galaretka - 14130 przepisów (strona:7/942)

WAFLE Z GALARETKĄ. 280

życie nie było tak wygodne i łatwe pod tym kątem. A jeszcze wtedy ludzie potrafili przeżyć bez telewizora, komputera, komórki i było im dobrze. Nawet bez miksera. WAFLE Z GALARETKĄ. /inspiracja: Sto kolorów kuchni ; współpraca z Winiary ;/ 1 opakowanie wafli 330ml śmietany kremówki 30% 250g masła 1/4 szklanki cukru 2,5 galaretki truskawkowej Winiary Śmietankę podgrzewam razem z cukrem(...)masłem. Kiedy to się rozpuści, a całość zacznie wrzeć, zdejmuję z ognia i wsypuję galaretki. Dokładnie mieszam, aby zredukować grudki, a proszek  z galaretki się rozpuścił. Odstawiam, aby ostygło. Kiedy masa zacznie tężeć, czyli nie będzie płynna, ale z łatwością  da się rozsmarować na waflach, rozsmarowuję ją  (ja zużyłam 3/4 opakowania  wafli dlatego,że dała grubszą

W kuchni Karmel-itki
Galaretka z mięsa drobiowego 200

zrobiłam tę galaretkę z mięsa drobiowego, ale jeśli lubimy, możemy także zrobić galaretkę z mięsa wieprzowego. Wtedy będą to już "zimne nóżki" :) Składniki : 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 udko żelatyna włoszczyzna sól, pieprz 3-4 ziarnka, liść laurowy, koperek, 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyte mięso gotujemy w około litrze wody Dokładamy pokrojone warzywa, liść laurowy, pieprz ziarnisty- gotujemy(...)mnie marchew i pietruszka) i pokrojony drobno koperek W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę ( według przepisu na opakowaniu), dodajemy przecisnięty czosnek - mieszamy Wywarem zalewamy mięso w pojemniczkach, po stężeniu galaretki zjadamy ją skropioną sokiem z cytryny. Schłodzoną wstawiamy do lodówki . Gdy chcemy przetrzymać galaretę przez kilka dni to wlejmy ja do słoiczków i trzymajmy w lodówce. Gdy mam nadmiar galaretki

Proste Potrawy
Ciasto owocowe z galaretkami (bez pieczenia) 464

letnie dni. Dodatkowo jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i nie wymaga włączania piekarnika. Składniki: ok. 800 g mieszanki owoców (truskawki, maliny, jagody, czereśnie, wiśnie) pół szklanki cukru 3 galaretki 500 ml śmietany 30 % 2 galaretki kilka truskawek lub malin biszkopciki Wykonanie: Tortownicę (24 - 26 cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć biszkopciki. Owoce rozgnieść. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku(...)przestudzić. Wymieszać z owocami i odstawić do lekkiego stężenia. Kiedy masa nie będzie już płynna przełożyć ją na przygotowane biszkopty. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 2 galaretki rozpuścić w połowie zalecanej wody. Odstawić do przestudzenia. Kremówkę ubić i wymieszać z tężejącą i przestudzoną galaretką. Wylać na wierzch zastygniętej masy owocowej. Do masy śmietanowo - galaretkowej włożyć truskawki pokrojone na kawałki

Sto kolorów kuchni
Kokosowy biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką. 176

który naprawdę łatwo się przyrządza i chyba nie ma w ogóle opcji, żeby się nie udał ;) Ciacho według przepisu mojej mamy:) Składniki na małą blaszkę. Jeśli chcesz aby warstwa galaretki była grubsza i dokładnie zakryła truskawki, użyj dwóch opakowań galaretki.  Składniki na spód:  - 3 jajka (oddziel żółtka od białek) - 3/4 szkl. cukru - 4 łyżki wody - 3/4 szkl. mąki(...)pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szkl. wiórków kokosowych Dodatkowo: - 1/2 szkl. przegotowanej wody, do której wyciskamy pół niedużej cytryny - duże opakowanie śmietany 30% (ok. 400g) - 1 opakowanie galaretki poziomkowej lub truskawkowej (lub dwa jeśli chcesz, żeby warstwa była grubsza niż na zamieszczonym zdjęciu) - truskawki (można oczywiście zrobić z innymi owocami) Przygotowanie:  1. Przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasto kokosowe z kremem mascarpone, truskawkami i galaretką 436

Ciasto kokosowe z kremem mascarpone, truskawkami i galaretką To ciasto ma jedną wielką wadę... można je jeść bez końca :) Uwielbiam ciasta z bitą śmietaną lub kremem, owocami i galaretką. Jednak ich przygotowanie czasami okazuje się dla mnie drogą przez mękę :) Tak było i tym razem. Dlaczego? Bo jak zwykle szybko, szybko (takie ze mnie niecierpliwe stworzenie) wylałam galaretkę na ciasto(...)była zbyt rzadka... a co za tym idzie nagle bokami mojej nieszczelnej, kwadratowej tortownicy zaczęła się po prostu wylewać :) I odpłynęła mi cała :) A szkoda, bo arbuzowa galaretka Winiary jest jedną z najlepszych jakie miałam do tej pory okazję jeść i już żałuję, że jest to edycja limitowana! I choć już kilka razy popełniłam ten błąd to zawsze mi się

Kraina Tysiąca Smaków
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką (dokładna instrukcja!) 290

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami. Serniki na zimno i ciasta z galaretką bywają moją zmorą - pisałam o tym już ostatnio. Nie zapomnę, jak przygotowywałam sernik na zimno w silikonowej foremce, bo przecież będzie cudownie łatwo go wyciągnąć. Masa serowa pięknie stężała, a gdy wylałam galaretkę spłynęła sobie trochę na dno, trochę na boki, wypychając serowy kawałek :) To była(...)pierwsza lekcja. A niedawno pisałam, że często mi się zdarzyło wylać galaretkę na ciasto za rzadką - przy serniku na zimno może spłynąć, przy cieście pieczonym spód może ją wchłonąć... To były kolejne lekcje. I tak metodą prób i błędów w końcu zaczęło się udawać, grunt to się nie poddać :) A propos poddawania się, może powinnam zrobić kolejne podejście do ciasta

Kraina Tysiąca Smaków
Deser galaretka z truskawkami 966

Dalszy ciąg truskawkowych smakołyków.Korzystamy z tego krótkiego sezonu ile się da.Deser banalnie prosty ale za to bardzo pyszny. Składniki: 2 szt galaretka truskawkowa 400 g jogurt grecki 50 g cukier puder 200 g truskawek 2 łyżeczki żelatyny truskawki do galaretki i na dekorację Przygotowanie:   Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody,wymieszać i rozlać do pucharków. Do letniej(...)galaretki dodać po kilka sztuk obranych i umytych truskawek.Odłożyć do całkowitego stężenia. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Zmiksować w blenderze razem z cukrem pudrem.Jogurt przełożyć do naczynia ,rozmieszać. Dodać zmiksowane truskawki,wymieszać.Żelatynę namoczyć w 50 ml wody,podgrzać do rozpuszczenia ,letnią wlać do masy truskawkowej ,wymieszać i rozlać na stężałą galaretkę.Ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Przed

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym 521

Dzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny uzupełniają się idealnie. Składniki: Spód 225 g ciastka digestive 100 g masła Masa sernikowa 1 kg twarogu z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml zimnej kremówki 100 ml mleka(...)łyżki żelatyny Galaretka z musem 1 szt galaretka malinowa 80 g jeżyn 120 g malin 2 łyżki cukru maliny i jeżyny do dekoracji Przygotowanie:   Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki. Masa sernikowa: twaróg wyłożyć do miski

Ala piecze i gotuje
Galaretka z truskawkami 144

Uwielbiamy latem jeść desery z owocami. A że teraz czas na truskawki więc jest galaretka z truskawkami do tego ładnie podana. Zrobiłam ją w foremkach firmy Tescoma . które otrzymałam z sklepu internetowego Mykitchen . W opakowaniu są 4 foremki. Sprawdziły się idealnie. Mam w planach zrobić w foremkach  jeszcze budyń i panna cotta. Z pewnością wyjdą  pyszne i efektowne(...)deserki. A Was zapraszam do sklepu znajdziecie tam dużo fajnych gadżetów a o nowościach i promocji dowiecie się jeśli polubicie ich na fb klik. Składniki: 1 galaretka truskawkowa 400 ml wody truskawki 150 ml zimnej kremówki 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Galaretkę wsypać do naczynia, zalać gorącą przegotowaną wodą (400 ml), dokładnie wymieszać i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka

Ala piecze i gotuje
Galaretki truskawki 130

Coś na szybko, dla małych i niespodziewanych gości. Wystarczy galaretka truskawkowa oraz foremka silikonowa. Śmiało można galaretki obtoczyć w cukrze. Polecam! Składniki : * galaretka truskawkowa  * szklanka wrzątku Przygotowanie : Galaretkę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Foremkę silikonową przelać zimną wodą, wypełnić galaretką. Odstawić na godzinę do lodówki. Zapraszam też na domowe żelki

Magiczne Życie Marty
Małe smuteczki. SERNICZKI JOGURTOWE Z GALARETKĄ. 191

drzewach ślad po woli ginie.  Dopadają coraz częściej małe smuteczki.  Więc trzeba im jakoś zaradzić. OWOCOWE SERNICZKI JOGURTOWE. /autorski;/ 500ml jogurtu owocowego (u mnie jagodowy) 2 galaretki w tym samym smaku (u mnie jagodowa) 1 inna galaretka (u mnie pomarańczowa) owoce (u mnie mandarynki) Galaretki jagodowe rozpuściłam w ok. 350 ml wody. Ostudziłam, a kiedy lekko zaczęły tężeć(...)wymieszałam z jogurtem, wlałam do szklaneczek i wstawiłam do lodówki. Pomarańczową galaretkę rozpuściłam w 3/4 ilości wody sugerowanej na opakowaniu. Cząstki mandarynek ułożyłam na wierzchu masy w szklaneczkach, zalałam galaretką. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Szybko! JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. 1162

Babci. To właśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś innego, niż ucierane.  Dobrze też sprawdza się jako ciasto na niedzielę, dla gości. JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. /od Babci;/ biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku od pieczenia cukier waniliowy Ubiłam białka na sztywno(...)papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w 160 stopniach na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuszczam w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiam do wystudzenia. Kiedy zacznie gęstnieć, miksuję z jabłkami. Wykładam na biszkopt. wierzch

W kuchni Karmel-itki
Truskawkowa chmurka w różowej galaretce 143

Smaki z dzieciństwa. Ta wersja wyszła przypadkiem, nie chciało mi się piec biszkopta. Zwykle piekę biszkopt, na niego wylewam tą masę, układam owoce, a na wierzch wylewam galaretkę. Padało, więc  i deser wyszedł "chmurkowy". Składniki: 0,5 l zsiadłego mleka, kefiru, maślanki lub śmietany 1/2 szklanki cukru 5 dag żelatyny 3/4 szklanki zimnego mleka truskawki, jagody lub maliny galaretka(...)cukrem. Żelatynę w szklance zalać zimnym mlekiem, jak napęcznieje rozpuścić (podgrzać w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce). Ostudzić i utrzeć ze śmietaną lub kefirem, dodać owoce miksując dalej. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, porozlewać ją do 6-ciu kieliszków. Do tężejącej galaretki łyżeczką wkładać masę owocową, galaretka ładnie otuli naszą masę. Kieliszki wstawić do lodówki do stężenia. SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Ciasto jogurtowe z galaretką i brzoskwinią 206

Stworzyłam akcję Szałowo-jogurtowo no więc wypadałoby wstawic jakiś przepis do akcji ;) Miałam w lodówce jogurty naturalne i wzięłam się za ciasto jogurtowe z brzoskwiniami na wierzchu , polane galaretką pomarańczową i z małym kleksikiem bitej śmietany. Ciasto wyszło wilgotne , smak po dodaniu olejku waniliowego pysznie waniliowy z dodatkiem jedwabistej bitej śmietany.... i co tu dużo pisac....naprawdę wielka pychota :) Składniki(...)naturalnego 2/3 szkl. oleju 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jajka proszek do pieczenia sól Ponadto 200 g śmietany kremówki ( dodatkowo na wierzch , ale nie obowiązkowo ) puszka brzoskwiń galaretka pomarańczowa klika kropelek olejku waniliowego Sposób przygotowania Rozpuszczamy galaretkę według opisu na opakowaniu. Ustawiamy w chłodnym miejscu. Piekarnik rozgrzac do temp. 180 C . Do wysokiego naczynia wsypac mąkę , cukier, szczyptę

Słodkości i nie tylko
Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce / Egg jelly or surprise in the shell 274

Pomysł zapakowania galaretki do skorupki po jajku zaczerpnięty z wirtualnej przestrzeni, przetestowany po raz pierwszy w Święta Wielkanocne i powielany przy okazji domowych imprez:) Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce Do ich przygotowania poza recepturą np.na indycze galaretki z chińszczyzną, którą dzieliłam się TUTAJ  potrzebujemy wyparzone wydmuszki po jajkach. Skorupkę jajka delikatnie ostukujemy z jego szerszej strony, usuwamy(...)taką wersję do ciasta;) Wydmuszki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie przelewamy delikatnie wrzątkiem i zostawiamy do osuszenia. W kolejnym kroku są już gotowe do wypełnienia przygotowanymi składnikami do galaretki (u mnie w tym rozdaniu ugotowane mięso drobiowe i warzywa: marchewka, brokuł, groszek, pietruszka, zalane drobiowo-warzywnym wywarem z dodatkiem żelatyny). Napełnione skorupki pozostawiamy do zastygnięcia. Przygotowane galaretki obieramy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała