galaretka - 14130 przepisów (strona:8/942)

Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką 378

Orzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek. Sernik przygotujemy jeszcze szybciej, gdy zamiast pieczenia biszkoptu użyjemy gotowych małych biszkopcików. Kremowy Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką - Składniki : Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/2 łyżki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)Masa: 350 ml śmietanki 30% 300 g serka mascarpone fix do ubijania śmietany 3-4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2,5 łyżki wiórków kokosowych 50 g gorzkiej czekolady galaretka truskawkowa ok. 300 g truskawek Kremowy Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice ze ściąganym pierścieniem

Słodka Strona
pâté z galaretką z jabłek 189

masłem. pasztet z morelami , pasztet z żurawiną . Przed obróbką wątróbkę moczę ją w mleku, co zdecydowanie poprawia jej smak i usuwa goryczkę. Tym razem proponuję przygotować pâté z galaretką z jabłek: 500 g wątróbek drobiowych 100 g masła 1 mała cebula biała 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 50 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz(...)słoiczków. W sokowirówce wyciskamy sok z 2 jabłek. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami soku i zostawiamy aż spęcznieje. Następnie podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści i dodaje do soku jabłkowego, gdy galaretka jabłkowa zacznie tężeć polewamy nią powierzchnię pâté. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do lodówki. Tym razem przygotowałam grzanki z chleba, które każdy z nas smarował sobie tym pasztecikiem. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pudding z tapioki z truskawkami i galaretką 180

szkodzi, bo nie ma lepszej nagrody za czas spędzony w kuchni, niż widok znikających w całości dań i radość najbliższych :) Pudding tak naprawdę możecie przygotować z inną galaretką i owocami, możecie również polać go gotowym sosem lub podać bez dodatków - sam w sobie smakuje wyśmienicie. No to zaczynamy! :) Składniki (teoretycznie na 2 porcje:)): 2 łyżki drobnej tapioki 250 ml mleka(...)kokosowego (mała puszka) 1 łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo (opcjonalnie): 15 truskawek 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 250 ml wrzącej wody 1. Tapiokę wsypujemy do szklanki zalewamy mlekiem kokosowym (dobrze by było, żeby mleko kokosowe nie było wcześniej przechowywane w lodówce, ponieważ oddziela się woda od kokosowej śmietanki i ciężko je znowu połączyć) i odstawiamy

My Culinary Art
Galaretka arbuz 239

Dzisiaj mamy propozycję na bardzo fajną galaretkę dla dzieci. Wygląda jak arbuz, czym zachwyca maluchy. Nawet największy niejadek się skusi na takiego galaretowego arbuza :) Składniki: 1 sweetie (lub pomarańcza) 1 galaretka truskawkowa Kostka ciemnej czekolady Owoc myjemy i przekrajamy na pół. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy środek. Sweetie jest łatwiej wydrążyć niż większość pomarańczy. Ma przy tym grubszą skórkę(...)zmniejsza  ryzyko przebicia. Wydrążony owoc odkładamy do lodówki środkiem do dołu. Szykujemy galaretkę i nieco przechłodzoną delikatnie przelewamy do wydrążonych skórek. Czekamy kilka godzin, aż galaretka stężeje.  Kroimy w plastry pożądanej grubości. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali i przy pomocy wykałaczki rysujemy imitacje pestek. Galaretowy arbuz jest gotowy. Smacznego

Kolizje Smaków
Galaretka cytrusowa według Gordona Ramsay’a 321

Dzisiejsza propozycja to pyszny, prosty deser przygotowany na podstawie przepisu guru kulinarnego Gordona Ramsay'a. Galaretka cytrusowa przygotowana ze świeżych owoców, zalana syropem z cukru. Pachnie wspaniale, a smakuje wybornie. Mniam! Składniki: 1 sweetie 1 grejpfrut 2 pomarańcze 1 mandarynka 2 łyżeczki żelatyny Syrop z cukru: 125g cukru pudru 250ml wody Skórkę z 1/4 cytryny startej na grubej tarce (Przygotowanie(...)dolewamy 100ml soku, który zebraliśmy podczas wycinania owoców   oraz rozpuszczoną żelatynę. Fragmenty owoców umieszczamy w dowolnej formie i zalewamy powstałym płynem. Wstawiamy na noc do lodówki. By wydobyć galaretkę z formy wystarczy umieścić ją na chwile we wrzątku, a galaretka sama się wysunie. Gordon Ramsay podaje galaretkę cytrusową z polewą z owoców passiflory, my jednak jemy na „sucho

Kolizje Smaków
1528.Tarta z jabłkami w galaretce 178

Taką tartę zrobiłam specjalnie do konkursu Kasi...pomysł z jabłkami i galaretkami podpatrzyłam  tutaj , ale ciasto jest inne..do ciasta wykorzystałam pięknie pachnące galaretki z  Wodzisława .. 190g mąki pszennej 10g kakao 120g margaryny 90g cukru pudru 1 jajko szczypta soli 1 kg jabłek  3 różne galaretki[  agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław ]  10 dkg mąki(...)czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut . Jabłka obrać, pokroić w kostkę.Podzielić na trzy części i każdą część [ osobno] wymieszać z galaretką. Na podpieczone ciasto układać według uznania kolorowe jabłka. Mąkę wymieszać z cukrem , margaryną i drobno posiekanymi orzechami , tak aby powstała kruszonka. Posypać kruszonka wyłożone jabłka. Piec około 25 minut w temperaturze około

Moje domowe kucharzenie
Galaretka 116

Czas czytania: 2 min Galaretka ! Nic wielkiego, każdy potrafi zrobić, ale dziś podsuwam Wam pomysł na podanie jej w nietypowej formie. Jako foremki posłużą nam pomarańcze , a w zasadzie ich skórki . Zabawa jest prosta, należy połówki pomarańczy wydrążyć , wlać do nich gotową galaretkę, wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie każdą połówkę przekroić na trzy lub dwie łódeczki i gotowe(...)podana galaretka będzie idealną słodką przekąską na przyjęcie dla dzieci, podwieczorek, czy piknik. Przyznam, że im więcej kolorów galaretki tym atrakcyjniej to wygląda deser. Możecie pobawić się z barwnikami i dodawać je w różnych proporcjach tworząc barwną p aletę . Jeśli macie czas i ochotę możecie stopniowo wypełniać połówki pomarańczy, czyli na dno wlać najjaśniejszy kolor galaretki, wstawić do lodówki

SprawdzonaKuchnia.pl
Galaretka z pianką i porzeczkami 217

Galaretka z pianką i porzeczkami . Szybki i tani deser, który wygląda jak popularny deser Winiary z reklamy telewizyjnej. Nie wnikałam jak w tamtym deserze powstaje pianka, w moim deserze to kwestia rozpuszczenia i rozlania do szklanek tężejącej galaretki oraz ubicia piany z reszty płynnej galaretki. Na blogu jest już przepis na oszukane piwo , czyli deser z galaretki z pianką , które(...)czerwonej i czarnej porzeczki. Lubię czerwone porzeczki, jem je na surowo lub wykorzystuję w kuchni na różne sposoby: Lody jogurtowe z porzeczkami Koktajl z czarnej porzeczki Ciasto z patelni Galaretka z czerwonych porzeczek Pudding chia z owocami Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) Chutney z czerwonych porzeczek Koktajl z czerwonych porzeczek Galaretka z pianką i porzeczkami , składniki: 1 galaretka czerwona np. truskawkowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galaretka z papierówek i aronii 176

Galaretka z papierówek i aronii to kolejny tegoroczny przepis na domowe przetwory do słoików. Lubię smak papierówki i ich zapach dlatego wykorzystuję je do przetworów: galaretek, musów i kompotów. A to drugi w tym roku przepis na galaretkę z papierówek, zredukowałam trochę ilość cukru w poprzedniej recepturze, którą przygotowałam tydzień wcześniej: galaretkę z papierówek z wanilią. Chociaż Piotrkowi ilość cukru(...)tamtej galaretce z papierówek nie przeszkadzała, gdyż zajadał ją łyżeczką prosto ze słoika. Do przygotowania galaretki z jabłek nie musimy wykorzystywać jabłek o bardzo dobrej jakości, mogą to być spady, jabłka lekko obite lub niedojrzałe (ale zdrowe), gniazdka nasienne i pozostałości po innych przetworach np. obierki z jabłek, to odpadki z papierówek mają dużą zawartość pektyn i przyspieszają krzepnięcie galaretki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jogurtowiec z galaretkami i brzoskwiniami 436

razem zapraszam na jogurtowiec z galaretkami. Smaczny, lekki i kolorowy, z dodatkiem brzoskwiń z puszki. Jest w nim cała masa galaretek, nie tylko tych pokrojonych (w 4 smakach) w masie jogurtowej, ale także galaretki cytrynowej dodanej do jogurtu oraz galaretek brzoskwiniowych wieńczących dzieło ;) Prawdziwy przysmak wszystkich dzieciaczków :) Spód z okrągłych biszkoptów. Pomysł na wykonanie jogurtowca narodził się z… potrzeby wykorzystania(...)dość znacznej ilości jogurtu, którego termin nieubłaganie zbliżał się ku końcowi. A jako, że galaretek zawsze mam pod dostatkiem, padło właśnie na ten pyszny deser. Doskonale sprawdzi się także podczas upałów. Składniki: 730 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej) 4 galaretki w różnych smakach (u mnie żurawinowa, owoce leśne, pomarańczowa i kiwi) 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki brzoskwiniowe

MyCookBook.pl
Torcik jogurtowo-kokosowy z niespodzianką 133

Choć afrykańskie upały minęły, wciąć jeszcze przed nami kilkanaście ciepłych, letnich dni. Jeśli będziecie szukać ochłody proponuję pyszny i lekki, prosty deser jogurtowo-kokosowy z galaretką i owocami na kruchym ciasteczkowym spodzie z niespodzianką w środku :) Ta „niespodzianka” również wykonana została z galaretki :) U Was może przybrać zupełnie inny kształt (u mnie kształt foremki wybierała córeczka – mała fanka kucyków, zatem(...)Masa jogurtowo-kokosowa: 600 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej) 200 ml mleka kokosowego 3-4 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej) 4 pełne łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki zielone 1 galaretka czerwona ok. 100-150 g borówek (lub innych owoców np. jagód lub malin) Dodatkowo: foremka do wycinania ciasteczek o dowolnym kształcie (np. serduszko, kółko

MyCookBook.pl
Galaretka z czerwonych porzeczek 184

Galaretki owocowe przygotowuje się z soku owoców lub przecieru z owoców o dużej zawartości pektyn, czyli związków galaretujących. Najbogatsze w pektyny są czarne porzeczki, pigwa, oraz skórki i gniazdka nasienne z jabłek. Nieco mniej pektyn, ale wystarczająco aby przygotować z nich galaretki mają czerwone porzeczki. Galaretki w warunkach domowych można przygotować na dwa sposoby: galaretki gotowane z soków lub przecierów(...)oraz galaretki surowe. Dzisiaj proponuję przygotowanie galaretkę porzeczkową pierwszym sposobem. Do przygotowania galaretek z tych właśnie owoców nie dodajemy już żadnych cukrów żelujących, czy produktów utwardzających. Galaretka bez tych dodatków uzyska wymaganą fakturę. Polecam Wam też przygotować pyszną galaretkę z papierówek. Galaretka z czerwonych porzeczek : Do przygotowania galaretki porzeczkowej potrzebujemy tylko owoce i cukier w proporcji 1:1, czyli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serniczek z serków homogeniozowanych z galaretką z kompotu wiśniowego 171

wiedeński ale w wersji na zimno :) Składniki na 3 porcje: 3 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (można zakupić serki o smaku naturalnym i dodać laskę wanilii) 2 czerwone galaretki 1 szklankę kompotu z wiśni wiśnie z kompotu 100 ml rumu garść rodzynek otarta skórka z 1/4 pomarańczy kilka listków świeżej mięty   Rodzynki i wiśnie z kompotu moczymy(...)rumie około pół godziny. Ścieramy skórkę z pomarańczy na tarce. Następnie rozpuszczamy 1 galaretkę czerwoną  w 1/2 szklanki gorącej wody. Dobrze mieszamy. Studzimy i łączymy z 3 serkami oraz rodzynkami i skórką z pomarańczy. Serki z galaretką wlewamy do miseczek (starcza na 3 miseczki). Podczas gdy masa tężeje, rozpuszczamy 1 czerwoną galaretkę w 1/2 szklanki gorącej wody,  studzimy

Bon Appetit Małgorzaty
Wystrzałowa galaretka z % 185

Być może ktoś sobie pomyśli, że to przecież zwykła galaretka, oj nic bardziej mylnego- to wystrzałowa galaretka, bo z dodatkiem szampana! ;))) Szampana równie dobrze można zamienić na wino musujące (a w wersji dla dzieci można użyć bezalkoholowego szampana)- ważne, żeby były bąbelki :) Do galaretki można jak najbardziej dorzucić owoce- by jeszcze bardziej urozmaicić smak. Słodki i delikatnie cierpki, o ciekawym(...)zaskakującym smaku deser, deser na który warto się skusić! 2 porcje: * galaretka wiśniowa- 1 szt.* * szampan- 150 ml * woda- 250 ml * kremówka, kandyzowana wiśnia, czekolada- opcjonalnie Galaretkę wiśniową* rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Gdy ostygnie dolać wino i delikatnie wymieszać (by nie stracić bąbelków). Rozlać do pucharków i zostawić do zastygnięcia. Podawać z ubitą śmietanką, kandyzowaną wisienką i wiórkami

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto z galaretką i truskawkami 211

SKŁADNIKI: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 litra śmietany kremówki 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka cytrynowa 0,5 kg truskawek WYKONANIE: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Następnie przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dodać proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko razem. Przełożyć do formy wysmarowanej(...)tłuszczem. Piec w piekarniki 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i przekroić na dwie części. Rozpuścić galaretki truskawkowe w około 1 l. wody, a galaretkę cytrynową w 0,5 l. gorącej wody. Następnie trzeba ubić śmietanę kremówkę i dodać galaretkę cytrynową. Musimy przygotować truskawki do ciasta, oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki. Ciasto przekładamy w kolejności

Serce zamknięte w formie pyszności