golonka gotowana - 487 przepisów (strona:19/33)

Galareta na golonce wieprzowej 141

opieczona cebula 4 ząbki czosnku sól czarny pieprz mielony 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy natka pietruszki Przygotowanie Golonkę , nogi i ogon dokładnie umyłem, włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Zagotowałem, zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy, gotowałem

R'n'G Kitchen
Galareta wołowo-wieprzowa 155

opieczona cebula 4 ząbki czosnku 22 g agar- agar sól pieprz mielony jałowiec pieprz ziarnisty ziele angielskie liść laurowy Przygotowanie   Golonkę , nóżkę i ogon dokładnie umyłem ,włożyłem do garnka ,zalałem zimną wodą. Zagotowałem ,zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy ,gotowałem

R'n'G Kitchen
C - Indycze galaretki z chińszczyzną 164

galaretki z chińszczyzną Składniki: 4 golonki indycze bez skórki natka pietruszki chińska mieszanka warzywna żelatyna sól woda ok. 2 l. Golonki zalewamy zimną wodą, dodajemy pęczek natki pietruszki (natka w całości - odkładamy gałązkę, dwie do dekoracji) i gotujemy około 30 minut, po tym czasie delikatnie solimy  do smaku, dodajemy mieszankę warzyw i gotujemy razem około 10-15 minut.Po

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
KARTOFLE Z KAPUSTĄ w odsłonie wegańskiej 193

oleju do natłuszczenia zamiast skwarek i dodatkami, którymi nie są karminadle ani żeberka ani golonka ani inne takie ale nie o to chodzi... Sprawa jest prosta. Potrzebne są ziemniaki (troszkę ponad 1 kg) i dobra, kwaśna kapusta kiszona (1 kg). W jednym garnku gotujemy kartofle, w drugim kapustę, potem mieszamy jedno z drugim. Kapustę gotujemy tak: - poszatkowaną z lekka

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Golōnka ze piwym 2 (Golonka piwna 2) 170

Jedna kōmratka 1 miała u mie zaległe golōnki, a jak już miała prziś 2 , to żech trocha zaczōn 3 eksperymyntować. Miały być rychtowane 4 we niski

Chop w kuchni
Golonka pieczona w rękawie z goździkami 148

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szynkę z goździkami już robiłam, więc tym razem poeksperymentowałam z golonką. Wyszła mięciutka, soczysta i bardzo

Di gotuje
Galaretka wieprzowa w kształcie choinek... 203

wszyscy robią choinki z pierników, a ja jak zwykle inaczej ;) Tym razem galaretka wieprzowa w kształcie choinek... Potrzebne będą: 2 golonki włoszczyzna 6 kulek ziela ang. 6 kulek pieprzu 4 listki laurowe sól pieprz 2 łyżeczki żelatyny (chyba że gotujemy nóżki) pół szklanki octu. Mięsko gotujemy do miękkości z dodatkiem warzyw i przypraw, oddzielamy od kości i mielimy na większym

Pelusiowa Kuchnia
Galareta 166

skórek wieprzowych cebula marchew liście laurowe ziele angielskie vegeta sól, pieprz  przyprawy do smak u Głowę  i golonkę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki, marchew i cebulę. Zalać wodą ,dodać przyprawy i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Mięso i warzywa po wystygnięciu mięsa usunąć kości i pokroić.Dodać

Moje domowe kucharzenie
Galert świńsko-drobiowy (Galareta) 234

Ostatnio robiōłech 1 golōnka we piwie, a że szkoda mi bōło 2 tego wywaru, co to jeszcze- jak żech go wrajziōł 3 do lodōwki- tak sie

Chop w kuchni
Golonka duszona w kiszonej kapuście z cydrem 225

Świetne, rozgrzewające, syte i bardzo pożywne danie. Na zimowe, mroźne dni wymarzone. Golonka ugotowana w kiszonej kapuście smakuje wyjątkowo i jednocześnie za jednym zamachem przygotujesz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
GALARETA DROBIOWO - WIEPRZOWA 191

sól pieprz natka pietruszki cząstki cytryny do dekoracji ocet Sposób przygotowania: Nóżkę opalić, starannie oczyścić, umyć i sparzyć.  Golonkę również umyć, włożyć do garnka wraz z nóżką, zalać wodą.  Dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i gotować ok. 1-1,5h. Z kolei do garnka dodajemy udka, włoszczyznę, w razie potrzeby dolewamy wodę i gotujemy

Prosto i Smacznie z Anetą
JAK OBIERAĆ SZPARAGI? ZUPA ZE SZPARAGAMI! PRZEPYSZNA ;-))) 195

szparagi gotujemy krótko - jeśli chcemy aby zachowały ładny kolor nigdy nie gotujemy ich pod przykryciem - szparagi obieramy ze skórki nożykiem do obierania (są specjalne nożyki do obierania szparagów, jeśli takiego nie masz użyj normalnego nożyka do obierania np. marchewki). PRZEPIS NA ZUPĘ ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI: - 1 golonka z indyka - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 dużej cebuli - 1/4 pora - pęczek(...)suchego makaronu - 4 litry wody - sól - pieprz - 3 łyżki masła Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka włóż mięso, dodaj cebulę i pora, zalej zimną wodą i gotuj przez 35 minut. Dodaj marchewkę i pietruszkę gotuj 40 minut. Szparagi przełamujemy, obieramy obieraczką ze skórki. Odkrawamy około 5- 6 cm kawałki szparagów z główką i odkładamy na bok. Pozostałą

SMYKWKUCHNI
Chuda konserwa z golonki i boczku z szynkowaru 311

kilka łyżek zimnej wody Przygotowanie : Do mięsa mielonego z boczku dodać pokrojone dość drobno mięso z golonki (bez skóry) Doprawić solą, pieprzem, papryką, ziołami i przeciśniętym czosnkiem Całość dokładnie wyrobić, dodać wcześniej kilka łyżek wody,szynkowar napełnić mięsem- zamknąć Wstawić do zimnej wody, gotować w temp. 90 *C, u mnie wystarczyło ok. 50 min, ale myślę(...)dnia następnego doda mu jeszcze więcej smaku. Wkładając mięso do szynkowara należy starannie je ugnieść, inaczej będzie wyglądało tak jak u mnie. Ale nie kruszyło się, ponieważ mięso z golonki jest dość kleiste i zwięzłe. I w efekcie o  niebo lepsze od każdej kupnej konserwy :) Jeśli zdecydujemy upiec takie mięso , to też powinno być dobre. Dodałabym wtedy do niego

Proste Potrawy
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis 274

dobrze rozgrzanej oliwie na patelni (około 3 łyżki oliwy). Obsmażone pulpety zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami. Smacznego   Golonka pieczona w piwie Fasolka po bretońsku Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym

Księga-Smaku
Galaretka z szynką i marchewką 192

jeść z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia. Na blogu są dietetyczna galaretka z kurczaka , zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Galaretka z szynką i marchewką. składniki: 100 g szynki konserwowej lub gotowanej 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część mała pietruszka 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię