galaretka - 14130 przepisów (strona:18/942)

Przetwory. Grzyby. Galaretek kolczasty w marynacie z papryką i cebulą 291

Galaretek kolczasty to ciekawy grzyb - już go Wam pokazywałam a opis gatunku znajdziecie w atlasie . To, że można go jeść na surowo wiedzą nawet dzieci moich grzybniętych przyjaciół . Podczas grzybobrania jeśli mają ochotę na żelki to zrywają sobie kilka małych galaretków i zjadają ot tak, prosto z pieńka. Mnie w takiej postaci nie smakują bo właściwie nie mają smaku. Postanowiłam

Smaczna Pyza
Deser. Na zimno. Torcik serowo-śmietanowy z nektarynkami i galaretką 240

pysznym deserem i zaraz będę mogła go skosztować. Woda już zagotowana więc idę zrobić sobie i Żarłoczkowi jakąś dobrą herbatę a potem ukroję po kawałku delikatnej, puszystej pianki z galaretką :) Będziemy się delektować słodkim smakołykiem. Tak, jesteśmy łakomczuchami i musimy z tym żyć co wcale nie jest łatwe.... Zobacz także Ciasto gryczane z nektarynkami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Galaretka pomidorowa z bazylią 163

Dzień dobry! Może mi nie uwierzycie, ale na zdjęciach widzicie galaretkę pomidorową, z najprawdziwszych czerwonych pomidorów! Jest to kolejna pomidorowa propozycja warta do zapakowania do słoika. Smak jest ciekawy, pomidorowy, słodki, z nutą bazylii. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, dobrego sera dojrzewającego lub po prostu do świeżego, chrupiącego pieczywa. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia Smakosza. Pomidory

Pora coś zjeść
Galaretka drobiowa 269

Post Galaretka drobiowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ciasto kruche. Krem. Owoce. Tarta z kremem patissiere, letnimi owocami i galaretką 530

dobrą tartę zrobiłam ! Z delikatnym kremem i letnimi, słodkimi owocami a wierzch polałam galaretką żeby było jeszcze pyszniej. Zaplanowałam, że na kruche, maślane ciasto wyłożę krem budyniowy . I wtedy przypomniałam sobie, że jakiś czas temu taki jeden, rozwinięty cukierniczo kolega, Szparag , objechał mnie konkretnie w temacie podobnego kremu . To się patissiere nazywa a nie jakiś budyniowy, mówił. Ja prosta Pyza

Smaczna Pyza
Szafranowe galaretki z kurczaka 181

Porcje potraw szykowanych na codzienne posiłki jak i od święta sukcesywnie się zmniejszają . I pewnie tak ma być. Ile bym nie zrobiła jest za dużo. Galaretka zalana w małej filiżance jest i tak za syta. A przecież w Święta chciało by sie zjeść i tego i tamtego. Muszę podawać potrawy tak by były prawie na jeden kęs bo inaczej się

Buniabaje w kuchni
Galaretki z kawy rozpuszczalnej 179

głowy , ze przecież kawa nie musi być tylko i wyłącznie napojem. Zamierzam sprawdzić co da się ugotować z wykorzystaniem kawy w saszetkach .Na pierwszy ogień idzie najprostsze , czyli deser- galaretka. Czas: 5 minut + czas na zastygnięcie Składniki: 2 saszetki Hazelnut Shazili --Kawa rozpuszczalna z zabielaczem i cukrem o smaku orzechowym * 200 ml wrzątku 50 ml zimnej wody 2 łyżeczki żelatyny

Buniabaje w kuchni
GALARETKI DROBIOWE. 357

roku zaszalałam, aż nie zdąże wszystkich przepisów opublikować! Pocieszam się tym, że jeszcze tydzień po Wielkiej Nocy jest bardzo świąteczny, postaram się więc nadrobić zaległości i dodać pozostałe potrawy. GALARETKI DROBIOWE. /od mamy;/ na 9 szklaneczek 250 ml 4  tzw. "rosołowe" z kurczaka włoszczyzna : 3 marchewki, pół selera, 3 pietruszki, por 1,5 l wody opakowanie żelatyny sól, pieprz

W kuchni Karmel-itki
Galaretka z papierówek 191

urosły duże, ale za to całe drzewo jest nimi po prostu oblepione. Po powrocie do domu przejrzałam książeczkę z przepisami na przetwory domowe i znalazłam w niej recepturę na galaretkę z jabłek. Od razu wiedziałam, że ją zrobię. przepis na podstawie książki "Przetwory w gospodarstwie domowym" autorstwa Kazimiery Pyszkowskiej ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Galaretek kolczasty 346

Galaretek kolczasty Pseudohydnum gelatinosum - to grzyb o nieco dziwnej, galaretowatej konsystencji. Podobno skropiony cytryną i zjedzony na surowo smakuje nieco jak ostryga. Przyznam, że jak dotąd nie próbowałam :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
30 przepisów na desery i ciasta z galaretką 93

