 Kotlety mielone z cukinią i chili 265
Kotlety mielone z cukinią i chili 265pieprzem, słodką papryką, czosnkiem i 2 łyżeczkami majeranku. Z mięsa formujemy małe lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju . Podajemy np. z frytkami i sałatą. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje Kurczak z ananasem pod pierzynką z żółtego sera 306
Kurczak z ananasem pod pierzynką z żółtego sera 306stronie usmażonej ananasa oraz posypując żółtym serem. Patelnie przykrywamy pokrywką. Trzymamy na małym ogniu, aż pierś z kurczaka się usmaży. Podajemy od razu po przygotowaniu na przykład z frytkami i sałatką. Smacznego
Kolizje Smaków Domowy Hamburger z otrębami 223
Domowy Hamburger z otrębami 223zarumienione). Na wyjętą, ciepłą spodnią stronę bułki układamy sałatę, usmażone mięso, majonez lub ketchup, pomidor, ogórki i wierzchnią stronę bułki. Jemy koniecznie na ciepło. Jako dodatek możemy podać frytki lub talarki z ziemniaków. Smacznego
Kolizje Smaków Grillowane filety z kurczaka z truskawkami 296
Grillowane filety z kurczaka z truskawkami 296samo z drugiej (na mięsie powinny pojawiać się ciemne paski.) Następnie polewamy sosem z truskawkami i po chwili odstawiamy z ognia. Dekorujemy świeżym rozmarynem i podajemy np. z frytkami z piekarnika i sałatką
Kolizje Smaków Hola! Czyli KdK w Hiszpanii :-) 185
Hola! Czyli KdK w Hiszpanii :-) 185krewetki, ja rozsmakowałam się w kalmarach, a nasz menago zachwycał się churros z czekoladą. W drodze powrotnej miałyśmy jeden dzień w Belgii- zdecydowanie polecamy czekoladoholikom i fanom frytek. W dwóch słowach- było pysznie! A poniżej mała "kulinarna" fotorelacja. Zdjęcia pochodzą przede wszystkim ze słynnego targu w Barcelonie i sklepików w Belgii. P.S Może niedługo pojawi się
kuchnia do kwadratu Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 527
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 527podawana z pieczywem . Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim lub feta. Wspomnienia z Novigradu w Chorwacji... raznjici z frytkami i ajwarem Pindżur, lutenica, kiopoolu, zacusca... W świecie śródziemnomorskim i okolicach możemy spotkać wiele podobnych do ajwaru past na bazie papryk, pomidorów i bakłażanów. Świat kulinarny nie jest hermetyczny
Chilli Czosnek i Oliwa Dżem z pomidorów i chilli 214
Dżem z pomidorów i chilli 214kanapce (np. z jakimś serem - żółtym, czy feta, lub z jajkiem sadzonym) z greckim jogurtem, jako to się robi na Kos można go używać zamiast ketchupu, np. do frytek, burgerów jako dip do chipsów, nachosów jako salsa do mięs ciepłych i zimnych, np. do grillowanego kurczaka grzanka z dżemem i serem feta może być fajną przekąską na przyjęcie
Chilli Czosnek i Oliwa Ozdobniki. Ogarniam sprzęt Stwórcy 353
Ozdobniki. Ogarniam sprzęt Stwórcy 353słupki. Wrzuciłam do miski, polałam oliwą, obsypałam przyprawami i wymieszałam, aby każda utaplała się w ziołowej marynacie. Wstawiłam na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzałam do 180st. Frytki piekłam na papierze do pieczenia przez 20-30min. Natomiast dzień wcześniej pesto mnie się zachciało. Zrobiłam. I rozkminka, zbrukać nim makaron czy mielone? Bo wyszło przepieprznie pysznie! Już
bastalena Kawałki kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych 556
Kawałki kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych 556Chrupiące z soczystym mięsem w środku. Smakują wyśmienicie. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu nie chłoną zbyt dużej ilości oleju. Ja swoje nuggetsy podałam z frytkami pieczonymi w piekarniku. Przepis z książki Anny Starmach „Pyszne 25″ którą serdecznie polecam Post Kawałki kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotuje Pstrąg z grilla 283
Pstrąg z grilla 283wiemy że za długo nie leżały sobie w lodówce. Pstrąg jest bardzo delikatny w smaku i smakuje całej mojej rodzince z czego bardzo się cieszę. Podałam z frytkami i surówką z białej kapusty z koperkiem klik i obowiązkowo skropiony sokiem z cytryny. Składniki: 3 pstrągi 100 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku
Ala piecze i gotuje Skrzydełka chili w miodzie i sezamie 393
Skrzydełka chili w miodzie i sezamie 393sobą wymieszaj i natrzyj nią skrzydełka. Zamarynowane skrzydełka pozostaw na noc w lodówce aby przeszły smakiem Piecz w temperaturze 180 C góra - dół przez 40 minut. Podawaj z frytkami :) Smacznego
Niezły Młynek Pieczone ziemniaki 328
Pieczone ziemniaki 328ziemniaki. Pierwsza wersja jest delikatna, miękkie i chrupiące ziemniaczki, takie akurat dla dzieci. Wersja druga raczej dla dorosłych, polecam doprawić ostrzejszymi przyprawami. Do pieczenia ziemniaków (jak i do frytek) używam zazwyczaj odmian Irga lub Irys. Składniki: ziemniaki cebulka olej lub smalec sól, pieprz, majeranek, ulubione przyprawy Dalej
w kuchni i w ogrodzie Sycące dania postne: Pieczone ziemniaczki 467
Sycące dania postne: Pieczone ziemniaczki 467ziemniaki. Pierwsza wersja jest delikatna, miękkie i chrupiące ziemniaczki, takie akurat dla dzieci. Wersja druga raczej dla dorosłych, polecam doprawić ostrzejszymi przyprawami. Do pieczenia ziemniaków (jak i do frytek) używam zazwyczaj odmian Irga lub Irys. Składniki: ziemniaki cebulka olej lub smalec sól, pieprz, majeranek, ulubione przyprawy Wersja pierwsza - działamy, żeby było szybciej: Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki
prawdziwe jedzenie Roladki schabowe panierowane 248
Roladki schabowe panierowane 248głębokim tłuszczu z każdej strony aż roladki będą rumiane. Gotowe roladki odsączamy na ręczniku papierowym. Można je podawać na gorąco jako samodzielne danie np. z ziemniakami lub frytkami lub na zimno jako przekąskę pokrojoną w krążki. Smacznego! The post Roladki schabowe panierowane appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Smażony ser jak z Czech 523
Smażony ser jak z Czech 523pierwszy raz próbowaliśmy smażonego sera. Sa to grube plastry sera zapanierowane w mace, jajku i bułce tartej, następnie usmażone na patelni w głębokim tłuszczu. Podaje sie najczęściej frytkami i sosem tatarskim. Dzisiaj zatęskniliśmy za tym daniem, dlatego postanowiłam zrobic go znowu w domu. Po kilku nieudanych próbach mam patent i moge wam powiedzieć, ze od tego czasu
Bernika - moj kulinarny pamietnik