czekoladę i jajka) to najłatwiej było upiec brownie. Ale takie samo? Suche? Pomyślałam o solonym karmelu, który pasowałby idealnie. Jedynym minusem jest czas jego przygotowania, bo nie ma wyjścia - trzeba stać i mieszać. I trzeba bardzo uważać, żeby nie poparzyć języka, bo chęć oblizywania łyżki jest przeogromna :) Ganache , czyli stopiona czekolada z kremówką, powstała tylko tylko dlatego, że czekoladę(...)Odstawiamy do wystygnięcia. GANACHE Składniki: 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady 200 ml kremowej śmietanki (30 kub 36%) Przygotowanie: Śmietankę wlewamy do rondelka, stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy do momentu, aż się zagotuje. Odstawiamy na bok. Czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do gorącej śmietanki, od razu mieszamy. Czekolada powinna się ładnie rozpuścić, w rezultacie
bistro mamawchłonie mleko. Powinna być bardzo gęsta. Trwa to ok 15min. Gorącą kaszę podzielić na pół. Do jednej części dodać połamaną, białą czekoladę, a do drugiej czekoladę z orzechami. Połączyć. Kasza jest gorąca, więc czekolada rozpuści się bez problemu. Gdyby kasza wystygła zanim dodamy czekolady, to należy je rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z kaszą. Przestygnięte
https:KKuchniaMniamcytryny i odstawiamy na bok. Śmietanę gotujemy ale nie dopuszczamy aby się zagotowała, dodajemy czekoladę, mieszamy do momentu aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce gorącego mleka i dodajemy do czekolady, odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy na przemian po trochu mąki i trochu mleka mieszając łyżką, albo(...)cytryny i odstawiamy na bok. Śmietanę gotujemy ale nie dopuszczamy aby się zagotowała, dodajemy czekoladę, mieszamy do momentu aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce gorącego mleka i dodajemy do czekolady, odstawiamy na bok. Gdy ciasto jest już zimne a polewa czekoladowa zaczyna gęstnieć należy polać nim ciasto i posypać migdałami
Delusional Trineczekoladę drobno posiekać, umieścić w miseczce, a następnie zalać 300 ml gorącej kremówki. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, dokładnie wymieszać całość rózgą kuchenną. Odstawić do przestygnięcia i wstawić do lodówki na całą noc. Tak samo przygotować mleczną czekoladę zalewając ją 600 ml gorącej kremówki. Następnego dnia upiec biszkopt. Jajka ubić z cukrem na białą puszystą masę. Następnie porcjami(...)Wierzch i boki tortu posmarować ciemnym kremem i dokładnie wygładzić. Wstawić tort do lodówki żeby się schłodził, a w tym czasie przygotować polewę z gorzkiej czekolady. Czekoladę drobno posiekać, przełożyć do miseczki i zalać gorącą kremówką. Po chwili wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, aż polewa stanie się lśniąca i gładka. Odstawić żeby lekko przestygła. Tort polewać najpierw łyżeczką po brzegach
kuchnia doskipół szklanki suszonych śliwek kalifornijskich - 3 łyżki musli tropikalnego - 2 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych - 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich - łyżka jagód goi - 3 łyżki proszku czekolada na gorąco na wierzch bajaderek: - czekolada gorzka + 2 łyżki śmietanki 36% - posypka WYKONANIE: Pierniki pokrusz, zalej roztopionym masłem i olejem kokosowym. Śliwki i jagody goi zalej wrzątkiem (dodaj syrop o smaku
SMYKWKUCHNIZapraszam na gorącą gorzką czekoladę z mlekiem sojowym. Czekolada jest niezwykle gęsta, a malutki marshmallow dodają jej smaku i słodyczy. Ja lubię wersję dość gęstą. Wolicie czekoladę bardziej płynną dodajcie po prostu więcej mleka. 5 minut pracy i niezapomniane chwile dla podniebienia. 1 tabliczka czekolady 1 szklanka mleka roślinnego 2-3 łyżki malutkich marshmallow Czekoladę wrzucamy do mleka
Humanistka w kuchnipoprawia humoru jak dobra czekolada! A jeszcze bardziej - bomba czekoladowa! Takie jest właśnie to ciasto :) Oprócz tego - podane na gorąco, wilgotne, miękkie, puszyste, z kawałkami roztopionej czekolady. Uwierzcie mi - można odpłynąć. Ciasto znika dosłownie w jeden wieczór i pokocha je i mały i duży! Pozwólmy sobie na małą chwilę zapomnienia! ;) Ten wpis będzie naprawdę krótki, bo ciasto robi się(...)oczyszczonej 4 łyżki jogurtu naturalnego 125 ml gorącej wody 1 czekolada mleczna Wszystkie składniki (poza wodą i czekoladą) umieszczamy w misie i blendujemy/miskujemy do połączenia składników (mniej więcej). Następnie dolewamy gorącej wody - rozpuści ona niektóre składniki i ułatwi ich połączenie. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dorzucamy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i mieszamy łyżką. Naprawdę - to tyle :) Teraz ciasto
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej POLEWA CZEKOLADOWA 30g czekolady mlecznej 20g gorzkiej czekolady 40ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - buraki umyć, ugotować lub upiec w skórce do miękkości, ostudzić - ostudzone buraki obrać, rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sitko do powstania gładkiego purée - daktyle zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia - ostudzone daktyle rozdrobnić(...)ostudzić, ostudzone udekorować polewą czekoladową POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę mleczną i gorzką posiekać na mniejsze kawałki - śmietankę podgrzać w rondelku lub w kąpieli wodnej niemal do zawrzenia - do gorącej śmietanki dodać czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy - polewę nieco przestudzić, a następnie rozsmarować na wierzchu ciasta - w celu zastygnięcia polewy ciasto najlepiej wstawić do lodówki - przechowywać w lodówce
Smakołyki BerenikiPołowę śmietany wlać do garnuszka, podgrzać tak aby była bardzo gorąca, ale się nie zagotowała, zdjąć z palnika. Czekoladę połamać na drobne kawałki. Do gorącej śmietany dodać czekoladę, zostawić na 2 min, następnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na prawie sztywno. Cały czas ubijając, na niskich obrotach miksera, powoli wlewać ciepłą czekoladę ze śmietaną. Miksować tylko
moj przepis napodzielić na pół i wyłożyć na dwa blaty biszkoptu. Odstawić do całkowitego stężenia. Krem czekoladowy. Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać połamaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę. Galaretki rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Jeżeli żelatyna w galaretce nie zdąży się rozpuścić, można ją delikatnie podgrzać. Przestudzoną połączyć z rozpuszczoną czekoladą(...)kremu rozdrobnić i kładąc na dłoń przyklejać do boków tortu zanim krem stężeje. Ciemny krem czekoladowy. Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać połamaną czekoladę. Odstawić do wystudzenia i dobrze schłodzony krótko zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką małej gwiazdy i ozdobić brzegi oraz tworząc głowę misia. Udekorować biszkoptami i ciasteczkami oreo. Smacznego
https:KKuchniaMniampieczenia, mąka kukurydzianą, kakao. Dlatego czasami trudno odszukać zapamiętany smak. Ja bazowałam na tej stronie: www.recetachurros.com . Churros wyszły trochę inne niż je zapamiętałam, ale bardzo nam smakowały. Polecam gorąco :) Składniki dla 4 osób: 1 szklanka wody 120 g masła ¼ łyżeczki soli 1 szklanka mąki z niewielkim czubkiem 3 jaja (następnym razem dam 2, masa była odrobinę za rzadka) ½ łyżeczki(...)Osączyć na podwójnie złożonym ręczniku papierowym. Obtoczyć w cynamonowym cukrze. Dodatkowo można podać sos czekoladowy (polecam!) - przepis poniżej. Sos czekoladowy 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 30% Czekoladę połamać na kawałki. Śmietankę zagotować. Do gorącej wrzucić czekoladę. Na chwilę odstawić na bok, następnie dokładnie wymieszać. Sos podawać w miseczce i maczać w nim churros. Smacznego
Pełny talerzwidelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach. Wyjąć ciasto (piekarnik pozostawić włączony) i w tym czasie mleko przełożyć do garnka dodać połamane czekolady i podgrzewać aż czekolady się rozpuszczą. Gorące mleko z czekoladami wylać na ciepły podpieczony spód, posypać mieszanką bakaliową i ponownie włożyć do piekarnika. Piec kolejne 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić
Ala piecze i gotujecukier waniliowy lub ziarna z laski wanilii. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawać od razu. Można ozdobić np. bitą śmietaną, ale ja z tego rezygnuję. W przypadku czekolady na gorąco, zresztą jak w przypadku używania czekolady do czegokolwiek w kuchni, ten najważniejszy składnik ma bardzo duże znaczenie. Warto zainwestować w dobrej jakości gorzką czekoladę z dużą ilością kakao. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego 4 jajka garść żurawiny suszonej Żurawiny namoczyć w ciepłej wodzie. Rozpuścić masło, do gorącego wrzucić rozdrobioną czekoladę - powinna sama się rozpuścić, jeśli tego nie zrobi to można ją razem z masłem podgrzać na wolnym ogniu. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło(...)muffinki wyłożyć papilotkami. Każą napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec 30 minut w temperaturze 175 stopni. Polewa: biała czekolada łyżeczka soku z buraka 3 łyżki smietanki UHT 30% Pokruszyć czekoladę, wsypać do miski, dodać śmietankę. Miskę postawić na garnku z gorącą wodą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści mieszając od czasu do czasu. Do polewy dodać sok z buraka
Kulinarne Inspiracjesmak, od którego trudno się oderwać, a dzięki zawartości kawy Inka, bananów, czekolady gorzkiej i mleczka kokosowego, to samo zdrowie. Gorąco polecam Wam ten przepis, bo skradł moje serce :-) SKŁADNIKI 200 ml gorącej wody 50 g gorzkiej czekolady 7 łyżeczek (15 g) kawy Inka o smaku karmelowym 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 2 banany dodatkowo do dekoracji(...)odrobina miodu, wiórki kokosowe WYKONANIE Do wysokiego naczynia włożyć gorzką czekoladę, zalać ją gorącą wodą i dobrze wymieszać, tak aby się rozpuściła. Następnie wsypać kawę zbożową Inka i ponownie dobrze wymieszać. Przelać do misy blendera, dodać banany, mleczko kokosowe i zmiksować na jednolitą masę. Każdą szklankę posmarować u góry delikatnie miodem i położyć na rozsypane wiórki kokosowe. Rozlać
Passions hobbies life