ugotować w wodzie (bądź mleku), zgodnie z przepisem na opakowaniu. Uprzednio kaszę podprażyć na patelni i obficie przepłukać w zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczki. Do ugotowanej, gorącej kaszy dodać czekoladę, miód i przykryć. Pozostawić do rozpuszczenia. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach i również dodać do kaszy. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę i pozostawić do ostygnięcia
gutfut110g mielonych orzechów (u mnie nerkowce ale mogą być również włoskie/laskowe) ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli 110g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru trzcinowego jajko ½ laska wanilii łyżeczka gorącej wody 160g czekolady (mlecznej/gorzkiej wg gustu) szklanka orzechów do dekoracji Sposób przygotowania Migdały zmielić w blenderze lub młynku do kawy. Czekoladę drobno posiekać. Wymieszać z mąką, solą i sodą. W misie
Pyry na Gazcytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady gorzkiej 40g czekolady mlecznej 80ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 30-40 minut, dobrze odcedzić, zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - bakalie sparzyć, ostudzić, posiekać na drobne kawałki - jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć(...)minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto ostudzić POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę posiekać na mniejsze kawałki - śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, aż będzie gorąca, zdjąć na blat, dodać czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji - polewę odstawić do lekkiego zgęstnienia - zgęstniałą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta, schłodzić - przechowywać w lodówce pod przykryciem
Smakołyki Berenikitabliczki mlecznej czekolady 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej kokosowej 1 łyżka pestek granatu liście mięty do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Z mleka, jajka, mąki, cukru, kakaa, oleju oraz płynnej czekolady przygotowujemy ciasto. Na malutkiej patelce smażymy cienkie naleśniki nie używając już oleju. 2. Ser mielimy lub przepuszczamy przez praskę, mieszamy z cukrem waniliowym, śmietaną 18% i 30% oraz aromatem. Dodajemy(...)posiekane lub zmielone wafelki. Dokładnie mieszamy i smarujemy każdy naleśnik bardzo cieniutko. Układamy warstwowo. Cały torcik pokrywamy z wierzchu twarożkiem i wygładzamy. 3. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy posiekaną czekoladę. Zostawiamy na 2 minuty po czym mieszamy, żeby się całkiem rozpuściła. Przestudzoną polewę wylewamy na wierzch torcika, pozwalając by swobodnie spływała w dół pokrywając boki. Dekorujemy. Schładzamy
Kuchnia w czekoladzieczekoladę i rozpuścić ją w budyniu. Na koniec zagotować. Podczas podgrzewania, budyń cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Odstawić z ognia i przykryć folią spożywczą. Ostudzić. Czekoladę posiekać i zalać gorącym mlekiem (uwaga! musi być to gotujące się mleko, inaczej czekolada się nie rozpuści!), dodać masło i cukier. Mieszać do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Ciasto przeciąć wzdłuż, posmarować
CookYourselfzapiąć obręczą tortownicy. Naponczować go kawą i posmarować połową powideł. Połamać tabliczkę gorzkiej i tabliczkę deserowej czekolady, umieścić je w misce. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuścić czekolady. Połowę kremówki ubić i wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Masę wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugim krążkiem, naponczować go i posmarować powidłami. Drugą warstwę przygotować tak samo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia180C przez ok 40 - 50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Gdyby ciasto za mocno się przypalało, przykryć folią aluminiową z wierzchu. Ciasto po upieczeniu przestudzić. Czekoladę posiekać i zalać gorącym mlekiem (uwaga! musi być to gotujące się mleko, inaczej czekolada się nie rozpuści!), dodać masło i cukier. Mieszać do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Polać wystudzone ciasto. Smacznego! * przepis
CookYourselfMocno wilgotne, niskie i ciężkie ciasto z białej czekolady tzw. Blondie, czyli inaczej mówiąc jest to jasna wersja pysznego i wszystkim znanego brownie- które wkrótce pojawi się na blogu. Ciasto robiłam w dwóch wersjach- z owocami i bakaliami, obydwa pyszne(...)jednak słodycz ciasta przełamana soczystymi owocami smakuje lepiej- przynajmniej taki werdykt został ogłoszony w mojej rodzinie :) Jeżeli więc lubicie słodkie, zakalcowate i pełne owoców ciasta, to bardzo gorąco polecam! * biała czekolada- 200 g * masło- 120 g * mąka- 100 g * cukier- 80 g * jajka- 3 szt. * owoce- około 250 g Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W garnuszku roztopić masło wraz
Kraina Miodem PłynącaWIŚNIAMI Składniki: spód: 150 g ciastek czekoladowych 100 g masła masa serowa: 500 g sera na sernik (użyła takiego z wiaderka, jest bardziej kremowy) 2 łyżeczki żelatyny 1 tabliczka czekolady 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej typu espersso) wierzch: 1 galaretka wiśniowa 1 słoik wiśni drylowanych opcjonalnie 1 szklanka likieru amaretto Przygotowanie: spód: Rozkruszone herbatniki łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem(...)dociskamy łyżką lub dłonią do dna i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie robimy masę serową. masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w około pół szklanki gorącej wody, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i także studzimy. Kremowy ser (najlepiej taki z wiaderka) miksujemy z przestudzoną żelatyną i rozpuszczoną czekoladą oraz proszkiem kawowym. Zmiksowana masę przelewamy
Bon appetit mon amiemoim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam Ciasto czekoladowe z efektownym lukrem ! Ciasto to uwielbiają i mali i duzi. Ciasto czekoladowe z polewą z mlecznej czekolady i lukrem w fantazyjne wzorki, podbije łasuchy w każdym wieku. Ciasto upiekłam na blaszce o wymiarach : 36 x 20 cm. Składniki : 50 gramów kakao, woda – 8 łyżek, 175 g mąki(...)czekolady mleczne, 1 biała czekolada, Ponadto potrzebny nam będzie : woreczek foliowy grubszy ( ja miałam specjalny rękaw cukierniczy. trójkątny mały , oraz patyczek -do robienia wzoru, Na małym ogniu podgrzewamy śmietanę kremówkę i dodajemy do niej czekolady mleczne. Mieszamy dopóki się nie rozpuści. Zostawiamy by wystygła i zgęstniała. Na dekorację rozpuszczamy też białą czekoladę , ale w inny sposób. Na garnek z gorącą
Pysznosci Babci Basimomentu całkowitego rozpuszczenia masła. Gorącą masą przekładamy biszkopty. masa śmietanowa: 1/2 śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 65 g wody dodatkowo: 50 g czekolady Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i ostudzoną żelatynę. Masę wykładamy na biszkopt. Całość posypujemy startą czekoladą
Domowy Smak Jedzeniaszkl kakao cynamon nadzienie: słoiczek wiśni kisiel wiśniowy 1 przyprawa do piernika 400 g śmietany kremówki- 2 opakowania 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: czekoladę posiekać, białka ubić z dwiema łyżkami gorącej wody i połową cukru, dodać żółtka mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao do masy(...)jajecznej dosypać czekoladę wylać na balchę piec w temp 180'C 10-15 minut do wiśni wsypać kisiel oraz przyprawę do piernika, podgrzać i dokładnie wymieszać kremówkę ubić na puszysty krem po upieczeniu przekroić ciasto na dwa, przełożyć wiśniami, wierzch posmarować bitą śmietaną posypać cynamonem Smacznego:) Czekoladę posiekać. Jajka rozdzielić. Białka ubić z 2 łyżkami gorącej wody, dosypując
Luźna Kuchniapiernika 50 g orzechów włoskich mielonych 150 g powideł śliwkowych 25 g czekolady gorzkiej 25 g czekolady mlecznej 2 łyżki śliwowicy POLEWA: 25 g czekolady gorzkiej 25 g czekolady mlecznej 1 łyżeczka masła Pół szklanki cukru wsypać do garnka i zalać wodą. Gotować, aż syrop nabierze jasnego, brązowego koloru. Z chwilą jak postawimy garnek na ogniu możemy przemieszać i rozpuścić(...)wyrasta z górką, którą należy ściąć i rozdrobnić. Wyrównany piernik przekroić na trzy części. Powidła śliwkowe rozgrzać w garnku i jeżeli są kawałki owoców to zmiksować. Do gorących dodać pokruszoną czekoladę i mieszając rozpuścić. Okruchy z piernika wymieszać ze zmielonymi orzechami i powidłami z czekoladą. Wszystko wymieszać dodając do smaku alkohol. Masę tuż po przygotowaniu rozsmarować na trzech blatach
https:KKuchniaMniampół tabliczki gorzkiej czekolady Masa sernikowa: 1 kg twarogu sernikowego (ja mieliłam sama) 3 łyżki żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody 1,5 tabliczki czekolady 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1,5 szklanki cukru pudru 500 ml śmietany 30% Przygotowanie: Spód: Herbatniki zmielić(...)spożywczą. Na dno wyłożyć masę z herbatników i dobrze ugnieść. Włożyć do lodówki na około godzinę. Masa sernikowa: Zetrzeć czekoladę na tarce o grubych oczkach. Do twarogu dodać ekstrakt z wanilii, cukier puder i wymieszać. W pół szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę. Śmietanę ubić. Rozpuszczoną żelatynę (ciepła, ale nadal płynna) wolnym strumieniem wlewać do masy serowej i miksować
Amatorka kuchennateż spożywana przez dzieci. CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g masła 1 jajko CZEKOLADOWY KREM: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki kremówki 1 szklanka twardych śliwek z nalewki Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, jajkiem(...)spód ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 15 min do lekkiego zrumienienia. Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała. Gorącą zalać połamaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć. Przestudzony i gęsty krem wylać na upieczone kruche ciasto. W krem wcisnąć odsączone z nalewki połówki śliwek. Tartę odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :) Kategoria
https:KKuchniaMniam