gołąbki - 2668 przepisów (strona:121/178)

Sos grzybowy 148

mnie w domu sos grzybowy podaje się w Wigilię i polewamy nim pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z kaszy jęczmiennej. Składniki: 150 g grzybów suszonych cebula ok półtora szklanki wody łyżka masła łyżka mąki 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie Grzyby płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie

e-PrzepisyKulinarne
Zupa kalafiorowo-grzybowa 149

gotowania grzybów - ilość zależna od pożądanego koloru zupy. Zupę doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i octem jabłkowym. ----- Podobne: Kapusta z grochem Kapusta z grzybami i śliwkami Wegańskie gołąbki z grzybami

Weekendy w domu i ogrodzie
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Świąteczne menu skomponowane przez dietetyka 238

szpinakiem. Gotowane pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami. Komosa ryżowa lub kasza jaglana ze szpinakiem, figami i tofu. Zdrowa kutia z amarantusa lub kaszy bulgur. Ravioli z ciecierzycą. Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną. Bigos wigilijny z orzechami i ciecierzycą. Desery Sernik na bazie tofu z makiem. Pierniczki. Śnieżne kuleczki fasolowe. Domowy makowiec. Keks z bakaliami z siemieniem lnianym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Biała kapusta duszona z marchwią, jabłkami i majerankiem 201

przechodzi stopniowo na wegetarianizm lub przynajmniej ogranicza produkty zwierzęce, kapusta stanowi źródło inspiracji.  Dzisiejszą kapustę z jabłkami przygotowuję zawsze, kiedy pozostaje mi resztka z kapusty na gołąbki. Rzadko zdarza mi się trafić idealnie z proporcjami. Czasami liście są tak poskręcane w środku, że nie udaje się zawinąć w nie farszu gołąbkowego. Co wtedy z taką kapusta? Wyrzucić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 208

duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa z porami i szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny z leśnymi grzybami, ziołami i miodem czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami! Pyszne kotleciki z grzybów leśnych z ziołami, kurczak po turecku duszony z rodzynkami i cynamonem czy pyszne puree z selera z gałką muszkatołową. Jeśli chodzi

Plate of Joy
"Na grzyby" - podsumowanie akcji 187

lasach i będziemy się cieszyć obfitszymi zbiorami :) I tego wszystkim życzę :) Maślaki na tostach Jajecznica z grzybami Rydze na surówce z fenkułu Grzybki marynowane (2 sposoby) Wegańskie gołąbki z grzybami i kaszą Zupa z pecłonek z zacierkami Pizza alpejsko-prowansalska Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym Pęczak z pecłonkami Bieszczadzki smalczyk z rydzami Wegetariańskie flaczki z rydzów Tarta

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa gołąbkowa 216

lubi gołąbki ten pokocha zupę gołąbkową. Syta, smaczna i idealna na zimowe obiadki. Nie ma nic lepszego jak powrót z pracy czy ze spaceru i zjedzenie gorącej pachnącej, pysznej zupy. Na samą myśl robi się cieplej i ślinka cieknie A teraz Was zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula

O kuchni z uczuciem
Gołąbki 157

mięso, doprawić przyprawą  i usmażyć.  Podsmażyć kiełbasę.  To wszytko wrzucać do miski z ryżem i kaszą. Zamieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Zawijać gołąbki, układać w garnku lub brytfance . Zalać wywarem, magą.  Od zagotowania parzyć do miękkości kapusty około 30minut

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Wyśmienity obiad, czyli klopsiki i inne zjawiska 223

sosie pomidorowym, idealnie komponujące się z ryżem. Prawdziwe obiadowe niebo w gębie, u nas często goszczą na stole. Można powiedzieć, że są to takie szybsze i łatwiejsze gołąbki, bo wystarczy podać do nich surówkę z kapusty i skład będzie identyczny. Do dzieła zatem, moi drodzy wspólnicy w kuchennych zbrodniach! Klopsiki w sosie pomidorowym 1,5kg łopatki wieprzowej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem 200

Gorzowa, to także Zielona Góra. A ta znana jest z tradycji winiarskich. Słynne zielonogórskie Winobrania są okazją do spróbowania nie tylko wina, ale także innych produktów lokalnych.  Gołąbki w liściach winogronowych, farszówki jenińskie (pierożki z soczewicą), zupa niebecz z kapustą - czyż to nie brzmi intrygująco?  Pełną listę regionalnych produktów znajdziecie tam klik Z czym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sajgonki 2423

Wystudzić. Makaron pociąć na drobniejsze kawałki i dodać do farszu posypać natką pietruszki i wymieszać. Papier ryżowy moczyć w wodzie kłaść nadzienie i zwijać jak gołąbki . Ułożyć tak by nie dotykały do siebie. Smażyć na rozgrzanym oleju tuż przed podaniem. Podawać z sosem słodko kwaśnym lub pikantnym , do wyboru

Gotowanie jest łatwe
Skórki z kurczaka faszerowane i zapiekane 138

wody , przestudzić. Do ryżu dodać mięso, posiekaną paprykę i cebulę, przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Wymieszać masę i nakładając po łyżce, nadziewać skórki zawijając je podobnie jak gołąbki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, nasmarować oliwą, posypać posiekanymi pomidorami i rozłożyć konfiturę z jarzębiny. Posypać odrobiną oregano i pieprzem. podlać ok pół szklanki wody i wstawić do nagrzanego

Gotowanie jest łatwe
Warzywny tort dla weganina na diecie dr Dąbrowskiej. KAPUSTA BIAŁA. 264

przy okazji dla wszystkich. I zrobiła się - nie surowa, nie gotowana, nie smażona, nie duszona, zupełnie bez tłuszczu ale jak najbardziej gorąca, miękka, dobrze przyprawiona, i... smakująca jak gołąbki.  Będzie więc przepis, bo warto takiej spróbować: - 2 cebulki kroimy w drobną kostkę i rzucamy na SUCHĄ patelnię, bez tłuszczu, - dokładamy do nich 2 ząbki czosnku pokrojone

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Gołąbki z ryżem 174

zmiękczyła. Z każdego liścia uciąć do połowy wystającą część grubej łodyżki.  Farsz nakładać na koniec listka, zwinąć oba boki do środka a następnie całość zwinąć w "rulonik". Gołąbki ułożyć w garnku i podlać ok szklanką wody, dusić aż kapusta zmięknie

Pychotkaaa
Domowe Sajgonki + film 180

namaczamy na kilka sekund w talerzu z letnią wodą po czym rozkładamy na desce do krojenia. Na papier nakładamy łyżkę nadzienia i bardzo delikatnie zawijamy sajgonki, podobnie jak gołąbki. Gotowe sajgonki odstawiamy na 30 minut aż lekko obeschną a następnie smażymy partiami na rozgrzanym oleju około 5 minut na złoto-brązowy kolor,często obracając. Tak przygotowane sajgonki wyjmujemy

Smakowite Dania