główki

magiczna kuchnia Kasi
Zupa kalafiorowa 169

sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki, cebulę pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę, podsmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy kalafior i gotujemy do miękkości warzyw.    Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem 88

byli głodni… Odnieśli talerze… „Proszę pani, dziękujemy, to było… niewiarygodnie pyszne…normalnie, człowiek tak nie gotuje…” Gotuje, gotuje… Składniki: 1 skrzydełko z kurczaka 1 marchewka 200g czerwonej soczewicy 6-7 pomidorów 2 cebule 2 ziemniaki 1 papryka czerwona lub żółta 200g serka mascarpone 50-70g parmezanu rozmaryn sól, pieprz ocet balsamiczny

Raj dla Podniebienia
Zupa pieczarkowa 124

smalcu lub oleju 1 łyżka mąki - u mnie bezglutenowa sól, pieprz biały Do garnka wlać wodę lub bulion, dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz marchewkę startą na tarce jarzynówce. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków. W międzyczasie pieczarki oczyścić z ziemi (nie płukać! bo wciągną wodę) i pokroić na równe, raczej grube plasterki - 3-4 mm grubości

Ze smakiem bez glutenu
Karp w galarecie - najprostszy 179

płat karpia marchewka pietruszka kawałek selera pół cebuli sól pieprz 3 łyżeczki żelatyny sok z cytryny Włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 min następnie wkładamy płat karpia (jeśli nie mamy pewności czy uda nam sie go w całości wyłowić przygotowujemy sobie np koszyk do frytek) tak przygotowaną rybę wkładamy do wywaru i na wolnym ogniu gotujemy

Gotowanie jest łatwe
Zupa grzybowa 155

bierzącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dusimy na maśle, dodajemy grzyby. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękości. Wlewamy śmietanę, dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 5-10 min. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Makaron zalewamy

Kulinarne życie
Sos słodko-kwaśny do słoików 177

garnka, posolić i wstawić na gaz. Odstawione w rondelku gniazda nasienne zagotować, po czym przetrzeć je przez sito do reszty pomidorów. 2. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w półplasterki i dodać do pomidorów. Gotować razem ok 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w paseczki paprykę i gotować jeszcze ok 10-15 minut. 3. Ananasy pokroić w kawałki i razem

Kto ugości moich gości?
Zupa krem z cukinii 178

sól, pieprz    Przygotowanie: U dko zalać w garnku wo dą i zagotować razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Cukinię, obrane ziemniaki i oczyszczona marchewkę pokroić w kostkę i dołączyć do gotującego się mięsa. Gotować po d przykryciem z niewielką ilością wo dy do miękkości warzyw. Wyjąć kurczaka, obrać ze skórki i o dłączyć mięso o d kości

ChilliJemy
Barszczyk dla niemowlaka. Rozszerzanie diety. 164

łyżka soku z cytryny pieprz Ziemniaka kroimy w słupki, marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojonego ziemniaka i startą marchewkę oraz liścia laurowego i ziele angielskie. Gotujemy dopóki ziemniaki nie zmiękną. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy na ćwierć talarki. Z garnka wyjmujemy liscia i ziele. Pokrojonego buraka wrzucamy do gotujących się ziemniaków

MamaOskarka
Zupa marchewkowa, wino-prezent 197

obecnie panującą pogodę. Składniki: 1 cebula olej 3-4 marchewki 2-3 ziemniaki ok. 150 ml mleczka kokosowego sól, curry Drobno pokrój cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone w większe kawałki ziemniaki i marchewki. Zalej wodą nieco ponad powierzchnią warzyw. Gotuj do miękkości (ok. 10-15 minut). Dodaj pozostałe składniki i wszystko zblenduj/zmiksuj (ewentualnie dolej przegotowanej wody, jeśli zupa

Qlinarnie i Qlinarnie
Rozgrzewający krem z marchewki i pietruszki z mleczkiem kokosowym 82

czerwona cebulka mleczko kokosowe 165 ml sól, pieprz 2,5 łyżeczki imbiru 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki 30%    Marchewki i pietruszki  kroimy na cząstki i gotujemy w bulionie aż całkiem zmiękną. Międzyczasie podsmażamy cebulkę na maśle i dodajemy do bulionu. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy na krem w robocie kuchennym. Następnie dodajemy przyprawy

noteskulinarnyfiga
Poniedziałkowy "fit" - Krem brokułowy z prażonymi migdałami 150

