galaretka - 14130 przepisów (strona:570/942)

Rolada waflowa z bananem 30

deser bez pieczenia, który posmakuje całej rodzinie. Składniki 1 kostka masła 3/4 szkła. cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 4 banany 1 paczka wafli 1 paczka herbatników 1 galaretka rozpuszczona w szklance wody i ostudzona Przygotowanie Dwa wafle położyć i delikatnie skropić wodą (żeby później lepiej się zwinęły, nie popękały) Następnie do garnka wrzucamy masło, cukier, pokruszone herbatniki(...)pokruszone wafle (ja je rozwałkowuje na desce wałkiem), galaretka, woda. Wszystko gotujemy na małym ogniu. Następnie takie gorące, po pół rozlewamy na ułożone wcześniej wafle. Na brzegu kładziemy banany i zawijamy. Później do lodówki, aż zastygnie masa i można się zajadać. Autor przepisu: Aldona The post Rolada waflowa z bananem first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Piernik podwójnie przekładany 39

łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa : 400 g prażonych jabłek ze słoika pół opakowania galaretki pomarańczowe, cytrynowej lub brzoskwiniowej ( opakowanie na 500 ml wody ) Masa z kaszy manny : 200 ml mleka 40 g kaszy manny 40 g cukru 80 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa czekoladowa(...)formy i przełożyć na kratkę, odłożyć do całkowitego wystudzenia. Masa jabłkowa : Jabłka przełożyć do garnuszka z grubszym dnem i podgrzać często mieszając. Kiedy jabłka zrobią się gorące, wsypać galaretkę i wymieszać do dokładnego jej rozpuszczenia. Jabłka odstawić do przestudzenia. Masa z kaszy manny : Mleko zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wsypywać kaszę jednocześnie mieszając rózgą kuchenną. Masę dalej

Opowieści z piekarnika
Konfitura z dyni z galaretką 39

życzę.   Potrzebujemy:    60 dag dyni hokkaido  ( waga po obraniu i usunięciu pestek i miąższu )  1 płaska łyżka masła 82 % cukier do smaku 1 galaretka o cytrynowym smaku gorąca woda   Wykonanie pysznej konfitury z dyni: 1. Oczyszczoną, umytą i osuszoną dynię kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Odparowujemy(...)nadmiar wody. Dodajemy masło i cukier do smaku, dusimy kilka minut cały czas mieszając. 2. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, już nie gotujemy. Gorącą dynię przekładamy do słoiczków i dokładnie zakręcamy. Studzimy.  3. Tak wykonaną konfiturą przechowujemy w lodówce

Izabelawkuchni
Czekoladowy deser z wiśniami i galaretką 41

Krem : 150 g serka mascarpone 70 g gorzkiej czekolady u mnie 70% kakao 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie, w zależności od preferencji i tego jakiej czekolady użyjemy) Warstwa owocowa: 1 galaretka wiśniowa 300 ml wody kilkanaście świeżych lub mrożonych wiśni Krem:  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego ostudzenia. Mascarpone przełożyć do miski, wlać ostudzoną czekoladę oraz ksylitol(...)jeśli używamy i zmiksować na gęsty krem.  Tak przygotowany krem przełożyć do szklanek lub pucharków. Warstwa owocowa:  Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do lekkiego stężenia, następnie dodać wiśnie i wylać na krem.    Schłodzić w lodówce

Healthy food explorer
Orzechowo Kokosowe Ciasto z Jabłkami 36

grecki lub śmietana 18% (2 kopiaste łyżki) Warstwa Jabłkowa: jabłka prażone ze słoika (1,200 g)   przepis na prażone jabłka znajdziesz  TUTAJ  lub użyj kupnych. galaretka cytrynowa  (2 op = 154 g)  woda (1/4 szkl.) Warstwa kokosowa: białka z jajek (6 szt.) szczypta soli cukier (3/4 szklanki) wiórki kokosowe (150 g) mąka kokosowa(...)pozostawiamy do wystudzenia. Krok 2: Warstwa jabłkowa. Do rondelka przekładamy jabłka prażone ze słoika,  wlewamy 1/4 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia i  wyłączamy grzanie kuchenki. Wsypujemy 2 galaretki i  mieszamy.  Odstawiamy do wystudzenia.    Gdy jabłka wystygną  wykładamy  na upieczone kruche ciasto w foremce. Wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy na chwilę. Krok 3: Warstwa

RITA food channel
Afrykańczyk 42

oraz ocet. Wykładamy do blaszki w której wcześniej piekło się ciasto makowe, wyrównujemy i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C   Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki dowolnego koloru (użyłam truskawkowe) 1 łyżka masła Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzewamy, dodajemy jabłka, dusimy pod przykryciem, a gdy jabłka zmiękną dodajemy galaretki i mieszamy

Cynamonowe szczęście
Orzechowa pychotka 43

mąki pszennej 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 120 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Mus jabłkowy 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka cukru pudru Masa śmietankowa 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo 50 g posiekanych orzechów włoskich(...)pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię i podsmaż kilka minut na średniej mocy palnika. Następnie dodaj cynamon oraz cukier puder, wymieszaj. Kiedy jabłka będą już zarumienione i miękkie, wsyp galaretkę cytrynową (proszek). Całość dokładnie przemieszaj i odstaw do przestygnięcia. Przestudzony mus wyłóż na 1 blat biszkopta i całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia musu. Masa śmietankowa Dobrze schłodzoną śmietankę

Alle Dobre!
Orzechowiec z jabłkami prażonymi 68

orzechy włoskie lub laskowe zmielone (100 g) Mus Jabłkowy : jabłka  prażone ze słoika  (800 g ) przepis na prażone jabłka znajdziesz  TUTAJ  lub użyj kupnych. galaretka cytrynowa  (2 op = 154 g)  woda gorąca (0,5 szkl.) Krem z mascarpone: mascarpone (500 g) śmietanka kremówka (500 ml.) cukier puder (3 łyżki) coś waniliowego(...)zrobić biszkopt orzechowy z tego przepisu   2. Mus jabłkowy: 800 g prażonych jabłek   i 0,5 szkl gorącej wody zagotowujemy. Wyłączamy grzanie kuchenki i wsypujemy 2 galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.  3: Poncz: W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy 1 łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę cukru pudru.  4.  Składanie ciasta

Rita creative
10 pomysłów na ciasto z galaretką 28

Zapraszam kochani na 10 propozycji ciast z galaretką. 1.Sernik na zimno z galaretkami: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2023/04/sernik-na-zimno-z-galaretkami.html 2.Malinowa chmurka: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2021/12/malinowa-chmurka.html 3.Popapraniec https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2021/08/ciasto-popapraniec.html   4. Kora orzechowa  https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/01/kora-orzechowa.html 5.Bananowiec https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2020/11/bananowiec.html?m=1 6.Ciasto z delicjami (Izydor) https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/04/ciasto-z-delicjami.html?m=1 7.Pawi ogon https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/01/ciasto-pawi-ogon.html?m=1 8.Truskawkowy Kubuś  https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2021/02/truskawkowy-kubus.html?m=1 9.Balladyna   https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2021/01/ciasto-balladyna.html?m=1

kulinarne odsłony pati
Ciasto gryzikowe, doskonały delikatny dodatek do kawki 82

Zrobiłam to ciasto z lekkim strachem co to będzie, ale ku mojemu zaskoczeniu – pycha. Wszystkim moim gościom smakowało. Mogę bez obawy polecić. Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, wymieszać i odstawić do zgęstnienia, ale nie całkowitego. Do garnka wlać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy i esencję waniliową, masło. Zagotować. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę manną i cały(...)również. Na dnie rozłożyć herbatniki. Wylać gorącą masę z kaszy manny, wygładzić i rozłożyć owoce u góry. Lekko je przydusić. Odłożyć ciasto do wystudzenia. Następnie na owoce wylać tężejącą galaretkę. Odstawić do stężenia. Polecam bardzo, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Ciasto Jabłkowo-orzechowa krówka-po prostu przepyszne (z jabłkami, kremem orzechowym)+FILM 34

łyżki octu spirytusowego 10% -3 jajka KREM ORZECHOWY  -350g orzechów włoskich -300ml mleka -3/4 szkl cukru -300g masła JABŁKA -ok 2 kg jabłek -galaretka cytrynowa DODATKOWO  -puszka masy kajmakowej -trochę orzechów do posypania  SPODY  Go garnka dajemy margarynę lub masło, cukier puder oraz miód. Podgrzewamy  Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet(...)minut (mają być miękkie) Tak postępujemy z resztą ciasta-mamy mieć 3  cienkie spody JABŁKA Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości.  Dodajemy galaretkę (proszek)  i mieszamy żeby się dobrze rozpuściła Gorące jabłka wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim. Ciasto okrywamy ściereczką i studzimy KREM Orzechy mielimy drobno, dajemy do garnka. Dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik na zimno z galaretką i borówkami 30

Sernik na zimno z galaretką i borówkami – doskonały deser, który przygotujesz błyskawicznie! Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi! Artykuł Sernik na zimno z galaretką i borówkami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką 46

wydaje się Wam za gęste można dodać jeszcze 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu. Umyte śliwki kroimy na pół lub na ćwiartki, usuwamy pestki, wymieszać z 1 opakowaniem dowolnej galaretki albo z kisielem, czy skrobią. Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami , krok po kroku: Posiekać razem mąkę wymieszaną z proszkiem, masło i cukier, dodać jajka i wszystko razem zagnieść, podzielić(...)pół. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć dno tortownicy ciastem, ciasto podpiec w 180 st.C ok. 15-20 minut. Wyłożyć na podpieczone ciasto śliwki wymieszane z suchą galaretką, na owoce pokruszyć lub zetrzeć resztę ciasta i całość piec 30 minut w 180 st. C. Wyjąć z piekarnika kruche ciasto ze śliwkami , można ostudzić, ale na ciepło też jest pyszne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sok z pigwy do herbaty 52

winogron na zimę (przepis), a kilka kolejnych jeszcze mamy w planach. Sezon na pigwę jest krótki, a ja staram się go wykorzystać jak najlepiej przygotowując takie pyszności, jak galaretka z pigwy czy pigwówka - domowa nalewka z pigwy . Nie każdy ma pigwę lub pigwowca w swoim ogrodzie, ale jeszcze do połowy listopada można kupić owoce pigwy i pigwowca na lokalnych bazarkach(...)wielu wierzy, że złote jabłko podarowane jej przez Parysa było właśnie pigwą. Kolejną zaletą pigwy jest duża ilość naturalnej pektyny, związku występującego w niektórych owocach, który zagęszcza dżemy i galaretki. Sok z pigwy do herbaty. G M T Y Wykryj język Afrikaans Albański Amharski Angielski Arabski Azerski Baskijski Bengalski Białoruski Birmański Bośniacki Bułgarski Cebuański Chiński trad Chiński upr Chorwacki Czeski

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Galaretka z winogron i aronii z sokownika 38

Bardzo polecam Wam zakup sokownika. Niezmiernie proste i ułatwiające pracę urządzenie. Zrobienie takiego soku to przysłowiowa pestka, nic prostszego. Smak galaretki cudny. Winogrona umyć, nie trzeba oddzielać owoców od gałązek, to samo zrobić z aronią. Umyte owoce włożyć do sokownika, zamknąć. W połowie ilości owoców obsypać cukrem( połowa). Następnie włożyć pozostałe owoce i znowu cukier. Postawić na ogniu i gotować(...)Słoiki muszą być wyparzone. Od razu wlać gorący sok i dobrze zakręcić. Przykryć grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygną. Cukru można dodać mniej lub więcej. To już jak lubicie. Galaretka jest pyszna polecam

Kuchnia Pokoleń