około 10 słoików po 0,5 litra 3kg cukini 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki około 800g koncentratu pomidorowego 1 opakowanie (30g) PEKTYNY do dżemów i galaretek (u mnie cytrusowo-jabłkowa) 1 kg cukru 1 i 1/2 szklanki octu 10% 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka
Moja Książka Kucharskaciasteczek, bo te biszkoptowe już mi się znudziły. Z wczorajszych lodów zostało mi trochę składników więc wykorzystałam je do tego sernika. Żeby był bardziej orzeźwiający zalałam go nie zwykłą galaretką a taką zrobioną z soku jabłko-mięta. Na upał idealny. I nawet mnie smakował. *tortownica 21 cm Składniki: na spód: 250 g herbatników maślanych 100 g masła na masę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię na sporą ilość tych pysznych owoców. Nie wszyscy je lubią, wielu osobom przeszkadza smak, a przede wszystkim zapach tego owocu. Ja jednak uwielbiam z niej właśnie domową nalewkę, galaretkę i dżem. Owoce czarnej porzeczki to najwspanialsze źródło niemal wszystkich niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu witamin, a przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Jakby tego było mało
Pieguskowa Kuchniatypu spotkaniach królował metrowiec. Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią wzmaga się mój apetyt na te „cięższe” ciasta. Wszystkie letnie tarty i biszkopty z galaretką robią miejsce dla pysznych szarlotek, serników czy też czekoladowych słodkości. Zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta do kawki:) Metrowiec Ciasto 8 jajek 2 szkl cukru 3 szkl mąki 16 łyżek oleju
Pieguskowa Kuchniarumu Jeżyny wsypać do garnka, dodać cukier i wodę. Zagotować wieczorem i odstawić na noc do wystygnięcia. Rano ponownie zagotować, ciągle mieszając. Odcedzić ( nie odciskając bo zrobi nam się galaretka )i ponownie zagotować. Do gorącego syropu dodać rum, dokładnie wymieszać i ponownie przecedzić. Po wystudzeniu przelać do butelek, zamknąć je szczelnie i odstawić w ciemne miejsce. Najsmaczniejsza
Pieguskowa Kuchniaprzygotowania lepiej wybierać mięso nieco tłustsze, jak na przykład karkówka, podczas duszenia tłuszcz się wytopi i zbierze u góry słoika, a samo mięso zanurzone będzie w smakowitej galaretce. Kolejną sprawą jest sposób i czas duszenia. Można pasteryzować słoiki w garnku na mokro, zalewając je do ok 3/4 wodą i pasteryzując w temp. 100stC trzykrotnie: pierwszy raz 60 minut, kolejnego dnia
Obiad gotowyPorzeczki mają wiele różnych zastosowań. Co roku owocują u nas bardzo dobrze, więc robimy z nich dżemy, galaretki i kompoty. Było też wino, więc nie może zabraknąć nalewki. Jest (oczywiście) słodka, ale też ma delikatnie kwaśny posmak charakterystyczny dla porzeczek. Kilkanaście minut roboty i kilka tygodni czekania, ale ta chwila kiedy będziemy mogli w końcu delektować się tą nalewką jest
Milion SmakówTruskawkowy przekładaniec, to nasza kolejna, pyszna i podzielna propozycja na letni weekend. Puszysty biszkopt z truskawkami, delikatnym kremem (na bazie smietanki i mascarpone) i galaretką. Niby banalny, niby wszystkim znany, ale ma w sobie coś czemu nie można się oprzeć! Może dlatego, że dla wielu z nas to smak wakacji i dzieciństwa, a może dlatego, […] Artykuł Truskawkowy przekładaniec pochodzi
Domowe TortyMożemy część masy zmiksować z owockami – o, to jest pomysł na kolejny wariant tego ciacha Jeśli robimy lżejszą wersję, nie musimy na górze stosować polewy czekoladowej a np. galaretkę czy też położyć same owoce. I tak będzie smacznie. W każdym razie zrobienie tego sernika to jakieś 10-15 min roboty, o ile użyjecie dobrej jakości sera. Tak, wiecie jaki
Mieszam w Garnkuwojaży z Dziadkami, odwiedził ostatnio jedno z takich miejsc i tak oto, trochę niespodziewanie, stałam się szczęśliwym posiadaczem czterech kilogramów mirabelek :-) Te, które pozostały po przygotowaniu pysznego kompotu, galaretki na zimę i nalewki wykorzystałam do upieczenia serowych rożków - znakomicie sprawdziły się jako ciasteczka na rodzinne, sobotnie piknikowanie. składniki: 250 g masła 250 g delikatnego twarożku 3 szklanki mąki około
babka w formieLekkie ciasto z musem arbuzowym to moja propozycja na trwające upały. Delikatny biszkopt na bazie budyniu i czekoladowy sernik to cudowne dopełnienie owocowej galaretki. Składniki biszkopt 5 jajek 1 budyń śmietankowy Rodzinny Gellwe ok. 4 łyżki mąki pszennej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik czekoladowy 750 g sera do serników 500 ml śmietanki 30 % 150 g czekolady
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyMój mąż jest wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju galaretek – owocowych, żeby nie było, czy budyniów. Kompletnie oszalał na punkcie deserów w Hiszpanii, które są połączeniem właśnie budyniu z kremem. Ja jak trzeba zjem, jednak, żeby mi to nogi urwało to nie powiem Postanowiłam zrobić coś nowego. Zawsze ciasto i już widzę, że mąż po cichu się buntuje. Dlatego tym razem
Mieszam w Garnkubyło, gdyby gdzieś w tej tarcie się pojawił. I co? W mojej głowie powstała tarta z agrestem (a właściwie z galaretką agrestową) i budyniem kokosowym. Podekscytowany zacząłem szperać w Internecie i szukać wskazówek i przepisów na poszczególne części mojego wypieku: na ciasto, na krem budyniowy
Vegan Tastepamiętać, że są bardzo bogatym źródłem witaminy C, zawierają jej cztery razy więcej niż pomarańcze. W kuchni robione są z niej też przetwory na zimę w postaci dżemów czy galaretek - mają dużo pektyny, więc szybko tężeją. Są również bardzo smacznym i aromatycznym dodatkiem do dziczyzny. Dziś jednak te zdrowe czarne kuleczki wystąpią w deserze, zapraszam więc na boskie semifreddo
Kulinarne przygody Gatitydokładnie, po czym wlewamy taką mieszankę do gotujących się malin. Całość dokładnie łączymy i gotujemy 1-2 minuty, aż maliny zagęszczą się a ich sok stanie się szklistą, błyszczącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, co jakiś czas malinową frużelinę mieszamy. Gdy frużelina wystygnie możemy zabrać się za resztę. Zaczynamy od podstawy sernika, czyli naprawdę dobrego sera. Ten, z którego
Karo in the Kitchen