golonka gotowana - 487 przepisów (strona:15/33)

szybkowar-galaretka wieprzowa... 205

sztuki, pieprz czarny ziarnistu 10 sztuk, kucharek 2 łyżki, woda 3 litry, ocet winny 1 łyżka oczyszczone nóżki, golonkę włożyć do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka,pieprz czarny ziarnisty, obraną włoszczyznę, cebulę, wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować na srednim ogniu 100 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wystudzone mięso wyjąć na talerz, dokładnie obrać z kości(...)słoiczków i zapasteryzować wywar jeśli zostanie można zamrozić np. do zupy fasolowej,grochowej, ja użyłam do bigosu - galaretka z golonki i nóżek wieprzowych jest smaczna,bez żelatyny, często takie galaretki jemy ze względu na naturalny kolagen, szybkowar skraca czas gotowania co najmniej o 50%, wywar jest klarowny, nie mętny ..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zimne nóżki 332

wraz z włoszczyzną wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy (czosnek dodamy później) i gotujemy przez około dwie godziny na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Wywar odcedzamy, nóżki, golonkę i 2 marchewki dostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso wraz ze skórką  kroimy na  drobne kawałki, a marchewkę w plasterki.  Czosnek

Kulinarne przygody Gatity
Galareta wieprzowa. Najlepsza. W/g mojej mamy. 560

kawałek selera - czosnek 3 ząbki, cebula - ziele angielskie 3-4 szt, listek laurowy, pieprz w kulkach, sól - żelatyna - zielona pietruszka Wykonanie Oczyszczone golonko, nóżkę i obkrojoną z tłuszczyku łopatkę wstawiamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy  wszystkie przyprawy i sól. Kiedy mięso już jest prawie miękkie dodajemy włoszczyznę wraz z cebulą i czosnkiem. Gdy mięso

Kuchnia z widokiem na ogród
Galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze 337

Galaretka z "nóżek chodziła" za mną :) :)Musiałam ją zrobić, pomimo, że nie miałam golonki , ale  tylko nóżki :(I była udana.Po wystudzeniu galaretce nic nie brakowało, palce lizać. A jedyną wadą gotowania nóżek w szybkowarze była ich mała przejrzystość.Były za to bardzo kleiste, po stężeniu super twarde, a to mi chodziło :) I to bez dodatku żelatyny.Przez sezon zimowy

Proste Potrawy
Zupa kalafiorowa na golonce z indyka 255

łyżkę octu winnego 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego pęczek świeżego kopru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Golonki myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody, dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela angielskiego, gotujemy 30 minut. Podczas gotowania wrzucamy obraną oraz pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ziemniaki oraz opłukany kalafior podzielony na małe różyczki, wszystko gotujemy na wolnym ogniu

kgwjanczewo
Golonka gotowana w piwie z nutą musztardy i jałowca 223

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Tak przygotowana golonka jest miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna. Idealnie nadaję się na obiad, czy

Di gotuje
galareta wieprzowa - zimne nóżki 250

Każdy chyba ma swój patent na galaretę wieprzową. Ja ją gotuję tak jak moja mama.....no tak mi się przynajmniej wydaje :D Ilości podaję na 4 l wywaru po wyjęciu mięsa. Można oczywiście zmniejszyć, ale pamiętać należy o tym, żeby wody było tylko tyle, by przykryła nóżki i golonkę. Składniki: * 5 nóżek wieprzowych * 3 golonki wieprzowe(...)pietruszki * 8 ząbków czosnku * średniej wielkości por biała jego część i zielonej odrobinę * sól, pieprz czarny Nóżki i golonki opaliłam nad kuchenką z nadmiaru włosków. Opłukałam i ułożyłam ciasno w dużym garnku. Zalałam wodą tak, by przykryła całość. Gotowałam na bardzo wolnym ogniu dobre 3 godziny - 4 godziny. Kiedy minęła połowa czasu gotowania dodałam obraną marchew i pietruszkę

Pieprzyć z Fantazją
szybkowar-golonki wieprzowe z czubricą... 206

łyżeczka, pory 2 sztuki, smalec 1 łyżka, woda 2 szklanki umyte golonki mocno natrzeć przyprawą zieloną czubricą, schowac do lodówki na 2 godziny w garnku szybkowara na smalcu zrumienić golonki z każdej strony, dodać pory wsypać kucharka, pieprz mielony, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z mięsa z rosołu z warzywami suszonymi 160

sposobem nic się nie zmarnuje, a na pastę skuszą się i ci którzy wcześniej na mięso nie mieli ochoty... Składniki : ok. 60 dag gotowanego mieszanego mięsa z rosołu;  kurczak, wołowina, mięso wieprzowe z golonki ok. 30 dag wątróbek z indyka sól, pieprz czarny i ziołowy mielony majeranek, oregano, papryka ostra kilka kropek maggi, gałka muszkatołowa

Proste Potrawy
Mięso rosołowe do chleba 188

jeszcze jeden sposób na wykorzystanie mięsa ugotowanego wcześniej w rosole.Składniki: ugotowane mięso z rosołu ( gotuję rosół z 4 rodzajów mięsa: indyczego, kurzego, wieprzowego-golonki i wołowego)- ilość dowolna żelatyna, rosół lub woda Przygotowanie: Ostudzone mięso kroimy drobno, ale już teraz wiem, że lepiej byłoby zmielić je na grubych oczkach, bo przy krojeniu trochę się kruszyło:( Jeśli lubimy możemy dodać

Proste Potrawy
zupa-bulion z golonki i wieprzowych nożek 164

łożyć do gara zalać woda i gotować mi ęso przez kilka minut. Następnie dodać wszystkie oczyszczone i pokrojone warzywa (marchew, seler,pietruszke, cebula, papryka,ziele,lisc laurowy), z wyjątkiem ziemniaków . Doprowadzi ć zupe do wrzenia, a następnie obniżyć płomień .Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie,a część płynu odparuje * Wyci ągnąć golonkę ,kurczaka,nożki. Nóżki i skóre z golonki(...)wyrzucam dla bezpańskich psów i kotów . Pokroi ć mięso z golonki i z kurczaka ,umieścić je w garnku z zupą, Doda ć cukinie i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę,w razie potrzeby dolac cieplej wody. Dodaj sól i pieprz do smaku i troch ę oregano. Gotowa ć zupę okolo10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W osobnej misce umie ścić śmietanę

w mojej kuchni
zupa-bulion z golonki i wieprzowych nożek 168

łożyć do gara zalać woda i gotować mi ęso przez kilka minut. Następnie dodać wszystkie oczyszczone i pokrojone warzywa (marchew, seler,pietruszke, cebula, papryka,ziele,lisc laurowy), z wyjątkiem ziemniaków . Doprowadzi ć zupe do wrzenia, a następnie obniżyć płomień .Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie,a część płynu odparuje * Wyci ągnąć golonkę ,kurczaka,nożki. Nóżki i skóre z golonki(...)wyrzucam dla bezpańskich psów i kotów . Pokroi ć mięso z golonki i z kurczaka ,umieścić je w garnku z zupą, Doda ć cukinie i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę,w razie potrzeby dolac cieplej wody. Dodaj sól i pieprz do smaku i troch ę oregano. Gotowa ć zupę okolo10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W osobnej misce umie ścić śmietanę

mojej kuchni
golonki z kapustą z grzybami z szybkowara... 170

razem z tą wodą, kminek ziarna, paprykę chili, liście laurowe, cukier, ziele angielskie, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 60 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie - najsmaczniejsze golonki z kapustą kiszoną z grzybami suszonymi z szybkowara, golonki są soczyste, miękkie, kapusta mocno grzybami aromatyczna..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Golonka po bawarsku. 177

Golonka po bawarsku-czyli jak poskromić swojego mężczyznę:) Przepis czasochłonny-ale warto. SKŁADNIKI: 4 golonki peklowane 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego 4-8 kulek pieprzu Włoszczyzna (kawałęk pora, małamarchew,kawaęk selera, mały korzeń piertuszki) Dodatkowo: 2 średnie marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki Miód (około 2-3 łyżeczki) MARYNATA: 1 piwo Porter 1 piwo jasne(...)burzowiny. Gotujemy godzinę.Sprawdzamy,czy powstały wywar jest dosyć słony, jeżeli nie-to dosalamy. Do garnka wkładamy włoszczyznę.Gotujemy do miękkości mięsa.Gdy mięso jest już miękkie-przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy piwa, dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Golonki wyciągamy, nacinamy skórę w kratkę-nie za głęboko- i zanurzamy w marynacie piwnej.Odstawiamy do lodówki na min. godzinę. Nagrzewamy piekarnik

Kopystką po garach
Bigos z wolnowaru 198

słodkiej kapusty..ilość kapusty i dobór mięsa wedle własnego gustu i pojemności wolnowaru.kapustagolonkaprzyprawy wedle gustukoncentrat pomidorowypomidory suszone PiątnicaKapustę poszatkować, golonkę pociąć na mniejsze kawałki.Przełożyć do wolnowaru, wlać trochę wody , dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy.Ustawić wolnowar i gotować około 8 godzin

Moje domowe kucharzenie