śniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich nie smażymy na głębokim tłuszczu, tylko pieczemy w piekarniku! czyli jest to dietetyczna wersja racuchów. Racuchy robi się bardzo prosto, wystarczy mąka, jajko, drożdże, odrobina cukru i soli i olej. Inspiracja pochodzi(...)racucha powciskać kawałki jabłek lub śliwek lub innych owoców. Piec w piekarniku z termoobiegiem dwie blachy na raz do koloru złotego około 15 min. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać z frużeliną owocową. Tu w wersji ze śliwkami: Frużelina wiśniowa: 500 gr wydrylowanych wiśni 2/3 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wiśnie umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, zagotować
moj przepis nabieli, pudrowego różu, z delikatności… Torcik składa się z czterech biszkoptów, dwóch lżejszych i dwóch cięższych. Zarówno jedne jak i drugie są przepyszne smakiem i wilgotne. Przełożone są frużeliną lub dżemem wiśniowym i kremem śmietankowym. A całość udekorowana jest ganache z białej czekolady. Bardzo polecam. Biszkopt ciemny I: 4 jajka 70 g mąki pszennej 15 g kakao(...)łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Serek ucieramy. Do utartego dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Dzielimy na 3 części. Dodatkowo: frużelina malinowa lub wiśniowa (zamiast malin wiśnie) lub słoiczek dżemu malinowego lub wiśniowego Wykonanie: Na biszkopt ciemny II wykładamy 1/2 frużeliny, na frużelinę 1/3 kremu. Krem przykrywamy biszkoptem ciemnym I. Na biszkopt
Made By Mom And Sonprzepisy z książki były poniekąd pewną inspiracją i dały kopa do działania!____________________________________________________________________________________________Delikatne czekoladowe ciasto z chrupiącymi orzechami laskowymi … przełożone fantastycznym kremem z mlecznej czekolady i frużeliną z czarnej porzeczki, dla przełamania słodkich smaków.Ganache – czyli czekoladowa polewa jest dopełnieniem całości, która sprawia , że już po 1 kęsie każdy poczuje się jak w 7 niebie!Z przyjemnością sięgnie(...)masło – 15 g GANACHE:* czekolada gorzka – 110 g* śmietana kremówka 30% – 90 mlDODATKOWO:* papier do pieczenia PACLAN SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Zaczynamy od frużeliny!!!FRUŻELINA:Owoce myjemy , suszymy, a następnie podgrzewamy z cukrem mieszając od czasu do czasu.Kiedy cukier rozpuści się dodajemy sok cytrynowy oraz mąkę rozrobioną w 1 łyżce wody.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku
Ostra na Słodko150g mąki pszennej 60g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 250 ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 1 ½ łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii Frużelina: 250g owoców lata ( truskawki,maliny,jagody,czereśnie itp.) 1 ½ łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej(...)kruszymy, następie ciasto przekrawamy na pół Krem: wszystkie składniki powinny być schłodzone śmietanę kremówkę i mascarpone ubijamy na gęsty krem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt wanilii Frużelina: w małym rondlu mieszamy owoce z cukrem, podgrzewamy je na niewielkim ogniu do chwili ,aż cukier się rozpuści ( nie doprowadzamy do wrzenia, owoce puszczą za dużo soku) dodajemy cytrynę
Słodkie zapomnieniekęsy. Ptysie ogólnie są bardzo dobrym pomysłem na szybkie wypieki, a dzięki różnym nadzieniom za każdym razem mogą smakować inaczej. Te uroczo różowy krem zrobiłam na bazie wiśniowej frużeliny ze śmietanką. Wyszedł tak dobry, że nie raz wrócę do niego, np. przygotowując tort. Ptysie z wiśniowym kremem Składniki (na 20-25 sztuk): ciasto: 125ml wody 125ml mleka 1/4 łyżeczki soli(...)100g masła 150g mąki 4 jajka krem: 200ml śmietanki 36% 100g śmietankowego sera wiśniowa frużelina cukier puder do posypania frużelina: 150g wiśni (mogą być mrożone) 50ml wody 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny Przygotować frużelinę (można dzień wcześniej): żelatynę namoczyć w 1 łyżce wody. Wiśnie wypestkować, zasypać cukrem, podgrzewać na małym ogniu, aż owoce puszczą
Obiad gotowyZapraszam Was na kolejną wersję sernika gotowanego w nowej, owocowej odsłonie:) Kruche ciasto z bogatą warstwą frużeliny wiśniowej oraz delikatny akcent wiśniowy pod maksymalnie słodką i kremową masą serową.... Wierzch ciasta stanowią biszkopty zalane orzeźwiającą galaretką pomarańczową- być może lepiej pasowała by tutaj wiśniowa( co by dopełnić całości;) ale nie posiadałam na domowym "stanie";p Bardzo słodkie, najlepsze następnego(...)waniliowy 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy w lodówce ok. godzinę. Składniki na frużelinę: 500 g wiśni drylowanych ( mrożonych) szklanka cukru 1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka wody 3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody Wiśnie smażymy z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy
Domowe ciastatortów, to polecam to ciasto. Nie tylko świetnie się prezentuje, ale również smakuje jak wyborny tort. Poza tym wbrew pozorom jest bardzo proste w przygotowaniu. Biszkopt zawsze się udaje, frużelina wiśniowa pasuje idealnie do kremu czekoladowego, a śmietana na wierzchu jest nie tylko piękną ozdobą, ale również nadaje ciastu kolejnych walorów smakowych. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli(...)cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Frużelina wiśniowa i nasączenie: 800 g wiśni bez pestek (u mnie mrożone) 200 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 80 ml wody 50 ml wódki Krem czekoladowy: 500 g śmietany 36% 200 g masła 100 g gorzkiej czekolady 100 ml mleka
Passions hobbies lifeZnacie ten tort? Czekoladowe biszkopty, przełożone frużeliną wiśniową i kremem z mascarpone. Słodko kwaśne połączenie smaków, które doskonale smakuje z filiżanką słodkiej kawy. Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): biszkopt (1 szt): jajka 3 szt, mąka pszenna 0,5 szklanki, kakao 2 łyżki, cukier 0,5 szklanki, sól szczypta, frużelina wiśniowa: wiśnie świeże lub mrożone wydrylowane 600 g, cukier(...)żelatynę, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Do gotujących się wiśni wlewamy rozpuszczoną skrobię, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż zrobi się nam kisiel. Wyłączamy palnik. Gdy frużelina nieco ostygnie, to dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Frużelinę wkładamy do lodówki. Schłodzoną śmietankę oraz mascarpone wkładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy zaczynając od niskich
kulinarne odsłony patiTort orzechowo - kokosowy z frużeliną malinową 2018-11-11 18:24:48 Porcje 12 11 listopada jest bardzo szczególną i wyjątkowo bliską mojemu sercu datą, bowiem w tym dniu zostałam Mamą. Jak dziś pamiętam jego pierwsze spojrzenie, pierwszy uśmiech i pierwsze urodziny. Upłynęło 19 lat od tego najważniejszego w moim życiu wydarzenia, ale przyznam Wam szczerze, że każdego roku(...)Przygotowałam dla niego słodki upominek w postaci pysznego tortu. Delikatny biszkopt mocno nasączony ponczem, przełożony kremem orzechowym, który zdecydowanie tu dominuje. Całość przełamana warstwą cudownie kokosowego kremu z gęstą frużeliną malinową. Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniktóre wprost rozpływa się w ustach. Na dość cienkim spodzie bezowym, z warstwą delikatnego kremu na bazie mleczka kokosowego i bitej śmietany. Z dużą ilością pestek granatu i odrobiną frużeliny z marakui, która świetnie przełamuje słodki smak bezy. Blat bezowy można upiec z 3-dniowym wyprzedzeniem. SKŁADNIKI BLAT BEZOWY 2 białka mała szczypta soli 100 g (1/2 szklanki) drobnego cukru(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki octu winnego lub ryżowego KREM 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka żelatyny 4 łyżki wiórków kokosowych 250 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru FRUŻELINA Z MARAKUI 1 marakuja 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody DEKORACJA: pestki granatu, pralinki rafaello WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni C, bez termoobiegu. Blachę
cool and mintyktóry i ona będzie mogła jeść, ale później zmieniłam zdanie i dla niej upiekłam babeczki, a tort był dla dorosłych. Zamiast klasycznego biszkoptu wilgotne ciasto czekoladowe, a do tego frużelina malinowa i krem czekoladowy. Całość oblana lustrzaną polewą i udekorowana w modnym ostatnio stylu "drip cake". Do dripa przymierzałam się od jakiegoś czasu i w końcu nadarzyła się okazja(...)momentu aż się połączy (nie miksujemy). Dno tortownicy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 170 st. C przez ok godzinę do tzw suchego patyczka. Frużelina malinowa: ok 1kg malin, świeżych lub mrożonych 6 łyżeczek żelatyny 1 szklanka cukru 4 łyżeczki mąkli ziemniaczanej rozpuszczone niewielkiej ilości wody Do garnka wkładamy maliny mieszamy z cukrem i podgrzewamy
Cynamonowe szczęściePrzepyszne jest to ciasto ! Kruchy spód z ciasteczek maślanych pełnoziarnistych, krem z mascarpone i białej czekolady oraz ta przepyszna frużelina z jakże wspaniałych i słodziutkich truskawek :) Oczywiście do frużeliny możecie użyć dowolnych owoców świeżych lub mrożonych lub nawet pomieszać je, a smak będzie za każdym razem inny. Do spodu możecie również wykorzystać przeróżne ciasteczka aby i on nie był monotonny(...)tortownicę 22 cm Spód: 180 g ciasteczek maślanych lub pełnoziarnistych lub czekoladowych 80 g masła Masa: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki 30-36 % 100 g białej czekolady Frużelina truskawkowa: 250 g truskawek, mogą być mrożone (mogą być inne owoce) 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 1 płaska łyżeczka żelatyny Spód 1. Ciastka kruszymy i zalewamy
Gotowanie...to proste !Lekkie i przyjemnie kremowe ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami to wspaniały deser na lato. Krem mocno cytrynowy w połączeniu z delikatną pianką ze śmietany świetnie uzupełnia frużelina z malin. Pomijając czas studzenia i chłodzenia, samo przygotowanie ciasta cytrynowego nie zajmuje zbyt dużo czasu. Deser przygotowałam bez pieczenia na herbatnikach. Jeśli ciasto ma być podane na większym przyjęciu, polecam(...)budynie śmietankowe bez cukru szklanka cukru sok z 2 cytryn 1 1/2 szklanki wody 200 g masła Pianka: 600 ml śmietany 30% (schłodzić) galaretka cytrynowa 4 łyżki cukru pudru Frużelina z malin: 500 g malin 8 - 10 łyżek cukru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny w proszku Dodatkowo: 150 g herbatników 1/2 szklanki wody łyżka cukru
Kuchcik gotujemusi być lekki, owocowy. Upiekłam migdałowy biszkopt, a dalej kierowałam się intuicją, która mnie nie zawiodła: połączenie smaków wyszło wprost bajeczne. Migdały, lekki krem śmietankowo-serowy z białą czekoladą, frużelina. Postanowiłam też, że rustykalna dekoracja będzie w sam raz i zrobiłam go w stylu naked cake, czyli nagiego tortu. Oczywiście owoców nie mogło zabraknąć, bo to one w tym torcie(...)minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: 600ml jogurtu greckiego* 400ml śmietanki 30% 100g białej czekolady frużelina: 300g owoców (dałam wiśnie, czarne porzeczki, truskawki, jagody) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: likier migdałowy lub sok z cytryny+woda do nasączenia
Obiad gotowychwilę będą gotowe! Strefa gastornomiczna w „lekkim” nieładzie – czas to zmienić! A może by tak wspólny grill, panie władzo? W tym wpisie zajmiemy się zatem ciastem z mnóstwem frużeliny malinowej – czyż nie odzwierciedla ono w kulinarnie artystyczny sposób warunków, w jakich pracuje się tytułowemu seryjnemu czyścicielowi? Po wymagającej robótce w terenie, taki deser to perfekcyjna nagroda dla profesjonalisty w swoim(...)zabarwiony czerwienią! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 214 kcal | 3 g białka | 28,6 g węglowodanów | 9,8 g tłuszczu Ciasto z malinami Serial Cleaner pound cake z frużeliną malinową 30 min 40 min (czekanie) 11,50 zł 8 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ okrągła forma do pieczenia (18 cm średnicy) papier do pieczenia mikser rondelek tarka ostry nóż Składniki
Nerds Kitchen