frużelina - 703 przepisów (strona:7/47)

Tort chałwowo – waniliowy z frużeliną malinową 166

Tort chałwowo - waniliowy z frużeliną malinową 2018-05-18 23:03:39 Porcje 12 Tort to nieodłączny element przyjęcia urodzinowego. Jest smaczną atrakcją i słodkim dopełnieniem całej uroczystości. Sprawia radość nie tylko jubilatowi, ale także gościom. Dużą popularnością cieszą się ostatnio torty Drip Cake i nie ma się co dziwić - są na prawdę urocze. Pracuje się z nimi lekko(...)przyjemnie. Ten elegancki tort to połączenie delikatnego biszkoptu, słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje ze słodką chałwą. Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 5 jajek

Wędrówki po kuchni
Tort czekoladowy z wiśniami 205

czekolada to "przyjeciel" człowieka, a już z pewnością - każdej kobiety ! Czekolada lubi towarzystwo, dlatego połączyłam ją w parę, z mrożoną wiśnią od  Poltino . Z wiśni przygotowałam aromatyczną frużelinę, która doskonale przełamała słodki smak tortu. Zachęcam Was do podjęcia wyzwania i przygotowania takiego tortu. PRZEPIS NA TORT  CZEKOLADOWY  Z WIŚNIAMI Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru(...)tortowej 3 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 500 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 150 ml śmietanki 30% Frużelina wiśniowa: 150 g mrożonych wiśni Poltino 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny Przygotowanie: 1.  Jajka ubić z cukrem na bardzo jasną i puszystą

kolorowotorcikowo
Wiosenny tort urodzinowy 271

papier do pieczenia, aby biszkopt mógł wyrosnąć wysoki. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40-45 minut do suchego patyczka Na krem malinowy do dużego biszkoptu będziecie  potrzebowali: Frużelinę malinową 500 g schłodzonego serka mascarpone Frużelina malinowa 500 g malin mogą być mrożone 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej(...)zdjąć z ognia. Przetrzeć przez sitko (możecie przetrzeć tylko połowę jeśli nie przeszkadzają wam pestki.) Do przetartej gorącej masy malinowej dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić. Schłodzoną frużelinę włożyć do misy miksera i zmiksować dodając partiami mascarpone. Gładki krem włóżcie do lodówki. Krem waniliowy do dużego biszkoptu 150 g mascarpone 250 g śmietany kremówki  1 łyżeczka pasty

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wiosenny tort urodzinowy 243

papier do pieczenia, aby biszkopt mógł wyrosnąć wysoki. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40-45 minut do suchego patyczka Na krem malinowy do dużego biszkoptu będziecie  potrzebowali: Frużelinę malinową 500 g schłodzonego serka mascarpone Frużelina malinowa 500 g malin mogą być mrożone 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej(...)zdjąć z ognia. Przetrzeć przez sitko (możecie przetrzeć tylko połowę jeśli nie przeszkadzają wam pestki.) Do przetartej gorącej masy malinowej dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić. Schłodzoną frużelinę włożyć do misy miksera i zmiksować dodając partiami mascarpone. Gładki krem włóżcie do lodówki. Krem waniliowy do dużego biszkoptu 150 g mascarpone 250 g śmietany kremówki  1 łyżeczka pasty

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort śmietanowy z frużeliną ananasową 184

śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietankę przelać do miski, zmiksować do utrzymania gęstego kremu. Dodać cukier, wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Frużelina ananasowa: 1 i 1/3 puszki ananasów w syropie 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach(...)syropem (z 1 i 1/3 puszki). Postawić na gazie, dodać sok z cytryny, rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, zagotować.  Zdjąć z ognia. Dolać żelatynę, dokładnie wymieszać. Wystudzić i schłodzić. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Nasączenie: Sok z 1 cytryny wymieszany z ½ szklanki wody Dodatkowo: 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietankę przelać

kulinarnyswiatdomi
Kokosowe babeczki z budyniem i malinowym kremem 168

może poza tymi, którzy nie cierpią wiórków kokosowych ( są one dodatkiem do ciasta ) ;) Środek każdej babeczki skrywa budyń waniliowy, a wierzch udekorowany jest pysznym malinowym kremem, na bazie frużeliny malinowej i serka mascarpone, który nie spływa i zachowuje wyciskany wzorek. Takie babeczki mogą stanowić fajn ą alternatywę dla urodzinowego tortu :) Składniki na około 12 babeczek: 120 g mąki pszennej(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone Ponadto: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, na 500 ml mleka Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy frużelinę malinową do kremu. Maliny umieścić w garnuszku ( mrożonych nie trzeba rozmrażać ) i wymieszać z cukrem. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia.  Maliny podgrzewać na średnim ogniu do momentu

Opowieści z piekarnika
Krem amaretto z owocami lata 225

Słodkie letnie dni pachną słońcem i owocami, które możemy wykorzystywać na rozmaite sposoby. Dziś pomysł na delikatny krem z aromatem amaretto i frużeliną z malin oraz jeżyn. Idealny deser w środku wakacji! Składniki (3-4 porcje) Frużelina * po 150 g malin i jeżyn 2 łyżki cukru 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ziemniaczanej Do dwóch oddzielnych garnuszków wrzucić owoce(...)mascarpone 3 łyżki amaretto Śmietanę ubić, aż zgęstnieje, dodać cukier puder i mascarpone i ubić do sztywności. Dodać amaretto i chwilę zmiksować raz jeszcze. Na dno szklanek/pucharków wyłożyć frużelinę malinową, następnie krem i frużelina jeżynowa. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem można udekorować owocami. * robiłam dwa rodzaje, można zrobić frużelinę z jednego rodzaju owoców lub mieszaną

Słodkie inspiracje
Sernik z jogurtu pieczony na makaronowym spodzie 633

Niech sami spróbują zgadnąć;) Sernik za każdym razem może smakować inaczej w zależności od dodanych owoców. Ja wykorzystałam wiśnie w syropie, ale równie pysznie będzie smakował z frużeliną albo musem z truskawek, prażonymi jabłkami, porzeczkami lub jagodami. Paluszki lizać! Składniki: 100g makaronu mini świderki z czekoladą Lubella 500g jogurtu greckiego 2 jajka 1 plaska łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)kilka kropli esencji migdałowej lub waniliowej 0,5 szklanki cukru kilka osączonych z syropu wiśni łyżeczka masła Frużelina wiśniowa: 400ml wiśni w syropie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Makaron wrzucić do gotującej się wody, gotować 3-4 minuty, odcedzić. Jogurt, jajka, cukier i ekstrakt wymieszać, wsypać obie mąki, jeszcze raz wymieszać. Dno tortownicy (20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem

Obiad gotowy
Tort komunijny – Księga 221

cieszą się torty w kształcie otwartej księgi i o taki się pokusiłam. Tort wykończyłam masą cukrową, pod którą kryje się delikatny biszkopt, przełożony puszystym kremem waniliowym. Dodatkowo gęsta, owocowa frużelina truskawkowa, która świetnie komponuje się z waniliowym kremem. Drukuj Czas przygotowania 5 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 5 hr 40 min Czas przygotowania 5 hr Czas gotowania(...)cukru 200 g mąki tortowej 97 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem waniliowy 800 ml śmietany kremówki 800 g mascarpone 220 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu z wanilii Frużelina truskawkowa 600 g truskawek * 160 g cukru 3,5 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 460 g masła

Wędrówki po kuchni
Tort komunijny II 228

uroczy wypiek. Tym razem przygotowałam skromny, delikatny i subtelny tort komunijny. Ozdobiony masą cukrową pod którą kryje się delikatny biszkopt, przełożony pysznym kremem z białej czekolady i frużeliną truskawkową. Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 2 hr 40 min Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 2 hr 40 min Biszkopt(...)jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem z białej czekolady 500 g białej czekolady 750 ml śmietany kremówki 36% Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 230 g masła 180 g drobnego cukru

Wędrówki po kuchni
Mazurek z malinami i białą czekoladą 322

czekoladą i malinami: ( tortownica średnicy 25 cm ) Kruchy spód: 75 g mąki krupczatki 75 g mąki tortowej 100 g zimnego masła 50 g drobnego cukru 2 żółtka ( jajko "S" ) Frużelina malinowa: 100 g mrożonych malin Poltino 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 3/4 łyżeczki żelatyny Ganach z białej czekolady: 100 g białej czekolady(...)niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać na gotujące się owoce, wymieszać, zagotować. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać żelatynę do gorącej frużeliny, dokładnie wymieszać. Ostygniętą frużelinę wyłożyć na kruchy spód. 3. Białą czekoladę drobno pokroić, przełożyć do niedużego pojemnika ( miski lub rondelka ). Śmietankę zagotować, gorącą wlać do białej czekolady. Mieszać bardzo dokładnie

kolorowotorcikowo
Tort urodzinowy 251

jakbym go zaplanowała i tak finał będzie zupełnie inny od wyobrażenia . Stres jest tym wielki, im bliższa osoba dla której tort jest dedykowany  Białe biszkopty.  Krem waniliowy, frużelina wiśniowa i dużo owoców  Biszkopt (Przepis na jeden... do tego tortu upiekłam takie dwa) Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy 800 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone 1 łyżeczka pasty waniliowej 6 łyżek cukru pudru 2 puszki frużeliny wiśniowej ( możecie zamiast frużeliny położyć ulubione owoce ) Śmietanę, mascarpone, wanilię, cukier puder wymieszać i ubić mikserem (ostrożnie ubijajcie - za długo ubijany krem zrobi się bardzo gesty i trudno będzie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Naleśniki... kolejna odsłona 161

domową frużeliną wiśniową O dążeniu do doskonałości i miłości do naleśników, pisałam chyba dwa lata temu.  Co jakiś czas dzieci składają zamówinienie na naleśniki, ale to nie takie prostę , bo każde z nich woli naleśniki w innej odsłonie .  I tak -Jeremi preferuje z cukrem pudrem. Matylda z jabłkami i mascarpone. Mikołaj z czekoladą a pan mąż odkrył nowy(...)smak ...z domową frużeliną wiśniową. Spróbujcie i wy naleśników z domową frużeliną owocową. Przepis na 15 naleśników 240 g  mąki  3 łyżki cukru 400 ml mleka 100 ml Śmietany kremówki (double cream) 3 jajka 120 g rozpuszczonego  masła 2 łyżki oleju do smażenia Aromat waniliowy lub pasta waniliowa, może być otarta skórka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mini Pavlova z mascarpone i frużeliną malinową 176

smaku! Tort Pavlovej to bezowy torcik z bit ą  śmietaną i owocami. W moim przepisie do kremu dodałam serek mascarpone, a wierzch obficie oblałam frużeliną malinow ą . Beza i krem są bardzo słodkie, a malinowa frużelina jest lekko kwaskowata, wi ę c w połączeniu smaki łączą się idealnie. Sami(...)szklanka, m ą ka ziemniaczana 1 łyżeczka, s ó l szczypta, sok z cytryny 1 łyżeczka, krem: śmietanka 30% 200 ml, serek mascarpone 200 g, cukier puder 3/4 szklanki, frużelina malinowa: maliny mrużone 450 g, cukier drobny 7 łyżek, m ą ka ziemniaczana 1 łyżka, woda zimna 3 łyżki, Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywn ą  piane z dodatkiem

kulinarne odsłony pati
Tort biała czekolada z truskawką 348

Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 24 godziny Składniki Krem 1 szt. biszkoptu 400 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone Frużelina truskawkowa 500 g truskawek (mrożone lub świeże) 2,5 łyżeczki żelatyny (ok 10 g) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szt. cytryny Nasączenie 1 szt. cytryny(...)lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc). Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubić (jak bitą śmietanę) do otrzymania gęstego kremu. Frużelina truskawkowa W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem i wyciśniętym sokiem z połówki cytryny (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Truskawki z cukrem podgrzewać na kuchence do rozpuszczenia się cukru

Wypieki i Rumieńce