gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:66/261)

Gołąbki na parze z kaszą jaglaną i soczewicą 279

smaczna i warta wypróbowania. Jeżeli nie posiadamy koszyka do gotowania na parze to możemy je zapiec w tradycyjny sposób. Do przepisu można wykorzystać młodą kapustę jeżeli wielkość liści jest wystarczająca do zawijania. SKŁADNIKI / około 10 sztuk: * 1 cała kapusta * 1 cebula * 1 szklanka soczewicy czerwonej * 1 szklanka kaszy jaglanej * 1 marchewka * 1 pietruszka * 1 łyżka lubczyku * 15 suszonych pomidorów(...)Całość podsmażamy na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów. W trakcie smażenia dodajemy 1 owoc jałowca i 3 liście laurowe. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa gotujemy razem z kaszą jaglaną według przepisu na opakowaniu. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem 2 owoców jałowca i 3 liści laurowych

Mohiella
Pomidorowa zupa krem 201

ulubiona zupa moich dziewczyn. Zawsze z makaronem. A poza tym musi być gęsta ! W związku z tym zawsze blenduję włoszczyznę, która się  gotowała w zupie. Pomidorowa zupa krem Składniki: 3 nóżki kurczaka 2 spore marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łyżki domowej vegety 500 ml passaty pomidorowej ( u mnie Primo Gusto) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z czerwoną fasolą i ryżem / Red Kidney Bean Soup with Rice 82

przygotowaniu, a jej składniki możecie dowolnie modyfikować. To idealne danie na chłodne dni. Zupa z czerwoną fasolą z puszki  to ekspresowe danie, bo nie musimy moczyć i gotować fasoli samodzielnie. Jeśli nie przepadacie za produktami z puszki, możecie oczywiście wykorzystać suchą fasolę i przygotować ją tradycyjnie. W mojej zupie znalazł się również ryż, trochę włoszczyzny i czerwona papryka. Doprawiłam(...)podsmażyć pokrojoną w kosteczkę paprykę, marchewkę, seler i drobno posiekane cebulę i czosnek (czosnek dodajemy na końcu smażenia). Jeśli nie mamy czasu lub nie chcemy smażyć warzyw, możemy zrezygnować z tego kroku i ugotować warzywa od razu w wywarze - jeśli używamy już ugotowanej marchewki, dodajemy ją na samym końcu.  Podsmażone warzywa zalać wywarem. Gotować  do miękkości. Gdy warzywa

Lekcje w kuchni
Bulion drobiowo-warzywny 200

potrawek, zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki na ok 1-1,5l bulionu: 1 udo indyka (w całości, nie sama "pałka") 2 średnie pietruszki 2 małe lub 1 średnia marchewka (im więcej, tym bardziej słodki bedzie bulion) kawałek selera 1/3-1/4 pora (biała część) kawałek kapusty włoskiej 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki 2-3 suszone grzybki 2 listki laurowe(...)które później dodamy. U mnie były to 2 litry. Włączamy kuchenkę i czekamy do zagotowania. Gdy woda zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ok pół godziny pod przykryciem. W tym czasie szykujemy warzywa. Pietruszkę, marchewkę, selera i pora myjemy i obieramy. Kapustę obieramy z kilku zewnętrznych liści, obieramy też cebulę i czosnek. Pietruszkę, marchewkę i selera kroimy na kilka

Zawsze głodna!
Pulpeciki w sosie pomidorowym 215

sosu- to zależy od Was co lubicie. Jeśli chcecie sos na bazie bulionu,  doprowadzamy go do wrzenia i dodajemy do niego marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Następnie wrzucamy pulpety partiami i gotujemy około 15-20 minut. Ugotowane pulpety będą pływały po wierzchu. Do bulionu dodajemy mały przecier i doprawiamy do smaku.  Jeśli chcecie sos można zagęścić

Czerwona Porzeczka
Młoda kapusta z kiełbasą i ziemniakami 83

pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku do podania podsmażone młode ziemniaczki Wykonanie: Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, przełożyć do kapusty, ugnieść całość i zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele, posolić i gotować ok 20 minut. Cebulę posiekać, usmażyć na oleju i przełożyć do kapusty. Potem dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i przecier

Smaczny zeszyt
Galaretka z indyka 201

natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, włożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą i zagotować. W międzyczasie obać marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę, dodać do mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięsko będzie miękkie, przecedzić wywar i wyrazie potrzeby doprawić do smaku. Odlać 2 litry wywaru, wsypać

magiczna kuchnia Kasi
PROSTE WARZYWNE CURRY - finezja smaku! ACH! 364

inne rarytasy;-) A co! Składniki: ok 1,20 kg warzyw (u mnie 2 ziemniaki, 2 marchewki, papryka czerwona, puszka pomidorów, 6 różyczek kalafiora, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, pół szklanki groszku mrożonego, jak jest sezon na fasolkę szparagową, dodaję ją również) puszka cieciorki gotowanej na parze 1/4 szklanki soczewicy czerwonej, bądź żółtej 1 kopiasta łyżka przyprawy curry (bez glutaminianu(...)Podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawami przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy puszkę pomidorów, paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewki w półtalarki oraz różyczki kalafiora. Zalewamy 1 szklanką wody. Dodajemy kostkę BIO oraz soczewicę i gotujemy 20 min. na małym ogniu sporadycznie mieszając. 3. 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy mrożony groszek i cieciorkę. Danie powinno być gęste

Restauracyjka Literacka
Zupa fasolowa 80

łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 2,5 l wody Na 10h przed gotowaniem namaczamy fasolę: fasolę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą, tak żeby wody było min 1cm ponad fasolą. Warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę w słupki. Z boczku odkrawamy skórkę i kroimy boczek w kostkę. Podsmażamy z obranym i pokrojonym

CookYourself
Tradycyjny galat z nóżek 210

gotujemy na małym ogniu (trzeba uważać, żeby się nie zagotowało) ok 4 h (można dłużej). Mięso powinno odchodzić od kości. Pod koniec gotowania dodajemy sól. Po ugotowaniu wywar odcedzamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Marchewki możemy użyć do ozdoby, resztę warzyw wyrzucamy. Wywar przyprawiamy czosnkiem roztartym z solą. Przecedzamy przez drobne sitko i do gorącego dodajemy

Kulinarna Patilogia
sałatka biwakowa 485

składniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 mały słoik selera konserwowego 1 słoik mieszanki groszku z marchewką 1/2 małego słoika cebulki marynowanej 3 jajka majonez sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę lub przy pomocy sitka do jajek. Fasolkę przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą. Selera odciskamy z nadmiaru zalewy i siekamy. Cebulkę kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Galaretka drobiowa 150

przekąskę... Składniki: 1 kurczak 1,5 kg 1 kg kurzych łapek 4 l wody 4 duże marchewki seler por cebula puszka kukurydzy pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Kurczaka i łapki myjemy zalewamy wodą i gotujemy na bardzo wolnym, małym ogniu, cebulę przypalamy nad ogniem dodajemy do wywaru, jak mięso będzie już pół miękkie(...)dodajemy wszystkie obrane warzywa oraz przyprawy, gotujemy pod przykryciem cały czas na bardzo wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Gdy kurczak będzie miękki wyjmujemy, obieramy z mięsa, a wywar przecedzamy przez gazę. Mięso kroimy bardzo drobno, marchewki w plasterki. Do miseczki wkładamy mięsko, marchewkę oraz kukurydzę, zalewamy wywarem. Wystudzone galaretki wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy według uznania

kgwjanczewo
PIECZONY UDZIEC INDYCZY NA MARCHEWCE I SZPARAGÓWCE 187

pieprzem,obficie posypujemy i nacieramy majerankiem.Układamy na blaszce,zawiązujemyw reklamówkę.Wstawiamy do lodówki na całą noc. Udzce wkładamy do naczynia zaroodpornego,obkładamy marchewkami pokrojonymi w krązki. Przykrywamy.Nastawiamy piekarnik na ok.190 st.W garnuszku gotujemy wywar z warzyw,doprawiamy dosc mocno sola,pieprzem,ewentualnie vegeta,Wywar musi byc słonowaty,wystarczy go ok.2 szklanek.Tak przygotowanym wywarem podlewamy mięso.W trakcie pieczenia(...)przykryciem.Po 1,5 godz pieczenia zlewamy wywar,zeby było go tylko na dnie,odkrywamy naczynie zaroodporne,pieczemy jeszcze ze 20 minut,zeby skórka na udzcu sie zarumieniła.Podajemy na marchewce i fasolce szparagowej

Z Majeczką w kuchni
Zupa gołąbkowa 190

mięso mielone, dodać łyżeczkę tłuszczu i podsmażyć. Wlać ok 1,5 l wody, Kapustę pokroić w kostkę , marchewkę i pietruszkę również w drobną kosteczkę. Dodać do zupy warzywa i ryż, przyprawić do smaku następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i gotować

Gotowanie jest łatwe
Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu 465

kremówki 200g śmietany 18 % 2 łyżki curry 2 łyżeczki kurkumy Opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki Sól Pieprz Surówka: 2-3 marchewki 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Dodać do mięsa wraz z przyprawami i orzechami. Mięso wymieszać, a następnie formułować z niego niewielkie pulpeciki(...)śmietany, dodać paprykę słodką i ostrą, kurkumę i curry oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość gotować chwilę. Do sosu dodać wcześniej podsmażone pulpeciki. Gotować je ok. 10-15 minut.  Podawać z ugotowanym ryżem. Surówka: Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać majonez, chrzan oraz sól i pieprz. Wymieszać. Można jeść od razu, choć lepsza jest jak przeleży

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania