gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:19/258)

WALENTYNKOWE PRZEPISY. 179

patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
Trufle z białą czekoladą w kokosie 135

kawałki i wrzucamy do rondelka i ponownie ustawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy. Następnie dodajemy 50 g miękkiego masła . Wszystkie składniki mieszamy do czasu rozpuszczenia sie czekolady. Gorącą masę odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy masa ostygnie , wsypujemy pokruszone herbatniki i wkładamy do lodówki na 1,5 godz. Ze schłodzonej masy formujemy małe kuleczki , do środka dodajemy migdał

Słodkości i nie tylko
Czekolada do picia słodzona buraczaną melasą 155

którym ciekawie komponuje się smakowo. Z okazji "Dnia Czekolady" zapraszam na czekoladę do picia na gorąco.  Moja czekolada powstała bardzo szybko i prosto. Do garnuszka wlałam mleko i podgrzałam je dość mocno. Nie zagotowało się, ale było gorące. Zdjęłam z ognia i wrzuciłam kilka kostek gorzkiej czekolady. Do tego dołożyłam około łyżki buraczanej melasy i trzepaczką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Banany z gorzką czekoladą i gorącymi malinami. 104

tabliczki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 2-3 łyżki śmietanki 30% (ewentualnie mleka) można odrobinę nalewki malinowej (najlepiej domowej) WYKONANIE: Maliny wkładamy do rondla, dodajemy cukier, smażymy, aż woda odparuje(tutaj można dodać 2-3 łyżeczki nalewki), czekoladę roztopić dodać śmietankę, banany pokroić, skropić sokiem z cytryny, następnie banany polać (popisać) czekoladą, wokół położyć gorące maliny

Kuchnia Beaty
babeczki kawowe (z gorącą kawą) 137

Jeśli lubicie kawę, to takie babeczki są jak najbardziej dla Was. Bardzo miękkie, wilgotne, z dodatkiem czekolady i gorącej kawy, którą wlewamy do ciasta. O tym, że są idealne do filiżanki kawy chyba nie muszę pisać... Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g kakao 1 jajko(...)kawy parzonej, gorącej dodatkowo: 75 g czekolady deserowej łyżka mleka wiórki z białej i mlecznej czekolady Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać maślankę, olej i jajko. Składniki mokre wlać do suchych i krótko wymieszać rózgą lub mikserem. Na końcu wlać gorącą kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mus z białej czekolady 116

czekolady ½ szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki śmietany Wykonanie: Żelatynę zalać gorącą wodą, czekoladę rozpuścić w połowie gorącego mleka, ostudzić i dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Dodać ubite na pianę jajko, połączyć z ubitą śmietaną, przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki(...)Pozostałe mleko wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną, kakao , kawą rozpuszczalną i mieszając zagotować. Ostudzić następnie polać biały mus czekoladowy i ozdobić kawałkami czekolady

Tradycyjna Kuchnia
Wiśniowa gorąca czekolada 162

Obiecałam w ostatnim wpisie, że podzielę się z Wami przepisem na gorącą wiśniową czekoladę. Przepis jest banalnie prosty, czekolada boska i cudownie rozgrzewająca. To wszystko dzięki Terravicie :)  Czego chcieć więcej w listopadowy, chłodny wieczór? Czekoladę podałam w filiżance "Diamant Gold" od Porcelany Bogucice. Dla 2 osób: 2 szkl tłustego mleka tabliczka czekolady Terravita z nadzieniem wiśniowym 1 szkl

Smakołyki Asi
Deser z musem czekoladowym i wiśniami 159

około 30 minut. Do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu wyjęłam z tortownicy i przełożyłam na kratkę.     Zrobiłam mus: Żelatynę rozpuściłam w mleku. Obie czekolady stopiłam w gorącej kąpieli. Wystudziłam. Żółtka utarłam z cukrem. Dodałam stopioną czekoladę i wymieszałam. Żelatynę podgrzałam w mikrofalówce, żeby ją lekko roztopić. Przestudziłam. Śmietanę ubiłam na puch. Białka ubiłam na sztywną(...)wstawiłam tortownicę   do lodówki na kilka godzin   (najlepiej na noc).   Zrobiłam glazurę: 150 ml kremówki ubiłam na puch, do części dodałam kakao i wymieszałam. Czekoladę roztopiłam w gorącej kąpieli. Zdjęłam z gazu, dodałam masło. Wymieszałam a na koniec wlałam 3 łyżki kremówki. Wymieszałam na gładką, lśniącą masę. Z tortownicy zdjęłam obręcz. Letnią glazurę rozsmarowałam na całej

Kuchnia u Krysi
Brownie z solonym karmelem 137

czekoladę i jajka) to najłatwiej było upiec brownie. Ale takie samo? Suche? Pomyślałam o solonym karmelu, który pasowałby idealnie. Jedynym minusem jest czas jego przygotowania, bo nie ma wyjścia - trzeba stać i mieszać. I trzeba bardzo uważać, żeby nie poparzyć języka, bo chęć oblizywania łyżki jest przeogromna :) Ganache , czyli stopiona czekolada z kremówką,  powstała tylko tylko dlatego, że czekoladę(...)Odstawiamy do wystygnięcia.  GANACHE Składniki: 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady 200 ml kremowej śmietanki (30 kub 36%) Przygotowanie: Śmietankę wlewamy do rondelka, stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy do momentu, aż się zagotuje. Odstawiamy na bok. Czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do gorącej śmietanki, od razu mieszamy.   Czekolada powinna się ładnie rozpuścić, w rezultacie

bistro mama
Ciasteczka lizaki z kaszy jaglanej 284

wchłonie mleko. Powinna być bardzo gęsta. Trwa to ok 15min. Gorącą kaszę podzielić na pół. Do jednej części dodać połamaną, białą czekoladę, a do drugiej czekoladę z orzechami. Połączyć. Kasza jest gorąca, więc czekolada rozpuści się bez problemu. Gdyby kasza wystygła zanim dodamy czekolady, to należy je rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z kaszą. Przestygnięte

https:KKuchniaMniam
Ciasto bananowe 13915

cytryny i odstawiamy na bok. Śmietanę gotujemy ale nie dopuszczamy aby się zagotowała, dodajemy czekoladę, mieszamy do momentu aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce gorącego mleka i dodajemy do czekolady, odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy na przemian po trochu mąki i trochu mleka mieszając łyżką, albo(...)cytryny i odstawiamy na bok. Śmietanę gotujemy ale nie dopuszczamy aby się zagotowała, dodajemy czekoladę, mieszamy do momentu aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce gorącego mleka i dodajemy do czekolady, odstawiamy na bok. Gdy ciasto jest już zimne a polewa czekoladowa zaczyna gęstnieć należy polać nim ciasto i posypać migdałami

Delusional Trine
Tort Kinder 518

czekoladę drobno posiekać, umieścić w miseczce, a następnie zalać 300 ml gorącej kremówki. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, dokładnie wymieszać całość rózgą kuchenną. Odstawić do przestygnięcia i wstawić do lodówki na całą noc. Tak samo przygotować mleczną czekoladę zalewając ją 600 ml gorącej kremówki. Następnego dnia upiec biszkopt. Jajka ubić z cukrem na białą puszystą masę. Następnie porcjami(...)Wierzch i boki tortu posmarować ciemnym kremem i dokładnie wygładzić. Wstawić tort do lodówki żeby się schłodził, a w tym czasie przygotować polewę z gorzkiej czekolady. Czekoladę drobno posiekać, przełożyć do miseczki i zalać gorącą kremówką. Po chwili wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, aż polewa stanie się lśniąca i gładka. Odstawić żeby lekko przestygła. Tort polewać najpierw łyżeczką po brzegach

kuchnia doski
DOMOWE BAJADERKI! 176

pół szklanki suszonych śliwek kalifornijskich - 3 łyżki musli tropikalnego - 2 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych - 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich - łyżka jagód goi - 3 łyżki proszku czekolada na gorąco na wierzch bajaderek: - czekolada gorzka + 2 łyżki śmietanki 36% - posypka WYKONANIE: Pierniki pokrusz, zalej roztopionym masłem i olejem kokosowym. Śliwki i jagody goi zalej wrzątkiem (dodaj syrop o smaku

SMYKWKUCHNI
Gorąca czekolada na mleku sojowym 169

Zapraszam na gorącą gorzką czekoladę z mlekiem sojowym. Czekolada jest niezwykle gęsta, a malutki marshmallow dodają jej smaku i słodyczy. Ja lubię wersję dość gęstą. Wolicie czekoladę bardziej płynną dodajcie po prostu więcej mleka. 5 minut pracy i niezapomniane chwile dla podniebienia. 1 tabliczka czekolady 1 szklanka mleka roślinnego 2-3  łyżki malutkich marshmallow Czekoladę wrzucamy do mleka

Humanistka w kuchni
Ciasto MEGAczekoladowe! 115

poprawia humoru jak dobra czekolada! A jeszcze bardziej - bomba czekoladowa! Takie jest właśnie to ciasto :) Oprócz tego - podane na gorąco, wilgotne, miękkie, puszyste, z kawałkami roztopionej czekolady. Uwierzcie mi - można odpłynąć. Ciasto znika dosłownie w jeden wieczór i pokocha je i mały i duży! Pozwólmy sobie na małą chwilę zapomnienia! ;) Ten wpis będzie naprawdę krótki, bo ciasto robi się(...)oczyszczonej 4 łyżki jogurtu naturalnego 125 ml gorącej wody 1 czekolada mleczna  Wszystkie składniki (poza wodą i czekoladą) umieszczamy w misie i blendujemy/miskujemy do połączenia składników (mniej więcej). Następnie dolewamy gorącej wody - rozpuści ona niektóre składniki i ułatwi ich połączenie. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dorzucamy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i mieszamy łyżką. Naprawdę - to tyle :) Teraz ciasto

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!