Spód: 1/2 szkl. mąki 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody Wierzch: 30 dag wiśni bez pestek 2 galaretki wiśniowe( każda na 1/2 l wody) Galaretki rozpuścic w 3 szkl. wrzątku, odstawic, by przestygły. W rondelku, cały czas mieszając , podgrzewac masło i połamaną czekoladę, aż składniki sie stopią(...)tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C Upieczone ciasto ( sprawdzic patyczkiem) i dobrze wystudzone pokryc warstwą owoców. Zalac gęstniejącą galaretką i na kilka godzin wstawic do lodówki
Słodkości i nie tylkoJestem mięsożerna, ale czasami nachodzi mnie na coś bez mięsa. Może to jakiś krasnoludek w środku podpowiada mi, że powinnam czegoś jeść więcej a czegoś mniej ? Galaretkę z dużą ilością warzyw zjadł nawet Żarłoczek co było dość dziwne - jemu samo słowo galaretka kojarzy się wyłącznie z deserami :D A jeśli ktoś woli jednak z mięsem to polecam galaretki winno-mięsno
Smaczna Pyzaciekawym smaku, na miękkim biszkoptowym spodzie :) Składniki: Biszkopt - 2 jajka - 2 łyzżi cukru - 1/3 szklanki mąki pszennej - 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka - 40 dag miąższu dyni - galaretka pomarańczowa - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/4 łyżeczki mielonych goździków - 1/2 szklanki soku pomarańczowego Przygotowanie: Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru(...)pieczemy około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Dynię drobno kroimy, zalewamy sokiem, dodajemy cukier oraz przyprawy. Przykrywamy i rozgotowujemy. Zestawiamy z ognia, miksujemy i dodajemy galaretkę. Przestudzoną masę wylewamy na wcześniej upieczony i przestudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki
Zainspirowana w kuchniDomową galaretkę robiłam pierwszy raz i powiem szczerze jej smak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty niż tej z torebki a przygotowanie bardzo łatwe :) Składniki: - 4 pomarańcze - 1,5 łyżki żelatyny - 1 łyżka cukru - połowa tabliczki czekolady mlecznej Przygotowanie: Wyciskamy sok z pomarańczy, wrzucamy cukier (ja dałam niewiele cukru ponieważ moje pomarańcze były słodkie) i podgrzewamy aż się(...)rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do soku pomarańczowego. Galaretkę przelewamy do foremek (ja użyłam sylikonowych foremek na muffinki ) i odstawiamy do zastygnięcia. Jak galaretki zastygną wyciągamy je z foremek i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą
Zainspirowana w kuchnilitr śmietany kremówki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: ok. 1/3 szklanki mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem owoce do dekoracji 1 galaretkę (truskawkową lub wiśniową). Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco ilość wody) - gotową wylej na blaszkę o wymiarach takich samych jak pieczone później ciasto(...)konsystencji bitej śmietany:) Przestudzone ciasto przekrój na trzy części. Każdą z nich nasącz herbatą. Na pierwszą część wyłóż około 1/4 części bitej śmietany na nią wyjętą z blaszki warstwę galaretki, posmaruj kolejną , cienką warstwą bitej śmietany, przykryj drugą porcją ciasta, dalej warstwa śmietany - ciasto i końcówka bitej śmietany. Udekoruj dowolnie świeżymi owocami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: Pianka kokosowa: 660 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki woda kokosowa 4 łyżki żelatyny 600 ml gorącej wody Galaretki: 1 opakowanie galaretki o smaku lemoniadowym 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym 1 opakowanie galaretki o smaku arbuzowym 4 x 370 ml gorącej wody Dodatkowo: opakowanie biszkoptów okrągłych 2 opakowania galaretki o smaku(...)malinowo - jeżynowo- żurawinową ok. 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Dzień przed zrobieniem deseru najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować cztery miski i 4 kubki. Do każdego kubka nalać po 370 ml wrzącej wody, a następnie wsypać po jednej galaretce i rozpuścić je. Każdy smak przelać do osobnej miseczki. Gdy galaretki wystygną, wstawić je do lodówki, by dobrze stężały. Następnego dnia każdą
Ciastka - domowe słodkościPrzepis na ciasto piankowe z galaretką na zimno. Łatwy przepis na lekkie i delikatne piankowe ciasto z galaretką . Bez pieczenia, na szybko i smacznie. Ciasto piankowe lub też inaczej ptasie mleczko , jest świetną aternatywą po świątecznym przejedzeniu. Polecam. Jak zrobić takie ciasto piankowe z galaretką pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative , a będziesz(...)bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO PIANKOWE Z GALARETKĄ SKŁADNIKI: Pianka: mleko zimne (500 ml.) śnieżka (2 op.) galaretka malinowa (1 op.) galaretka agrestowa ( 1 op.) woda gorąca (400 ml.) Dodatkowo: herbatniki (13 szt.) albo biszkopty galaretka agrestowa (1 op.) woda gorąca
RITA food channelPomimo swej prostoty jest przepyszny i może ładnie prezentować się w walentynkowej scenerii. Składniki: Na masę zieloną: 400 g twarogu białego (z wiaderka) 150 g śmietanki 30% 2 galaretki agrestowe Na masę różową: 400 g twarogu białego (z wiaderka) 150 g śmietanki 30% 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 2 galaretki agrestowe Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy(...)wyłożyć folią spożywczą. Masa zielona: Galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do wychłodzenia. Do twarogu stopniowo wlewać zimną (płynną) galaretkę miksując na średnich obrotach miksera. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę i delikatnie połączyć z masą twarogową. (Jeśli lubimy desery bardzo słodkie, można dodać do śmietanki pod koniec ubijania 1-2 łyżki cukru pudru). Przelać
My sweet a lifeJakiś czas temu wpadły mi w oko galaretki przypominające swym kształtem i kolorem kawałki arbuza. Moje dziecko uwielbia galaretkę, więc pomyślałam, że na pewno ucieszy go taki właśnie deser. Żebyście widzieli Jego minę – bezcenna:))) Jeśli i Wy chcecie sprawić Waszym pociechom taką radość, przygotujcie galaretkowe arbuzy u siebie;) 3 galaretki czerwone 2 galaretki zielone 1/2 szkl. kremówki 2 kostki(...)czekolady Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy. Galaretki czerwone rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody. Studzimy. Formę keksową wykładamy szczelnie folią aluminiową. Na dno wylewamy niewielką ilość zielonej galaretki. Wstawiamy formę do lodówki. Resztę zielonej galaretki mieszamy z połową kremówki. Wylewamy ją do formy na stężałą galaretkę. Formę wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia masy zielonej
Smaki Na TalerzuChyba każdy z Was lubi galaretkę owocową....?:) A jedliście już taką własnoręcznie przyrządzoną z prawdziwych owoców? Jeśli nie, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Prezentuję Wam galaretkę z pomarańczy, ale możecie przygotować swoją z innych Waszych ulubionych owoców:) Moje Dzieci ją uwielbiają, ale i dorosłym ogromnie smakuje. Wspaniały cytrusowy, głęboki smak i ten intensywny pomarańczowy kolor, do tego starta gorzka(...)WYKONANIE: Pomarańcze wyszoruj i dokładnie umyj. Przekrój je na pół i wyciśnij do garnka cały sok. Nie martw się, jeśli wpadną do niego cząsteczki miąższu, im więcej ich w galaretce, tym lepiej. Do soku dosyp cukier i całość zagotuj przez chwilę - tylko do rozpuszczenia się cukru. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do soku żelatynę. Dokładnie rozmieszaj
Słodko-Słony Świat IlonySernik na zimno z galaretkami to idealne ciasto na letnie południe, do tego proste w przygotowaniu, bo nie trzeba go piec. Przypadnie do smaku tez dzieciom, bo jest kolorowe dzięki galaretkom. Sernik na wierzchu można wzbogacić dodając sezonowe owoce. U mnie pojawiły się jeżyny, których moc mam za domem. Ale równie dobrze sprawdzą się każde inne owoce. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszkl cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 cukier waniliowy szczypta soli Dodatkowo budyń [ u mnie malinowy ] mleko do budyniu galaretka [ u mnie wiśniowa] truskawki Oddzielić białka od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać . Białka [ posolone]ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych białek dodać żółtka(...)suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając mleko o 1/2 szklanki.Lekko przestudzony wylać na ostudzony biszkopt.Na ostudzony budyń ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.Odstawić do lodówki do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenietort może być niespodzianka? A może, bo po przekrojeniu nie wiemy, co z niego nam wyskoczy. Długo zastanawiałam się, do czego użyć nowych galaretek, jak je nietypowo wykorzystać, by powstał fajny deser. Oglądając amerykańskie filmy podobało mi się jak w takcie urodzin dzieciaki wal ą kijem w zawieszonego u sufitu konia, a po uderzeniu wysypują się z niego słodycze. Postanowiłam(...)upiekę ciasto z którego również się coś wysypie - cukierki i galaretki. I co? I po pierwszej porażce, bo wyszedł zakalec, nie poddałam się i zrobiłam drugie ciasto, które wyszło, a efekt znowu zaskoczył nie tylko mnie. Ale jedna uwaga, wykorzystałam ciasto na biszkopt, jednak uważam ze lepsze byłoby ciasto twardsze np na babkę bo lekko oklapło i straciło kształt kuli
Bernika - moj kulinarny pamietnikowoców (np. borówka amerykańska, jagody, jeżyny itp), w tym wypadku użyłam mrożonych truskawek. Całość smakowała pysznie i prezentowała się równie dobrze. Bardzo polecam. :) Ciasto bisz koptowe z truskawkami i galaretką PRZEPIS {forma: 20x35 cm } Temperatura pieczenia : 170 o C | Czas pieczenia: 30 min. Ciasto 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)1/2szkl. przegotowanej wody wymieszać z sokiem cytrynowym i z rumem. Posłodzic do smaku. Złożenie ciasta. Na upieczony, ostudzony i nasączony ponczem biszkopt wyłożyć krem, położyć truskawki i zalać tężejącą galaretką np. truskawkową (wykonac wg przepisu na opakowaniu). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com