dworze gorąco, więc trzeba było zrobić jakiś prosty, zimny, kolorowy deser (choć czasochłonny) i tak powstały pasiaste galaretki... Miałam okazję wypróbować nowość dr Oetkera - żelatynę fix do deserów... i muszę Wam powiedzieć, że jest rewelacyjna! Zwykła żelatyna często lepiła mi się w jedną wielką grudkę i nie chciała się rozpuścić w masie... a ta nowa żelatyna(...)deserów bez problemu bardzo ładnie się rozprowadza ze śmietanką... i na pewno zagości w moim domu na stałe :) Składniki: 1 galaretka poziomkowa dr Oetker, 1 galaretka agrestowa dr Oetker, 1/2 żelatyna fix do deserów dr Oetker, 200 ml śmietany 12%, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie: Galaretki przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Śmietankę miksujemy z cukrem
Aga w kuchnikuchni zawsze robię to na co mam ochotę. Ten sernik powstał w mojej głowie pod wpływem słoiczków firmy ETERNO . Patrząc na cytrynki w syropie widziałam je właśnie w przezroczystej galaretce. Taką galaretkę po raz pierwszy zobaczyłam u Asi z Kwestia Smaku . Reszta to biszkopt z mojego notesu rodzinnego, a masa serowa to jedna wielka improwizacja :) Wrzucałam do niej(...)sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka) 250 g cukru pudru sok z połowy cytryny 20 g żelatyny ok. 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka: 3 szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego bzu ETERNO Pomarańcze w syropie ETERNO Mango z wanilią ETERNO kilkanaście lisków świeżej melisy Wykonanie: Biszkopt
Blondynka GotujeGalaretka z bitą śmietaną i owocami Gdybyście zapytali mnie o ulubiony deser z dzieciństwa odpowiedziałabym natychmiast i bez zastanowienia: galaretka z bitą śmietaną i owocami. Takimi jakie akurat były pod ręką - w lecie świeżymi, a w zimie z puszki. Połączenie słodkiej śmietanki i lekko kwaśnych owoców i galaretki jest po prostu genialne. A warstwy po prostu muszą być ułożone(...)kolejności :) Kwaśne owoce ze słodką śmietanką i przebijanie się łyżeczką po tą galaretkę... Od kiedy pamiętam w domu używało się galaretek Winiary i tym razem też nie mogłam użyć innej, wybrałam malinową, która sprawdziła się świetnie, bo jest słodka i lekko kwaskowa jednocześnie, więc przebijałam się łyżeczką z przyjemnością :) Tradycyjnie też zrobiłam sobie galaretkę w garnku, a później ją pokroiłam
Kraina Tysiąca SmakówŚmietanowiec jest bardzo prostym, efektownym i kolorowym deserem na zimno, na każdą okazję. To delikatny serniczek z dodatkiem kolorowych galaretek ułożony na biszkoptach, który z pewnością pokochają dzieci. Przygotujesz go przez cały rok, jednak zdecydowanie cieszy się popularnością w letnie dni. Śmietanowiec lub galaretkowiec to w zasadzie kilka prostych składników: śmietanka oraz kolorowe galaretki. Zdarza się, że deser ten przygotowywany(...)małych, szklanych miseczkach, pucharkach lub szklaneczkach. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na pyszny deser na zimno. Poniżej dokładny opis wykonania oraz kilka porad dotyczących przygotowania. Śmietanowiec SKŁADNIKI: 3 kolorowe galaretki: czerwona, zielona, pomarańczowa 2 galaretki cytrynowe lub 2 galaretki krystaliczne (albo 1 cytrynowa i 1 krystaliczna) 5 szklanek wrzątku 500 ml śmietanki kremówki 30 % okrągłe biszkopty do formy Ponadto
Zasmakuj KuchniCiasto Ballerina z galaretką i malinami na biszkopcie Ballerina to pyszne, warstwowe ciasto z galaretką na biszkopcie z malinami, budyniem i malinową pianką . Taka pianka na zimno wspaniale sprawdzi się na wszelkie uroczystości rodzinne, nie tylko w panujące upały. Zobaczcie przygotowanie ciasta z malinami i galaretką na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto Ballerina(...)galaretką na biszkopcie jest dość czasochłonne, ale łatwe w wykonaniu, jeśli stosujemy się do kilku reguł. Mój biszkopt jest najprostszy w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Całe jajka miksujemy z cukrem i dodajemy resztę składników - poradzi sobie z nim nawet początkujący. Ciasto z galaretką i owocami wymaga też przygotowania kremu maślano-budyniowego - podczas przygotowań musimy pamiętać
Lekcje w kuchniBiszkopt z serem, truskawkami i galaretką . Ciasto z serem, truskawkami i galaretką. Można powiedzieć, że to Truskawkowy sernik na zimno . W czerwcu mamy rocznice ślubu, urodziny Piotra i moje imieniny, w czerwcu pojawiają się też pyszne truskawki, w związku z tym w czerwcu nie może zabraknąć u nas biszkoptu z truskawkami, w którym zmieniają się jedynie masy, masa może być(...)przygotowana z serka homogenizowanego, z bitej śmietany, czy jogurtu greckiego z dodatkiem galaretki np. truskawkowej. Czy znajdzie się ktoś, kto nie lubi biszkoptu z truskawkami i z galaretką? Do tego bita śmietana! Mniam, mniam! Nie sądzę. To jest pyszne, lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasto. Mój biszkopt to doskonała „baza” do wszelkich tortów, rolad i torcików z owocami. Zawsze wychodzi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBiszkopt przełożony maślanym kremem z truskawkami w truskawkowej galaretce, to klasyk wśród swojskich ciast. Warstwa ubitego masła jest cieniutka, więc nie jest to typowe ciężkie ciasto z dużą ilością tłustej masy. Ciasto jest lekkie, z mnóstwem słodkich truskawek zerwanych w szczycie sezonu. Poza sezonem na truskawki, polecam użyć innych owoców – sztuczne truskawki z marketu w sezonie jesienno zimowym(...)spełnią swojej roli. Poza sezonem truskawkowym użyj bananów lub brzoskwini z puszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biszkopt z truskawkami, galaretką i kremem maślanym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 20 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 210 kcal Biszkopt przełożony kremem maślanym, zwieńczony plasterkami truskawek zatopionymi w truskawkowej galaretce. (adsbygoogle
ProstePesto.plTęczowy galaretkowiec z różnokolorowymi galaretkami pokrojonymi w równą kostkę. Cząstki kolorowych galaretek zawieszone w warstwie śmietankowo – jogurtowej. Letni deser prezentujący się istnie bajecznie, nie jest ciężki jak inne pieczone ciasta z masą, dlatego świetnie sprawdza się schłodzony w upalne dni. Polecam użyć galaretki wiśniowej, truskawkowej i agrestowej – smacznie się komponują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Galaretkowiec z jogurtowo(...)Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 10 porcji Przygotowanie 30 min. Chłodzenie 2 godz. Kalorie 280 kcal Torcik bez pieczenia. Lekki i tęczowy galaretkowiec z śmietanką i jogurtem. Kolorowe galaretki pokrojone w kostkę prezentują się bajecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: GALARETKOWIEC 3 opakowania różnokolorowych galaretek (3 x 75g) 900 ml gorącej wody (300 ml na każde 1 opakowanie galaretki
ProstePesto.plprzepisów ale będą się przeplatać z innymi więc nie powinno być nudno. Pierwszy przepis jaki postanowiłam wprowadzić w tym roku, to moje – od lat robione – ciasto z galaretkami. Bardzo proste i smaczne ciasto, które można też przygotować w wersji dla dorosłych (do ponczu dodać ulubiony alkohol). Są dwie istotne rzeczy, o których trzeba pamiętać przygotowując to ciasto(...)galaretkami… 1. Jeśli masa nam się zwarzy (w trakcie ucierania się rozwarstwi) należy ją przełożyć do rondelka i na bardzo małym ogniu podgrzewać jednocześnie mieszając aż wszystko się połączy… 2. Pamiętać, że galaretki dodajemy do zimnej masy bo inaczej się rozpuszczą (kiedyś coś tak głupiego zrobiłam i masa miała okropny szary kolor….) Ciasto z galaretkami – składniki
UgotujmyTo.plTradycyjny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno z galaretką i naszymi ulubionymi owocami. Deser idealny na letnie dni, ciasto bez pieczenia dzięki czemu przygotujemy je szybko i bez wysiłku. Sernik na zimno możemy przyrządzić z dowolnymi owocami* i smakiem galaretki. Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp(...)pokojowa) 60 ml mleka 4 łyżki cukru pudru (lub więcej) 3 płaskie łyżki żelatyny dowolna galaretka (u mnie truskawkowa) ok. 300 g dowolnych owoców (u mnie truskawki) biszkopty + niewielka ilość mleka Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia
Słodka StronaSkładniki: żurawina suszona 20 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 150 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, ciastka maślane 16 sztuk keksówkę 25cm wyłożyć folią spożywczą - na dnie poukładać ciastka maślane "gwiazdki" i na bokach keksówki na ciastka na dnie rozsypać połowę żurawiny suszonej - wlać tężejącą galaretkę wiśniową wymieszaną w 450 ml gorącej wody i schować(...)lodówki galaretkę pomarańczową wymieszać w 300 ml gorącej wody, ostudzić i wymieszać z zimnym jogurtem, wlać do keksówki i do lodówki schować galaretkę agrestową wymieszać w 450 ml gorącej wody, ostudzić, resztę żurawiny rozsypać na jogurcie i wlać tężejącą galaretkę agrestową, schować do lodówki na kilka godzin galaretkę z keksówki nakryć półmiskiem i odwrócić, zdjąć formę, usunąć folię i pokroić
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: biszkopty okrągłe 150 gram, maślanka zimna 1/2 litra, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, porzeczki 50 dag, bita śmietana - w opisie galaretkę agrestową wymieszać w szklance gorącej wody i jak przestygnie /letnia/ wymieszać z 250 ml zimnej maślanki truskawkowej tortownica 20 cm - blaszkę wyłożyć folią i poukładać biszkopty na biszkopty rozsypać obrane porzeczki(...)wlać agrestową maślankę, schować do lodówki do stężenia galaretkę truskawkową rozmieszać w szklance gorącej wody i letnią wlać do 250 ml zimnej maślanki truskawkowej i wymieszać rozsypać porzeczki i wlać na stężałą wcześniej maślankę agrestową, schować do lodówki do stężenia następnie rozmieszać galaretkę pomarańczową w 450 ml gorącej wody i wystudzić do lekkiego stężenia porzeczki rozsypać i wlać tężejącą galaretkę
W Mojej Kuchni Lubięśmietany i owoców powstały w trakcie szykowania tortu truskawkowego. Zapisałam oryginalne proporcje, bo nikt nie narzekał, ale można zwiększyć ilość śmietanki i owoców lub zmniejszyć ilość samych proszków na galaretkę, aby masy były troszkę lżejsze, bardziej miękkie. Można też nic nie zmieniać, jak kto lubi. Można też udekorować obficiej truskawkami, ja już nie miałam tylu. W gorące dni tężenie trwa(...)dłużej, więc warto robić masy pod wieczór. Same galaretki z tak małej ilości wody po ostudzeniu szybko gęstnieją, trzeba o tym pamiętać, aby się nie spóźnić z wymieszaniem ich z bitą śmietaną. Ja to przerabiałam. Co zrobić, gdy galaretka zbyt szybko zacznie tężeć? Rady znajdziesz na końcu wpisu. Smacznego! Składniki na tortownicę 26 cm: 1 i 1/2 op. rurek waflowych
Anioszek w kuchniproporcje śmietany i owoców powstały w trakcie szykowania tortu truskawkowego. Zapisałam oryginalne proporcje, bo nikt nie narzekał, ale można zwiększyć ilość śmietanki i owoców lub samych proszków na galaretkę, aby masy były troszkę lżejsze, bardziej miękkie. Można też nic nie zmieniać, jak kto lubi. Można też udekorować obficiej truskawkami, ja już nie miałam tylu. W gorące dni tężenie trwa dłużej(...)więc warto robić masy pod wieczór. Same galaretki z tak małej ilości wody po ostudzeniu szybko gęstnieją, trzeba o tym pamiętać, aby się nie spóźnić z wymieszaniem ich z bitą śmietaną. Ja to przerabiałam. Co zrobić, gdy galaretka zbyt szybko zacznie tężeć? Rady znajdziesz na końcu wpisu. Smacznego! Składniki na tortownicę 26 cm: 1 i 1/2 op. rurek waflowych
Anioszek w kuchniSKŁADNIKI: 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka pomarańczowa 100 g truskawek (około 4 truskawki do dekoracji) 2 serki homogenizowane 100 g cukru 250 ml wody 2,5 łyżki żelatyny WYKONANIE: W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1 l wody wrzącej, a pomarańczową w 1/2 l wody. Galaretkę truskawkową rozlewamy do szklaneczek. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki. Przygotowujemy truskawki(...)kroimy na mniejsze kawałeczki. Następnie dodajemy je do galaretki truskawkowej w szklaneczkach. Następnie przygotowujemy piankę pomarańczową. Rozpuszczamy żelatynę w 250 ml wody i studzimy. Miksujemy serki homogenizowane, cukier i dodajemy żelatynę i galaretkę truskawkową. Gdy galaretka truskawkowa stężała, porcjujemy piankę pomarańczową i wkładamy do lodówki. Po godzinie możemy udekorować nasze deserki truskawkami. Przepis na 8 porcji. Smacznego
Serce zamknięte w formie pyszności