Desery i ciasta z galaretką to jedne z najczęściej przygotowywanych słodkości! Te kolorowe wypieki mogą być doskonałym pomysłem zarówno na przyjęcia, urodziny, spotkania ze znajomymi, jak i do niedzielnej kawy. Dzięki swojemu przyciągającemu wyglądowi i prostocie potrafią przyciągnąć zarówno dorosłych, jak dzieci. Jedną z głównych zalet ciast i deserów z galaretką jest możliwość eksperymentowania z wieloma różnymi smakami. Możesz mieszać(...)różne rodzaje galaretek z kremami, owocami, biszkoptami czy nawet czekoladą, tworząc niepowtarzalne i zaskakujące połączenia. Wizualny aspekt tych deserów również nie pozostaje bez znaczenia. Galaretka, z jej przejrzystością i błyskiem, dodaje elegancji i sprawia, że ciasta prezentują się wyjątkowo atrakcyjnie na stole. Barwne warstwy galaretki, przeplatane innymi składnikami, tworzą prawdziwe kulinarne dzieło sztuki, które z przyjemnością można podziwiać zanim jeszcze

Via Gusto
Kryształek na biszkopcie 76

Fajne kolorowe ciasto, które przyciąga wzrok. Galaretki lubią chyba wszyscy a tutaj jest ich sporo. Masa to zmielony ser z wiaderka czyli taka jak w wielu moich sernikach na zimno. Zamiast zmielonego sera można również wykorzystać jogurt naturalny lub serek homogenizowany albo śmietanę. składniki:  biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego masa serowa z galaretkami 1 kg zmielonego sera u mnie z wiaderka 2 galaretki pomarańczowe 3 różne galaretki (u mnie żółta, rubinowa i zielona) gorąca woda do rozpuszczenia galaretek Przygotować kolorowe galaretki, najlepiej dzień wcześniej. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w ok 250 ml gorącej wody i przelać do płaskiego

Monia miesza i gotuje
Deser z borówkami 93

borówkami.  Bardzo prosty i taki w sam raz na upalne dni. Można się pobawić warstwami aby deser cieszył oko. Taki deser można przygotować z dowolnymi owocami i dobrać galaretki, które lubimy. składniki: ok 400 g borówek amerykańskich 400 ml śmietanki 30 % 1 galaretka borówkowa (niebieska) 2 galaretki o smaku owoców leśnych  1150 ml gorącej wody Galaretkę borówkową rozpuścić(...)gorącej wody. Dwie galaretki o smaku owoców leśnych rozpuścić w 900 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Przygotować piankę. Śmietankę ubić na sztywno, cały czas ubijać i powoli wlewać tężejącą galaretkę borówkową. Zmiksować do połączenia składników. Deser można przygotować w dwóch wersjach. Pierwsza wersja to na dno dajemy galaretkę z borówkami a na wierzch warstwa pianki z borówkami. Można wtedy

Monia miesza i gotuje
Ciasto Delicja w wersji bez jajek! Wegańskie ciasto z galaretką i polewą czekoladową 158

Ciasto Delicja to przepis na proste ciasto bez jajek z galaretką na bazie dżemu oraz z polewą czekoladową. Ciasto smakuje i wygląda jak ciastka Delicje! Przepis, który znajdziesz poniżej jest w wersji wegańskiej, czyli z dodatkiem agaru, ale możesz również zrobić je z żelatyną. Jak zrobić ciasto bez jajek z galaretką i polewą? Na początek upiecz ciasto – aby przygotować(...)ciasto wystarczy wymieszać mokre składniki i dodać do nich suche składniki. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, po czym ponczujemy. W międzyczasie przygotowujemy galaretką na bazie dżemu. Galaretkę wykładamy na ciasto, a całość polewamy roztopioną czekoladą. Przepis na wegańskie ciasto Delicja Ciasto Delicja bez jajek Via Gusto Ciasto Delicja to przepis na proste ciasto bez jajek z galaretką na bazie dżemu

Via Gusto
Torcik owocowy bez pieczenia 104

średnicy). Dno delikatnie posmarować olejem lub masłem. Przygotować również wysoki rant metalowy lub z grubej folii. 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, ok. 15 min. Galaretkę morelową rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i odstawić do wystudzenia. Bok tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia złożonym podwójnie tak aby powstał rant wysokości 15 cm. Wyjąć z lodówki serek mascarpone(...)śmietanę kremówkę, przełożyć do wysokiej miski i ubić na puszysty krem. Żelatynę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, a następnie dodać do chłodnej galaretki i wymieszać. Do zimnej bardzo delikatnie gęstniejącej galaretki dodać 2 łyżki masy serowo-śmietanowej i wymieszać, a następnie powoli wlewać galaretkę do masy i energicznie mieszać rózgą lub szpatułką, aby nie powstały grudki. Masę

ememe kitchen