łyżki kukurydzy 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do garnka wkładamy brokuły i pokrojone marchewki. Całość zalewamy małą ilością wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw (ok 15-20 minut). Po ugotowaniu dodajemy kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie miksujemy na krem. Płatki migdałowe prażymy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Aksamitny krem dyniowy z cukinią i pistacjami z nutą rozmarynu 216

brzeg.W rondlu zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać pokrojony miąższ dyni, ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu, smażyć na małym ogniu. Po 5 minutach dodać bulion, harisę oraz marchewkę i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać serek Almette, zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem.Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno

SzczyptaSmaQ
SCHAB W SOSIE KOPERKOWO-MARCHEWKOWYM 50577

mąkiśmietana 18%koperekWykonanie:Schab kroimy na cm plastry. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ponad schabem ok 2cm. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, startą na drobnych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy odrobiną vegety. Gotujemy ok 1h, do miękkości schabu. Zaciągamy odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Dodajemy śmietankę 18% wcześniej zahartowaną sosem i dosypujemy sporą ilość koperku - świeżego lub mrożonego

Walijskie Pichcenie
Zupa jarzynowa 354

której znajdowały się: kalafior, brokuł oraz mała marchewka (można użyć również świeżych warzyw). Dodatkowo dodałam do niej zieloną fasolkę szparagową i ziemniaki. Wyszła bardzo smaczna. Nadaje się zarówno na obiad jak i kolację. Post Zupa jarzynowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pomidorowo warzywny mix 118

marchewki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowy ,sól 1 litr bulionu mięsnego śmietana na wierzch Seler ,pietruszkę ,marchewki ,por pokroić i zalać bulionem. Zacząć gotować. Pokrojoną cebulkę zeszklić i dodać do garnka. Wrzucić czosnek i resztę przypraw. Gotować prawie do miękkości. Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki pokroić i dodać do zupy .Wlać zawartość puszki

Kulinarny karnet Christophera
Rozgrzewający krem z kalafiora z chili 205

kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy różyczki kalafiora, zmniejszamy nieco ogień i jeszcze przez chwilę podsmażamy/podduszamy. Warzywa przekładamy do garnka, dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z ognia, blendujemy i przyprawiamy, a na koniec dodajemy olej. Dokładnie mieszamy i smacznego ! insertCookd("7d0a2e70ab4cb8ec9c3232d077aa53d3

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z makaronem i pestkami dyni 162

natka, tymianek, oregano,estragon sól, pieprz mielony prawdziwy łyżka miodu łyżeczka musztardy około 4 - 5 łyżek oleju z pestek dyni Przygotowanie : Pomidory obrać ze skórki, ugotowaną marchew pokroić w kostkę, pomidory również Brokuł gotować krótko, osączyć, podzielić na małe różyczki, umyte papryki pokroić w kostkę Świeżo ugotowaną kukurydzę po ostudzeniu podzielić na ziarnka, a ugotowany makaron dobrze osączyć i ostudzić

Proste Potrawy
Makaron z sosem koperkowym 176

koper, wymieszać i na chwilę postawić na ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zamiast jajka można dodać 2 łyżki dobrej, tłustej śmietany. Marchewkę po obraniu kroimy w długie paski, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła, soli i cukru. Taki sos zapewne byłby wspaniałym dodatkiem do ryby smażonej, ale w wersji minimalistycznej też

Proste Potrawy
Krupnik z kaszą bulgur 145

płynie) Obrane i pokrojone pieczarki poddusić na oliwie razem z cebulą.Kaszę przepłukać na sicie dodać do pieczarek, wymieszać, wlać ok. 2 litry wody. Dodać startą marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę i przyprawy. gotować ok 15-20 minut. Pd koniec gotowania dorzucić gałązki selera i pietruszki. Zdjąć z ognia, dodać fasolę i koperek. Pozostawić na chwilę pod przykryciem. Doprawić

Praktyczna pl
Roladki z marchewką 366

delikatne i miękkie w środku a farsz bardzo pozytywnie mnie zaskoczył . Jedne z najlepszych roladek jakie jadłam! Gorąco POLECAM Post Roladki z marchewką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje