frużelina - 703 przepisów (strona:8/47)

Tort komunijny – Księga 196

cieszą się torty w kształcie otwartej księgi i o taki się pokusiłam. Tort wykończyłam masą cukrową, pod którą kryje się delikatny biszkopt, przełożony puszystym kremem waniliowym. Dodatkowo gęsta, owocowa frużelina truskawkowa, która świetnie komponuje się z waniliowym kremem. Drukuj Czas przygotowania 5 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 5 hr 40 min Czas przygotowania 5 hr Czas gotowania(...)cukru 200 g mąki tortowej 97 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem waniliowy 800 ml śmietany kremówki 800 g mascarpone 220 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu z wanilii Frużelina truskawkowa 600 g truskawek * 160 g cukru 3,5 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 460 g masła

Wędrówki po kuchni
Tort komunijny II 193

uroczy wypiek. Tym razem przygotowałam skromny, delikatny i subtelny tort komunijny. Ozdobiony masą cukrową pod którą kryje się delikatny biszkopt, przełożony pysznym kremem z białej czekolady i frużeliną truskawkową. Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 2 hr 40 min Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 2 hr 40 min Biszkopt(...)jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem z białej czekolady 500 g białej czekolady 750 ml śmietany kremówki 36% Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 230 g masła 180 g drobnego cukru

Wędrówki po kuchni
Mazurek z malinami i białą czekoladą 291

czekoladą i malinami: ( tortownica średnicy 25 cm ) Kruchy spód: 75 g mąki krupczatki 75 g mąki tortowej 100 g zimnego masła 50 g drobnego cukru 2 żółtka ( jajko "S" ) Frużelina malinowa: 100 g mrożonych malin Poltino 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 3/4 łyżeczki żelatyny Ganach z białej czekolady: 100 g białej czekolady(...)niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać na gotujące się owoce, wymieszać, zagotować. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać żelatynę do gorącej frużeliny, dokładnie wymieszać. Ostygniętą frużelinę wyłożyć na kruchy spód. 3. Białą czekoladę drobno pokroić, przełożyć do niedużego pojemnika ( miski lub rondelka ). Śmietankę zagotować, gorącą wlać do białej czekolady. Mieszać bardzo dokładnie

kolorowotorcikowo
Tort urodzinowy 226

jakbym go zaplanowała i tak finał będzie zupełnie inny od wyobrażenia . Stres jest tym wielki, im bliższa osoba dla której tort jest dedykowany  Białe biszkopty.  Krem waniliowy, frużelina wiśniowa i dużo owoców  Biszkopt (Przepis na jeden... do tego tortu upiekłam takie dwa) Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy 800 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone 1 łyżeczka pasty waniliowej 6 łyżek cukru pudru 2 puszki frużeliny wiśniowej ( możecie zamiast frużeliny położyć ulubione owoce ) Śmietanę, mascarpone, wanilię, cukier puder wymieszać i ubić mikserem (ostrożnie ubijajcie - za długo ubijany krem zrobi się bardzo gesty i trudno będzie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Naleśniki... kolejna odsłona 135

domową frużeliną wiśniową O dążeniu do doskonałości i miłości do naleśników, pisałam chyba dwa lata temu.  Co jakiś czas dzieci składają zamówinienie na naleśniki, ale to nie takie prostę , bo każde z nich woli naleśniki w innej odsłonie .  I tak -Jeremi preferuje z cukrem pudrem. Matylda z jabłkami i mascarpone. Mikołaj z czekoladą a pan mąż odkrył nowy(...)smak ...z domową frużeliną wiśniową. Spróbujcie i wy naleśników z domową frużeliną owocową. Przepis na 15 naleśników 240 g  mąki  3 łyżki cukru 400 ml mleka 100 ml Śmietany kremówki (double cream) 3 jajka 120 g rozpuszczonego  masła 2 łyżki oleju do smażenia Aromat waniliowy lub pasta waniliowa, może być otarta skórka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mini Pavlova z mascarpone i frużeliną malinową 145

smaku! Tort Pavlovej to bezowy torcik z bit ą  śmietaną i owocami. W moim przepisie do kremu dodałam serek mascarpone, a wierzch obficie oblałam frużeliną malinow ą . Beza i krem są bardzo słodkie, a malinowa frużelina jest lekko kwaskowata, wi ę c w połączeniu smaki łączą się idealnie. Sami(...)szklanka, m ą ka ziemniaczana 1 łyżeczka, s ó l szczypta, sok z cytryny 1 łyżeczka, krem: śmietanka 30% 200 ml, serek mascarpone 200 g, cukier puder 3/4 szklanki, frużelina malinowa: maliny mrużone 450 g, cukier drobny 7 łyżek, m ą ka ziemniaczana 1 łyżka, woda zimna 3 łyżki, Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywn ą  piane z dodatkiem

kulinarne odsłony pati
Tort biała czekolada z truskawką 317

Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 24 godziny Składniki Krem 1 szt. biszkoptu 400 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone Frużelina truskawkowa 500 g truskawek (mrożone lub świeże) 2,5 łyżeczki żelatyny (ok 10 g) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szt. cytryny Nasączenie 1 szt. cytryny(...)lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc). Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubić (jak bitą śmietanę) do otrzymania gęstego kremu. Frużelina truskawkowa W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem i wyciśniętym sokiem z połówki cytryny (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Truskawki z cukrem podgrzewać na kuchence do rozpuszczenia się cukru

Wypieki i Rumieńce
Cytrynowe placuszki z frużeliną porzeczkową 176

wrzuciłam zdjęcie owoców, które przywieźli mi rodzice. Całe wiadro czerwonej porzeczki tylko dla mnie! ;) Włączyłam przycisk odpowiadający za kreatywność i oto są! Niebiańskie placuszki cytrynowe podane z kwaśnawą frużeliną porzeczkową. Brzmi smacznie?? Wypróbuj!     Składniki: (na ok. 15 placuszków)   Ciasto:  2 duże jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 280 g kefiru szczypta soli skórka(...)cytryny 4 łyżki soku z cytryny 120 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka masła, stopionego   Frużelina porzeczkowa: 200 g czerwonej porzeczki 4 łyżki wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej   Dodatkowo: odrobina oleju do wysmarowania patelni    Przygotowanie: Ciasto: Jajka wbić do miski. Zasypać

Nastoletnie Wypiekanie
Frużelina wiśniowa 279

Frużelinę wiśniową jadłam kilka lat temu jako dodatek do gofrów. Była tak dobra, że do dziś pamiętam jej smak. Postanowiłam więc zrobić swoją, domową frużelinę. Przygotowanie frużeliny wiśniowej jest bardzo proste, wystarczy nieco cukru i mąki ziemniaczanej. Taki gęsty "kisiel" jest doskonały do deserów, naleśników, placuszków, gofrów, dekoracji ciast i do wyjadania prosto ze słoiczka. A co najważniejsze - można(...)godziny na wolnym ogniu.  Mąkę rozpuścić w zimnej wodzie, wiśnie zdjąć z ognia, wlać wodę z mąką ziemniaczaną, dokładnie rozmieszać i ponownie zagotować, ok 3-5 minut (jeśli frużelina jest zbyt rzadka można dolać jeszcze mąki z wodą). Gorącą frużelinę wkładać szybko do wyparzonych słoiczków i ustawiać do dnem do góry. Nie należy już pasteryzować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort z frużeliną wiśniową 192

budyniową: 1 litr mleka 3,2% 100 g cukru 5 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 puszka (380g) frużeliny wiśniowej 2 łyżki kremu czekoladowego Przygotowanie: Do garnka wlej 750 ml mleka, dodaj cukier i zagotuj. Osobno zmiksuj resztę mleka z żółtkami oraz obiema mąkami. Mieszankę wlej do gorącego mleka(...)krótko miksuj do połączenia całości. Gotowy krem podziel w stosunku 1/3 i 2/3. Do 1/3 masy dodaj krem czekoladowy i wymieszaj do połączenia składników. Do pozostałej masy dodaj frużelinę (zostaw kilka wisienek do ozdobienia wypieku) i wymieszaj do uzyskania jednolitego kremu. Wykonanie: Biszkopty przekroić na pół. Na dno tortownicy ułożyć blat jasnego biszkoptu, rozsmarować połowę masy z frużeliną i przykryć

Kulinarna (nie)codzienność
Tarta z ricottą, białą czekoladą i malinami 241

tartę z malinami ! Poszperajcie w zamrażalnikach, może ukrył się tam pojemniczek letnich, pachnących malin. Warto je wykorzystać właśnie teraz, robiąc miejsce na nowe zapasy. Z takich mrożonych malin przygotujemy frużelinę do niebiańsko pysznej tarty z ricottą i białą czekoladą. Namówiłam Was ? No to do dzieła. Składniki: ( na blachę średnicy 18 cm ) kruche ciasto: 120 g mąki tortowej(...)cukru pudru     1 żółtko 1/3 łyżeczki soku z cytryny   krem ricotta: 100 g serka ricotta 100 g białej czekolady   30 ml śmietanki 30% frużelina malinowa: 150 g malin ( mogą być mrożone ) 1/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka żelatyny + 1/4 szklanki wody  1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina wody Wykonanie: Przygotować kruche

kolorowotorcikowo
Kakaowy torcik bezowy 176

blogu „ Moje Wypieki”.   Powiem Wam, że wyszło bardzo pięknie i smacznie ;-) Myślę, że każdemu będzie smakowało polaczenie lekko słodkiej bezy z kwaskowatymi owocami i śmietankowym kremem. Bezę i frużelinę warto jest przygotować dzień wcześniej. Zapraszam!!!   Składniki (na 3 blaty bezowe): 12 białek, 300 g drobnego cukru, 30 g kakao,   Składniki na frużelinę: 500 g mrożonych owoców(...)mieszamy razem z cukrem.   Podgrzewamy je na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotujemy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Jeżeli będzie taka   potrzeba dodajemy więcej mąki. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i   serek mascarpone. Masa powinna być sztywna. Pierwszy blat

Passion of Cooking
Knedliczki z frużeliną truskawkową 225

mojprzepisna.pl | Knedliczki z frużeliną truskawkową Co to są te całe Knedliczki – ano coś co zawsze jedliśmy z mięsnym sosem będąc w Czechach lub na Słowacji. Określiłabym je jako taka jakby mokra bułka na ciepło :). U mnie w wersji z owocami. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z blogu Kuchnia Agaty . Składniki na dwa knedle o średnicy 7 cm i długości(...)mnie 4/9. Wyjąć z wody, 2 minuty ostudzić, pokroić na plastry grubości 1 cm np. nitką lub nożem z piłką i podawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym. Frużelina truskawkowa: 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody

moj przepis na
Egzotyczny mus śmietanowy z frużeliną z marakui i truskawek 172

Jest to przepis, który stworzyłam na potrzebę tegorocznych Walentynek. Po pasticcio podałam właśnie ten deser. Nie jest czasochłonny, ale smakuje doskonale. Zazwyczaj frużelinę robi się z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Tutaj jednak nie jest ona potrzebna, wystarczy trochę cukru. EGZOTYCZNY MUS ŚMIETANOWY Z FRUŻELINĄ Z MARAKUI I TRUSKAWEK Składniki na mus śmietanowy: - 500 mililitrów śmietanki tortowej - 1 galaretka o dowolnym smaku(...)muffin - i wstawiamy do lodówki. Serwujemy pod stężeniu i schłodzeniu. Jeżeli macie problem z wyjęciem musu z formy, wstawcie ją na chwilę do ciepłej wody.  Składniki na frużelinę: - 1 marakuja  - 250 gram truskawek - 3 łyżki cukru Przygotowanie frużeliny: Owoce myjemy, obieramy - marakuję pozbawiamy skóry i pestek, truskawki szypułek. Kroimy w drobną kostkę (kawałki nie muszą być równe

Życie zamknięte w smaku
Jagodowy sernik w biszkopcie 313

szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej SERNIK JAGODOWY: 750g zmielonego twarogu 3/4 szklanki cukru 300g jagód 3 żółtka 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej FRUŻELINA JAGODOWA: 2 szklanki jagód 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody PIANKA STRACIATELLA: 2 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody(...)nagrzanego do 180*C, a po 5min zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez 50min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić na parę godzin do lodówki. FRUŻELINA. Jagody wsypać do garnuszka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Jak puszczą dużo soku rozpuścić mąkę w wodzie i wlać do gotujących się jagód. Kiedy masa zgęstnieje zdjąć

https:KKuchniaMniam