frużelina - 703 przepisów (strona:9/47)

Frużelina żurawinowa,czyli sezonowe owoce w żelu. 185

Czasem bywa tak że w danym przepisie podane jest by użyć frużeliny. Ja sama na początku mojej drogi z wypiekami także zastanawiałam się co to takiego właściwie jest i gdzie można to kupić. Cóż dzisiaj, oparta na doświadczeniu sama już robię taki rzeczy i zdecydowanie polecam wam spróbować. W sumie podobnie się ją przygotowuje do zwykłych konfitur, choć ma mniejszą(...)rozpuszczana przekracza 95 st C, więc nie można jej wekować w tradycyjny sposób. Do czego najczęściej jest używana? Odpowiedź jest prosta, do deserów, gofrów, naleśników, racuchów. Zaleca się przygotowanie frużeliny z owoców o dużej zawartości pektyn, ale w zasadzie to wasza decyzja jaki smak chcecie uzyskać i z jakich owoców ją zrobicie. U mnie frużelina żurawinowa powstała na potrzebę realizacji

vaniliowoczekoladowa
Fantazyjny deser, czyli jogurt naturalny z frużeliną wiśniową 256

lądowały w moim koszyku. I kolejny raz poszłam nie na skróty, lecz zaczęłam samodzielnie miksować smaki w domu. Od kilku tygodni moją ulubioną kombinacją jest naturalny jogurt z wiśniową frużeliną  inspirowany popularnym deserem. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych ma też przewagę ekonomiczną: jest znacznie tańszy. Wystarczy duży kubek dobrego, naturalnego jogurtu i słoiczek frużeliny, konfitur czy domowego dżemu . Słowo(...)daję, nic z tym nie może się równać. Jak zrobić taki deser? Wlej naturalny jogurt do ulubionej szklaneczki lub pucharka. Na wierzchu nałóż frużelinę. I...smacznego. Proste, prawda? Ja wykorzystałam frużelinę wiśniową, którą w tym roku zrobiłam do słoiczków. Wyszło mi jej dość sporo, więc pewnie pojawi się jeszcze nie raz na blogu.  Jeśli lubicie owocowe jogurty, to róbcie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jeżynowe Tiramisu 174

jeżyn ( połowa może być mrożona ) - 250 g ciasteczek Oreo - 80 g cukru pudru do masy serowej ( jak lubimy słodsze smaki można dodać więcej) - 1 łyżka cukru do frużeliny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 4 jajka (osobno żółtka i białka ) - 300 ml śmietany 30 % OPCJONALNIE ZAMIAST BIAŁEK JAJKA Sposób wykonania : Ciasteczka Oreo rozdrobnić w blenderze ,nałożyć do pucharków po 2 łyżki ,delikatnie(...)było pestek ,przetarte dać do garnka i dodać mąką ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając ,zdjąć z gazu i jeśli zrobiły się grudki przetrzeć jeszcze raz przez sitko , frużelina powinna mieć konsystencję żelu ,odstawić do ostygnięcia . Oddzielić żółtka od białek i ubić je na parze ( w garnku zagotować wodę i ustawić na nim miseczkę z żółtkami) , ubijać na jasną

Wypieki Rene
Sernik z jagodową frużeliną 230

Dzień Matki więc kolejna majowa okazja na sernik :)  jagód jeszcze nie ma ale kupiłam mrożone i zrobiłam frużelinę  ,serniczek wyszedł rewelacyjnie ,wilgotny ,rozpływający się w ustach a kwaskowaty smak jagód przełamuje świetnie słodycz sera ....pyszny .... Składniki na blaszkę 26 cm Masa serowa : - 450 g twarogu u mnie z Wielunia "Mój Ulubiony" - 250 g mascarpone - szklanka cukru pudru(...)kubeczku ) - 1 duża płaska łyżka mąki pszennej - 2 duże płaskie łyżki maki ziemniaczanej - 4 jajka - kilka kropel olejku waniliowego Spód : - 176 g ciasteczek Oreo (całe) - 36 g roztopionego masła Frużelina : - 300 g jagód u mnie mrożone - 5 dużych łyżek wody - 1 duża płaska łyżka mąki ziemniaczanej - 3 duże łyżki cukru Sposób wykonania : Zacznijmy od frużeliny bo musi ostygnąć

Wypieki Rene
Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami 176

wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. 1 łyżkę ubitej śmietany dodać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać. Mikser ustawić na max obroty ciurkiem wlewać rozpuszczoną żelatynę. Frużelina z owoców lata: 250 g owoców lata (świeżych lub mrożonych): truskawki, porzeczki, wiśnie, borówki amerykańskie, maliny itp. 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody pół szklanki cukru(...)powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu (nie może być jednak gęsta jak galaretka). Ponadto: świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu Wykonanie: Jeden z blatów tortu położyć na paterze. Na niego wyłożyć

moj przepis na
Tort z jagodami 383

Delikatny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone. Przepleciony frużeliną jagodową , to niezwykle smaczny i przede wszystkim, lekki tort. BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej KREM: 200g śmietanki 36% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 3-4 łyżki frużeliny jagodowej 1/2 szklanki jagód Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić(...)koniec dodać cukier puder. Podzielić krem na 4 części. Jedna powinna być trochę większa, do obłożenia. Na każdy krążek wyłożyć odrobinę kremu, a na nim ok 1 łyżki frużeliny jagodowej. Na wierzchu wyłożyć większą część kremu i rozsmarować również na bokach. Wyłożyć świeże jagody. Tort przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami

https:KKuchniaMniam
Tort wiśniowo- śmietankowy z nutką cynamonową 254

razem solenizantem był 52 letni mężczyzna. Jak powszechnie wiadomo, panowie to mali chłopcy więc solenizant dostał tort z dwoma misiami ( pomysł podrzuciła partnerka solenizanta). Biszkopt orzechowy przełożony pyszną frużeliną wiśniową z wyraźnie wyczuwalną nutką cynamonu i dużą ilością lekkiej jak piórko bitej śmietany. Całość skomponowała się idealnie, tort nie był ani za słodki ani za kwaśny.  Poniżej jak się(...)wymieszać. Następnie zmieszaną żelatynę z kremówką przelać do całości reszty masy i za pomocą miksera na najszybszych obrotach dokładnie wymieszać.  Wykonanie tortu: Układamy pierwszy blat biszkoptu, na to frużelinę owocową, 1/3 bitej śmietany, biszkopt, frużelinę kolejną porcję bitej śmietany, biszkopt, frużelinę i resztę kremu śmietanowego

Krakowskie smaki Ani
Mazurek wiśniowy z kremowym mascarpone, frużeliną wiśniową i bezami 188

mąki krupczatki 100 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 200 g zimnego masła lub margaryny 2 żółtka. Składniki na masę wiśniową: 250 g serka mascarpone 2/3 szklanki frużeliny wiśniowej bez wiśni 2 łyżki cukru pudru Na wierzch do przybrania: Wiśnie z frużeliny 16 – 20 małych pokruszonych bezików Sposób wykonania ciasta: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać(...)wstawieniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C Przygotować masę do mazurka: Serek mascarpone utrzeć z frużeliną i cukrem pudem na gładką jednolitą masę a następnie całość wyłożyć na wystudzonym spodzie. Wierzch mazurka przybrać wiśniami z frużeliny i pokruszonymi wiśniami. Ciasto można przechowywać w lodówce przez

Na słodko lub wytrawnie
Frużelina truskawkowo-arbuzowa 187

słoiczków o ciekawym kształcie, postanowiłam w nie zapakować truskawkią, które musiałam szybko przobić, gdyż zapomniałam o wyjeździe na finał Blogerchef do Łasku k/ Łodzi. A kupiłam truskawki i arbuz. Frużelina to produkt otrzymany ze świeżych owoców zanurzonych w klarownym, lśniącym żelu. Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę. Cukier biały zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku(...)Frużelina to super dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Idealna w smaku i konsystencji. Frużelina truskawkowo-arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza 2 kg truskawki 1 szklanka kandyzowanego cukru 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Z arbuza

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort kokosowo wiśniowy 134

Jasny biszkopt, przełożony frużeliną wiśniową oraz kremem z bitej śmietany i białej czekolady z dużą ilością wiórek kokosowych. Wierzch obficie oblany czekoladowym ganache. Składniki (tortownica 24 cm): biszkopt (składniki na 1 szt): jajka 3 szt, cukier 0,5 szklanki, mąka pszenna 0,5 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, frużelina wiśniowa: wiśnie(...)się kisiel. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tylko do pokrycia), po 10 min. napęczniałą żelatynę dodajemy do wiśni i mieszamy. Odstawiamy w zimne miejsce, aby frużelina nieco się ścięła.   Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy mikserem do połączenia. Czekoladę rozpuszczamy na parze i stopniowo dodajemy do kremu. Następnie dodajemy wiórki kokosowe

kulinarne odsłony pati
Tort z wiśniami 191

użyłam alkoholu i zmniejszyłam ilość składników do tortownicy 20 cm. Super połączenie wiśni, czekolady i bitej śmietany. Tort nie jest słodki, wspaniale wilgotny. Sprawę ułatwiła mi gotowa frużelina wiśniowa. Składniki: 105 g gorzkiej czekolady 105 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru 4 jajka 105 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia blatów: 2 łyżki(...)żelu wiśniowego z frużeliny wiśniowej + 105 ml wody Masa śmietanowa: 550 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru Masa wiśniowa: Słoik / puszka frużeliny wiśniowej (ja zużyłam około 300 g ) 1. Masło miksujemy z roztopioną lekko ciepłą czekoladą. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. 2. Powoli dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy cukier i cały czas miksujemy. 3. Mąkę przesiewamy

Na moim talerzu
Tort wiśniowy z kremem śmietankowym z białą czekoladą 242

niego oderwać :-) Nic tak bardzo nie cieszy, jak fakt, że innym smakuje. Tort przełożony jest kremem na bazie śmietany, mascarpone, białej czekolady, z dodatkiem galaretki wiśniowej. Do tego frużelina wiśniowa, która przełamuje słodycz tortu. Uwielbiam takie smaki. Z powodu tego, że robiłam równocześnie trzy ciasta, trochę za dużo kremu nałożyłam na dolny placek tortu, ale to już tylko kwestia samego(...)wyglądu. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Frużelina wiśniowa i nasączenie: 700 g wiśni bez pestek (u mnie mrożone) 200 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 80 ml wody 50 ml wódki Krem: 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone

Passions hobbies life
Orzechowiec z dużą ilością frużeliny 232

Orzechowiec z dużą ilością frużeliny Przepyszne ciasto z orzechami na każdą okazję. Przepis zaczerpnięty od Skotka. Składniki : Ciasto białe : masło - 200 g śmietana 18% -3 łyżki jajko - 1 szt cukier kryształ - 80 g mąka - 1/2 kg cukier waniliowy - 1/2 opak proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki Ciasto ciemne : śmietana - 18% - 1 łyżka masło - 150 g żółtka jaj - 2 szt mąka(...)cukier -4 łyżki mleko - 0,5 l budyń waniliowy - 1 opak mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka sok z cytryny - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżka Dodatkowo: orzechy włoskie - 200 g frużelina porzeczkowa - 400 g lub dżem porzeczkowy Przygotowanie: Ciasto białe: Jajko wybić do miski, utrzeć z cukrami. Następnie dodać miękkie masło i śmietanę, dalej ucierać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać

Kuchnia Danusi
Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny 138

Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Frużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Frużelinę możemy przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek(...)czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można dodać kilka łyżek soku z wiśni lub kilka wydrylowanych wiśni.  Składniki  1 kg truskawek (można użyć mrożonych)  około 1 szklanki cukru (możecie dodać nieco więcej lub mniej, w zależności od tego jak słodkie są owoce)  sok z jednej  cytryny  3 płaskie

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania