Przepis na Truskawkowy Torcik Serowy . Jest to połączenie biszkoptu kakaowego z delikatnym mascarpone, świeżych truskawek, aksamitnej białej czekolady i słodkich galaretek. Dodatkowo wiórka kokosowe i galaretki w kształcie serduszek nadają uroku i sprawiają, że jest to idealny wypiek na specjalne okazje, jak urodziny, czy romantyczne spotkania. Ten torcik to nie tylko pyszna uczta, ale także prawdziwa atrakcja wizualna(...)kakao (3 łyżeczki) sól (szczyptą) Poncz: woda (niepełne pół szklanki) sok z cytryny (jedna łyżka) cukier puder (jedna łóżka) Mus truskawkowy: truskawki (500 g) 2 galaretki truskawkowe (154 g) woda gorąca (200 ml) Masa Serowa: ser półtłusty (300 g) śmietanka kremówka 30% (300 ml) żelatyna sypka (4 łyżeczki) mleko (100 ml) cukier
RITA food channelSernik na zimno z kolorową galaretką. Przywitaj się ze wspaniałym sernikiem z kolorową galaretką . Orzeźwiająca galaretka wspaniale komponuje się z gładkim twarogiem . Wydawać by się mogło, że wykonanie tego sernika jest skomplikowane, jednak nic bardziej mylnego, jest to sernik prosty w przygotowaniu. Najtrudniejsza częścią jest czekanie aż galaretka stężeje. Gwarantuję, że ten sernik z galaretką zachwyci Twoją rodzinę i znajomych(...)jakie są potrzebne: – 1 kg twarogu z wiaderka – 120 ml mleka – 7 łyżeczek żelatyny – 7 łyżek erytrytolu – 1 łyżeczka esencji z wanilii – 5 galaretek różnego koloru – 5 x 230 ml gorącej wody Rozpuścić galaretki w 230 ml wody, każdy kolor umieść w osobnym naczyniu. Galaretki wsadź do lodówki by zastygły. Mleko lekko podgrzej
Zdrowy Styl JoannyCiasto Rajska Pianka – Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto w pastelowych kolorach. Zrobione z bitej śmietany, jogurtu i galaretek. Jest wysokie, piankowe, waniliowe i owocowe od galaretek. Bardzo ładnie się prezentuje. W przygotowaniu nie jest trudne, trzeba tylko poczekać, aż galaretki dobrze ostygną. Z przepisu uzyskamy dużą blachę ciasta, idealne na rodzinne spotkanie, myślę, że polubią je dzieci. Takie ciasto będzie(...)wanilinowego 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 90ml wody 3 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem piankowy (każda galaretka ma być na 500ml wody, należy sprawdzić na opakowaniu): 1250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów) 700g schłodzonego jogurtu 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 zielone
Mała CukierenkaWiniary wprowadziło na rynek nową galaretkę. Jest przezroczysta i ma smak winogronowy. Ja wypróbowałam czy rzeczywiście galaretka jest wyjątkowa. WINIARY na swojej stronie pisze; Nowa Galaretka Przezroczysta WINIARY ma unikalny winogronowy smak, a także oryginalna, przezroczystą formę, która z łatwością odmieni ulubione desery. Można używać jej zarówno jako dodatku do ciast, ale także podawać w formie samodzielnego deseru w towarzystwie(...)ulubionych owoców. Efekt za każdym razem pysznie zaskoczy – nie tylko wyglądem, ale i smakiem. A Wy co myślicie o nowej galaretce? Przygotowałam galaretkowy deser w kształcie serca z galaretkowymi piankami z dodatkiem mleka skondensowanego. Składniki: 3 galaretki przezroczyste WINIARY 1 galaretka truskawkowa WINIARY 1 galaretka agrestowa WINIARY 1 galaretka cytrynowa WINIARY 1 puszka mleka skondensowanego 1 opakowanie galaretki WINIARY przezroczystej
Kuchnia w oparachskładniki spód * 150 g herbatników * 120 g margaryny lub masła * 4 łyżeczki powideł * 1 saszetka czekolady do picia (proszek) masy * 1 galaretka tropikalna * 2 galaretki morelowe * 1 galaretka gruszkowa * 1 galaretka leśna * 500 g serka homogenizowanego * 200 ml śmietany kremówki * 5 łyżeczek żelatyny * 4 łyżki cukru pudru * 3-5 łyżek cukru kryształu * 1 kg truskawek * 200 g jagód(...)Jeżeli posiadamy obręcz można po schłodzeniu spód herbatnikowy przełożyć na paterę i otoczyć go obręczą. Owoce umyć i osuszyć. Ubić śmietanę na sztywno i wstawić do lodówki. masa I Galaretkę tropikalną rozpuścić w 200 ml wody 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do galaretki i schłodzić. 1/2 serka homogenizowanego utrzeć
Mix smakuOrzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek. Sernik przygotujemy jeszcze szybciej, gdy zamiast pieczenia biszkoptu użyjemy gotowych małych biszkopcików. Kremowy Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką - Składniki : Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/2 łyżki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)Masa: 350 ml śmietanki 30% 300 g serka mascarpone fix do ubijania śmietany 3-4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2,5 łyżki wiórków kokosowych 50 g gorzkiej czekolady galaretka truskawkowa ok. 300 g truskawek Kremowy Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice ze ściąganym pierścieniem
Słodka Stronamasłem. pasztet z morelami , pasztet z żurawiną . Przed obróbką wątróbkę moczę ją w mleku, co zdecydowanie poprawia jej smak i usuwa goryczkę. Tym razem proponuję przygotować pâté z galaretką z jabłek: 500 g wątróbek drobiowych 100 g masła 1 mała cebula biała 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 50 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz(...)słoiczków. W sokowirówce wyciskamy sok z 2 jabłek. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami soku i zostawiamy aż spęcznieje. Następnie podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści i dodaje do soku jabłkowego, gdy galaretka jabłkowa zacznie tężeć polewamy nią powierzchnię pâté. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do lodówki. Tym razem przygotowałam grzanki z chleba, które każdy z nas smarował sobie tym pasztecikiem. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszkodzi, bo nie ma lepszej nagrody za czas spędzony w kuchni, niż widok znikających w całości dań i radość najbliższych :) Pudding tak naprawdę możecie przygotować z inną galaretką i owocami, możecie również polać go gotowym sosem lub podać bez dodatków - sam w sobie smakuje wyśmienicie. No to zaczynamy! :) Składniki (teoretycznie na 2 porcje:)): 2 łyżki drobnej tapioki 250 ml mleka(...)kokosowego (mała puszka) 1 łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo (opcjonalnie): 15 truskawek 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 250 ml wrzącej wody 1. Tapiokę wsypujemy do szklanki zalewamy mlekiem kokosowym (dobrze by było, żeby mleko kokosowe nie było wcześniej przechowywane w lodówce, ponieważ oddziela się woda od kokosowej śmietanki i ciężko je znowu połączyć) i odstawiamy
My Culinary ArtDzisiaj mamy propozycję na bardzo fajną galaretkę dla dzieci. Wygląda jak arbuz, czym zachwyca maluchy. Nawet największy niejadek się skusi na takiego galaretowego arbuza :) Składniki: 1 sweetie (lub pomarańcza) 1 galaretka truskawkowa Kostka ciemnej czekolady Owoc myjemy i przekrajamy na pół. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy środek. Sweetie jest łatwiej wydrążyć niż większość pomarańczy. Ma przy tym grubszą skórkę(...)zmniejsza ryzyko przebicia. Wydrążony owoc odkładamy do lodówki środkiem do dołu. Szykujemy galaretkę i nieco przechłodzoną delikatnie przelewamy do wydrążonych skórek. Czekamy kilka godzin, aż galaretka stężeje. Kroimy w plastry pożądanej grubości. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali i przy pomocy wykałaczki rysujemy imitacje pestek. Galaretowy arbuz jest gotowy. Smacznego
Kolizje SmakówDzisiejsza propozycja to pyszny, prosty deser przygotowany na podstawie przepisu guru kulinarnego Gordona Ramsay'a. Galaretka cytrusowa przygotowana ze świeżych owoców, zalana syropem z cukru. Pachnie wspaniale, a smakuje wybornie. Mniam! Składniki: 1 sweetie 1 grejpfrut 2 pomarańcze 1 mandarynka 2 łyżeczki żelatyny Syrop z cukru: 125g cukru pudru 250ml wody Skórkę z 1/4 cytryny startej na grubej tarce (Przygotowanie(...)dolewamy 100ml soku, który zebraliśmy podczas wycinania owoców oraz rozpuszczoną żelatynę. Fragmenty owoców umieszczamy w dowolnej formie i zalewamy powstałym płynem. Wstawiamy na noc do lodówki. By wydobyć galaretkę z formy wystarczy umieścić ją na chwile we wrzątku, a galaretka sama się wysunie. Gordon Ramsay podaje galaretkę cytrusową z polewą z owoców passiflory, my jednak jemy na „sucho
Kolizje SmakówTaką tartę zrobiłam specjalnie do konkursu Kasi...pomysł z jabłkami i galaretkami podpatrzyłam tutaj , ale ciasto jest inne..do ciasta wykorzystałam pięknie pachnące galaretki z Wodzisława .. 190g mąki pszennej 10g kakao 120g margaryny 90g cukru pudru 1 jajko szczypta soli 1 kg jabłek 3 różne galaretki[ agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław ] 10 dkg mąki(...)czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut . Jabłka obrać, pokroić w kostkę.Podzielić na trzy części i każdą część [ osobno] wymieszać z galaretką. Na podpieczone ciasto układać według uznania kolorowe jabłka. Mąkę wymieszać z cukrem , margaryną i drobno posiekanymi orzechami , tak aby powstała kruszonka. Posypać kruszonka wyłożone jabłka. Piec około 25 minut w temperaturze około
Moje domowe kucharzenieCzas czytania: 2 min Galaretka ! Nic wielkiego, każdy potrafi zrobić, ale dziś podsuwam Wam pomysł na podanie jej w nietypowej formie. Jako foremki posłużą nam pomarańcze , a w zasadzie ich skórki . Zabawa jest prosta, należy połówki pomarańczy wydrążyć , wlać do nich gotową galaretkę, wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie każdą połówkę przekroić na trzy lub dwie łódeczki i gotowe(...)podana galaretka będzie idealną słodką przekąską na przyjęcie dla dzieci, podwieczorek, czy piknik. Przyznam, że im więcej kolorów galaretki tym atrakcyjniej to wygląda deser. Możecie pobawić się z barwnikami i dodawać je w różnych proporcjach tworząc barwną p aletę . Jeśli macie czas i ochotę możecie stopniowo wypełniać połówki pomarańczy, czyli na dno wlać najjaśniejszy kolor galaretki, wstawić do lodówki
SprawdzonaKuchnia.plGalaretka z pianką i porzeczkami . Szybki i tani deser, który wygląda jak popularny deser Winiary z reklamy telewizyjnej. Nie wnikałam jak w tamtym deserze powstaje pianka, w moim deserze to kwestia rozpuszczenia i rozlania do szklanek tężejącej galaretki oraz ubicia piany z reszty płynnej galaretki. Na blogu jest już przepis na oszukane piwo , czyli deser z galaretki z pianką , które(...)czerwonej i czarnej porzeczki. Lubię czerwone porzeczki, jem je na surowo lub wykorzystuję w kuchni na różne sposoby: Lody jogurtowe z porzeczkami Koktajl z czarnej porzeczki Ciasto z patelni Galaretka z czerwonych porzeczek Pudding chia z owocami Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) Chutney z czerwonych porzeczek Koktajl z czerwonych porzeczek Galaretka z pianką i porzeczkami , składniki: 1 galaretka czerwona np. truskawkowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGalaretka z papierówek i aronii to kolejny tegoroczny przepis na domowe przetwory do słoików. Lubię smak papierówki i ich zapach dlatego wykorzystuję je do przetworów: galaretek, musów i kompotów. A to drugi w tym roku przepis na galaretkę z papierówek, zredukowałam trochę ilość cukru w poprzedniej recepturze, którą przygotowałam tydzień wcześniej: galaretkę z papierówek z wanilią. Chociaż Piotrkowi ilość cukru(...)tamtej galaretce z papierówek nie przeszkadzała, gdyż zajadał ją łyżeczką prosto ze słoika. Do przygotowania galaretki z jabłek nie musimy wykorzystywać jabłek o bardzo dobrej jakości, mogą to być spady, jabłka lekko obite lub niedojrzałe (ale zdrowe), gniazdka nasienne i pozostałości po innych przetworach np. obierki z jabłek, to odpadki z papierówek mają dużą zawartość pektyn i przyspieszają krzepnięcie galaretki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem zapraszam na jogurtowiec z galaretkami. Smaczny, lekki i kolorowy, z dodatkiem brzoskwiń z puszki. Jest w nim cała masa galaretek, nie tylko tych pokrojonych (w 4 smakach) w masie jogurtowej, ale także galaretki cytrynowej dodanej do jogurtu oraz galaretek brzoskwiniowych wieńczących dzieło ;) Prawdziwy przysmak wszystkich dzieciaczków :) Spód z okrągłych biszkoptów. Pomysł na wykonanie jogurtowca narodził się z… potrzeby wykorzystania(...)dość znacznej ilości jogurtu, którego termin nieubłaganie zbliżał się ku końcowi. A jako, że galaretek zawsze mam pod dostatkiem, padło właśnie na ten pyszny deser. Doskonale sprawdzi się także podczas upałów. Składniki: 730 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej) 4 galaretki w różnych smakach (u mnie żurawinowa, owoce leśne, pomarańczowa i kiwi) 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki brzoskwiniowe
MyCookBook.plChoć afrykańskie upały minęły, wciąć jeszcze przed nami kilkanaście ciepłych, letnich dni. Jeśli będziecie szukać ochłody proponuję pyszny i lekki, prosty deser jogurtowo-kokosowy z galaretką i owocami na kruchym ciasteczkowym spodzie z niespodzianką w środku :) Ta „niespodzianka” również wykonana została z galaretki :) U Was może przybrać zupełnie inny kształt (u mnie kształt foremki wybierała córeczka – mała fanka kucyków, zatem(...)Masa jogurtowo-kokosowa: 600 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej) 200 ml mleka kokosowego 3-4 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej) 4 pełne łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki zielone 1 galaretka czerwona ok. 100-150 g borówek (lub innych owoców np. jagód lub malin) Dodatkowo: foremka do wycinania ciasteczek o dowolnym kształcie (np. serduszko, kółko
MyCookBook.plGalaretki owocowe przygotowuje się z soku owoców lub przecieru z owoców o dużej zawartości pektyn, czyli związków galaretujących. Najbogatsze w pektyny są czarne porzeczki, pigwa, oraz skórki i gniazdka nasienne z jabłek. Nieco mniej pektyn, ale wystarczająco aby przygotować z nich galaretki mają czerwone porzeczki. Galaretki w warunkach domowych można przygotować na dwa sposoby: galaretki gotowane z soków lub przecierów(...)oraz galaretki surowe. Dzisiaj proponuję przygotowanie galaretkę porzeczkową pierwszym sposobem. Do przygotowania galaretek z tych właśnie owoców nie dodajemy już żadnych cukrów żelujących, czy produktów utwardzających. Galaretka bez tych dodatków uzyska wymaganą fakturę. Polecam Wam też przygotować pyszną galaretkę z papierówek. Galaretka z czerwonych porzeczek : Do przygotowania galaretki porzeczkowej potrzebujemy tylko owoce i cukier w proporcji 1:1, czyli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiedeński ale w wersji na zimno :) Składniki na 3 porcje: 3 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (można zakupić serki o smaku naturalnym i dodać laskę wanilii) 2 czerwone galaretki 1 szklankę kompotu z wiśni wiśnie z kompotu 100 ml rumu garść rodzynek otarta skórka z 1/4 pomarańczy kilka listków świeżej mięty Rodzynki i wiśnie z kompotu moczymy(...)rumie około pół godziny. Ścieramy skórkę z pomarańczy na tarce. Następnie rozpuszczamy 1 galaretkę czerwoną w 1/2 szklanki gorącej wody. Dobrze mieszamy. Studzimy i łączymy z 3 serkami oraz rodzynkami i skórką z pomarańczy. Serki z galaretką wlewamy do miseczek (starcza na 3 miseczki). Podczas gdy masa tężeje, rozpuszczamy 1 czerwoną galaretkę w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy
Bon Appetit MałgorzatyByć może ktoś sobie pomyśli, że to przecież zwykła galaretka, oj nic bardziej mylnego- to wystrzałowa galaretka, bo z dodatkiem szampana! ;))) Szampana równie dobrze można zamienić na wino musujące (a w wersji dla dzieci można użyć bezalkoholowego szampana)- ważne, żeby były bąbelki :) Do galaretki można jak najbardziej dorzucić owoce- by jeszcze bardziej urozmaicić smak. Słodki i delikatnie cierpki, o ciekawym(...)zaskakującym smaku deser, deser na który warto się skusić! 2 porcje: * galaretka wiśniowa- 1 szt.* * szampan- 150 ml * woda- 250 ml * kremówka, kandyzowana wiśnia, czekolada- opcjonalnie Galaretkę wiśniową* rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Gdy ostygnie dolać wino i delikatnie wymieszać (by nie stracić bąbelków). Rozlać do pucharków i zostawić do zastygnięcia. Podawać z ubitą śmietanką, kandyzowaną wisienką i wiórkami
Kraina Miodem PłynącaSKŁADNIKI: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 litra śmietany kremówki 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka cytrynowa 0,5 kg truskawek WYKONANIE: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Następnie przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dodać proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko razem. Przełożyć do formy wysmarowanej(...)tłuszczem. Piec w piekarniki 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i przekroić na dwie części. Rozpuścić galaretki truskawkowe w około 1 l. wody, a galaretkę cytrynową w 0,5 l. gorącej wody. Następnie trzeba ubić śmietanę kremówkę i dodać galaretkę cytrynową. Musimy przygotować truskawki do ciasta, oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki. Ciasto przekładamy w kolejności
Serce zamknięte w formie pysznościGalaretka z warzywami i kurczakiem to świetna przekąska lub kolacja w upalny dzień. Skusi nawet tych, którzy nie przepadają za marchewką i groszkiem w innej postaci. Do galaretek dodałam plasterki korniszonów z chilli, nadają smakowi charakteru i sprawiają, że galaretka jest świetna, nawet bez dodatkowego doprawiania. Składniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 400 g marchew 3 szt groszek zielony(...)miękki. Odcedzić mięso i warzywa. Kurczaka pokroić w kostkę. Do wywaru dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Do miseczek lub filiżanek nakładać porcję warzyw i mięsa, zalewać galaretką, a gdy ostygnie wstawić do lodówki
głodny alergiktorcik z letnimi owocami i galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie przy kawie. Składniki: mleko 400 ml fix do ubijania typu Śnieżka 2 torebki brzoskwinie w syropie 1 puszka owoce do dekoracji (użyłam białych i czerwonych poziomek, borówek) galaretka brzoskwinowa 1 torebka(...)Przygotowanie: Żelatynę zalać pół szklanki zimnego mleka, odstawić na kilka minut aby spęczniała, następnie rozpuścić wstawiając do naczynia z gorącą wodą lub w mikrofalówce na niskiej mocy. Przestudzić. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, ostudzić. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, 3 połówki zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. Pozostałe mleko ubić z dodatkiem Śnieżki. Dodać rozpuszczoną żelatynę (powinna
głodny alergikPyszny deser z mascarpone i galaretką SKŁADNIKI: serek mascarpone - 1 szkl śmietana 30 % - 100 ml galaretka truskawkowa - 1 opak cukier puder - 1 łyżka listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone i cukier puder i dokładnie zmiksować. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Krem mascarpone wyłożyć do pucharków, ustawić pucharki w pochyłej pozycji(...)lodówce. Następnie na krem wylać stężałą galaretkę, odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Deser udekorować listkami mięty (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiTakie ciasta często królują w sezonie w moim domu. Lubię patrzeć jak cała moja rodzinka zajada się tym ciastem Biszkoptowe z serem i galaretką SKŁADNIKI: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszek do pieczenia tłuszcz do formy MASA SEROWA 1 kg serka waniliowego homogenizowanego 20 g żelatyny 1 opak biszkopty 2 opak galaretka truskawkowa truskawki(...)ilości gotowanej wody, ostudzić. Serek przełożyć do miski, dodać żelatynę , dokładnie zmiksować. Na blasze ułożyć biszkopty, wylać masę serową, włożyć na chwilę do lodówki. Następnie na masie położyć biszkopt. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, osączyć, przekroić wzdłuż na połowę . Na biszkopcie ułożyć połówki truskawek, zalać galaretką. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia
Kuchnia DanusiHenio, który stoi 3 stoiska dalej, przywiezie skrzynkę następnego dnia. Poszłam więc i kupiłam. Kiedy wyłożyłam owoce do koszyka, pięknie zapachniało w całej kuchni. Na początek przygotowałam galaretkę z przepisu z ugotuj to . Natomiast z owoców, które zostały mi z galaretki przygotowałam coś obłędnego, ale o tym już następnym razem. Składniki: 1 kg owoców pigwowca(...)cukru. Wymieszać i gotować, aż syrop zgęstnieje. W międzyczasie w piekarniku wypiec słoiczki w temperaturze 110 stopni. Nakrętki wygotować. Gorącą, ale jeszcze płynną galaretkę przełożyć do wyparzonych, gorących słoików. Zakręcić suchymi nakrętkami i odstawić do góry nogami na około 5 minut. Galaretka zgęstnieje jak ostygnie. Owoców nie wyrzucamy. Można przygotować z nich dżem
Sto kolorów kuchniKawa i deser w jednym? Dlaczego nie? Idealna kawa na mecz Polski... po wypiciu kawy mamy do zjedzenia pyszną, wiśniową galaretkę :) Aż chce się krzyczeć: Polskaaa białoo - czerwooniii... Składniki: 3 łyżeczki galaretki wiśniowej, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka cukru, 100 ml zimnego mleka. Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i odstawiamy w szklance(...)stężenia. Następnie przygotowujemy kawę, zalewamy ją zimnym mlekiem i słodzimy cukrem. Kawę przelewamy na galaretkę i podajemy na zimno
Aga w kuchniJabłka uwielbiam w każdej postaci, więc gdy usłyszałam o galaretce jabłkowej nie oparłam się pokusie aby ją zrobić. Cudowny aromat i słodko-kwaśny smak jabłek, nie pozwala przejść obojętnie obok tej galaretki. składniki 2 kg jabłek (najlepiej kwaśne) woda cytryna cukier przygotowanie Jabłka pokroić w ćwiartki (zostawiamy pestki i gniazda nasienne), włożyć do rondla i zalać wodą(...)szklanką jego ilości, i dodać do niego tyle samo cukru. Sok z cukrem gotować około 2 godzin (sok uzyska konsystencje płynnego miodu, gdy ostygnie sok będzie gęsty jak galaretka) przelać do słoiczków i zakręcić. rrarossa@gmail.com
RAROSSA