gołąbki - 2500 przepisów (strona:119/167)

Tort gołąbkowy 233

Jako setny przepis na moim blogu prezentuje Wam tort gołąbkowy. To tradycyjne gołąbki inaczej. Sposób przygotowania łatwiejszy, szybszy, bez zawijania i prezentuje się bardzo ładnie. Kapusta rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona

NA MOIM TALERZU
Naleśniki nadziewane szpinakiem i twarogiem 119

pokruszony twaróg i mleko wymieszane z jajkiem. Całość dokładnie mieszamy aż zacznie gęstnieć, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy na wcześniej przygotowane naleśniki, zwijamy jak krokiety czy gołąbki, układamy w naczyniu do piekarnika, posypujemy startym serem i zapiekamy ok 20 minut w 180 o C ( do momentu aż ser dokładnie się rozpuści ) SMACZNEGO

Smaki Ewy
Farfalle z szynką parmeńską i pieczarkami 144

Kochani dziś podałam makaron na szybko...jest zbyt gorąco żeby robić...gołąbki np. Piękne farfalle i kilka składników, to wszystko, by móc cieszyć się prostym, włoskim przepisem! Składniki -makaron farfalle -masło -pieczarki -szynka parmeńska w plasterkach -sól himalajska różowa -różowa cebula -parmezan tarty Ugotować farfalle al dente, odcedzić, przelać wodą i "naoliwić" aby się nie posklejały. Na dużej

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśniki z pieczarkami 205

drobno kroimy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pieczarki i startą ma tarce marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Na każdym naleśniku rozsmarowujemy przestudzony farsz i zwijamy jak gołąbki.  Sos borowikowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.  Naleśniki podajemy podgrzane na suchej patelni i polane sosem borowikowym. Smacznego

Salonik smaków
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 214

fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie popularna na wyspie Santorini dolmades - ryż z mięsem jagnięcym zawijany w liście winogron (coś jak polskie gołąbki). Danie główne też dostaniemy, jednak nie należy się spodziewać zbytniego entuzjazmu ze strony kucharza, że w największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy

W kuchni Katie
Gołąbki z soczewicą i kurkami 117

Znowu gołąbki, ale jak zapowiedziałam na fb, były z mięsem, będą i dla tych co mięsa nie jedzą. Mam trochę kurek, więc postanowiłam je wykorzystać do farszu. Miałam nadzieję, że wyjdzie smacznie i z dumą stwierdzam, że tak było.   obgotowane liście kapusty szklanka soczewicy 200 g kurek 1 cebula 0,5 szkl ryżu sól olej

Polska Zupa
Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami w sosie pomidorowo -bazyliowym 138

uduś na patelni. 4. Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i kurki z patelni. Wymieszaj farsz. 5. Faszeruj farszem liście kapusty. 6. Układaj  gołąbki w rondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40  minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp majerankiem lub bazylią. Gotuj kolejne 15 minut. Ja zagęszczam

AZgotuj!
Rosół dla chorego. Rosół na przeziębienia. 215

która dodatkowa pomogą w walce z przeziębieniami:)  Rutyna uszczelnia naczynia i nie trzeba faszerować się tabletkami. Do tego natka pietruszki pełna witaminy C .  Cytuję za źródłem: "Gołąbek lub kurczę, marchew, pietruszka, 6 suszonych śliwek." "Przy ściślejszej diecie gotuje się dla chorego rosół z białego mięsa.Użyć można gołębia, z którego rosół jest bardzo smaczny, w braku

AZgotuj!
Gołąbki w liściach botwinki 142

odciśnięte biszkopty. Wyrabiamy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładamy na liście botwiny i ścisle zwijamy. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim ciasno gołąbki. Do naczynia dolać ok szklanki wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 25-30 minut

Atlas Smaków
Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym 169

Przepyszne gołąbki inne niż tradycyjne o pysznym farszu i bajecznym sosie Składniki - 1 duża kapusta - 3 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli farsz: - 1 kalarepka ok 0,5 kg - 1 papryka - 2 ogórki kiszone - 3 torebki ryżu brązowego - 1 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 por - 1 cebula -1/2 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki papryki

W królestwie smaków Beaty
Bigos hultajski. 153

Lubię potrawy przygotowywane z kapusty. Zarówno gołąbki, kapustę zasmażaną, czy właśnie bigos. Zazwyczaj przygotowuję go w większej ilości i nadmiar wekuję,  słoje przekładam w zimne miejsce i co jakiś czas zajadamy się pysznym bigosem, a im dłużej stoi to jest lepszy. Dzisiaj przedstawiam przepis na bigos hultajski, czyli przygotowywany z kapusty kiszonej i słodkiej. Jest pyszny, polecam

Rozpustne gotowanie
Colesław z młodej kapusty. 155

Kocham młodą kapustę! Mięciutka, chrupiąca, pyszna!!! Znacie pewnie już przepis na moją  młodą kapustę z koperkiem i śmietaną  oraz na tradycyjne  gołąbki z młodej kapusty , a dziś przedstawię Wam kolejny przepis z kapustą w roli głównej, czyli na surówkę colesław. Niesamowicie prosta i szybka do zrobienia, a do tego baaardzo smaczna. Polecam! Składniki na surówkę

Rozpustne gotowanie
Ketchup Międzychód - polecam 240

działająca od ponad 110 lat. Wspieranie rodzimego przemysłu to już jest istotny argument, by kupować produkty tej firmy W swojej ofercie mają dania gotowe w słoikach (m.in. gołąbki, klopsiki, czy fasolkę po bretońsku), sosy, przetwory z pomidorów, ogórki oraz dżemy, ja osobiście jako, że korzystam z przetworów od mamusi nie próbowałam jeszcze niczego więcej z ich oferty

Cynamonowe szczęście
Kotlety mielone grillowane w liściach winogronowych z sosem koperkowym 179

pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Liście winogronowe blanszujemy we wrzątku dosłownie kilka sekund. Osuszamy liście. Na każdy liść nakładamy 1 czubatą łyżkę mięsa. Zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Gotowe paczuszki grillujemy z dwóch stron. Ja zastosowałam grilla marki RUSSELL HOBBS  Podajemy z sosem koperkowym, ziemniakami i z młodą kapustą. Sos koperkowy: Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety mielone "pogołąbkowe" 154

Nieraz zostaje trochę farszu po gołąbkach ,wtedy można pokusić się zrobienie na obiad tego typu kotletów mielonych. Jeśli ktoś lubi ,może również przygotować je od podstaw. Wyszły bardzo pyszne i soczyste. Świetnie nadają się też do zamrożenia i w sytuacji kryzysowej ,zawijamy kotlety pojedynczo w folię aluminiową i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200°C. Składniki

R'n'G Kitchen