golonka gotowana - 487 przepisów (strona:22/33)

KURCZAK PO MAROKAŃSKU (TEST GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT) 171

potraw i czas gotowania jest krótszy niż w tradycyjnych garnkach. Poza tym, hermetyczne gotowanie pozwala zachować smak i zapach przygotowywanych dań na dłuższy czas. Garnek bez problemu poradzi sobie z potrawami, które na ogół przygotowuje się w piekarniku, jak np. udka lub podudzia z kurczaka, golonka czy gołąbki w sosie, i to w znacznie krótszym czasie. Garnek bardzo pozytywnie

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK PO MAROKAŃSKU (TEST GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT) 171

potraw i czas gotowania jest krótszy niż w tradycyjnych garnkach. Poza tym, hermetyczne gotowanie pozwala zachować smak i zapach przygotowywanych dań na dłuższy czas. Garnek bez problemu poradzi sobie z potrawami, które na ogół przygotowuje się w piekarniku, jak np. udka lub podudzia z kurczaka, golonka czy gołąbki w sosie, i to w znacznie krótszym czasie. Garnek bardzo pozytywnie

Kuchnia MagdaLeny
Galareta wieprzowa 376

łyżeczka ziela angielskiego w kulkach -1 łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach WYKONANIE Golonki,nóżki i skórki opalamy nad gazem z resztek ,,włosów''dokładnie myjemy pod bierzącą wodą i wkładamy do dużego gara dodajemy warzywa i zalewamy wodą około 2 cm ponad surowiec.Dodajemy sól i gotujemy na malutkim ogniu 2 godz.Czasami delikatnkie mieszamy.Gdy warzywa będą mięciutkie wyjmujemy.Następnie dodajemy przyprawy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa grochowa 220

łyżka majeranku 3 ziela angielskie sól pieprz Do garnka wlać wodę, włożyć golonkę, żeberko i ugotować do miękkości pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy, wsypać groch, ziele angielskie, liść laurowy, sól , pieprz i gotować do miękkości warzyw. Na koniec podsmażyć na łyżce masła cebulę drobno posiekaną. Wszystko przełożyć

O kuchni z uczuciem
szybkowar-galareta wieprzowa z czosnkiem niedźwiedzim... 192

pozostały wywar i włoszczyznę można wykorzystać np. do zupy fasolowej czy grochowej = z golonki opalić włosy, opłukać, łopatkę i biodrówkę z kością opłukać, włożyć do garnka, wsypać kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę, cebulę w łupince wlać wodę do szybkowara, zamknąć, od chwili zasyczenia pary gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wystudzone mięso obrać z kości

W Mojej Kuchni Lubię
Galareta 182

mój mąż ..On w sumie sam ją doprawia po swojemu.. 1 golonka 2 nóżki świńskie kawałek łba świńskiego porcja rosołowa cebula czosnek pietruszka liście laurowe ziele angielskie vegeta sól, pieprz Mięso umyć i włożyć do garnka, dodać cebulę i przyprawy, zalać wodą. Zbierać szumowiny i gotować do miękkości mięsa [ kurczaka wyjąć szybciej]. Mięso wyjąć, ostudzić.Po wystygnięciu mięsa

Moje domowe kucharzenie
GALARETA WIEPRZOWA BEZ ŻELATYNY (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 364

serwowana w restauracjach z kieliszkiem wódki jako meduza. Odpowiednio przygotowana galareta mięsna nie wymaga dodawania żadnej żelatyny, ponieważ tężeje dzięki dużym ilościom białka – kolagenu. W czasie gotowania kolagen pęcznieje i zmienia się w żelatynę. Najwięcej znajduje się go właśnie w nóżkach wieprzowych i cielęcych a także w uszach, ogonie, prędze oraz rybich łbach, płetwach oraz ogonie. Galareta polecana jest(...)czosnku Nóżki i golonki dokładnie umyć i oczyścić w zimnej wodzie a ewentualnie, gdy jest taka potrzeba, to opalić także nad gazem. Następnie ułożyć w garnku, zalać 5 litrami zimnej wody i zagotować. Po odszumowaniu, czyli zebraniu ściętego białka w postaci brązowej piany na wierzchu, dodać ziele angielskie, pieprz, liść i część soli. Wywar mięsny gotować 90 minut na bardzo

Ola la LCHF
Galart. Zimne nóżki 163

cebula pietrucha groszek zielony jajka  Sposób wykonania:  Najpierw nóżki i golonkę czyszczę.Wkładam do garnka, zalewam taką ilością wody, aby mięso było przykryte. Ustawiam na niewielkim gazie na ok. 3 godziny.Po tym czasie zbieram szumowinę, dodaję warzywa oraz doprawiam całość listkami laurowymi, pieprzem i solą. Gotuję aż warzywa będą miękkie.Odcedzam wszystko tak aby był sam wywar

Smaki Natalii
szybkowar-galareta z golonki i nóżek... 181

potrzeba, ocet 10% - ile porzeba, opcjonalnie maggi do smaku,/br> z golonki, nóżek usunąć włosie, opłukać i włożyć do szybkowara 9 litrów / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" /, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary opuścić gwizdek, zmniejszyć ogień i gotować z 80 minut, szybkowar dopiero otworzyc po godzinie, mieso jeszcze skruszeje

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 229

Kiszona na białym winie kapusta świetnie smakuje z wieprzowiną – np. w klasycznym wydaniu z golonką, ale po drodze jej też z ciemnym mięsem kurczaka. Połączenie kapusty, mocnych aromatycznych przypraw, brązowego cukru, smażonych w gęsim smalcu ziemniaków i miękkiego ciemnego mięsa drobiowego to syty i doskonały zimowy posiłek. Nie odchudzajcie tej potrawy przez zamianę masła i smalcu na olej – masło wspaniale(...)moździerzu kminek, lekko stłuczone ziele angielskie i jałowiec, przełamane na pół laurowe liście. Całość mieszamy, dodajemy całe opakowanie sauerkraut, razem z sokiem z opakowania. Mieszamy dokładnie wszystko razem i gotujemy na małym ogniu 6-8 minut, co jakiś czas mieszając. Lekko pieprzymy. Kapustę przekładamy do naczynia do zapiekania razem z całym płynem z patelni. Na wierzchu rozkładamy usmażone wcześniej ziemniaki

Karo in the Kitchen
Galareta drobiowa 150

12.01.2019 Zimne nóżki, galareta, różnie nazywamy tę przystawkę. Myślę, że podzielicie moje zdanie ,że bez zimnych nóżek nie ma żadnej polskiej biesiady. Prawie zawsze na stole

gotuj ze mną
Bigos z wieprzowiną 187

czarny pieprz. 10. Gotować pod przykryciem ok 2 godzin. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii :  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Kapusta biała (surowa) 240 1000 13 1 60 Kapusta kiszona 95 500 4.55 0.7 21.4 Pieczarki świeże 29 130 4.02 0.44 4.24 Cebula (świeża) 88 220 2.42 0.22 16.81 Golonka wieprzowa (bez skóry

Atlas Smaków
Takie życie tylko w Neapolu.Szczypta magii włoskiej teściowej. Ragù! 168

MAKARONY POLSKIE garść gruboziarnistej soli morskiej do gotowania makaronu szklanka świeżego tartego parmezanu świeże pieczywo Do wysokiego i szerokiego garnka wlejcie oliwę, wsypcie pokrojoną w kostkę cebulę i nie włączajcie gazu! Jeszcze nie, więc się nie wyrywajcie! Ułóżcie wszystkie kawałki mięsa na cebuli i dociśnijcie je palcami. Pręga i golonki, świnie i krowy- wszystkie razem na dnie zimnego garnka(...)ZŁY, ale też zawiesisty i gęsty. Ten sos to złośnik. Przykryjcie garnek. Po drugiej godzinie możecie wyjąć wszystkie kawałki mięsa z wyjątkiem żeberek-te zostają do końca. Gdy RAGU gotowało się w sumie 3 godziny, wyłączcie ogień. Ugotujcie duże rurki w osolonej wodzie i po odcedzeniu wrzućcie makaron do garnka z ciemnoczerwonym RAGU. Posypcie potrawę parmezanem i podawajcie ze świeżym

Z Kuchni Do Kuchni
Kiełbaski z grilla z ziołami i żółtym serem 194

książek zdarza mi się rzadko piec czy gotować. Częściej korzystam z przepisów innych blogowiczów a najczęściej sięgam do rodzinnych receptur :) 7. Wysyłasz swoje przepisy do gazet? Nie :) Ale pomyślę nad tym ;) 8. Inną dziedziną, w której odnajdujesz się równie dobrze co w kuchni jest... Rysowanie :)  9. Danie, którego nie przełkniesz... Golonko :P 10. Chciałabyś wydać własną książkę kucharską(...)coś w kuchni? 7. Masz jakieś plany na wakacje? 8. Co Cię najbardziej relaksuje? 9. Ulubione warzywo to? 10. Masz jakąś ulubioną książkę kucharską? 11. Co lubisz robić poza gotowaniem

My simple kitchen