galaretka - 14130 przepisów (strona:736/942)

Terrina z jajkiem i warzywami 1739

pasztet, ale przygotowuje się też terriny z warzywami, łososiem i innymi składnikami bez pieczenia. Dzisiaj u mnie terrina z jajkiem, warzywami i szynką jako propozycja na Wielkanoc. Konsystencją przypomina galaretkę, możemy ją przygotować zamiast tradycyjnego pasztetu. Przepis ze strony straga.pl Terrina z jajkiem i warzywami Składniki na keksówkę  4 jajka, ugotowane na twardo 200g mieszanki marchew z groszkiem, mrożonej

Smak mojej kuchni
Mielonka z suszonymi pomidorami 284

szynkowar w zlewie do góry nogami. 16. Polewamy go wrzątkiem, kiedy podkładka sama opadnie podnosimy pojemnik i przekładamy gotową mielonkę na talerz. 17. Wokół mięsa powinna pojawić się warstwa galaretki. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Przetwory , śniadania i kolacje Tagged: domowa wędlina , mielonka , suszone pomidory , szynkowar , Tradismak , wieprzowina , wołowina

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Hasło tygodnia - domowe słodycze. 173

Domowe słodycze - czekoladki, batony, wafelki, nugaty, trufle, bloki, mini galaretki i co tam jeszcze może przyjść do głowy... Domowe, czyli lepsze niż sklepowe. Lepsze, bo zdrowsze i przygotowane z dużą frajdą. Zdrowsze z powodu niezastosowania zbędnych chemicznych dodatków. A że słodkie? - no a jakie mają być słodycze?  W końcu tylko od nas zależy ile ich skonsumujemy. Resztę zapakujemy

zadanie-gotowanie
Legalny shake czekoladowy 366

muszę przyznać, że od razu się zakochałam :) Nazwa brzmi trochę tajemniczo, ale w rzeczywistości oznacza tofu, tyle że w kremowej wersji. Jego konsystencja jest aksamitna i przypomina bardzo delikatną galaretkę, która rozpada się przy próbie złapania jej w palce. W smaku jest baaardzo neutralne, więc od razu pomyślałam, że idealnie sprawdziłoby się w owocowym musie lub koktajlu. I to był

Zawsze głodna!
Piszinger – wafle z kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym 238

wersja będzie Ci bardzo smakować. Samo masło jest zapychające i ciężko się smaruję, dlatego mieszam go z kajmakiem i dodaję warstwę dżemu porzeczkowego. Można go zastąpić warstwą galaretki winogronowej, będzie bardziej amerykański. Gotowe trójkąty można obtoczyć pokruszonymi orzeszkami. Będą jeszcze pyszniejsze. Obowiązkowy jest natomiast rąbek z gorzkiej czekolady. Będzie łagodzić słodycz nadzienia i przypominać o oryginalnych kakaowych piszingerach. Ale porzeczka

Ugotowane pozamiatane
Terrina wielkanocna 190

Niebawem Święta Wielkanocne i czas spotkań rodzinnych. Na naszym stole nie może zabraknąć na śniadanie tej zimnej przystawki o wdzięcznej nazwie Terrina wielkanocna.  Galaretka wielkanocna to przekąska szybka i efektowna, zrobicie ją niemal błyskawicznie z kilku składników , czas chłodzenia godzina, ale radzę potrzymać całą noc w lodówce.  Obowiązkowo w naszej terrinie występuje symbol Wielkanocy- jajo. Kolorowe warzywa

Z Kuchni Do Kuchni
Egzamin, urodziny i sernik kasztanowy w polewie lustrzanej 201

identycznych chlebów razowych na zakwasie bez dodatku mąki pszennej, sześć identycznych chlebów specjalnych na zakwasie lub starterze, dwa razy po dziesięć ciast z dwoma rodzajami musu lub musem i galaretką, udekorowanych polewą lustrzaną lub spryskanych czekoladą, dwa razy po dziesięć suchych ciast, czyli dowolnych wypieków, które poza lodówką mogą stać do pięciu dni, nic nie tracąc ze swojej świetności, oraz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szynka wieprzowa z szynkowaru 181

mniejsze kawałki, rozbijamy tłuczkiem. 2. W miseczce mieszamy wodę z przyprawami, zalewamy mięso, mieszamy.  3. Mięso odstawiamy do lodówki, ja na 12 godzin. Jeśli chcemy mięso z galaretką, to po wyjęciu musimy dodać żelatynę i ponownie wyrobić. 4. Mięso wkładamy do wymytego szynkowaru, upychamy. Zamykamy. 5. Do garnka nalewamy wodę, na spód dajemy ściereczkę. Wkładamy szynkowar, szynka powinna się

kruche babeczki
Indyk z galaretką z praski/szynkowara 156

jest bardzo łatwy, a wędlinka z indyka reeewelacyjna w smaku. Mięso jest dobrze doprawione i ma odpowiednią, zwartą konsystencję. Dodatkowo doskonale się kroi, nie rozpada i posiada mnóstwo smakowitej galaretki. Jeśli nie macie szynkowara, to mogę polecić Wam sklep: tradismak . Możecie tam nabyć mnóstwo produktów - przydatnych w kulinarnych poczynaniach z domowymi wyrobami. Osobiście posiadam zestaw Singiel i Duet , które

Di gotuje
Słoikowy , czosnkowy , karczek z gorczycą 239

Słoikowy ,czosnkowy , karczek z gorczycą Kolejna , pyszna wędlinka słoikowa , a w zasadzie mięsko w kawałkach , zatopione w smakowitej galaretce .. Mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wiem ,że dietetyczne to nie jest , ale doskonale sprawdza się na wszelkie wyjazdy , a nawet w domu na szybką kolację lub śniadanie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Galareta wieprzowa z majerankiem 203

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta jest bardzo aromatyczna , dzięki temu ,że mięsko marynuje się w świeżym majeranku przez dobę . Mięso tak przygotowane i zalane galaretką , do której także wsypuję odrobinę majeranku , ma wspaniały aromat , nie jest nijakie i nie potrzebuje nawet octu ,żeby smakować wybornie , chociaż kilka kropli jabłkowego nie zaszkodzi " class="wp-smiley" style

Ogrodnik w podróży
Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną 174

Piękna, słoneczna pogoda za oknem zachęca do pieczenia lekkich i niesłodkich deserów. Idealnie do tego typu przysmaków pasuje rabarbar.  Świetnie nadaje się do kompotów, kisieli i galaretek. Dla mnie najlepsze są pulchne ciasta i kruszonki, które smakowicie komponują się ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj proponujemy Wam niezwykle aromatyczny biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną. Szybki w przygotowaniu

Moja Mama Gotuje
Domowy pasztet w słoikach ( do smarowania ). 238

ziś podam Wam przepis na domowy pasztecik.  P amiętam jak moja mama robiła domowe przetwory, gdy zabiliśmy świnkę. Jedliśmy ze słoików kaszankę, pasztet,kiełbasę i galaretkę. Po otwarciu słoika pachniało po całym domu. Jak ktoś wszedł do mieszkania to od razu wiedział co dziś jemy. Tego zapachu nie zapomnę do końca życia. Takie przetwory są pracochłonne, ale domowe przetwory

Przepisy i porady kulinarne
Krem truskawkowy – prosty, szybki i pyszny 177

zrobicie małym nakładem sił i czasu, a efekt będzie pyszny! Krem truskawkowy możecie również przygotować z mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! […] Artykuł Krem truskawkowy

Domowe Torty