gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:63/261)

Rosół po chińsku 140

Wykonanie: • Mięso indyka umyć, zalać zimną wodą, zagotować i zdjąć szumowiny. • Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora oraz obrane i przekrojone na pół cebule. • Wsypać płaską łyżkę soli, dodać zioła i grzyby. • Rosół ma się gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 2 godziny. Jeśli pojawią się szumowiny, należy je zdjąć siteczkiem lub łyżką(...)ugotowaniu odcedzić rosół, ponownie zagotować i wrzucić do rosołu makaron ryżowy i gotować 2 minuty. Makaron wyjąć z rosołu i pokroić na mniejsze części. • Doprawić rosół do smaku sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą. • Marchewkę, pietruszkę i seler z rosołu pokroić w plasterki, natkę pietruszki posiekać. • Mięso indyka obrać

To co kocham
Warzywa w sosie słodko - kwaśnym z chińskim ryżowym makaronem Vermicelli. Harmonia smaków. Wegetariańskie/ wegańskie danie. 209

młoda, por, papryki, kukurydza, pieczarki. Zajadamy to, na co dokładnie mamy ochotę. WARZYWA W CHIŃSKIM SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM Z RYŻOWYM MAKARONEM VERMICELLI Składniki: 1 duża cukinia 1 duża marchewka 2 czerwone papryki 2 duże cebule 2 duże łodygi selera naciowego duża garść suszonych chińskich grzybów Mun 5 łyżek domowego chińskiego sosu słodko - kwaśnego 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki(...)kolendry opakowanie chińskiego makaronu ryżowego Vermicelli Przygotowanie: Suszone grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy do namoczenia na ok pół godziny, godzinę. Chiński makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę i marchewkę obieramy. Cukinię, marchewkę, seler naciowy i paprykę kroimy w cienkie słupki, na zapałkę. Cebulę kroimy w piórka. Na dużej i głębokiej patelni podgrzewamy olej sezamowy

Naturalna Kuchnia
SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO – 3,50 zł 465

Uwaga, ten sos to nie bolognese! Wiele osób myli zwykłe sosy jak ten z prawdziwym bolognese, które jest gotowane ok. 3 h na bazie wina, selera naciowego, marchewki i co ciekawe – znikomej ilości pasty pomidorowej. Na blogu pojawi się również to prawdziwe bolognese, natomiast teraz czas na zwykły pomidorowy sos, który nie zabierze Wam więcej niż 30 minut(...)sekundach wylewamy wrzątek i przelewamy zimną wodą. Obieramy skórkę zaczynając od nacięcia, powinna bardzo łatwo schodzić. Obrane pomidory kroimy w kawałki (nieważne jakie i tak się rozpadną podczas gotowania), pamiętając aby pozbyć się stwardniałej wewnętrznej części szypułek. 5. MAKARON (8 min): woda powinna już wrzeć, solimy ją (ma być słona jak woda morska) i wrzucamy makaron spaghetti (najlepiej z pszenicy

Nerds Kitchen
Sałatka z grzybami 147

oraz czosnek ( po ząbku do każdego słoika )   Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w grube ćwierćplasterkia paprykę w paski.   Przygotowujemy też słoiki ( na podaną ilość produktów - ok. 5 szt. 0,9 l ).   Grzyby obgotowujemy we wrzącej wodzie.W momencie pojawienia się szumu zbieramy go i gotujemy do chwili, kiedy wodaprzestanie się pienić.   Grzyby zbieramy(...)sitko i przelewamy zimną wodą.   Zagotowujemy zalewę.   Gdy zacznie wrzeć wrzucamy cebulę i marchewkę,po ok. 2 minutach dorzucamy grzyby i ponownie doprowadzamy do wrzenia.  Na końcu dorzucamy paprykę i doprowadzamy do wrzenia.   Gotującą się sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Surówka z selerem konserwowym 87

Surówka z selerem konserwowym Dziś mam dla Was przepis na szybką surówkę do obiadu. Połączenie selera konserwowego, słodkiej marchewki i soczystego jabłka. Taka surówka z selerem

Słodkie okruszki
Żurek z kiełbasą i gotowanym jajkiem. 102

robert6666 - Fotolia.com Składniki : 0,5 kg kiełbasy 2 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera 4-5 grzybów suszonych 1/2 l zakwasu na żurek 1 łyżka mąki 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego majeranek suszony pieprz czarny mielony sól 4 jajka 1 i 1/2 l wody zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Warzywa obrać, opłukać, włożyć(...)miękkie wyjąć z garnka, jedną marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Odlać 1/2 szklanki wywaru, do reszty dodać zakwas, zagotować. Dodać pokrojoną marchewkę , doprawić majerankiem, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Mąkę wymieszać z przestudzonym wywarem, wlać do garnka i gotować 2-3 minuty. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ze skorupek i przepołowić na połówki. Gotowy żurek rozlać do talerzy, dodać przepołowione

Przepisy i porady kulinarne
Obiad za 10zł - Dwa dania: Ryżówka i mortadela panierowana na ryżu z warzywami podana. 248

grubszą panierkę powtórzcie czynność. Kotlety z mortadeli smażymy na oleju rzepakowym. 300 gram ryżu gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką oleju. Gdy będzie na ząb cedzimy. Na patelnię wlewamy małą chochelkę naszego bulionu (jak zrobić poniżej), wrzucamy ryż i groszek, oraz wyciągnięte z bulionu marchewki i pietruszki. Redukujemy płyn. Doprawiamy pieprzem i solą wg uznania. Umyte mięso zalewamy zimną wodą(...)warzywa do bulionu oraz 3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.Gotujemy 20 minut i wsypujemy 100 gram ryżu. Gotujemy do miękkości ryżu, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Prosto, domowo i bardzo smacznie! Zupę podaje z mięsem i marchewkami z bulionu

BaRepas
Pasztet z czerwonej soczewicy z kurczakiem 226

łyżka majeranku suszona żurawina PRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. W tym czasie płuczemy soczewicę i gotujemy ją do miękkości (można rozgotować), solimy do smaku. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy, marchew ścieramy na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, a cebule siekamy w kosteczkę.  Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy marchewkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Risotto z pieczarkami, gotowanym indykiem i białym winem 116

Risotto to wdzięczne i proste danie, które można przygotować szybko:). Wersja z gotowanym mięsem jest równie smaczna jak ze smażonym, moim zdaniem nadaje ono całemu daniu lekkości. 500g fileta z piersi indyka 300g ryżu do risotto 500g pieczarek 2 marchewki  2 cebule 2 ząbki czosnku  3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina sól, pieprz, papryka(...)łyżki masła 1,5 bulionu drobiowego lub warzywnego 100g twardego sera, u mnie cheddar 1. Filet z piersi indyka gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Rwiemy widelcem na małe kawałki. Pieczarki, czosnek i cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki.  2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki, cebulę, marchewkę i czosnek - do odparowania wody. Dodajemy ryż

Szefowa kuchni
Opowiem Wam jak ja gotuję rosół... 23381

podgrzybków nać pietruszki- 1/2 pęczka kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem nie użyłam sól pieprz nać pietruszki ugotowana w rosole marchewka makaron W garnku układamy umyte udka, skrzydełka oraz szyjkę indyka i zalewamy zimną wodą. Mięso gotujemy na średnim ogniu do momentu zagotowania, następnie zmniejszamy ogień tak by nasz wywar delikatnie "pyrkał". W tym czasie zbieramy szumowiny sitkiem(...)całość delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy również suszone podgrzybki. Całość gotujemy 1,5-2 godziny na małym ogniu, rosół ma delikatnie pyrkać. Po tym czasie wyciągamy z rosołu warzywa i mięso oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem warto posypać rosół natką pietruszki oraz dodać pokrojoną marchewką oraz mięso kurczaka. Zwykle podajemy rosół z makaronem, są to cienkie

Mango Papaja
Keto zupa rybna (Paleo, LowCarb) 79

się uda… W sumie to trochę taka ryba “po grecku” w płynie… Tylko w wersji keto zamiast warzyw korzeniowych ja daję seler naciowy i cukinię , ewentualnie odrobinę marchewki. Smaczna, zdrowa i niskowęglowodanowa – czego chcieć więcej? Print Zupa rybna Rozgrzewająca, paprykowana zupa rybna rodem z Węgier, czyli zupa segedyńska. Dzisiaj stanowiła inspirację, na podstawie której powstała keto zupa rybna(...)czosnek drobno posiekać i podsmażyć w garnku na oliwie. Ryby pokroić w kawałki i dorzucić do garnka. Seler naciowy oraz marchewkę pokroić w półplasterki, dodać do reszty. Przyprawić papryką i zalać bulionem oraz passatą. Wymieszać i gotować ok. 15 minut aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Notes Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez marchewki): Wartość energetyczna

Modern Cave Girl
Wariacja na temat tymianku, czyli tymiankowe pulpety z marchewką posypaną tymiankiem i ziemniaczki 133

odrobinę zimnej wody.Całość dopieszczamy porządnym ugnieceniem, mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.Formujemy małe pulpety.Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut.Następnie ugotowaną i przestudzoną marchewkę wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem rzepakowym.Doprawiamy ją tymianek i odrobiną pieprzu, smażymy około 10 minut.Pulpety również lądują na patelnie i smażymy

Kredowe Menu
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym 184

oddzielamy delikatnie liście. W dużym garnku gotujemy wodę. Liście wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut. Studzimy. Wycinamy twarde części liści. Kaszę gotujemy na pół twardo i następnie studzimy. Cebule siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Marchewkę ścieramy na tarce, a pieczarki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników(...)polecam filmik na youtube.com, w którym w prosty sposób wytłumaczone jest jak zawinąć gołąbki ;) Na dnie garnka układamy ciasno gołąbki, jeden obok drugiego. Zalewamy bulionem ponad powierzchnię gołąbków i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut. Sos: Cebulę i pora siekamy w piórka, podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i chwilę podsmażamy. Podlewamy wodą

Czerwona Porzeczka
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 196

makaronu lub ryżu. Podobno wywodzi się jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką  z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli(...)ogólnych zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa. Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić dowolnie inną: cannellini, pinto, białą, ciecierzycą itd. Aby przygotować minestrone na wywarze z fasoli, fasolę moczymy przez noc   i gotujemy

Chilli Czosnek i Oliwa