cytryny, 150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej pomarańczy, szczypta gałki muszkatołowej, 1 duża pomarańcza, 8 kostek cukru, 250 g cukru białego, 200 g mąki, cukier puder do posypania, gorzka czekolada. Przygotowanie: Migdały sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i przesypujemy na blachę od piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 200 ° C i prażymy w nim migdały, aż nabiorą złotawego koloru. Zrumienione migdały, studzimy(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto w wyjmujemy z formy, usuwamy papier i pozostawiamy do przestudzenia. Toskański placek powinien być przechowywamy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez tydzień. Następnie ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować gorzka czekoladą. Smacznego
Moniki Smakołyki28x24 cm / 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao masa: 4 szklanki mleka 4 opakowania "śnieżki" 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny odrobina gorącej wody szklanka wiśni bez pestek (z syropu najlepiej) śmietana: 1/2 startej tabliczki czekolady (lub 1/2 szklanki wiórków czekoladowych) 2 kremówki 30% (po 375ml jedna(...)wysokości, po czym ponownie wstawiłam go do pieca, aby ostygł całkowicie. Przekroiłam go na dwa blaty. masa: Odlewam 3/4 szklanki mleka, zagotowuję je, a do gorącego wrzucam pokruszoną czekoladę i mieszam, aż się rozpuści. Studzę. Żelatynę rozpuszczam w odrobinie wody (tylko ilość wody wystarczająca do dokładnego rozpuszczenia, nie więcej). Pozostałe mleko ubijam ze śnieżką i cukrem pudrem
W kuchni Karmel-itkizwijamy w dowolny sposób. Kilka kostek czekolady wrzucamy do garnuszka i roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej. Polega ona na tym, że nasz garnuszek z czekoladą wkładamy do większego naczynia z gorącą wodą i cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Naszego naleśnika posypujemy cukrem pudrem i polewamy czekoladą
Programista w kuchniwalentynkowe: Na dobry początek – Truskawki maczane w gorącej kawowej czekoladzie z dodatkiem kardamonu i obowiązkowo francuski szampan, Jako przystawka - Sałatka z avokado i granatu, Zupa - Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące – Filet z dorsza w cieście piwnym z langustynką,( scampi
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepisów na urocze babeczki nigdy za wiele! Dziś zapraszam na mięciutkie muffinki waniliowe z chrupiącą, owsianą kruszonką i gorącą, płynną czekoladą w środku. Jak zawsze - minimum wysiłku, a rezultat naprawdę zaskakujący. Obiecuję Wam, że na jednej się nie skończy! Kruszonka : 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka miodu 3 łyżki masła 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki muesli
Chocolate Muffin Blogśmietanki 30% * 50 g czekolady gorzkiej * 35 g czekolady mlecznej * 3 g masła W garnuszku/rondelku zagotować śmietankę. Czekoladę połamać i drobno pokroić. Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odstawić na 1 minutę. Po tym czasie zmiksować czekoladę blenderem na gładką masę. Podczas miksowania nie wyjmować ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić
kolorowotorcikowochudego mleka ) 1 łyżeczka sody 2 banany Wykonanie: Banany obrać ze skóry i pognieść widelcem w miseczce. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli umieścić miseczkę z czekoladą w gorącej, nie gotującej się wodzie i pozostawić do rozpuszczenia. Przygotować dwa naczynia. W jednym wymieszać wszystkie suche składniki, tj. mąki, , cukier i sodę. W drugim naczyniu umieścić składniki mokre(...)jaja, rozpuszczoną czekoladę, pogniecione banany i napój czekoladowy, szybko zmiksować, do połączenia składników. Składniki suche dodać do mokrych - dokładnie połączyć. Przygotować blachę do muffin z 12-stopa otworami. W otworach umieścić papilotki. Do każdej papilotki nakładać masę, do wysokości około 3/4 wysokości. Po upieczeniu pierwszej partii upiec pozostałe muffiny. Muffin y piec w 180 stopniach C przez około
kolorowotorcikowoorzechy laskowe, orzechy włoskie i karmel z miodem! Mniammmm! Kto piecze dziś? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jaja - kostka margaryny - 270 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki czekolady na gorąco w proszku - 3 łyżki miodu - 50 g cukru - 2 garście orzechów włoskich - 120 ml mleka 3,2% - 3 łyżki puree z dyni - gruszki 6 sztuk W rondlu stop(...)margarynę, dodaj mleko, czekoladę, miód, puree z dyni i orzechy. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Masę z rondla przelej do miski, dodaj żółtka i przesianą mąkę z proszkiem. Na sam koniec delikatnie wymieszaj łyżką. Na dnie, wcześniej wysmarowanego masłem, naczynia do pieczenia
SMYKWKUCHNIzwłaszcza kiedy zapowiada się deszczowy tydzień i brak słońca. Przedstawiam wszystkie czekoladowe przepisy, które są na blogu. Udanego świętowania! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Ciasto czekoladowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowy pudding chia z truskawkami, kokosem i migdałami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Keks z lukrem królewskim(...)czekoladkami Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Mus czekoladowy Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Pieczona owsianka z czekoladą Pomarańczowa babka z czekoladą
Moja smaczna kuchniaminut pod przykryciem potem mieszamy do uzyskania jednolitej masy (pachnie i smakuje jak najlepsza czekolada na gorąco! więc już tutaj trzeba się hamować, żeby nie podjadać/podpijać). Gotową polewę odstawiamy do ostudzenia, kiedy nie jest już gorąca wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Mocno schłodzony ganache ubijamy na czekoladową bitą śmietanę(...)działa! :) ), jeśli babeczki będą czekały na gości lub jeśli tak jak ja używacie mlecznej czekolady, która, nie zastyga tak sztywno jak gorzka do ubijanej masy można dodać ŚmietanFix. Do wyciśnięcia kremu wykorzystałam tylkę w kształcie zamkniętej gwiazdki. Krem wyciskamy na zupełnie zimne babeczki tworząc małe gniazdka. Babeczki dekorujemy czekoladowymi jajkami. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyDeser idealnie nadaje się dla dzieci - tych mniejszych i tych większych ;) Polewy wystarczy na wszystkie batoniki, ja jednak połowę zostawiłam "czystych", a z reszty rozpuszczonej czekolady przygotowałam czekoladę na gorąco :) Składniki: 3 blaty wafli tortowych 200 g masła lub margaryny (1 kostka) 1/3 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka tłustego mleka(...)proszku Polewa: 200 g mlecznej czekolady 1 łyżka masła 1-2 łyżki śmietany 30% CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN CZAS OCZEKIWANIA: 8 GODZIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnka wkładamy cukier i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na bok do ostudzenia. 2. Masło o temperaturze pokojowej kroimy na drobną kostkę i miksujemy na wysokich
My Culinary Artminął rok od czasu kiedy napisałam pierwszy post na tym blogu Z tej okazji pozwolę sobie zdmuchnąć wirtualną świeczkę I wzniosę toast napojem słodkim , rozgrzewającym , dodającym energii . Czekolada na gorąco wspaniale poprawia humor :) Do podstawowego przepisu można dodawać różne składniki urozmaicające jej smak , np - cynamon - odrobina kawy rozpuszczalnej -kardamon - chili - przyprawy korzenne - wanilia - likiery(...)alkoholowe ( kawowy , orzechowy , pomarańczowy , migdałowy ... ) Składniki : 2 szklanki mleka 150 ml śmietany 30 % 1 tabliczka (100g) czekolady gorzkiej 1 tabliczka (100g) czekolady mlecznej 1 łyżeczka kakao szczypta soli 200 ml śmietany 30 % 1 cukier waniliowy tarta czekolada Wykonanie : Mleko ze śmietaną zagotować , zdjąć z palnika . Wsypać połamaną czekoladę , kakao i sól . Wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady . Nalewać
Malinowa Kawiarenkadługim spacerze z przyjemnością można napić się gorącej herbaty, czekolady czy kakao. Właśnie z tego powodu na moim stole robi się coraz bardziej jesiennie a to za sprawą dyni, soczystych, kolorowych, pachnących jabłek, aromatycznych grzybów i pożywnych kasz. Ostatnio na obiad przygotowałam komosę ryżową z sosem kurkowym. Jeśli lubicie grzyby to gorąco polecam :) Składniki na 2 porcje
Ze smakiem i z pasjąZnalazłam to danie u Renaty i zakochałam się a najważniejsze że poczułam ten smak i zapach i zapragnęłam zaraz zrobić. Zrobiłam, zajadałam ze smakiem i polecam bardzo gorąco. Smak czekolady z pomarańczą i kremową ricottą to jest najlepszy pomysł na świecie. Spróbujcie koniecznie. Czekoladowe pappardelle z pomarańczą i ricottą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieżelki- co tylko lubicie i co można nadziać na metalowe szpikulce (które można zastąpić wykałaczkami). Można dać odrobinę wanilii, cynamonu, rumu lub ulubionego likieru, niech fantazja Was poniesie :) Gorąco polecam! :) * czekolada mleczna- 200 g * kremówka- 200 ml * skórka z pomarańczy- łyżeczka * likier pomarańczowy- 1 łyżka * dodatki- u mnie banan, pomarańcza i pianki Do naczynia wkładamy pokruszoną czekoladę, wlewamy kremówkę
Kraina Miodem Płynąca