płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka masła Przełożenie: 1 słoik powideł śliwkowych 1 łyżka galaretki cytrynowej lub wiśniowej Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Dolewamy cały czas miksując olej, zsiadłe mleko. Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, kakao, przyprawy. Dodajemy słoiczek powideł i miksujemy(...)pieczemy w 180 stopniach przez 45 min, do suchego patyczka. Po wyciągnięciu studzimy zupełnie. Możemy przeciąć piernik na pół i przełożyć podgrzanym powidłem, wymieszanym z łyżką galaretki wiśniowej lub cytrynowej. Wierzch polecam polać tabliczką gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżką masła i łyżką cukru pudru. A na polewę rzućcie fantazyjnie garść podprażonych orzechów lub migdałów. Ja pierniczka wyrównałam
Kronika Piekarnikaszklanki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 garść posiekanych orzechów włoskich 4 kostki białej czekolady, do starcia i posypania wierzchu ciasta. Masa jabłkowa: 5 średnich jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej 3 łyżki soku z cytryny 1 paczka biszkoptów 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 szklanka posłodzonej wody z sokiem cytrynowym - na poncz Wykonanie: Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami, na białą(...)Przekładamy do dużego garnka i smażymy z łyżką cukru, sokiem cytrynowym, w razie potrzeby podlewając wodą. Wystarczy około 10 minut - nie powinny się rozgotować. Na koniec gorące mieszamy z galaretkami, aż się rozpuszczą. Studzimy. Wykładamy równą warstwą na naponczowany posłodzoną wodą z sokiem cytrynowym biszkopt. Biszkopty nasączamy w wodzie z sokiem z cytryny i cukrem, układamy jeden przy drugim
Kronika Piekarnikacałkowitego przestudzenia. Teraz czas na zaparzenie szklanki mocnej, słodkiej kawy, do nasączenia mini biszkopcików. Gotową kawę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masa p owidłowa: Składniki: 1 słoik powideł śliwkowych 1 galaretka cytrynowa Wykonanie: Powidła śliwkowe, ewentualnie konfitury ze śliwek lub wiśni wykładamy do rondelka i podgrzewamy. Wsypujemy 3 - 4 łyżki galaretki cytrynowej, mieszamy aż dokładnie się rozpuści - należy uważać
Kronika Piekarnikaucieramy jednocześnie mikserem na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji i zgęstnienia. Odkładamy do lodówki. Poncz : 300 ml mocnej, słodzonej kawy Żelka: 1/2 słoika powideł śliwkowych 1 łyżka galaretki cytrynowej Powidła wkładamy do rondelka i mocno podgrzewamy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy w lodówce, aż powidło delikatnie stężeje. Dodatkowo : 1 paczka okrągłych biszkoptów Składanie tortu
Kronika Piekarnikatowarzystwie bitej śmietany. Wszystko w tym wypieku określić można mianem subtelnego. Smak i puszystość biszkopta, nie mającego nic wspólnego z suchością. Różowa, nie za obfita warstwa słodkiego rabarbaru w galaretce z własnego soku i równie subtelna warstwa ubitej kremówki. W zasadzie to tort, po odpowiednim wykończeniu boków i góry, śmiało można wbić w niego świeczki urodzinowe. Smak ciasta, jego lekkość(...)nasączony nie jest zbyt suchy. Poncz cytrynowy jednakże dodaje aromatu i rześkości całej kompozycji. Myślę, że będziecie wykorzystywać ten przepis również do innego rodzaju ciast - z owocami, masami, galaretkami. Biszkopt bywa ciastem kapryśnym - opada, czasem się wysusza, przypieka zbytnio z dołu lub z góry. Wyrasta z górką, którą trzeba ścinać, lub nie wyrasta wcale, tworząc omlet. Ten przepis gwarantuje
Kronika Piekarnikamiksujemy na jednolity krem. Gotowy wykładamy równomiernie na jeden blat miodowego ciasta i przykrywamy drugim ciastem. składniki na warstwę owocową: 250 g marmolady (ja użyłam domowej jabłkowej) 1 sucha galaretka pasująca smakowo do marmolady, w moim przypadku pomarańczowa wykonanie: Marmoladę przekładamy do rondelka, doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy zacznie tężeć wykładamy
Domowy Smak Jedzeniarodzynek opcjonalnie (ominąć w celu obniżenia ilości węglowodanów na porcję) 2 łyżeczki cynamonu 0,5 szklanki erytrytolu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 szklanki wody 1 szt. galaretka cytrynowa bez cukru Biszkopt 4 jajka 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 4 łyżki erytrytolu 40 g oleju kokosowego 40 ml gęstego mleka kokosowego 35 g mąki kokosowej(...)patelni, zalać wodą i zagotować wraz z eryrtytolem, cynamonem i ekstraktem z wanilii. Można dodać rodzynek. Gotować 15 - 20 minut aż jabłka staną się miękkie. Zdjąć z ognia, zasypać galaretką cytrynową i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Biszkopt Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę
Modern Cave Girldoświadczonych. Polecam ! Składniki: biszkopt 250 g mąki pszennej 100 g cukru 60 ml oleju 10 g proszku do pieczenia 5 jajek masa śliwkowa 500 g śliwek mrożonych 120 g galaretki wiśniowej masa śmietanowa 250 ml śmietany 30% 50 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Biszkopt : Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej. miksuję. Dodaje mąkę i proszek(...)pieczenia. Piekę około 40 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Dzielę na dwie połowy. Masa śliwkowa : Śliwki rozmrażam. Miksuję. Zmiksowane śliwki podgrzewam. Do ciepłej masy dodaje galaretki. Mieszam. Odstawiam do wystudzenia. Ciasto układam w blaszce. Układam między dwie połowy masę śliwkową. Odstawiam do ostudzenia. Chłodzę w lodówce. Masa śmietanowa : Zimną śmietanę ubijam. Dodaje cukier puder
Ciasta z tradycjamiSkładniki: 1 kg obranej dyni 0,5 kg obranych jabłek 1 pomarańcza 1 cytryna 0,5 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Sposób wykonania: Dynię oraz jabłka drobno kroimy, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy startą skórkę i sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Całość miksujemy ręcznym blenderem. Do gorącej masy dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy
Qchnia po prostuserka mascarpone 50 g czekolady białej wykonanie: Postępujemy tak samo jak w przypadku kremu z michałkami klasycznymi. składniki na krem malinowy: 120 g malin 200 ml śmietanki kremówki 1/2 galaretki malinowej w proszku 60 ml gorącej wody wykonanie: Maliny przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż się rozpadną i puszczą sok, jeśli przeszkadzają nam pestki, to część malin możemy przetrzeć przez(...)sitko. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do musu malinowego. Odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko tężejący mus i miksujemy. złożenie tortu: Pierwszy blat biszkoptu układamy w rancie, wykładamy cały krem z michałków klasycznych. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy krem malinowy. Przykrywamy trzecim blatem, wykładamy krem z michałków białych i przykrywamy czwartym blatem, delikatnie dociskając. Całość wstawiamy
Domowy Smak Jedzeniasyntezie białek i metabolizmie węglowodanów. Pektyna. Czarna porzeczka to owoc bogaty w pektyny, rodzaj włókna, które ma właściwość tworzenia żelu poprzez zatrzymywanie wody. Zdolność czarnej porzeczki do wytwarzania galaretek i dżemów będzie ciekawsza, jeśli owoce nie są w pełni dojrzałe. Uważa się, że pektyny mają wiele korzyści dla zdrowia, w tym obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Pektyna(...)zakażeniem mikrobiologicznym. Sposób przygotowania. Kiedy kupujesz, szukasz nienaruszonego i dobrze zabarwionego owocu. Czarne porzeczki rzadko są jednak sprzedawane świeże jako owoce stołowe. Jest on szczególnie poszukiwany do produkcji kuli, galaretki i dżemu. Może być również spożywany w postaci płynnej, z kremem z czarnej porzeczki używanym do wyrobu kirów lub nektarów, syropów lub likierów. Gotuje się go powoli w małej ilości
ProstePesto.plwystudzonego ciasta (wierzchu) ściągamy „skórkę”. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek, obranych 90 g kaszy manny 1 łyżka masła 150 g cukru + 125 ml wody 1 galaretka pomarańczowa + 125 ml gorącej wody wykonanie: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wodę zagotowujemy z cukrem, gdy zrobi się syrop dodajemy starte jabłka i smażymy. Do wysmażonych jabłek dodajemy(...)kaszę mannę, masło i smażymy przez chwilę, cały czas mieszając, aż kasza napęcznieje. Zestawiamy z ognia i dodajemy rozpuszczoną galaretkę, mieszamy. Gorącą masę wykładamy równomiernie na upieczone ciasto i odstawimy do wystudzenia. składniki na masę maślano śmietanową: 200 g masła, w temperaturze pokojowej 200 ml śmietany kwaśniej 18% 90 g cukru pudru lub więcej wg własnego smaku 2 łyżeczki cukru
Domowy Smak Jedzeniacukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki mąki pszennej, 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich, 100 ml oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa marchewkowa: 700 ml soku marchewkowego, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, Polewa: 2 łyżki margaryny, 3 łyżki wody, 3 łyżki kakao(...)pieczenia. Piekę ok 40 minut w temp. 170 stopni. Upieczony biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa marchewkowa: Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Ostawiam do stężenia. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym
Tradycyjna kuchnia Kasipieczenia. Jego wykonanie nie przysporzy Wam problemów. Kilka prostych składników, chwila miksowania i do lodówki. A potem możne już kroić i jeść ze smakiem. Jeśli wolicie serniki z galaretką, to śmiało możecie ją dodać. Pamiętajcie tylko, aby dobrze wyrównać wierzch sernika, by galaretka nie spłynęła na dno ciasta. Składniki: 500 g dobrej jakości sera na sernik (np. Wieluń
Słodkie okruszkizwłaszcza że kawy i orzechów laskowych mam pod dostatkiem (tylko nie ma komu ich łupić). Fit deserki truskawkowe: 250g mrożonych truskawek 30g drobnego cukru 2 łyżki zimnej wody 35g galaretki truskawkowej 100g serka mascarpone 170g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru 5-6 sztuk ciastek zbożowych (ok 35g) 8 kostek gorzkiej czekolady 10 orzechów laskowych Sposób przygotowania: Zaczynamy(...)cukier i dwie łyżki zimnej wody. Rozmrażamy powoli, często mieszając a gdy owoce zmiękną rozdrabniamy blenderem i pozostawiamy do zagotowania. Gotujący mus truskawkowy ściągamy z palnika i mieszamy z galaretką w proszku. Odstawiamy do przestudzenia, ale nie doprowadzamy do zastygnięcia. Ciastka miksujemy razem z orzechami i czekoladą. Wysypujemy po równo na dno każdego pojemniczka. Jogurt łączymy z mascarpone i cukrem
Kuchnia w czekoladzie