śmietanki 30% 2 małe opakowania cukru waniliowego (32 g) 50 ml likieru cytrynowego (opcjonalnie) Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy cukier waniliowy i mieszamy, aż się rozpuści. Drobno pokruszoną czekoladę zalewamy gorącą śmietanką. Mieszamy do momentu, gdy masa stanie się gładka i błyszcząca. Dodajemy alkohol i jeszcze raz mieszamy. Studzimy i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Do lemon(...)Żółtka dokładnie roztrzepujemy widelcem w żaroodpornym naczyniu. Masło kroimy w niewielką kostkę. W garnuszku łączymy sok z cytryny z cukrem pudrem i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorący syrop powoli wlewamy do żółtek, stale mieszając. Tak przygotowaną masę należy teraz podgrzać, ale nie zagotować. Możemy w tym celu naczynie umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą
Ratunku obiadEdytuj) Mój wybór to sok z owoców czarnego bzu oraz konfitura z płatków róży. Wybieram konfiturę dlatego, że dotychczas moim najlepszym deserem jaki miałam okazję spróbować była gorąca biała czekolada z dodatkiem konfitury z płatków róży- istna poezja, ucieszyłabym się więc, gdybym mogła to odtworzyć w domowym zaciszu. Do tego syrop z dużą zawartością witaminy C, odpowiedni(...)omleciki i placuszki musli, bułki i racuszki Wszystko smaczniejsze to mam gdy konfitury trochę dodam. Miłego wieczoru :) Gratuluję!!! :) Swoje dane adresowe proszę przysłać na adres email mala.cukierenka@gmail.com, Pozdrawiam gorąco
Mała Cukierenkakokosowej, jeśli zbyt sucha dodać więcej miodu lub oleju. Masa powinna dać się formować w dłoniach. Gotowe pralinki schłodzić. Polewa: 3 łyżki mleka 3-4 kostki gorzkiej czekolady Czekoladę zalać gorącym mlekiem. Odstawić. Wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Smacznego
Chocolate Muffin BlogBanalnie proste rogaliki z ciasta francuskiego z domowym nadzieniem z żurawiny i śliwek. Do tego gorąca piernikowa czekolada i mamy idealne śniadanie na zimowe poranki! Po przepis wpadajcie na facebook V-mag klik
wegetalerzewygląd dania bardzo nam przypadł do gustu. Smak również jak należy. Bardzo ładnie podane. O piwach może wypowiedzieć się mój narzeczony, ponieważ to nie moja bajka, ale polecam czekoladę na gorąco z dodatkiem whisky... Pyszności. Zdecydowanie warto odwiedzić to miejsce
Karola gotujeminut i babeczki wyjąć z metalowej formy do całkowitego ostygnięcia. Krem: 6. Czekoladę połamać lub poszatkować i przełożyć od miski. Do rondelka wlać śmietankę kremówkę i zagotować. Czekoladę zalać gorącą śmietanką i mieszać, aż się roztopi i powstawanie jednolity krem. Krem czekoladowy nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. 7. Masło utrzeć
Mała Cukierenkastudzimy łączymy z margaryną za pomocą miksera dodając na przemian trochę margaryny i trochę budyniu. Krem wykładamy na upieczone ciasto, przykrywamy drugim ciastem z orzechami. Polewamy ciasto rozpuszczoną czekoladą w gorącym mleku. Ciasto wystawiamy w chłodne miejsce. Smacznego
kgwjanczewoBiała czekolada rozpuszcza się trudniej niż gorzka, więc lepiej utrzyj ją na tarce zamiast połamać na kawałki. Dodaj śmietanę (w żadnym wypadku nie dodawaj wody) i rozpuść czekoladę w gorącej kąpieli, w żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą. ** Przed ubijaniem najlepiej wstaw śmietanę na około 10-15 minut do zamrażarki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamocy grzania i naszych preferencji 1-1,5h. Pod koniec gotowania dodajemy pokruszona czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut aż całość dokładnie się połączy a czekolada roztopi. Gorącą konfiturę wlewamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem
Pyry na Gazlikieru wiśniowego. 5. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w miseczce razem z masłem. Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wody z łyżeczką cukru. Czekoladę zalać gorącą kawą i odczekać ok. 1 min. Po tym czasie energicznie mieszać do połączania się składników. Odstawić do wystudzenia. 6. Wykonanie: Z biszkoptu ściąć
Kulinarna (nie)codziennośććwiartki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier i żel fix. Po zagotowaniu trzymamy na palniku jeszcze 3-5 minut Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy pokruszone kawałki czekolady. Jeszcze gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy nakrętki i układamy słoiki do góry dnem, zostawiając je na 12 godzin. Następnie sprawdzamy szczelność zamknięcia i wstawiamy słoiki do spiżarki
Miód i pieprzbłyszcząca polewa czekoladowa. Dodatek żelatyny sprawia, iż jest wyjątkowo plastyczna i sprężysta. Dzięki temu idealnie się trzyma, nie kruszy się i nie odpryskuje. Ciut więcej trudu, niż rozpuszcenie czekolady w gorącej kremówce, ale efekt znakomity. Bardzo polecam! Składniki na 1 keksówkę: 250 g masła 200 g mąki orkiszowej 630 150g mączki ziemniaczanej 250 g ksylitolu lub cukru 4 jajka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wspaniałą, aromatyczną, korzenną przyprawę i muszę Wam powiedzieć, że jestem bardzo szczęśliwa, że trafiłam na ten przepis (znajdziecie go tutaj ). Przyprawę można używać również do aromatyzowania kawy, czekolady na gorąco, dodawać do innych wypieków, kremów, czy bitej śmietany. A jeśli chcecie upiec pierniczki, wystarczy dodać kilka przypraw, ale o tym w kolejnym poście. Zapraszam ;) Składniki na przyprawę korzenną
Rozpustne gotowaniepołączenie. Pomimo mroźnego dnia Kraków magiczny przywitał mnie świątecznie. Wstąpiłam, aby nieco się rozgrzać, do Lodziarni Donizetti , znanej dobrze już nie tylko mieszkańcom Krakowa ;) Skusiłam się na białą czekoladę na gorąco, zresztą jej nazwa po włosku jest znacznie piękniejsza i zachęcająca - cioccolata bianca calda, a jak się dowiedziałam od przemiłej Pani, nie jest ona tak popularna jeszcze w Polsce
Moja smaczna kuchniawierzchu cukrem trzcinowym. Wstawiłam do nagrzanego, elektrycznego piekarnika. Piekłam około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygną można opruszyć je cukrem pudrem i startą gorzką czekoladą. Polecam gorąco! Smacznego
potrawyregionalne