patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkikawałki i wrzucamy do rondelka i ponownie ustawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy. Następnie dodajemy 50 g miękkiego masła . Wszystkie składniki mieszamy do czasu rozpuszczenia sie czekolady. Gorącą masę odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy masa ostygnie , wsypujemy pokruszone herbatniki i wkładamy do lodówki na 1,5 godz. Ze schłodzonej masy formujemy małe kuleczki , do środka dodajemy migdał
Słodkości i nie tylkoktórym ciekawie komponuje się smakowo. Z okazji "Dnia Czekolady" zapraszam na czekoladę do picia na gorąco. Moja czekolada powstała bardzo szybko i prosto. Do garnuszka wlałam mleko i podgrzałam je dość mocno. Nie zagotowało się, ale było gorące. Zdjęłam z ognia i wrzuciłam kilka kostek gorzkiej czekolady. Do tego dołożyłam około łyżki buraczanej melasy i trzepaczką
Codzienna kuchnia niecodziennatabliczki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 2-3 łyżki śmietanki 30% (ewentualnie mleka) można odrobinę nalewki malinowej (najlepiej domowej) WYKONANIE: Maliny wkładamy do rondla, dodajemy cukier, smażymy, aż woda odparuje(tutaj można dodać 2-3 łyżeczki nalewki), czekoladę roztopić dodać śmietankę, banany pokroić, skropić sokiem z cytryny, następnie banany polać (popisać) czekoladą, wokół położyć gorące maliny
Kuchnia BeatyJeśli lubicie kawę, to takie babeczki są jak najbardziej dla Was. Bardzo miękkie, wilgotne, z dodatkiem czekolady i gorącej kawy, którą wlewamy do ciasta. O tym, że są idealne do filiżanki kawy chyba nie muszę pisać... Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g kakao 1 jajko(...)kawy parzonej, gorącej dodatkowo: 75 g czekolady deserowej łyżka mleka wiórki z białej i mlecznej czekolady Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać maślankę, olej i jajko. Składniki mokre wlać do suchych i krótko wymieszać rózgą lub mikserem. Na końcu wlać gorącą kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczekolady ½ szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki śmietany Wykonanie: Żelatynę zalać gorącą wodą, czekoladę rozpuścić w połowie gorącego mleka, ostudzić i dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Dodać ubite na pianę jajko, połączyć z ubitą śmietaną, przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki(...)Pozostałe mleko wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną, kakao , kawą rozpuszczalną i mieszając zagotować. Ostudzić następnie polać biały mus czekoladowy i ozdobić kawałkami czekolady
Tradycyjna KuchniaObiecałam w ostatnim wpisie, że podzielę się z Wami przepisem na gorącą wiśniową czekoladę. Przepis jest banalnie prosty, czekolada boska i cudownie rozgrzewająca. To wszystko dzięki Terravicie :) Czego chcieć więcej w listopadowy, chłodny wieczór? Czekoladę podałam w filiżance "Diamant Gold" od Porcelany Bogucice. Dla 2 osób: 2 szkl tłustego mleka tabliczka czekolady Terravita z nadzieniem wiśniowym 1 szkl
Smakołyki Asiokoło 30 minut. Do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu wyjęłam z tortownicy i przełożyłam na kratkę. Zrobiłam mus: Żelatynę rozpuściłam w mleku. Obie czekolady stopiłam w gorącej kąpieli. Wystudziłam. Żółtka utarłam z cukrem. Dodałam stopioną czekoladę i wymieszałam. Żelatynę podgrzałam w mikrofalówce, żeby ją lekko roztopić. Przestudziłam. Śmietanę ubiłam na puch. Białka ubiłam na sztywną(...)wstawiłam tortownicę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Zrobiłam glazurę: 150 ml kremówki ubiłam na puch, do części dodałam kakao i wymieszałam. Czekoladę roztopiłam w gorącej kąpieli. Zdjęłam z gazu, dodałam masło. Wymieszałam a na koniec wlałam 3 łyżki kremówki. Wymieszałam na gładką, lśniącą masę. Z tortownicy zdjęłam obręcz. Letnią glazurę rozsmarowałam na całej
Kuchnia u Krysiczekoladę i jajka) to najłatwiej było upiec brownie. Ale takie samo? Suche? Pomyślałam o solonym karmelu, który pasowałby idealnie. Jedynym minusem jest czas jego przygotowania, bo nie ma wyjścia - trzeba stać i mieszać. I trzeba bardzo uważać, żeby nie poparzyć języka, bo chęć oblizywania łyżki jest przeogromna :) Ganache , czyli stopiona czekolada z kremówką, powstała tylko tylko dlatego, że czekoladę(...)Odstawiamy do wystygnięcia. GANACHE Składniki: 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady 200 ml kremowej śmietanki (30 kub 36%) Przygotowanie: Śmietankę wlewamy do rondelka, stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy do momentu, aż się zagotuje. Odstawiamy na bok. Czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do gorącej śmietanki, od razu mieszamy. Czekolada powinna się ładnie rozpuścić, w rezultacie
bistro mamawchłonie mleko. Powinna być bardzo gęsta. Trwa to ok 15min. Gorącą kaszę podzielić na pół. Do jednej części dodać połamaną, białą czekoladę, a do drugiej czekoladę z orzechami. Połączyć. Kasza jest gorąca, więc czekolada rozpuści się bez problemu. Gdyby kasza wystygła zanim dodamy czekolady, to należy je rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z kaszą. Przestygnięte
https:KKuchniaMniamcytryny i odstawiamy na bok. Śmietanę gotujemy ale nie dopuszczamy aby się zagotowała, dodajemy czekoladę, mieszamy do momentu aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce gorącego mleka i dodajemy do czekolady, odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy na przemian po trochu mąki i trochu mleka mieszając łyżką, albo(...)cytryny i odstawiamy na bok. Śmietanę gotujemy ale nie dopuszczamy aby się zagotowała, dodajemy czekoladę, mieszamy do momentu aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce gorącego mleka i dodajemy do czekolady, odstawiamy na bok. Gdy ciasto jest już zimne a polewa czekoladowa zaczyna gęstnieć należy polać nim ciasto i posypać migdałami
Delusional Trineczekoladę drobno posiekać, umieścić w miseczce, a następnie zalać 300 ml gorącej kremówki. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, dokładnie wymieszać całość rózgą kuchenną. Odstawić do przestygnięcia i wstawić do lodówki na całą noc. Tak samo przygotować mleczną czekoladę zalewając ją 600 ml gorącej kremówki. Następnego dnia upiec biszkopt. Jajka ubić z cukrem na białą puszystą masę. Następnie porcjami(...)Wierzch i boki tortu posmarować ciemnym kremem i dokładnie wygładzić. Wstawić tort do lodówki żeby się schłodził, a w tym czasie przygotować polewę z gorzkiej czekolady. Czekoladę drobno posiekać, przełożyć do miseczki i zalać gorącą kremówką. Po chwili wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, aż polewa stanie się lśniąca i gładka. Odstawić żeby lekko przestygła. Tort polewać najpierw łyżeczką po brzegach
kuchnia doskipół szklanki suszonych śliwek kalifornijskich - 3 łyżki musli tropikalnego - 2 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych - 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich - łyżka jagód goi - 3 łyżki proszku czekolada na gorąco na wierzch bajaderek: - czekolada gorzka + 2 łyżki śmietanki 36% - posypka WYKONANIE: Pierniki pokrusz, zalej roztopionym masłem i olejem kokosowym. Śliwki i jagody goi zalej wrzątkiem (dodaj syrop o smaku
SMYKWKUCHNIZapraszam na gorącą gorzką czekoladę z mlekiem sojowym. Czekolada jest niezwykle gęsta, a malutki marshmallow dodają jej smaku i słodyczy. Ja lubię wersję dość gęstą. Wolicie czekoladę bardziej płynną dodajcie po prostu więcej mleka. 5 minut pracy i niezapomniane chwile dla podniebienia. 1 tabliczka czekolady 1 szklanka mleka roślinnego 2-3 łyżki malutkich marshmallow Czekoladę wrzucamy do mleka
Humanistka w kuchnipoprawia humoru jak dobra czekolada! A jeszcze bardziej - bomba czekoladowa! Takie jest właśnie to ciasto :) Oprócz tego - podane na gorąco, wilgotne, miękkie, puszyste, z kawałkami roztopionej czekolady. Uwierzcie mi - można odpłynąć. Ciasto znika dosłownie w jeden wieczór i pokocha je i mały i duży! Pozwólmy sobie na małą chwilę zapomnienia! ;) Ten wpis będzie naprawdę krótki, bo ciasto robi się(...)oczyszczonej 4 łyżki jogurtu naturalnego 125 ml gorącej wody 1 czekolada mleczna Wszystkie składniki (poza wodą i czekoladą) umieszczamy w misie i blendujemy/miskujemy do połączenia składników (mniej więcej). Następnie dolewamy gorącej wody - rozpuści ona niektóre składniki i ułatwi ich połączenie. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dorzucamy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i mieszamy łyżką. Naprawdę - to tyle :) Teraz ciasto
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!