galaretka - 14130 przepisów (strona:567/942)

SZPINAKOWE CIASTO Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ 120

jajka * 200 g mąki pszennej * 150 g cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam  Skworcu ) * szczypta soli Składniki na masę truskawkową: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 1 galaretka truskawkowa * 200 ml wrzącej wody * 2 łyżki cukru pudru * 400 g truskawek Dodatkowo: * kilka truskawek do dekoracji Wykonanie: Szpinak z olejem zmiksować blenderem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)formy, piec w temperaturze 180'C około 35 minut. Z biszkoptu skroić wierzch, pokruszyć skrojoną górę na małe kawałeczki. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i zimną galaretkę (wcześniej wymieszaną we wrzącej wodzie), wymieszać. Dodać pokrojone truskawki, wymieszać drewnianą łyżką. Masę truskawkową wylać na biszkopt. Na wierzch wysypać pokruszone ciasto, udekorować połówkami truskawek. Wstawić do lodówki

Zrób to smacznie
Mazurek truskawkowy (vege) 140

Szczypta soli 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 8 łyżek wody 5 łyżek płynnego oleju kokosowego 2 łyżki musu jabłkowego 2 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 2 garście truskawek (mogą być mrożone) ½ galaretki truskawkowej wegańskiej (z dodatkiem agaru albo karagenu) Siemię lniane zalewam wodą i mieszam. Wszystkie składniki, łącznie z siemieniem, umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję na grubość około(...)się lekko zarumieni. Odstawiam do wystygnięcia. Mazurka zawijam szczelnie w folię aluminiową i zostawiam tak na2 dni. Następnie przygotowuję polewę. Truskawki gotuję w garnku, aż się lekko rozpadną. Dodaję galaretkę i jeszcze chwilę gotuję. Polewę wylewam na ciasto. Mazurka można przyozdobić migdałami. Całość odstawiam do wystygnięcia. Smacznego Artykuł Mazurek truskawkowy (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Dżem truskawkowy z rabarbarem 137

minut, a następnie wystudź. Dżem truskawkowy z rabarbarem możesz przechowywać bardzo długo w suchym i ciemnym pomieszczeniu. Zobacz też inne przepisy na przetwory i dżemy : Dżem morelowy z pomarańczami Galaretka z płatków róży Dżem truskawkowy bez cukru Konfitura różana Konfitura z pigwy Dżem malinowy z wiśniówką Zobacz też najnowsze przepisy : Dżem truskawkowy z rabarbarem Galaretka z płatków róży Sałatka tabbouleh

okolicepalnika.pl
Owoc kiwi. Potęga witamin. Najzdrowszy owoc świata 132

tygodnie. Owoce wyjęte z lodówki, ułożone na parapecie lub w wentylowanej, foliowej torbie wraz z bananem lub jabłkiem szybciej dojrzewają. Owoce kiwi zawierają enzymy proteolityczne, pod których wpływem galaretka nie stężeje. Galaretka stężeje, kiedy owoce sparzymy wrzątkiem i przestudzimy. Pestki kiwi naturalnie czyszczą jelita, to sposób na zaparcia. Kiwi należy zjeść na czczo i popić szklanką ciepłej wody. Kiwi

ProstePesto.pl
Czekoladowy Budyniowiec / Chocolate Pudding Cake 149

wylewamy tu na biszkopt, czekamy chwilkę, aż zastygnie i polewamy czekoladą. Aby  czekoladowe ciasto budyniowe  było wyższe i troszkę inne w smaku, możecie na budyń wylać warstwę galaretki z owocami. Wtedy możecie zrezygnować już z polewy. Jeśli nie lubicie galaretki, takie czekoladowe ciasto na zimno będzie dobrze smakować z brzoskwiniami wyłożonymi pod warstwę budyniową. Jeśli wolicie miękkie

Lekcje w kuchni
Nalewka z pigwy 137

powinnam powiedzieć, na zdrowie! Co można przygotować z pigwy Jeśli macie dużo owoców pigwowca lub pigwy i zastanawiacie się, co jeszcze można z nich przygotować? Koniecznie musicie spróbować  galaretkę z pigwy , galaretka nie jest popularnym przepisem, ale zapewniam, że jest obłędna . Wyjątkowo aromatyczna, przepyszna po prostu świetna idealna do wędlin, herbaty i serów. Przygotujcie kilka słoiczków dla siebie

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto bez pieczenia – efektowny deser bez udziału piekarnika! 202

zaskocz swoich najbliższych! Ciasto bez pieczenia – owocowe, sernik czy czekoladowo orzechowe? Wśród ciast bez pieczenia dużą popularnością cieszą się serniki. Można przygotować np. sernik jogurtowy o smaku jagodowym z galaretką w środku. Taki sernik prezentuje się okazale, ma fioletowy kolor, a galaretka wewnątrz dodaje mu wyjątkowego charakteru. Dodatkowo, sernik warto przygotować na kakaowym spodzie. Do przygotowania spodu potrzeba jedynie kakaowych

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tiramisu z żelką truskawkową 502

biszkoptów savoiardi Krem: 500g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 8 łyżek cukru pudru 4 żółtka Żelka truskawkowa: 500 g truskawek 1 łyżka cukru ½ szklanki wody 1 galaretka truskawkowa Poncz kawowy: 400 ml naparu z mocnej kawy lekko osłodzonej i wystudzonej 100 ml likieru amaretto Kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Żelka truskawkowa: Truskawki   umyć pokroić na kawałki zasypać cukrem(...)wlać wodę i doprowadzić do wrzenia, pogotować chwilę aż truskawki zaczną się rozpadać, resztę rozgnieść widelcem, zestawić z ognia, do gorącej masy wsypać galaretkę truskawkową, mieszać aż się rozpuścić, zostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Krem: Żółtka jaj ubić z cukrem pudrem do uzyskania gęstej kremowej masy-masa powinna potroić swoją objętość, miksując dodawać po łyżce sera mascarpone

Wanilia i Kardamon
Oszukana szarlotka (ciasto z rabarbarem) 177

butelce firmy Ponti) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie: 1,2 kg rabarbaru (łodygi) 1 duże jabłko 1,5szkl. cukru (lub mniej według uznania i w zależności od kwasowości rabarbaru) 1 galaretka brzoskwiniowa 1 łyżka soku z cytryny (użyłam soku w butelce firmy Ponti) Sposób przygotowania: Mąkę krupczatkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia. Dodałam żółtka, zimne(...)gotowania. Zlany sok można rozcieńczyć wodą i powstanie smaczny kompot. Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i starłam na tarce na dużych oczkach. Odsączony rabarbar wymieszałam ze startym jabłkiem, suchą galaretką i sokiem z cytryny. Blachę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam na tarce na grubych oczkach zamrożoną większą część ciasta. Ciasto rozłożyłam równomiernie i lekko

Waniliowe Improwizacje
Rolada waflowa z bananem 195

się swoimi prawami i jakiś deserek na weekend musi być. Dzisiaj jest to rolada waflowa z bananem. Składniki: - 250 g masła - 100 g cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 galaretka cytrynowa - 250 g herbatników - wafle - 2 banany - gorzka czekolada Przygotowanie: Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy, dodajemy cukier i kakao. Całość zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki

Zainspirowana w kuchni
Cytrynowiec 189

wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C Nasączenie: sok z 1/2 cytryny 1/2 szklani wody 1 - 2 łyżki cukru Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe 1 galaretka cytrynowa sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru 2 jajka 125 g masła 2 szklanki wody Budynie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody, pozostałą zagotowuję z cukrem. Do gotującej wody wlewam(...)rozpuszczony budyń i mieszając  gotuję do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wsypuję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Budyń odstawiam do ostygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z miękkim masłem, następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu, sok z cytryny i pianę z białek. Masę wykładam na ostudzony i nasączony biszkopt. Masa śmietankowa: 500 ml śmietany

Cynamonowe szczęście
Motylek 152

biszkopt 3 krąki krem śmietankowy - 1op krem czekoladowy 1 op krem ajerkoniakowy 1 op mleko masło papaja kandyz 10 dag czekoladowe kulki 10 dag galaretka w cukrze 1 op bezy 10 dag rurka czekoladowa 2 szt dowolny alkohol 50ml  biszkopt nasączyć alkoholem wymieszanym z odrobina wody.Kremy przygotować wg opisu na opakowaniu, ja dokładam zawsze odrobinę masła. Każdym kremem przełożyć(...)krążki biszkoptu. Wierzch tortu posmarować najlepiej białym kremem, obsypać boki skórką, ułożyć bezy i galaretkę, w środek nasypać czekoladowych kulek i umieścić rurki czekoladowe. Schłodzić. Szybki w wykonaniu i zadowolenie wśród gości

przepisy- Milki
Przekładaniec Siostry Anastazji 166

kruche: mąka 3 szklanki, margaryna 22 dag, cukier puder 18 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śmietana kwaśna 3-4 łyżki, żółtka 6 szt, masa jabłkowa: jabłka 1 kg, galaretka agrestowa 1 szt, cukier 1 łyżka, masa kokosowa: białka 6 szt, cukier kryształ 1 szklanka, wiórka kokosowe 20 dag, mąka ziemniaczana 1 łyżka, masa orzechowa: jajka 4 szt, orzechy mielone(...)kruchego posiekać nożem, następnie zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce.  Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć z cukrem i pod koniec dodać galaretkę i wymieszać.  Masa kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodajemy wiórka kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką. Masa orzechowa: Białka ubić na sztywną

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania