gołąbki - 2668 przepisów (strona:115/178)

Niedziela: Pstrąg na ziemniaczanych talarkach – czyli jak upiec pstrąga 189

ekologicznej hodowli, a jednak ani z piekarnika, ani z grila, ani z patelni nie wychodziły tak oczekiwaliśmy. Były dobre, ale bez szału. Zobacz też przepis na gołąbki z dorszem. Podczas ostatnich ferii świątecznych ponownie zmierzyliśmy się z tematem pieczonej ryby. Po długich poszukiwaniach postanowiliśmy upiec pstrąga według przepisu Marthy Stewart (z domu Kostyra ;-)), amerykańskiej kulinarnej celebrytki. Jest bardzo

Niedzielny kucharz
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 170

Kasza to symbol wpływu kuchni kresowej na kuchnię podkarpacką, choć cieszyła się ona już wcześniej uznaniem zarówno w kuchni polskiej, jak i żydowskiej. Na Podkarpaciu z kaszą robimy gołąbki, pierogi i wytrawne drożdżówki. Kaszę dodajemy do mięs i kapusty. Z kaszy robimy również kotlety. Na blogu jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa

Trzeci talerz
Zupa gołąbkowa 266

zupę i na talerzu prezentował się hm... mało wyjściowo ;), to mimo wszystko stała się moim faworytem, który postanowiłam zrobić ponownie, spisać potrzebne składniki i opublikować.  Jeśli więc gołąbki lubicie, to i zupa będzie dla Was smacznym odkryciem.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Kuchnia w czekoladzie
Roladki z piersi kurczaka w sosie piernikowym 191

całości. Natrzeć olejem i doprawić solą pieprzem i tymiankiem. Na każdej roladce ułożyć suszone morele, śliwki i daktyle, na nich położyć po cienkim plasterku słoniny. Zwinąć jak gołąbki i przekłuć w kilku miejscach wykałaczkami. Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Sos piernikowy: Na patelnię wrzucić masło, dodać olej i pokrojoną w kostkę cebulę

Gosia gotuje
"Grzyby i warzywa jesienne 3." - podsumowanie akcji 194

justyna9220   | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Zupa grzybowa autorka: czarrna  | blog: czarrna od kuchni Kopytka z brukselką i dynią autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni Gołąbki z kaszą i grzybami autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni Kaszotto z podrobami i grzybami autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni Gulasz wołowy z pieczarkami autorka: cybog

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki z kaszą i grzybami 226

szklanki kaszy jęczmiennej 3 łyżki siemienia lnianego 0,5 kg odgotowanych grzybów leśnych 3 cebule sól, pieprz słodka papryka Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb … Czytaj dalej Gołąbki z kaszą i grzybami

czarrna od kuchni
ŚWIĄTECZNY ROSÓŁ WOŁOWO-DROBIOWY 163

posiekany koperek lub natkę pietruszki - sałatę pokrojoną w paski - marchewkę, seler, kalarepkę, i pora pokrojone w zapałkę - pieczarki lub prawdziwki pokrojone w plasterki - pulpety z cielęciny lub wątróbki - gołąbki z kapusty pokrojone w plastry Możemy też podać czystą zupę, a na talerzyku obok położyć: - krokiet z naleśników - krokiet z ryżu  - pasztecik serowy - diablotkę Smacznego

Moja Książka Kucharska
WYNIKI KONKURSU KULINARNEGO Z MARKĄ STAUB 189

przepis na zapiekany filet z kurczaka.   Ze swojej strony chciałabym również wyróżnić Panią Ilonę Mokrzańską i pełne smaku Ratatouille oraz Panią Monikę Jerzak za pyszne Gołąbki bez mięsa.  Serdecznie gratuluję Zwyciężczyni i dziękuję wszystkim za udział w konkursie! Wkrótce na blogu nowe konkursy, już pod nowym adresem: www.garniecmagalie.pl . Poniżej zwycięski przepis: Składniki: 500 gram filetów

Garniec Magalie
Ryż z białym sosem – Kaszubskie smaki 235

Kaszubach jest podawany prawie zawsze , kiedy gotuje się rosół . Kiedyś na weselach w czasach PRL-u, był wręcz obowiązkowy Przepisów na niego jest sporo , jak na bigos , czy gołąbki , aczkolwiek podstawa, jest zawsze ta sama , czyli rodzynki i mięso z rosołu , niektórzy ,dorzucają ,agrest z kompotu .. co dom, to nieco inaczej Bardzo lubię tą potrawę i uważam

Ogrodnik w podróży
Domowa kiszona czerwona kapusta 231

babcie obowiązkowo kisiły jesienią nie tylko poszatkowaną kapustę. Kiszono niewielkie główki w całości, umieszczając je między pociętymi wiórkami, a także jabłka. Z takiej ukiszonej całej główki przygotowywano gołąbki, pyszne jak żadne. Dzisiaj zapraszam Was na kiszoną czerwoną kapustę. Wystarczy niewielka główka, aby po tygodniu czy dwóch, cieszyć się pyszną surówką. Składniki: 2 kg czerwonej kapusty 2 lekko czubate

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sarmale - rumuńskie gołąbki 187

dawno kisiłam kapustę w całości ( zerknijcie tutaj ). Z niej zrobiłam gołąbki rumuńskie tak zwane sarmale. Smakiem trochę przypominają bigos. Zresztą sami zobaczycie. ☺ Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Kapusta coolwrap na gęsto 118

taką odmianę kapusty ... kupiliśmy, nie znając takiej odmiany. Pomyśleliśmy kupimy, coś z niej powstanie. No i wyszła wersja na gęsto. Motyw przewodni jednak to podsmażona kiełbasa jałowcowa. PS: gołąbki też były fajne, w innej wersji.   Składniki główka kapusty 300 g surowego boczku pętko polskiej wędzonej kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku passata pomidorowa 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

R'n'G Kitchen
Knedle ze śliwkami 134

znajdziecie tu bowiem dużo przepisów-wariacji na temat kuchni polskiej, gdzie typowo polskie składniki czy danie zyskało nowe oblicze (sałatka jarzynowa z krabem, tuńczyk marynowany w żubrówce, gołąbki z jagnięciną w pomidorowo-cynamonowym sosie). Danie jakie wybrałam do przygotowania na pierwszy ogień to knedle ze śliwkami. U nas w domu nie gotowało się takich knedli, więc

Cooking for Emily
Wegańskie sajgonki Tomka 234

nalać zimnej wody i na około minutę zanurzyć arkusz papieru. Następnie delikatnie wyciągamy papier, rozkładamy na płasko, nakładamy dwie łyżki farszu i zawijamy tak samo jak krokiety czy gołąbki. Tak przygotowane sajgonki smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, dopóki papier się nie przyrumieni, około minuty z jednej strony. Sajgonki najlepiej wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku

Dietolog
Gołąbki raz jeszcze 201

Dzisiaj gołąbki raz jeszcze. Tym razem z innym farszem, ale również doskonałym. Polecam szczerze i myślę, że do nich wrócicie. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie