golonka - 989 przepisów (strona:5/66)

BIGOS NA GOLONCE 259

Bigos na golonce fot. Moja Książka Kucharska Bigos na golonce. Przepis na staropolski bigos na golonce z kiszonej kapusty i grzybami. Smakowity bigos z kiszonej kapusty, na golonce z pachnącymi grzybami i jałowcem to pewniak na świątecznym stole. Bigos z winem i wędzonymi śliwkami, dzięki czemu ma wykwintny i niezwykły smak oraz aromat. Bigos oczywiście zapiekany - zapewniam, że ten podbije(...)Wasze podniebienia! Jak zrobić bigos na golonce - zobacz wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Pamiętajcie, że wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest najlepszy. Długie gotowanie zapewnia nie tylko lepszy smak bigosu, ale także uzyskuje on piękny i głęboki kolor. Korzystajcie z przepisu na ten bigos i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na bigos na golonce. Składniki na bigos

Moja Książka Kucharska
Golonka najlepsza i mięciutka 145

Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny (który jest później wspaniałą bazą do zup, o czym piszę na końcu wpisu), a później upiec w piekarniku. Golonka ma bardzo grubą warstwę tłuszczu, który nadaje jej smaku. Nie jemy(...)spełnia tylko rolę jakby przyprawy. Pieczemy golonkę z tłuszczem, a później odkrawamy tylko cieniutką, chrupiącą warstwę zapieczonego tłuszczyku z góry, który jest przepyszny, a resztę tłuszczu usuwamy. Gwarantuję, że taką golonkę zjedzą wszyscy ze smakiem:) Pamiętajmy, żeby nie kupować zbyt dużej ani zbyt małej golonki. Najlepsza, to taka o wadze około 1,2 kg . Golonka najlepsza i mięciutka obiad

Posadzone i zjedzone
Golonka piwna Trapisty na czerwonej kapuście z wiśniami 179

Golonka, hmmm kiedyś jadana częściej, dziś odstawiona na bok bo za tłusta, za kaloryczna, nie zdrowa. Tylko, że oglądając się zbytnio na zachód zapominamy, że nasz klimat jest inny, a w zimowe dni taka golonka dostarcza potrzebną energię by nie dać się siarczystemu mrozowi. Sałatka z kiełków soi i łyżeczka chudego jogurtu jako dresing nie ochroni nikogo przed bakcylami, wirusami(...)bakteriami. Ok, latem jak ktoś nie chce nie musi, ale zimą taka golonka wcale nie jest grzechem. Ciało starając ogrzać się na mrozie, spala każdą dodatkową kalorię dużo szybciej by ochronić nasze zmarznięte dupcie :) SKŁADNIKI: 1 słusznych rozmiarów golonka 1 ciemne piwo trapisty 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki soli najlepiej gruboziarnistej pieprz Wykonanie: Golonkę oczyścić Zagotować w dużym garnku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pierogi z kapustą, grzybami i golonką 149

domowe pierogi. Dziś z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i golonką. Miałam spore golonki, gotowałam je po prostu w wodzie. Trochę jej zostało, więc wylądowało z niej mięso do farszu. Wszyscy wiemy, że domowe pierogi z każdym farszem smakują super. A tym bardziej, jak nie za często się je robi. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Golonka pieczona 255

Bardzo dawno nie piekłam golonki. Po pierwsze znam jedną knajpę w mieście gdzie podają tak dobrą, że wolę wyciągnąć Żarłoczka tam niż robić sama. A po drugie - nieczęsto w ogóle nachodzi mnie właśnie na golonkę. Jednak w końcu naszło a ponieważ akurat były ładne w mięsnym to nabyłam 2 sztuki drogą kupna sprzedaży. No i upiekłam. Mina męża gdy zobaczył

Smaczna Pyza
Golonko po bawarsku długo duszone w sosie na ciemnym piwie. Rozpływa się w ustach. PRZEPIS 455

zrobiona golonka zadowoli największych smakoszy. Jest długo duszona w bardzo aromatycznym sosie na bazie ciemnego piwa z dodatkiem musztardy. Mięso samo odpada od kości, rozpływa się w ustach i jest bardzo aromatyczne. Przepis na golonko po bawarsku Składniki: 2 golonki przednie, 5 ząbków czosnku, 2 większe cebule, 500 ml ciemnego piwa, 3 łyżeczki gładkiej musztardy, 1 łyżka miodu, kopiasta łyżka(...)mąki pszennej, olej, sól, pieprz. Jak zrobić golonkę po bawarsku? Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą i rozetrzyj na pastę przy pomocy krawędzi nożna lub widelcem. Cebulę pokrój w pióra. Golonko oprósz obficie solą i pieprzem, dodaj pastę czosnkową, natrzyj dłońmi, zasyp cebulą, przykryj, wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Zamarynowane golonki razem z cebulą włóż

Kulinarna Polska
Golonka pieczona 117

Golonka która jest chrupiąca na zewnątrz a delikatna, miękka i rozpływająca się w środku to od dziś nie problem. Najpierw konieczne jest jej ugotowanie, tak aby uzyskać odpowiednią miękkość mięsa, a później zostaje już marynowanie i zapiekanie w piekarniku lub opcjonalnie grillowanie. Polecam Wam także: –  kurczak z czerwonym pesto –  kurczak pieczony na butelce piwa –  kurczak z batatami(...)sałatka cezar z kurczakiem –  kurczak z mozzarellą –  kurczak pieczony –  orientalne skrzydełka z kurczaka –  kotlety mielone z kurczaka –  kotlet schabowy –  schabowy inaczej GOLONKA PIECZONA PRZYGOTOWANIE: 3-4 h Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI GOLONKA: – 2 golonki – pęczek włoszczyzny (2-3 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, ew 1 cebula) – 1 płaska łyżka soli

nietylkopasta.pl
GOLONKA PIECZONA (keto, LCHF, paleo, optymalna) 488

Golonka uchodzi za typowo męski przysmak, ale wśród kobiet również nie brakuje wielbicielek smacznego mięsa w tłustej osłonce i ja do takich kobiet należę Tutaj prezentuję Wam przepis na klasyczną, tradycyjną golonkę pieczoną bez wcześniejszego gotowania, a więc wersja szybsza i wygodniejsza. Tak przygotowana golonka wychodzi bardzo smaczna. Skórka jest chrupiąca, a mięso mięciutkie, rozpływające się w ustach. Przypominam(...)golonka to znakomite źródło kolagenu i elastyny, które korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci a także służą do regeneracji kości, chrząstek i stawów. A zatem jedzcie golonkę na zdrowie Składniki: 3 średniej wielkości golonki z kością 150 g marchewki 150 g selera 150 g pietruszki 200 g cebuli 5 l iści laurowych 6 ziarenek ziela angielskiego sól himalajska

Ola la LCHF
Golonka 207

Golonka towarzyszyła nam ostatnio przez kilka dni. Przygotowana w wolnowarze (a jak w azjatyckich smakach (no bo jakże by inaczej) została spożyta na rożne sposoby. Na kapuście, bez kapusty, dopieczona w piekarniku i dosmażona na woku, w kanapce i na … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
1512.Salceson z golonki 285

Mój mąż  lubi domowe wyroby..i tak oto specjalnie dla niego [ córki za bardzo nie przepadają za takimi wyrobami] zrobiłam coś w stylu salcesonu .. 1 golonka wieprzowa 2 porcje rosołowe 1 szyja indycza 2-3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, wegeta listek, ziele  żelatyna na 2,5 litra Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka

Moje domowe kucharzenie
GOLONKA GOTOWANA I PIECZONA (kto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 161

Mówi się, że golonka to typowo męskie danie a jednak ma też swoich wielbicieli wśród kobiet i ja do nich również należę. Dzisiaj moja ulubiona i chyba najłatwiejsza golonka gotowana i pieczona.  Dzięki gotowaniu zawsze wychodzi miękka, soczysta a z kolei pieczenie zapewnia chrupiącą skórkę. Kolejnym plusem tego przepisu jest fakt, że przygotowując ją powstaje bulion, który stanowi bazę(...)jakąś zupę. Składniki – golonka gotowana i pieczona: 3 golonki wieprzowe tylne każda po ok 1 kg 3 marchewki 3 pietruszki kawałek selera 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe sól himalajska lub kłodawska 6 ziarenek pieprzu czarnego 2 cebule – do pieczenia Golonkę umyć, osuszyć, oczyścić z włosków (ewentualnie opalić nad palnikiem) i umieścić w dużym garnku. Mięso zalać

Ola la LCHF
Golona dla chłopa 159

razem zapraszam na coś bardzo mięsnego , wypadło na golonkę , przyznam że ja za tego typu mięsem nie przepadam , ale moja druga połowa uwielbia golonkę , z dodatkiem musztardy i chlebka , zajada się aż uszy mu się trzęsą , zapraszam do wypróbowania . Składniki  1 golonka  2 marchewki  2 pietruszki  pół średniego selera  2 średnie cebule  2 liście(...)laurowe  10 ziaren pieprzu   2 łyżki warzywka  1 ząbek czosnku  Wykonanie  Myjemy golonkę dokładnie i osuszamy , jak golonkę mamy umytą i osuszoną , wcieramy warzywko w golonkę i wkładamy do garnka takiego aby nasza golonka nam się zmieściła  , następnie obraną i pokrojoną cebulę dodaję do golonki ,  oraz czosnek . Kiedy golonkę mamy doprawianą

Mój Smak
Święto pilzneńskiej golonki - Golonka podkarpacka z Pilzna 298

Jest taki jeden dzień, kiedy to golonka jest absolutnie najważniejsza. W tym roku już po raz dziewiąty hucznie i uroczyście obchodzono święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna .  Główne  świętowanie odbyło się 4 czerwca w Rancho Taurus w Strzegocicach . Był to również szczególny dzień we wszystkich barach Taurus na terenie województw małopolskiego, śląskiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego. Na ten dzień przygotowano(...)ponad 12000 golonek w bardzo promocyjnej cenie. A nie jest to byle jakich golonka. Gwiazda tego święta jest wielce utytułowana. Jako Golonka Podkarpacka z Pilzna, w 2007 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oraz otrzymała nagrodę Perła 2008 w ogólnopolskim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów za najlepszą polską potrawę regionalną, posiada również Godło

królestwo garów
Pieczona golonka w kapuście do słoika na wyjazdy bez lodówki 18

vote) Pieczona golonka w kapuście do słoika na wyjazdy bez lodówki Pieczona golonka w słoiku z kiszoną kapustką, to idealny posiłek jaki można ze sobą zabrać na wyjazd. Prosta w przygotowaniu, smaczna i do tego dzięki sterylizacji w szybkowarze można ją trzymać bez lodówki. Taki posiłek nie dość, że praktyczny bo wystarczy go włożyć do torby czy bagażnika, to dodatkowo(...)świetnie urozmaici jadłospis. Może nie najszybszy przepis ale czy to o szybkość chodzi w daniach na wyjazdy ? No nie ja stawiam na smak Pieczona golonka z kiszoną kapustą jest świetna na zimno i na gorąco. Polecam wszystkim, którzy znoszą niewygody życia poza domem.. składniki na około 7-8 słoików o pojemności 300ml : mięso: 2 duże golonki tylne 4 ząbki

Ogrodnik w podróży
Pieczona golonka w kapuście do słoika na wyjazdy bez lodówki 17

Rate this post Pieczona golonka w kapuście do słoika na wyjazdy bez lodówki Pieczona golonka w słoiku z kiszoną kapustką, to idealny posiłek jaki można ze sobą zabrać na wyjazd. Prosta w przygotowaniu, smaczna i do tego dzięki sterylizacji w szybkowarze można ją trzymać bez lodówki. Taki posiłek nie dość, że praktyczny bo wystarczy go włożyć do torby czy bagażnika(...)dodatkowo świetnie urozmaici jadłospis. Może nie najszybszy przepis ale czy to o szybkość chodzi w daniach na wyjazdy ? No nie ja stawiam na smak Pieczona golonka z kiszoną kapustą jest świetna na zimno i na gorąco. Polecam wszystkim, którzy znoszą niewygody życia poza domem.. składniki na około 7-8 słoików o pojemności 300ml : mięso: 2 duże golonki tylne

Ogrodnik w podróży
Golonka w piwie i miodowej glazurze. 68

Przepis na przepyszna golonkę gotowana w piwie i pieczona w miodowej glazurze. Prosto i smacznie. Bardzo polecam ugotowanie golonki w szybkowarze, zaoszczędzi to dużo czasu, a golonka będzie bardzo miękka i aromatyczna. SKŁADNIKI: golonka 1300 g 500ml – 1l piwa 1 -2 szklanki wody 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 por garść natki pietruszki 5 ząbków czosnku mały kawałek(...)angielskiego i ostrej papryki 1 lyzka soli lub do smaku Glazura: 2 łyżki miodu 1 lyzka musztardy 1 lyzka sosu sojowego Zapraszam do obejrzenia filmu WYKONANIE: Umyta i oczyszczona golonkę umieścić w dużym garnku i zalać piwem. Do reszty dodać wody tak aby zakryła ona golonkę. Do garnka wrzucić umyte i obrane warzywa oraz przyprawy. Garnek przykryć i gotować

Pani M - kuchnia smakowita
Golonka peklowana pieczona w piwie 247

Golonka peklowana pieczona w piwie Prawdziwy rarytas dla miłośników golonek wieprzowych. Mięso najpierw gotujemy do miękkości, następnie marynujemy w piwie, a na końcu podpiekamy w piekarniku, dzięki temu golonki są soczyste i aromatyczne, a skórka nabiera wspaniałej chrupkości.     Składniki: 4 golonki wieprzowe peklowane 1 pietruszka 1 marchew kawałek pora kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu(...)ziarenek ziela angielskiego   MARYNATA: 400ml ciemnego piwa 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżka kminku 4 ząbki czosnku       *** Golonki myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby całe mięso było zakryte. Do garnka dokładamy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i całość gotujemy przez około 2 godziny

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania